Óriási fordulat Washingtonban, sziporkázott a GSW

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.03.15. 09:37
null
John Wall 31 ponttal és 12 gólpasszal járult hozzá a Wizards sikeréhez (Fotó: Reuters)
Két teljesen ellentétes félidőt hozott a Washington és a Sacramento csatája, a Golden State viszont kérdés nélkül ütötte ki a New Yorkot az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján. Hét meccs után kapott ki a Pacers a Bostontól, öt vereség után tudott nyerni a Brooklyn, a Pistons viszont sorozatban tizedszer is bukott a Jazz ellen – a Memphis–Bucks csata azt hozta, amit vártunk. Íme, a részletek!  

Indiana Pacers–Boston Celtics 8993

A Boston szétpasszolta az Indianát. A vendégjátékosok rendkívül nyugodtan játszották végig a mérkőzést és minden helyzetben a még jobb lehetőséget keresték – rengeteg befutással, egyszerű játékkal és passzal operáltak. Ezzel gyakorlatilag végig vezettek a találkozón, félidőben nyolc egységgel, később 15-tel jártak előrébb és bár George Hill vezérletével felzárkózott a Pacers, az utolsó percben is ültek a játékaik – ezzel fél meccsre vannak a keleti nyolcadik helytől és 2-1-re vezetnek idén az Indianával szemben.

Hill extra második félideje kevés volt. A Pacers támadójátékából nagyon jól felkészült a Boston és nem engedték kibontakozni a hazaiakat, jóval többet egy-egyeztek Frank Vogel tanítványai, mint azt megszokhattuk tőlük. A fordulás után George Hill a kezébe vette a dolgokat, egymaga berámolt 24 pontot, végül 30-cal (szezoncsúcs) zárt 8 gólpassz mellett – a győzelemhez azonban ez sem volt elég. Az utolsó percben egykosárnyi távolságra zárkóztak vissza a hazaiak, de nem hibázott a Boston kulcspillanatban, így a Pacers sorozatban hét győzelem után kapott ki.

A Pacers legjobb dobói: G. Hill 30/6, Miles 13/9, Stuckey 12/6, Watson 12/6
A Celtics legjobb dobói:
Zeller 18, Bass 16, Bradley 16/6, Crowder 16/6

Washington Wizards–Sacramento Kings 113–97

Másik meccset láttunk a félidő után. A nagyszünetig teljesen egyértelmű volt a találkozó, a megállíthatatlan Cousins vezetésével gálázott a Kings – a center egymaga 21 pontot szórt, csapata pedig 64–46-ra, 18 ponttal vezetett. A szünetben azonban minden megváltozott, a Wizards varázsütésre elvette a center dobásait, viszont megtalálta a sajátjait, Wallék 61%-kal tüzeltek mezőnyből innentől, és 67–33-ra múlták felül a vendégeket – Cousins csak kilenc egységet szerzett, és végül simán nyertek a fővárosiak.

Feléledt a Washington, hazatérhet a Kings. John Wall ma 31 ponttal (4/5 tripla) és 12 gólpasszal vezette győzelemre csapatát (amely január 9-e óta először nyert sorozatban három meccset), és magára vállalta a hullámvölgyet – szerinte nem volt elég ereje, és tőle indult minden gond. A Sacramento 2–6-tal zárta nyolcmeccses idegenbeli túráját, George Karl szerint a második félidőben a fáradtság is alaposan közrejátszott a teljesítményükben – most hazatérnek, igaz, az Atlantát látják vendégül…

A Wizards legjobb dobói: Wall 31/12, Pierce 17/9, Beal 14/6, Butler 14/6
A Kings legjobb dobói:
Cousins 30, McCallum 15/6, Williams 15/9

Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 87–94

A harmadik negyed döntött. Szorosan alakult az első félidő, a nagyszünetben öt ponttal a Philadelphia járt előrébb, aztán a fordulás után váltott a Nets: elsősorban jóval keményebben védekeztek a vendégek. Ezzel nem tudott mit kezdeni a Sixers, csupán tíz pontot szerzett a harmadik negyedben és az itt beszedett hátrány végzetesnek bizonyult – ugyan a hajrában kétszer is feljött két egységre, mindkétszer válaszolni tudott a Brooklyn.

Nagyon mást játszottak a felek. A Nets igyekezett rengeteg zárás-leválással, sok mozgással operálni, főleg a festékben keresték a dobóhelyzeteket – a tripláik nem is ültek, de az ex-philadelphiai Young 21 pontot szórt ezekből a helyzetekből. Ezzel szemben a Sixers igyekezett minél több hármast dobni és helyet nyitni belül Noelnek, azonban ma egyáltalán nem estek be a kinti dobások, csupán 8/37-tel tüzeltek kintről, a nagyszünet után pedig csak 2/18-cal – ez ma vereséghez vezetett. Ugyan Noel beszórt 17 pontot belül, a Nets játéka bizonyult sikeresebbnek, ezzel Lopezék megszakították a vereségsorozatot és elindulnak egy utolsó rohamra a playoffért.

A 76ers legjobb dobói: Noel 17, Canaan 13/3, Thompson 12/6
A Nets legjobb dobói:
Young 21/3, Johnson 15, Jack 12

Memphis Grizzlies–Milwaukee Bucks 96–83

Ha ülnek a dobások. A kezdeti akadozó támadások menetét gyorsan helyre tette a hazai együttes és mire a vendégek feleszméltek volna, már el is tűnt a köztük lévő tízegységnyi differencia. Látszott, hogy a Memphis nagyon szeretne kikerülni abból a gödörből, amelybe az elmúlt két mérkőzésen került. A külső dobásoknál rendkívül koncentráltnak látszott a Grizzlies, 57%-kal dobta a triplákat, a kezdőcsapat minden tagja legalább 12 pontot tett a közösbe, élükön Lee-vel (6/10 mezőnyből, 2/3 tripla), aki az elmúlt hat találkozó során alig 26%-os dobóteljesítménnyel rendelkezett. Az első negyed végi fordítás után már kérdés sem fért a Memphis győzelméhez.

Egynegyednyi lendület. Bár abszolút nem kezdett megilletődötten a Bucks, sokáig nem örülhettek annak a vendégek szurkolói, hogy előnyben játszik a csapatuk, a korai tíz pontos előnyt már a nyitó játékrész végére eltüntette a hazai csapat. Antetokounmpo hatékony támadójátékkal (7/10 mezőnyből) vezette együttesét, viszont a kezdőcsapat további tagjainak alaposan meggyűlt a baja a dobáspontossággal, különösen Middletonnak (6/15, 1/4 tripla) és a 11 gólpasszt kiosztó, s ezzel a mutatóval kompenzáló Ennisnek (3/14, 1/5 hárompontos). A legnagyobb visszavető erő azonban a kispad teljesítménye volt a vendégeknél, a cserék mindössze 14 pontot és 6 eladott labdát tettek a közösbe, mely döntőnek bizonyult, tudva, hogy több hiányzója is volt a Bucksnak.

Gasol ráijesztett a szurkolókra. Az első negyed végén a spanyol magasember Pachuliával szemben tört be, ám a középtávoli dobás előtt rosszul támasztott ki, s úgy sántikált az öltözőbe, hogy jobb lábát le sem tette a talajra. A hazaiak örömére hamarosan visszatért a játékba és ostromolta a tripla duplás (12 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) teljesítményt.

A Grizzlies legjobb dobói: Lee 17/6, Green 15/3, Randolph 15
A Bucks legjobb dobói:
Antetokounmpo 19, Middleton 17/3, Pachulia 14

Utah Jazz–Detroit Pistons 88–85

A centerek diadala. Testvériesen elosztották egymás között a feladatokat a Jazz kezdő magasemberei, Favors (8/14 mezőnyből, 10/13 büntető, 1 lepattanó, 4 blokk) és Gobert (5/8, 19 lepattanó, 2 blokk) egyeduralkodók voltak a palánkok alatt, s míg előbbi a pontszerzésben, addig utóbbi a lepattanók gyűjtésében jeleskedett. A negyedik negyedben 9–0-s rohamot mutatott be a Utah, ám ahelyett, hogy bevitte volna a kegyelemdöfést ellenfelének, hagyta felzárkózni, s csak az utolsó másodpercekben döntötte el a találkozót. Az este legfontosabb dobását a mérkőzések óta csak szenvedő Burke vállalta el, és értékesítette, ami meghozta a győzelmet a Jazz számára, amely az All-Star-szünet óta 10–2-es mutatóval áll.

Kritikán aluli hátvédek. Ismét a Caldwell-Pope, Jackson duó kritikájáról szól a Pistons mérkőzésértékelője. Túlzottan nem kell ecsetelni, hogy az ő lelkükön szárad a Detroit újabb veresége, Caldwell-Pope 28 perc alatt 1 (0/5 mezőnyből), Jackson (28 perc, 4/11, 0 gólpassz, 5 eladott labda) 10 pontot szerzett, a cserepad (melyről 52 pont érkezett) segített Monroe-nak, hogy egál körüli állással mehessen a vendég gárda a végjátékba. A keményen küzdő, dupla-duplázó Monroe (7/15, 13 lepattanó, 2 blokk) az utolsó percekben megteremtette az esélyt, hogy a meccs megnyeréséért harcoljon a Pistons. Az utolsó négy másodpercben a vendégeknek két sansz kínálkozott az egyenlítésre, de Dinwiddie mindkét triplát elhibázta – a másodikat a félpályán túlról indította –, így sorozatban tizedik alkalommal kapott ki a Pistons.

Nem jött létre a nagy csata. Elmaradt a várt palánk alatti ütközet Gobert és Drummond között. A Pistons centere az első félidőben agyrázkódást szenvedett, alig tíz percet töltött csak a parketten, s a félidőbeli vizsgálat után már nem engedték vissza a játékba az orvosok.

A Jazz legjobb dobói: Favors 26, Hood 12/6, Hayward 12
A Pistons legjobb dobói:
Monroe 16, Tolliver 14/6, Meeks 11/3

Golden State Warriors–New York Knicks 125–94

Születésnapi tűzijáték a Splash Brotherstől. Gálával feledtette a tartalékos csapat tegnapi vereségét a Warriors, s egyben felköszöntötte sztárját is. Curry 27. születésnapját méltó módon ünnepelte meg (8/15 mezőnyből, 11 gólpassz), az első félidőt alig két perc alatt dobott három triplával zárta le, s végül pont olyan mérleggel (6/10) végzett távolról, mint Thompson, akit alaposan kiszolgált a második félidőben. A hazaiak brutális második negyeddel döntötték el a mérkőzést, 48 pontot írtak az eredményjelzőre, de nem lassítottak a harmadik játékrészben sem (38). A Denver ellen karriercsúcsot dobó Holiday (4/9, 3/6 tripla, 2 szerzett labda, 1 blokk) követte a Splash Brotherst – igaz, tisztes távolságból, a Golden State pedig a mérlegéhez hű játékkal tisztelte meg és ütötte ki ellenfelét.

Csendes asszisztálás a gálához. Az első negyed után még vezetett a liga utolsó helyén tanyázó Knicks a legjobb mérleggel rendelkező Warriors otthonában. Itt viszont el is fogytak a pozitív tények a New York hívei számára. Úgy tűnt, hogy a második játékrész végén tartani tudja tíz pontos hátrányát a vendég alakulat, ám ehelyett két perc alatt benyelt egy 4–13-as rohamot, így több mint húszegységnyi hátránnyal vonulhatott pihenőre. A folytatásban totálisan széteső, darabjaira hulló Knicks csak arra várt, hogy mikor vetnek véget a találkozónak, ugyanis a Warriors két és fél negyed alatt szerzett annyi pontot, mint a vendégek a teljes mérkőzés folyamán.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/18, Curry 25/18, Holiday 13/9
A Knicks legjobb dobói:
Bargnani 18/3, Shved 14/6, Hardaway Jr. 13/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Boston Celtics 89–93
Washington Wizards–Sacramento Kings 113–97
Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 87–94
Memphis Grizzlies–Milwaukee Bucks 96–83
Utah Jazz–Detroit Pistons 88–85
Golden State Warriors–New York Knicks 125–94

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik