Hiába tett meg mindent a Jaguars, a Patriots játszhat Super Bowlt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.21. 20:52
null
Danny Amendola elkapása a győzelmet jelentette a New Englandnek (Fotó: Twitter)
Nagyon izgalmas, fordulatos összecsapás végén a New England Patriots diadalmaskodott a mérkőzés jelentős részében előnyben játszó Jacksonville Jaguars felett az AFC-döntőben. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi Super Bowlhoz hasonlóan Bill Belichick alakulata képviselheti az Amerikai főcsoportot a magyar idő szerint február 5-én megrendezendő nagydöntőben, ahol az NFC-finálét megnyerő Philadelphia Eagles lesz az ellenfél.

 

Bár nagyszerűen menetelt a főcsoportdöntőig a Jaguars, a fogadóirodáknál így is a Patriots volt az AFC bajnoki címének egyértelmű esélyese. Ráadásul a vendégek a múltba sem kapaszkodhattak: Tom Brady a találkozót megelőzően hétből hétszer verte a Jacksonville-t, átlagosan több mint 17 pontos különbséggel.

Bill Belichick gárdája vezethette az első támadást, ám a lendületes kezdés ellenére nem sikerült végigvinni az akciót, Stephen Gostkowski mezőnygóljával azonban megszerezte a vezetést a Patriots (3–0).

A második negyedet viszont a Jaguars kezdte jól, Marcedes Lewis kapta el Blake Bortles passzát az end zone-ban (3–7)!

A New England sikertelen támadása után növelte előnyét a Jacksonville, ezúttal Leonard Fournette futott be a célterületre (3–14).

A félidő előtt fennmaradó rövid időben azonban már nem lehetett megállítani Bradyéket, James White futott be egy yardról (10–14) – Barry Church viszont szerelési kísérleténél szabálytalanul, a fejénél ütközte le Rob Gronkowskit, akit az öltözőbe kellett kísérni agyrázkódás gyanújával, és vissza sem térhetett a pályára.

A félidőben kiderült, hogy a Walter Payton Év Embere Díjért versenyben maradó három játékos JJ Watt (Houston Texans), Greg Olsen (Carolina Panthers) és Benjamin Watson (Baltimore Ravens).

A harmadik negyedben mindössze egy Josh Lambo-mezőnygólt jegyezhettünk fel, és a Jaguars rúgója a negyedik játékrészben is betalált egyszer (10–20).

Az utolsó 15 perc elején Myles Jack labdát szerzett Dion Lewistól, azonban a vendégek nem tudták kihasználni a lehetőséget, a New England pedig köszönte szépen, és átrohant a pályán, Danny Amendola révén pedig közelebb zárkózott ellenfeléhez (17–20).

Kiélezett szituációban először egyik, majd a másik csapat rúgta át a labdát, végül 2 perc 56 másodperccel a vége előtt Danny Amendola elkapásával átvette a vezetést a Patriots (24–20)!

A Jaguars jöhetett, azonban Blake Bortles hiába játszott jól, ezt a támadássorozatot nem tudta pontszerzéssel befejezni. Ezzel eldőlt, hogy a New England története során tizedszer, a Belichick-Brady-érában nyolcadszor vehet részt a Super Bowlon.

NFL 2017, RÁJÁTSZÁS
KONFERENCIADÖNTŐK
AFC

New England Patriots (1.)–Jacksonville Jaguars (3.) 24–20 (3–0, 7–14, 0–3, 14–3)
Legtöbb passzolt yard: Tom Brady (290) ill. Blake Bortles (293)
Legtöbb futott yard: Dion Lewis (34) ill. Leonard Fournette (76)
Legtöbb elkapott yard: Brandin Cooks (100) ill. Allen Hurns (80)

NFL 2017, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2018. 1. 6. – 1. 7.)
AFC
Jacksonville Jaguars (3.)–Buffalo Bills (6.)
10–3
Kansas City Chiefs (4.)–Tennessee Titans (5.)21–22
NFC
Los Angeles Rams (3.)–Atlanta Falcons (6.)13–26
New Orleans Saints (4.)–Carolina Panthers (5.)31–26
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2018. 1. 13. – 1. 14.)
AFC
New England Patriots (1.)–Tennessee Titans (5.) 35–14
Pittsburgh Steelers (2.)–Jacksonville Jaguars (3.) 42–45
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Atlanta Falcons (6.)15–10
Minnesota Vikings (2.)–New Orleans Saints (4.) 29–24
KONFERENCIADÖNTŐK (2018. 1. 21. – 1. 22.)
AFC
New England Patriots (1.)–Jacksonville Jaguars (3.) 24–20
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Minnesota Vikings (2.)38–7
SUPER BOWL 52 (2018. 2. 5.)
New England Patriots (1.)–Philadelphia Eagles (1.)0.30
*US Bank Stadium (Minneapolis, Minnesota)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.



TÁMADÁSRÓL TÁMADÁSRA

4. negyed

0:00 – VÉGE, 24–20! A NEW ENGLAND PATRIOTS AZ AFC BAJNOKA, FEBRUÁR 4-ÉN PEDIG SUPER BOWLT JÁTSZHAT MINNEAPOLISBAN!

1:47 –
Lewis futásaival megvan a first down a New Englandnek – innentől kezdve csak a hazaiak veszíthetik el a Minnesotába szóló repülőjegyet!

1:53 –
Negyedik kísérlet, 14 yard kell a Jaguarsnak, Gilmore leüti Bortles passzát! A Patriotsé a labda!

2:19 –
Bortles 29 yardos passza után majdnem elveszti – saját falemberei szedik össze a labdát, amit James Harrison ütött ki a kezéből!

2:48 –
Jöhet a Bortles-time? Most kell nagyot villantania a Jaguars irányítójának!

2:56 – Danny Amendola elkapja Tom Brady passzát! Touchdown, vezet a Patriots! 24–20!


4:58 –
James White, majd Danny Amendola elkapásával halad a Patriots. Közben Jack a földön marad, le kell támogatni a pályáról. Brady két yardért átfut, first down – a játék után Dareus is lent marad!

5:53 – Három kísérletből kivédekezi a New England, 30 yardról jöhet a csapat!

6:21 – Brady Cooksnak passzol, Jalen Ramsey szabálytalan, így előrébb jöhet a Patriots, de nem sikerül továbbhaladni, így puntra kényszerülnek a Hazafiak!

6:30 –
Tom Bradynél a labda, 19 yardról jöhet a Patriots!

8:38 – Fournette erőlködik a futással, majd Hurns 20 yardos elkapása tartja életben a drive-ot. Bortles három pontatlan passza után a Jags puntol.

8:53– Danny Amendola 9 yardos elkapásával közelebb zárkózik a Patriots! 17–20, még nincs vége!

12:03 – Cooks 18 yardos elkapásával indul a Pats, azonban Dareus ezt követően földre viszi Bradyt. A harmadik és 18-as szituációt Amendola elkapásának köszönhetően megoldja a hazai csapat.

13:37 – Nem tudja kihasználni a labdaszerzést a Jaguars, újra a New Englandé a labda.


14:55 –
Lewis, majd Cooks elkapásával indít a Patriots. Myles Jack szerelési kísérleténél odaüt Lewisnak, visszanézik az akciót – majd úgy ítélik, hogy Lewis elvesztette a labdát, a Jacksonville jöhet!

14:56 – Josh Lambo ezt is berúgja, 10–20!

15:00 –
Bortles kidobja a pályáról a labdát, újabb mezőnygól jöhet!

3. negyed

0:05 –
Eredményes játékokkal megy tovább a Jaguars, ám véget ér a harmadik negyed – hosszú játék vár rájuk az utolsó (?) játékrész elején. Rob Gronkowski biztosan nem tér vissza ezen a mérkőzésen.

4:41 –
Fournette fut két próbálkozásból hét yardot, majd Lee nehéz helyzetben, harmadik kísérletnél kapja el a labdát. Bortlesék trükkös játéka szerencsésen sül el Jacksonville-szempontból, Hurns elkapása 15 yardot ér.

6:04 –
Újra Ryan Allen-punt jön – Lewis két elkapása és egy futása nem hozott elég yardot a Patsnek.

7:31 –
Pontatlan passz után a földön végzi Bortles, a harmadik kísérlet biztonsági játéka – és persze a punt – után újra a New Englandé a labda!

10:23 –
Dion Lewis 5 yardos futásával kezd a Patriots, majd Cooks a védők szorításában nem tudja elkapni a hosszú indítást. Hogan viszont elkapja, mehet tovább a Belichick-gárda. Cooks újabb hosszú passzt kap, ezúttal azonban már rajta múlik, hogy nem tudja elkapni. A harmadik kísérlet sem sikerül – White elkapása rövid –, így Ryan Allen átrúgja a labdát a Jacksonville Jaguarsnak.

10:28 – Lambo 54 yardról berúgja, 10–17!

14:59 – A fullback Bohanon 20 yardos futásával jól indítanak a vendégek, majd Bortles jó passzal találja meg másik futóját, Yeldont. Blake Bortles harmadik kísérletes passzánál előlép a védelem, jöhet a field goal!

15:00 – A Jaguars kezdi a második félidőt! Rob Gronkowskinak egyelőre agyrázkódás gyanúja miatt az öltözőben kell maradnia.

2. negyed

0:55 – hiába jöhet saját 24-eséről a Jags, meglepő módon kitérdelik a hátralévő csaknem 1 percet. Félidőben négypontos előnyben a vendégek – és ők kezdik a második félidőt!

0:58 –
Cooks elkapása után 1 yardról TD-t szerez White – a sikeres extra ponttal együtt 10–14!

2:02 – gyors elkapásokkal halad előre a New England, kevés ideje van Bradyéknek. Gronkowskit kőkeményen leütközi Barry Church – szabálytalanul, hiszen a sisakjára célzott. A tight end az öltözőbe megy, újabb szabálytalansággal halad előre a Pats.

5:26 – Két jó Patriots-védekezés után nagyot dobbant a Jacksonville, Cole 26 yardos elkapásával tartja életben a támadást. Az újabb elkapást egy szabálytalanság semmissé teszi, és harmadik és 12-nél is repül a zászló a pályára a támadófalember, Robinson miatt. Jöhet a punt és a Patriots! Közben Brady ujját kezelni kell a pálya szélén.

7:00 – Gronkowskit háromszor egymás után célba veszi Brady, azonban csak a második passzt kapja el – az viszont 21 yardot ér. Harmadik és 10-nél a sztárirányítót Fowler sackeli, jön a punt és a Jaguars támadása!

7:16 – Fournette 4 yardról középen fut be az end zone-ba, újabb touchdown, az extra ponttal együtt 14–3!

13:13 – Szabálytalansággal kezd a Jaguars, azonban Grant ellentmondást nem tűrően tör előre, közvetlenül utána Bortles egy 27, majd egy 8 yardos passzal találja meg Hurnst. Előlép a Pats védelme, Yeldon és főleg Fournette azonban nagyszerű futásokkal viszi tovább a csapatot.

14:09 – Megvannak Brady első rossz passzai, a harmadik kísérletre 11 yardot sem sikerül megoldania a Patsnek – bár a visszajátszások alapján szabálytalankodtak a Jags védői. Mindenesetre Ryan Allen újabb puntja jöhet!


14:15 –
Grant 24 yardos elkapása után Bortles Marcedes Lewist találja meg az end zone-ban, vezet a Jacksonville! 3–7!

1. negyed

2:51 –
Grant elkapásával egyből 20 yardot halad a Jags, majd futásokkal haladnak a vendégek. Cole 11 yardos elkapásával ér véget az első negyed, 28 yardon a Jaguárok!

5:01 –
Brady első passza egyből megtalálja Amendolát, azonban a két futás és az újabb passz nem elég, puntolnia kell a New Englandnek!

9:10 –
Fournette aktív ebben a támadásban, két futást és egy elkapást tesz a közösbe, azonban elfogy a lendület Bortles két pontatlan passza után – jön a punt!

9:21 – 26 yardról indulhat a Jaguars!

9:25 – Gostkowski berúgja, 3–0 a Patsnek!

14:59 –
Brady két passzával és futásával indul a meccs, lendületesen kezd a New England. Amendola negyedik kísérletes elkapása után nem sikerül továbbvinni a támadást, jöhet a mezőnygól.

15:00 – elkezdődött a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

Brady kezéről annyit tudni, hogy a bemelegítés alatt fekete tapaszt viselt a hüvelykujja környékén. Láthatóan nem igazán zavarta a dobásban.

Mint azt korábban jeleztük, a héten a New England legnagyobb ásza, Tom Brady edzés közben kisebb kézsérülést szenvedett, egy darabig az is kérdéses volt, pályára tud-e lépni. Azonban Foxborough-ban azóta kiderült, nem lesz változás a csapatban – az ötszörös bajnok irányító kezd.

Jacksonville környékén is fellégezhetnek a drukkerek: a remek futójátékos, Leonard Fournette is „harcba vonulhat”.

Ne felejtsük el, bár ez nem Super Bowl, és az ellenfél sem a New York Giants, a Jags vezetőségében helyet foglal az Óriások korábbi vezetőedzője, Tom Coughlin, az egyetlen ember, aki csapatával le tudta győzni a Hazafiakat a nagydöntőben – ráadásul kétszer.

A Jaguars kiváló cornerbackje, Jalen Ramsey a neves rivális és a komoly tét ellenére sem fogta vissza magát, ami az ellenfél cukkolását illeti: ezúttal a Pats egyik sztárjának, Rob Gronkowskinak szólt oda.

Tom Brady eddig hétszer találkozott a Jaguarsszal, ötször az alapszakaszban, kétszer a rájátszásban – mind a hétszer a Patriots örülhetett. A Hazafiak ezeken a találkozókon átlagosan több mint 17 ponttal szereztek többet a Jacksonville-nél, azonban volt már szoros meccs is: 2006. december 24-én mindössze három ponttal bizonyult jobbnak a Belichick-gárda. A legutóbbi találkozó azonban már nem ilyen biztató a vendégekre nézve: 2015. szeptemberében 51–17-es, kiütéses New England-siker született.

A első négy meccsen 128 engedett pont és 2–2-es mérleg éktelenkedett a Patriots neve mellett. Az engedett yardokat tekintve a csontutolsóból túlságosan előrefelé nem kúszott a gárda (29.), a pontokat tekintve viszont alaposan feljavult (5.): a negyedik fordulót követően csupán kétszer engedett legalább 20 pontot: a Miamiben elszenvedett 27–20-as vereség során, majd a Steelers otthonában aratott 27–24-es siker alkalmával. A 2–2-es mérleg pedig villámgyorsan 10–2-re, majd 13–3-ra módosult, a Tennessee ellen pedig a Titans hajrábeli szépítése ellenére tükörsimán, 35–14-re nyertek Tom Bradyék.

A Jaguars évek óta a „na ez lesz a mi évünk” mottóval vágott a szezonnak, és 2011 és 2017 között sorozatban hatszor is a legrosszabb öt között zárt. Ebben az idényben viszont tényleg jött az áttörés, 2–2-es (...), majd 3–3-as nyitány után 10–4-re javult a csapat – így már az is belefért, hogy az alapszakasz utolsó két meccsét egyaránt elbukja. A rájátszásban előbb (Buffalo) azt mutatta meg az együttes, hogyan tud a kiváló védelmével gyakorlatilag lenullázni egy ellenfelet (10–3), majd azt (Steelers), hogy ha a káprázatos egyéniségekből áll az ellenfél támadósora, és üzemi szinten termelik a pontokat, akkor a támadók is képesek válaszolni (45–42).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2017-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A konferenciadöntőbe az öt legkevesebb pontot engedő gárdából négy jutott be, a Patriots 18.5-et engedve lett az 5., a Jaguars 16.75-tel a 2. – de a pontszerzésekkel sincs gondja a feleknek, a New England 28.6-tal a 2., a Jacksonville 26.1-gyel az 5. lett.

A Patriots sorozatban hetedszer jutott be az AFC döntőjébe, a Jaguars az 1996-os és az 1999-es szezont követően harmadszor. Előbbi kilenc Super Bowlon vehetett eddig részt, utóbbi még egyszer sem.

A legutóbbi tíz AFC-döntőből csak egyszer nyert a vendégcsapat, a Baltimore Ravens épp a Hazafiak otthonában.


A LEGUTÓBBI 10 AFC-DÖNTŐ
2017 New England Patriots
–Pittsburgh Steelers 36–17
2016 Denver Broncos–New England Patriots 20–18
2015 New England Patriots–Indianapolis Colts 45–7
2014Denver Broncos–New England Patriots 26–16
2013New England Patriots–Baltimore Ravens 13–28
2012 New England Patriots–Baltimore Ravens 23–20
2011 Pittsburgh Steelers–New York Jets 24–19
2010 Indianapolis Colts–New York Jets 30–17
2009 Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens 23–14
2008 New England Patriots–San Diego Chargers 21–12


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik