NHL: a Tampa ismét győzött – egy lépésre a Stanley-kupa

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.26. 07:47
null
Hosszabbításban győzött a Tampa (Fotó: Tampa Bay Lightning)
A kétgólos hátrányból felálló Tampa Bay Lightning hosszabbítás után 5–4-re nyert a Dallas Stars ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) edmontoni döntőjének negyedik mérkőzésén, így már 3–1-re vezet az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban, azaz egyetlen győzelem választja el a Stanley-kupa elhódításától.

 


A Tampa csapatkapitánya, Steven Stamkos nem vállalta a játékot, noha az előző mérkőzésen már játszott, gólt is lőtt, de nem gyógyult fel teljesen február 25-i sérüléséből.

A Dallas ugyan csak a 8. percben lőtt először kapura, de az utat talált Andrej Vaszilevszkij ketrecébe: John Klingberg a blokkról levágódó korongját ütötte a kapuba. Továbbra is a Lightning támadott, de egy kontra után Joe Pavelski pontosan lőtt a jobb sarokba. Egy perc múlva – a szünet előtt 32.6 másodperccel – szépített a Tampa, Ondrej Palát ugratta ki a leshatáron Brayden Pointot, aki szélvészgyors mozdulattal mattolta Anton Hudobint.

A fordulást követően emberelőnyben megint Point volt eredményes, ezúttal bravúrosan ütötte be a levegőből a korongot a kapuba. A harmad derekán Tyler Seguin lépett ki, de kisodródott, ugyanakkor estében még visszakanalazta a korongot Vaszilevszkij mögé, és az üres kapu elé érkező Corey Perrynek nem volt nehéz dolga. Könnyen lehetett volna 42 is, de Nick Caamano közeli lövését védte hatalmas spárgával az orosz kapus. A szünet előtt megint emberelőnybe került a Lightning, és Yanni Gourde a blokkról elé kerülő pakkot kapásból a kapuba csúsztatta.

A harmadik harmad elején a fekvő Hudobin lábbal védett nagyot, a túloldalon pedig Joel Kiviranta lövése már átcsúszott Vaszilevszkijen, ám a gólvonal elől Victor Hedman felszabadított. A 47. percben a támadóharmadban elhozott bulit követően Alex Killorn felkanyarodott az alapvonal mögül, majd éles szögből a jobb felső sarokba lőtt (4–3 a Tampának). Azonban tudott egyenlíteni a Stars, Pavelski fordulásból lőtt, a korong a hátvéd Kevin Shattenkirk testéről bepattant. Ez volt a 36 éves csatár pályafutásának 60. playoff-gólja, amivel beérte az egyesült államokbeli születésű játékosok listáját eddig egyedül vezető Joe Mullent. Pavelski már 12. alkalommal talált be a mostani rájátszásban, és ilyen idősen még egyetlen hokis sem tudott ilyen sokszor eredményes lenni.

Jött a hirtelen halál, amelynek elején a Dallas került létszámfölénybe, ám két nagy helyzetet is elpuskázott. Aztán a Stars kapitánya, Jamie Benn ült ki, mert a bírók úgy látták, gáncsolta Tyler Johnsont, de a visszajátszásból kiderült, tévesen ítéltek. A Tampa élt a lehetőséggel, Shattenkirk takarásból – Jamie Oleksiak lábai között belőtte a fontos győzelmet érő találatot. A Lightningnak ez volt a hetedik hosszabbításos meccse az idei playoffban és a hatodik sikere, míg a Dallas az ötödik hosszabbításos találkozóján először szenvedett vereséget.

Kérdés, hogy a játékosok milyen gyorsan regenerálódnak, hiszen a következő összecsapást magyar idő szerint vasárnap hajnalban, azaz kevesebb, mint 20 óra múlva rendezik, ugyancsak Edmontonban.

NHL-RÁJÁTSZÁS
STANLEY-KUPA, DÖNTŐ
4. MÉRKŐZÉS
Dallas Stars–Tampa Bay Lightning 4–5 (2–1, 1–2, 1–1, 0–1) – hosszabbítás után

Gól: Klingberg (8.), Pavelski (19., 52.), Perry (29.), illetve Point (20., 23.), Gourde (39.), Killorn (47.), Shattenkirk (67.)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1, a Tampa javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik