NHL: „Ő ilyen. Az, aki...” – visszavonult a taplóságairól híres szélső

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.13. 10:31
null
Visszavonult a taplóságairól híres szélső, Alex Burrows (Fotó: nhl.com)
Alex Burrows sem Stanley-kupa-győztes, sem All Star-válogatott és semmilyen más díjazott nem volt, mégis az NHL legutóbbi másfél évtizedének egyik legemlékezetesebb figurájaként vonult vissza.

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a mamut-rovatunkba, nyilván több kell, de Alex Burrows pályafutása sem volt persze akármilyen.

A visszavonulását pénteken bejelentő 37 éves szélső nem lesz a Hírességek Csarnoka tagja – már persze jégkorongban, mert a „ball hockey” változatban igenis az! E válfaj annyiban különbözik a jégkorongtól, hogy száraz talajon, tornacipőben játsszák és persze nem koronggal, hanem kis műanyaglabdával, a többi stimmel – na, ebben Burrows egészen kiválóan teljesített!

Hokiban viszont még csak nem is draftolták, de azért a harmadosztálynak megfelelő ECHL-en, és a „tarcsin”, az AHL-en keresztül felkapaszkodott a világ legjobb bajnokságáig, amelyben 998 mérkőzésen játszott végül, és szerzett 448 pontot (224 gól+224 assziszt) is. Mégsem ezen számokról marad emlékezetes, hanem a taplóságairól.

2010-ben azzal vádolt egy bírót, hogy utazott rá, és kamukiállításokat szórt, mert egy hónappal korábban egy műeséssel árverte. „Személyes ügy volt: odajött, és közölte, hogy legutóbb megszégyenítettem, úgyhogy most visszakapom” – mondta Burrows, aki 2500 dolláros büntetést kapott a nyialtkozatáért, a nevezett zebra, Stephane Auger viszont két évvel később visszavonult, ma a svájci liga játékosbiztonságért felelős alkalmazottja. 2011-ben egy bunyóban megharapta Patrice Bergeron ujját, de videókkal sem tudták rábizonyítani, hogy szándékosan tette, úgyhogy megúszta a büntetést.

Ugyanebben a párharcban Tim Thomasnak is folyton böködött a kapuelőtérben, amiért a kapus visszacsapott és tömegverekedés lett a vége. 2015-ben közölte, hogy ugyanazt akarja csinálni Patrick O'Sullivannel, mint riválisa édesapja, aki dokumentáltan szóban és fizikailag is bántalmazta a fiát. 2018 februárjában pedig az őt szabályosan leütköző Taylor Hallon úgy vett elégtételt, hogy jégre vitte, majd amikor ököllel nem fért a fejéhez, sőt, inkább a tarkójához, akkor térddel rugdosta...

Burrows vs. Hall

„Vagy tízszer ütötte meg a tarkómat, elborult” – mondta Hall, míg a New Jersey edzője, John Hynes így foglalta össze a véleményét a tíz meccsre eltiltott Burrowsról: „Hát, ő ilyen. Az, aki...”

Persze vannak emberi vonásai is: pédául a motorbalesetben meghalt barátja, Luc Bourdon emlékére mindig gázfröccsös mozdulatot utánozva ünnepelte a góljait.

És hokisnak sem volt rossz, csak épp peches, hiszen tagja volt a Vancouver Canucksnak, amely 2–0-ra és 3–2-re is vezetett összesítésben a Boston Bruins ellen a 2011-es Stanley-kupa-döntőben, amely hetedik meccsét is otthon játszhatta, mégis elveszítette a bajnokságot, mire a feldühödött drukkerek felégették a világ egyik legélhetőbb városát...

Burrows végülis majd' ezer meccset teljesített az NHL-ben, ami nem semmi, ám miután a 2016–17-es idényben Vancouverből átkerült Ottawába, ahol a legutóbbi idényben is 71 mérkőzést játszott, a Senators „kivásárolta”, ami azt jelenti, hogy állja a fizetését, ugyanakkor kitette a keretből. Erre fel Burrows úgy határozott, hogy akkor ennyi elég is volt, és aláírt az AHL-es Laval Rockethez másodedzőnek.

„Elégedett vagyok a pályafutásommal, vannak nagyszerű emlékeim – tudatta az NHL játékos-szakszervezetén keresztül Burrows. – Remek emberekkel találkozhattam, leginkább a csapattársaim hiányoznak majd. Kiválóan szórakoztunk, miközben keményen dolgoztunk is, nagyszerű időket töltöttünk el a pályán kívül is, a jégen pedig sok mindenen mentünk keresztül.”

Az tuti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik