NHL: a Tampa Bay Lightning nyerte meg a Stanley-kupát

Vágólapra másolva!
2020.09.29. 06:48
null
A Tampa hokisai és vezetői a Stanley-kupával (Fotó: Getty Images)
A Tampa Bay Lightning 2–0-ra legyőzte a Dallas Starst az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) edmontoni döntőjének hatodik mérkőzésén, így 4–2-es összesítéssel – fennállása során második alkalommal – megnyerte a Stanley-kupát. A rájátszás legértékesebb játékosának a bajnok svéd védőjét, Victor Hedmant választották meg, így ő vette át a Conn Smythe-trófeát.

 

A 13. percig nagyon kevés kapura lövés, sok ütközés és Lightning-mezőnyfölény jellemezte a játékot, akkor viszont Brayden Point a saját kipattanóját értékesítve előnyhöz juttatta a Tampát. A harmadot dallasi emberelőny zárta.

A 28. percben a Stars indítását lefülelték a semleges harmadban, a lefordulást követőenBlake Coleman kapásból mattolta Anton Hudobint. A különbség később nőhetett volna, ám a korong egyszer a kapuvason csattant.

A záró harmadban főleg a védekezésre összpontosított a Lightning, a riválisnak nem is voltak jelentős helyzetei – amúgy az egész meccsen sem –, csak oldalhálóig jutott.

A Tampa – amely ezt megelőzően 2004-ben volt bajnok – az egész rájátszásban remekelt, egyszer sem kapott ki egymás után kétszer, az első sora (Nyikita Kucserov, Brayden Point, Ondrej Palát) szállította a gólokat, a védelme és Andrej Vaszilevszkij révén a kapusteljesítménye kifogástalan volt. A kapus a playoff minden percét végigvédte, és ő a második orosz kapus Nyikolaj Habibulin (2004, Tampa) után, aki első számúként nyert Stanley-kupát. Pat Maroon az NHL történetének negyedik hokisa, aki egymást követő két évben különböző csapattal lett bajnok.

Az idei rájátszás példa nélküli volt. A koronavírus-járvány miatt az alapszakasz március 12-én félbeszakadt, és ezért nem főcsoportonként 8-8, hanem 12-12 csapat került a playoffba. Eleinte keleten Torontóban és nyugaton Edmontonban, azaz semleges helyszínen voltak az összecsapások zárt kapuk mögött, az utolsó két körre Edmonton maradt. Az elzárt területekre az együttesek még július közepén, azaz több mint két hónapja költöztek be, és a két finalista játékosai azóta nem is voltak otthon. Így aztán a Tampa az NHL fennállásának első klubja, amely hazai mérkőzés nélkül nyerte meg a Stanley-kupát.

Arról még nem született döntés, hogy a következő idény mikor kezdődjön. A liga szeretne komplett, csapatonkénti 82 meccses alapszakaszt és teljes rájátszást is, nézőkkel. Várhatóan december végén vagy január elején kezdődhet a 2020–2021-es kiírás.

STANLEY-KUPA, DÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
Tampa Bay Lightning–Dallas Stars 2–0 (1–0, 1–0, 0–0)
Gólszerző:
Point (13.), Coleman (28.)
A párharcot 4–2-es összesítéssel a Tampa nyerte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik