NHL: Oroszország ide vagy oda, Jágr már idén rekorder lehet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.11. 17:15
null
Jaromír Jágr hihetetlen módon állíthat fel rekordot
Elképesztő magasságokban az NHL élő legendái: Jaromír Jágr és Henrik Lundqvist is előrébb lépett az örökrangsorban, s ez minden bizonnyal még mindig nem a végállomás.

2008 július elején robbant a bomba a tengerentúlon: a pályája csúcsán lévő Jaromír Jágr távozik az NHL-ből, ráadásul a legnagyobb ellenlábashoz igazol, az orosz bázisú KHL-be.

Nehezen lehetne leírni azt a sokkot, amit ez a transzfer okozott Észak-Amerikában idestova tíz éve. A világ- és NHL-szinten is az egyik legnagyobb szupersztárnak számító, már rég kétszeres Stanley-kupa-győztes, háromszoros MVP, olimpiai és világbajnok cseh klasszis az idő tájt éppen a patinás Original Six-gárda, a New York Rangers kapitánya volt, két idénnyel korábban 85 meccsen 125 pontot, a következőben 97 meccsen 107-et gyűjtött, a rá következőben meg főcsoport-elődöntőig kormányozta csapatát – hogy aztán általános döbbenetre elfogadja az Avangard Omszk ajánlatát…

Az orosz Szuperliga hamvain éppen abban az évben megalakult új európai szuperbajnokság nyíltan az NHL riválisaként hirdette magát – mi lehetett volna tökéletesebb ennek demonstrálására, mint hogy átcsábítják magukhoz a földkerekség egyik legsikeresebb és legismertebb jégkorongozóját, ráadásul ezt még csak nem is az egyik kirakatcsapat merte megengedni magának?!

Észak-Amerikában kisebb pánik tört ki, a pesszimistábbak az NHL egyeduralmának végét vizionálták – ez természetesen nem következett be –, Jágr pedig három idényen keresztül nyomta a KHL-ben, hogy aztán csak visszatérjen az elitnek számító NHL-be.



Minderről csak azért fontos megemlékezni, mert ezek fényében még döbbenetesebb a cseh legenda újabb mérföldköve. A jelenleg a Calgary Flamesben hokizó, 46. életévét taposó csatár a múlt heti, Anaheim Ducks elleni bajnokin az ép ésszel nehezen felfogható 1732. alapszakasz-mérkőzését tudta le, amivel az örökranglistán megelőzte az addig harmadik helyen álló Ron Francist, és azóta már 1733-nál jár, de a második pozíciót birtokló Mark Messier is csupán 22, míg az abszolút első Gordie Howe csak 34 meccsel előzi meg… Tekintve, hogy a mostani alapszakasznak gyakorlatilag a felénél járunk, s még negyven forduló hátravan, Jágr akár már idén minden idők legjobbja lehet e tekintetben.

S hogy mi lett volna, ha közben nem ugrik át három szezonra a KHL-be? Nos, ebbe inkább ne is gondoljunk bele…

LUNDQVIST IS ELŐZÖTT
Egy másik élő legenda, a svéd Henrik Lundqvist is előrébb lépett a sorban: a New York Rangers olimpiai és világbajnok kapuszsenije az Arizona Coyotes elleni szétlövés során valamennyi rávezetést hárította, így ünnepelte karrierje 424. sikerét, amivel immár a nyolcadik a vonatkozó örökranglistán a legendás Tony Espositót megelőzve. Lundqvist ráadásul még csak 35 éves, a legjobb kapuskorban van, így messze nem elérhetetlen számára a rangsor harmadik helyét birtokló Ed Belfour 484 győzelme sem.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik