NFL: miattuk érdemes szurkolni a Chiefsnek, illetve a 49ersnek a Super Bowlon

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.01.31. 12:16
null
Andy Reid több mint húsz éve vezetőedző az NFL-ben, hét főcsoportdöntője volt már, de még csak másodszor jutott a Super Bowlba (Fotó: AFP)
Szokásunkhoz híven az idei Super Bowl előtt is összegyűjtöttünk öt-öt személyt vagy tényezőt, ami miatt érdemes szurkolni a Kansas City Chiefsnek vagy a San Francisco 49ersnek. Öt sztori, amely még érdekesebbé teheti a floridai találkozót.

 

MINDEN AZ 54. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

KANSAS CITY CHIEFS

ANDY REID

Már most, aktív edző létére minden idők legjobb olyan edzőjének tartják, aki nem nyert Super Bowlt. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a vasárnapi mérkőzés szereplői közül ő érdemelné meg leginkább a Lombardi-trófeát. Reid 1999 óta vezetőedző az NFL-ben, 2012-ig a Philadelphiát irányította, 2001-től négy éven át főcsoportdöntős volt, a 2004-es idény végén a Super Bowlba is eljutott, de vereséget szenvedett. A Kansas Cityből ő épített ütőképes csapatot, és a tavaly elbukott konferenciadöntő után az idén a második döntőjére készül. Rendkívül jó támadóedző, Amerika egy csapásra megszerette, amikor előkerült róla egy felvétel, amelyen 13 évesen az LA Rams mezében dobja a labdát. Aztán egész Amerika együtt érzett vele, amikor 2012-ben idősebb fia kábítószer-túladagolásban elhunyt. A másik fia, Britt a Chiefs linebackereit edzi, és apjával együtt lehet Super Bowl-győztes.

 

CLARK HUNT

A klubalapító fia elnök-vezérigazgatóként irányítja a Chiefst, és olyan siker küszöbére ért, amelyet legutóbb éppen ötven évvel ezelőtt élt át édesapja, Lamar Hunt. Amikor az NFL az 1950-es években ódzkodott a drasztikus bővítéstől, idősebb Hunt 1960-ban a rendszeres visszautasításokat megunva nemcsak saját klubot alapított, hanem saját ligát is. Az AFL néhány év alatt felnőtt az NFL-hez, a két liga legjobbja az 1966-os idény végén összecsapott egymással – az AFL-t a Chiefs, az NFL-t a Green Bay Packers képviselte, utóbbi nyert.

Két évvel később Hunt ötlete alapján már Super Bowlnak hívták a döntőt, a két liga végleges összeolvadása előtt, 1970 elején a Kansas City lett a bajnok. Az AFC győztese azóta is mindig a Lamar Hunt-trófeát nyeri el, és 1970 óta először „hazakerült” a díj. Clark Huntot nem is érhetné nagyobb szakmai elismerés, mint hogy apja után 50 évvel ő is bajnok legyen.

PATRICK MAHOMES

Mahomes a következő évtizedben uralhatja a ligát – 
de ki tudja, mikor jut legközelebb ilyen közel a bajnoki címhez? (Fotó: AFP)
Mahomes a következő évtizedben uralhatja a ligát – de ki tudja, mikor jut legközelebb ilyen közel a bajnoki címhez? (Fotó: AFP)

Na, és mi van akkor, ha Patrick Mahomes az idén nem nyeri meg a Super Bowlt? A liga tavalyi MVP-je, friss főcsoportgyőztese az NFL legjobb irányítóinak egyike, akinek bőven lesz még lehetősége arra, hogy a trónra üljön.

Vagy mégsem? Dan Marino esete a legjobb példa arra, miért kell megragadni az első alkalmat. A ligába 1983-ban berobbanó QB a második idénye végén már Super Bowlban játszott a Miamival, de kikapott a San Franciscótól. Hiába játszott 1999-ig, hiába döntött meg több mint 40 rekordot, többször nem játszhatott a nagy meccsen. A karrierje végéhez közeledő Aaron Rodgers és Drew Brees is csak egy Super Bowlon szerepelhetett. Az NFL kiszámíthatatlan, minden lehetőséget meg kell ragadni – lehet, hogy a vasárnapi lesz élete egyetlen lehetősége, ezért meg kell ragadnia.

TYRANN MATHIEU

Az első idényében a Chiefs védelmének vezére lett a hetedik idényét taposó safety, aki majdnem egy évtizeddel ezelőtt az egyetemi liga legjobb hátvédje volt, de majdnem tönkre vágta a karrierjét a drogok miatt. A nagyszülei, illetve nénikéje és bácsikája által felnevelt New Orleans-i srác az LSU-nál két idényen át mindenkinél jobban ártalmatlanította az ellenfelek passzjátékát, de a 2012-es idény előtt kirúgták drogproblémái miatt. A draft előtti szezont a futballpálya helyett a kötelező terápiákkal töltötte.

A 2013-as drafton a 3. körig csúszott vissza, az Arizona vitte el, a Cardinalsnál Larry Fitzgerald és Patrick Peterson mellett ráragadt a profi szemlélet és az alázat. Csakhogy a sérülések nem kerülték el, így hiába kapott 62 milliós szerződést, a 2017-es idény után kitették. Houstonban egy évig játszott, szinte tökéletesen. Tavaly tavasszal a főcsoportdöntős Chiefs ajánlatát nem utasíthatta vissza, a klublegenda Eric Berry utódjaként gyorsan beilleszkedett, és amióta Steve Spagnuolo védőkoordinátor az ösztöneit elismerve szabad kezet adott neki, a teljes Chiefs-védelem hatékonyabban működik.

DUSTIN COLQUITT

Senki sem játszott annyi mérkőzést a Kansas City Chiefs mezében, mint a 37 éves punter. A Pittsburgh Steelersszel az 1970-es évek végén szintén punterként két Super Bowlt nyerő Craig Colquitt fia, a négy éve a Denverrel bajnoki címet szerző Britton Colquitt bátyja ebben az idényben döntötte meg Will Shields támadófalember (1993 és 2006 között Chiefs-játékos) klubrekordját. A puntert a 2005-ös draft harmadik körében választotta ki a Chiefs, ami meglehetősen korainak tűnt, de az idő a Kansas Cityt igazolta.

Colquitt a legnehezebb időkben is kitartott a Chiefs mellett, pedig a 2–14-es mérleggel zárt 2012-es idény után, amikor csapattársa, Jovan Belcher az edzőközpontban végzett barátnőjével és magával, váltani akart. Andy Reid kinevezése miatt mégis maradt, és klubhűsége most hozhatja meg a gyümölcsét.

SAN FRANCISCO 49ERS

KYLE SHANAHAN ÉS A SUPER BOWL-VESZTESEK SORA

Kyle Shanahan és Tevin Coleman három évvel ezelőtt az Atlantával nyert helyzetből bukott a Super Bowlban, most javíthatnak (Fotó: Getty Images)
Kyle Shanahan és Tevin Coleman három évvel ezelőtt az Atlantával nyert helyzetből bukott a Super Bowlban, most javíthatnak (Fotó: Getty Images)

A Denver Broncosszal két Super Bowlt nyerő Mike Shanahan után a fia is eljutott a nagydöntőbe vezetőedzőként, így ez az első apa-fia páros, amely ezt elmondhatja magáról. Shanahan a 2017-es kinevezése előtt az Atlanta támadóedzője volt, a 2016-os idény végén csapata 28–3-as előnyről bukta el a Super Bowlt a New England ellen. A stábjából az elkapókat edző Wes Welker két Super Bowlon játszott a Patriotsban, mindkettőt elbukta, sőt, a Denver játékosaként is veszített egyet.

Ami a 49ers játékosait illeti, Tevin Coleman futó, Levine Toilolo tight end és Ben Garland támadófalember is ott volt Shanahannel a Pats ellen elbukott SB-n. Robbie Gould rúgó a Chicagóval a Colts ellen vesztett Super Bowlt. Emmanuel Sanders Steelers-játékosként a Green Bay elleni elbukott döntőn volt ott. Richard Sherman nyert a Seattle-vel, de egy évvel később szívszaggató vereséget szenvedett el a New Englandtől, így ez a legfrissebb emléke. Említést érdemel Jordan Matthews elkapó is, aki 2014 és 2019 között csak egy idényben nem játszott a Philadelphiában: a Super Bowl-győzelmet hozó 2017-esben.

JIMMY GAROPPOLO

Az irányító három és fél idényt töltött el a New Englandnél, mielőtt 2017 őszén elcserélték a San Franciscóhoz, és ezalatt két Super Bowl-győzelmet szurkolt ki a pálya széléről. Tom Brady mellett esélye sem volt a csapatba kerülni, de rengeteget tanult rutinos csapattárástól, és a kaliforniai csapatnál már ő a főnök. Az apai ágon olasz, anyain lengyel és német irányító sármja vitathatatlan. „Jimmyben minden nap találnak valamit, amibe beleköthetnek, kivéve a kinézetét” – jegyezte meg róla Richard Sherman.

Ám Garoppolo nem az arca miatt kapott 137.5 millió dolláros szerződést, hanem mert a pályán is nyer, nyer és nyer – 19–5 a 49ers mérlege azokon a meccseken, amelyeken ő irányít. Tavaly azonban súlyosan megsérült, és a távollétében 4–12-vel zárt a Frisco. Az idén vele 13–3-mal, és készülhetnek a Super Bowlra. Passzainak több mint kétharmadával találja meg társait, passzindexe 102-es, hátrányban játszva képes magasabb fokozatra kapcsolni. Nélküle nem lenne a döntőben a San Francisco.

Jimmy Garoppolo már a külseje miatt is rendkívül népszerű
Jimmy Garoppolo már a külseje miatt is rendkívül népszerű

JOHN LYNCH

A korábbi kiváló safety 1993-tól 2007-ig játszott az NFL-ben, kilencszer hívták meg a Pro Bowlra, a 2002-es idényben bajnok lett a Tampa Bayjel. 2008 nyarán két hétre kipróbálta magát a New Englandnél, de aztán visszavonult, és szakkommentátornak állt a FOX-nál, amely most a Super Bowlt közvetíti. A mikrofont 2017-ben cserélte el a San Franciscó-i ügyvezetői állásra, és szinte akármihez nyúlt, arannyá vált.

Megszerezte Garoppolót a Patriotstól, szerződtette Richard Shermant a hátvédsorba, Solomon Thomas és Nick Bosa korai draftolásával folytatta a támadófal építését. A draftokon továbbá a 2017-es ötödik körben kincsre lelt George Kittle tight end személyében, 2018-ban Fred Warner, a mostani szezon előtt Dre Greenlaw volt nagy húzás linebacker poszton. Bár játékosként nem érdemelte ki, hogy a Hall of Fame-be kerüljön, csapatvezetőként könnyen megkaphatja a legrangosabb elismerést.

A nehéz sorsú Raheem Mostert az NFL főcsoportdöntőjének ásza volt (Fotó: Getty Images)
A nehéz sorsú Raheem Mostert az NFL főcsoportdöntőjének ásza volt (Fotó: Getty Images)

RAHEEM MOSTERT

A Super Bowl szereplői közül a 27 éves futó élete nyújtaná a legdrámaibb forgatókönyvet egy hollywoodi filmhez. Florida déli részén, Daytonában nőtt fel, az édesapját nem ismerte, a gettóban rendszeresen költöztek lakásról lakásra. Az utcán rendszeresek voltak a lövöldözések, Mostert nevelőapja négy golyót eresztett saját fiába, aki valahogy túlélte. Mostert megúszta annyival, hogy háromévesen nagylábujjon lőtte magát. Később az Atlanti-óceán cápáktól hemzsegő hullámain szörfözött – volt olyan nap, hogy három embert kellett kimenteni cápatámadás miatt, ő mégis visszament a habok közé.

Közepesnél gyengébb egyetemi mutatói miatt nem draftolták 2015-ben, de hetekre ott volt a Philadelphia, a Miami, a Baltimore és a Cleveland keretében is. 11 meccsen volt kerettag, egyszer sem kapta meg a labdát, három csapatból is kitették. A második idényében a Cleveland, a Jets és a Chicago is kirúgta, mire a 49-ershez került. Kálváriája során sokszor majdnem feladta, de fiatal kori szerelme, immár felesége tartotta benne a lelket.

A 49ersnél évről évre több szerepet kapott, a keret tagja maradt. 2019 tavaszának végén megtudta, hogy egykori gyerekkori edzője, Michael Stokes, akit az életében leginkább apa figurának tekintett, halálos beteg. Négy héttel később elhunyt, Mostert összetört, hiszen fiatal kora óra tartották egymással a kapcsolatot. Az idény elejére összeszedte magát, és a rájátszásra a 49ers kulcsfigurája lett, a főcsoportdöntőben 220 yardot és négy TD-t futott. Most visszatér Dél-Floridába, hogy ott nyerjen bajnoki címet.

DEE FORD

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg az 54. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ha Ford jó napot fog ki, két év alatt immár másodszor ütheti el a bajnoki címtől a Kansas Cityt. Tavaly még a klub játékosaként vállalt oroszlánrészt a Chiefs kudarcából, a New England elleni főcsoportdöntő utolsó perceiben hazai pályán 28–24-es vezetésnél Tom Brady passzát lehalászta Charvarius Ward, és ezzel el is döntötte volna a meccset. Csakhogy a játékot visszafújták, mert Ford nem a kezdővonalra, a társak mellé állt fel, hanem kicsit előrébb, átlógva a New England oldalára – ez pedig les, azaz szabálytalan. A Pats visszakapta a labdát, touchdownt szerzett, ment a Super Bowlba, hogy lemossa az LA Ramst.

Bár Fordból nem csináltak bűnbakot a Chiefsnél, azért a szezon után elcserélték San Franciscóba, így most volt csapattársaival nézhet farkasszemet a Super Bowlban. A Chiesfnél ezúttal még örülnének is, ha néha lesen állna, de ő mindent megtesz azért, hogy mos ne rajta múljon – vagy legalábbis ne így.

NFL 2019, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2020. január 4. – január 5.)
AFC
New England Patriots (3.)–Tennessee Titans (6.)
13–20
Houston Texans (4.)–Buffalo Bills (5.) 22–19 – h. u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Minnesota Vikings (6.) 20–26 – h. u.
Philadelphia Eagles (4.)–Seattle Seahawks (5.) 9–17
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2020. január 11. – január 13.)
AFC
Baltimore Ravens (1.)–Tennessee Titans (6.) 12–28
Kansas City Chiefs (2.)–Houston Texans (4.) 51–31
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Minnesota Vikings(6.) 27–10
Green Bay Packers (2.)–Seattle Seahawks(5.) 28–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2020. január 19. – január 20.)
AFC
Kansas City Chiefs (2.)–Tennessee Titans (6.) 35–24
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Green Bay Packers (2.) 37–20
SUPER BOWL 54 (2020. február 3.)
Kansas City Chiefs (2.)–San Francisco 49ers (1.) 0.30*
*Hard Rock Stadium (Miami, Florida)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik