NHL: az elnök megerősítette, jöhet a 24 csapatos rájátszás

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.27. 08:33
null
Jöhet a 24 csapatos rájátszás (Fotó: AFP)
Huszonnégy csapatos rájátszással folytatódhat a koronavírus-járvány után az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) – jelentette be a ligaelnök Gary Bettman.    

 

A tervezet szerint a pandémia enyhülése után nem az alapszakaszból hátralévő meccsekkel folytatnák az idényt, hanem egyből a playoff kezdődne, abban ugyanakkor a korábbi 16 csapat helyett ezúttal 24-nek lesz lehetősége harcba szállni a Stanley-kupáért. Bettman felhívta a figyelmet, egyáltalán nem biztos, hogy lesz folytatás, először a ligának és a játékos-szakszervezetnek (NHLPA) közösen kell egyetértésre jutnia az egészségügyi és biztonsági intézkedésekről.

„Fontos lépés ez az újraindulás felé, ám még csak az út elején járunk”– jelentette ki kedd este az NHLPA vezetője, Don Fehr. A sportvezető szerint a csapatok július közepén kezdhetnék majd meg az edzőtáborokat, az idény augusztus elején folytatódhatna és szeptember második felében zárulhat.

A liga azt is bejelentette, hogy a további küzdelmeket két központi helyszínen bonyolítanák le. Azt még nem közölték, mely városok adnának otthont a folytatásnak, de tíz helyszín van versenyben: Chicago, Columbus, Ohio, Dallas, Las Vegas, Pittsburgh és Minneapolis/St. Paul az Egyesült Államokban, illetve Edmonton, Toronto, valamint Vancouver Kanadában.

Az NHL vezetősége a héten közölte, hogy a játékosok az edzésekhez való visszatérés kezdeti szakaszában maximum hatan lehetnek egyszerre a jégen, és kerülniük kell a fizikai kontaktust. A csapatok lesznek felelősök a játékosok és stábtagok folyamatos teszteléséért.

A liga bejelentése szerint– mely egybevág a korábbi sajtóértesülésekkel– a két főcsoport első négy-négy helyezettje az eddig lejátszott alapszakasz-mérkőzések alapján erőnyerő lesz a rájátszás első körében, az 5. és 12. helyen álló együttesek pedig az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcokat vívnának a maradék nyolc helyért.

Ezt követően a negyedik kiemelt gárda az 5. és 12., a harmadik kiemelt a 6. és 11., a második a 7. és 10. az első pedig a 8. és 9. helyezettek közti csata továbbjutójával találkozna, a főcsoport-negyeddöntők a megszokottak szerint négy nyert meccsig tartanának.

A terv alapján keleten a Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers, míg nyugaton a címvédő St. Louis Blues, a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars mentesül az első körös pályára lépéstől. Ezek az együttesek négycsapatos minitornán készülhetnének a folytatásra.

Az NHL március 12-én szakadt félbe, az alapszakaszból még 189 találkozó lett volna hátra. A tervek szerint a 2020/21-es szezon jövő januárban kezdődne, így a playoffról most lemaradó hét csapatra csaknem kilenc hónapos szünet vár.

A playoff-párharcok
Kelet

A Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers alapszakasz-szabályok alapján, körmérkőzéses formában eldöntik az 1-2-3-4. kiemelési pozíciót
Selejtezőkör (az egyik fél harmadik győzelméig)
Pittsburgh Penguins (5. kiemelt)–Montreal Canadiens (12.)
Carolina Hurricanes (6.)–New York Rangers (11.)
New York Islanders (7.)–Florida Panthers (10.)
Toronto Maple Leafs (8.)-Columbus Blue Jackets (9.)
Nyugat
A címvédő St. Louis Blues, valamint a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars alapszakasz-szabályok alapján, körmérkőzéses formában eldöntik az 1-2-3-4. kiemelési pozíciót
Selejtezőkör (az egyik fél harmadik győzelméig)
Edmonton Oilers (5.)–Chicago Blackhawks (12.)
Nashville Predators (6.)–Arizona Coyotes (11.)
Vancouver Canucks (7.)–Minnesota Wild (10.)
Calgary Flames (8.)–Winnipeg Jets (9.)

A selejtezőkörből továbbjutók találkoznak a főcsoport negyeddöntőben a négy kiemelttel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik