Leon Draisaitl lett az NHL történetének első német pontkirálya (Fotó: Getty Images)

 

Az alapszakasz pontkirálya Leon Draisaitl lett, aki így az NHL történetének első német játékosaként veheti majd át az Art Ross-trófeát, már ha a liga illetékesei is jóváhagyják a csonka szezonban elért eredményeket.

„Fantasztikus és egyben különleges elismerés ez nekem, de természetesen a csapattársaim nélkül nem sikerült volna” – nyilatkozta a 24 éves kölni csatár.

A gólkirályi címen tíz év után először ketten osztoztak: Alekszandr Ovecskin, a 2018-as bajnok Washington Capitals sztárja pályafutása során kilencedik alkalommal, az elmúlt nyolc évből hetedszer végzett az élen, de ezúttal nem egyedül, ugyanis a Boston Bruinst erősítő cseh David Pastrnák hozzá hasonlóan 48-szor talált be. Legutóbb a 2009/10-es szezonban osztoztak a Rocket Richard-trófeán, akkor Sidney Crosby és Steven Stamkos voltak a legeredményesebb góllövők.

Az NHL a koronavírus-járvány miatt március 12-én szakadt félbe, az alapszakaszból még 189 találkozó lett volna hátra. A bajnokságot 24 csapatos rájátszással folytatják, várhatóan augusztus elején. A tervek szerint a 2020/21-es szezon decemberben vagy jövő januárban kezdődne, így a playoffról most lemaradó hét csapatra csaknem kilenc hónapos szünet vár.

A 2019–2020-as szezon alapszakaszának díjazottjai lehetnek
Az alapszakasz pontkirálya (Art Ross Trophy):
Leon Draisaitl (Edmonton Oilers, 110 pont, 43 gól és 67 gólpassz)
Gólkirály (Maurice Rocket Richard Trophy): David Pastrnák (Boston Bruins) és Alekszandr Ovecskin (Washington Capitals) 48-48 gól
Az alapszakasz legkevesebb gólt kapó csapatának kapusai (William M. Jennings Trophy): Tuukka Rask és Jaroslav Halák (Boston Bruins) 2.12 és 2.39 gól/mérkőzés