NFL: a Chiefs megugrotta az utolsó lépcsőt, a 49ers tündérmeséje

HERCZE KRISTÓF, BORBÉLY LÁSZLÓHERCZE KRISTÓF, BORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2020.01.30. 14:35
null
Patrick Mahomesék számára nincs elveszített meccs (Fotó: Getty Images9
Vasárnap éjjel az utolsó mérkőzéséhez érkezik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2019-es idénye. A Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers nagydöntő előtti felvezető írássorozatunkban ezúttal a két döntős fináléig tartó útját mutatjuk be.


MINDEN AZ 54. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

KANSAS CITY CHIEFS (14–4)


ÚJ SZTÁROK A VÉDELEMBEN

A Kansas Citynél az előző idény után vérszemet kapott a vezetőség, aminek az eredménye egy némileg fájó búcsú, a sérülékeny ikon Eric Berry elküldése, valamint a remek idényt záró pass rusher Dee Ford elcserélése volt, akinek a helyére egy nappal később érkezett a Cardinalstól elküldött sztár, Tyrann Mathieu, a májusi játékosbörze előtt pedig a gárda elpasszolta a 2019-es első és harmadik, valamint a 2020-as második körét Frank Clarkért, a Seahawks irányító siettetőjéért.

Érdekesség, hogy a KC Fordot pont ahhoz a San Francisco 49ershez küldte, amellyel most a Super Bowlban találkozik, így a védő néhány nap múlva korábbi együttese ellen küzdhet a gyűrűért.

DÖCŐGŐS KEZDÉS, KIDŐLT AZ MVP!


A felturbózott védelem eleinte nem teljesített az elvárt szinten, de a tavalyi MVP, Patrick Mahomes hozta a 2019-es formáját, s négy mérkőzés után 10 passzolt touchdownnal állt interception nélkül, míg a Chiefs 4 sikerrel a tarsolyában, veretlenül várta a folytatást. Igen ám, de Andy Reid csapatát is elérte a sérüléshullám: a Colts elleni hétfő esti rangadón Mahomes bokájára ráestek, amire ő fittyet hányva játszott ugyan a folytatásban is, de látszott, hogy szenved, mellette pedig Tyreek Hill is problémákkal küzdött, valamint a támadófal több tagja sem volt egészséges. A KC egymás után kétszer ki is kapott, a Broncos elleni csoportrangadón ráadásul már Mahomes sem úszta meg, egy irányító-bedőlésnél kicsavarodott a térdkalácsa!



VISSZATÉRT MAHOMES, BELELENDÜLT A GÁRDA


Csodával határos módon a sérülés csupán két összecsapásba került, így a Kansas City a pihenőhetére hét győzelemmel és négy vereséggel mehetett. A a bye week alatt Reid szemmel láthatóan felrázta csapatát, a védelem ráadásul Steve Spagnoulo vezetésével rendkívül feljavult, az alapszakasz utolsó öt találkozóján összesen csupán 52 pontot kapott, a másik oldal ellenben felpakolt 143 pontot, ami után talán nem is véletlen, hogy a Főnökök 5 győzelemmel zártak, mérlegük 12–4 lett, az utolsó fordulóban ráadásul a Miami megtette azt a szívességet Mahomeséknek, hogy megverte a New Englandet, ami a Chiefsnek második kiemelést, és az ezzel járó pihenőhetet eredményezte.



Mahomes végül 14 alapszakasz-mérkőzésen szerepelt, 4031 passzolt yardja mellett 26 TD-átadást osztott ki (s csupán öt interceptiont dobott), irányító-mutatója 105.3 lett, míg kedvenc célpontja, a tight end Travis Kelce 1229 elkapott yardig és 5 touchdownig jutott, a szélsebes Hill pedig a sérülése ellenére is összeszedett 860 yardot és 7 TD-t.

A Főnökök támadásban remekeltek, meccsenként átlagosan 28.2 pontot szereztek, amellyel az 5. leghatékonyabbak voltak a ligában, míg a védelem átlagosan 19.2 pontot engedett, ami ligaszinten a 7. legjobb volt.

ELKÉPESZTŐ FORDÍTÁSOK A RÁJÁTSZÁSBAN


A konferencia-elődöntőben a Texans várt a Chiefsre – sokáig úgy tűnt, hogy itt az idény vége, de 21–0-s első negyed után a komplett, addig leginkább téli álomban lévő kansasi alakulat felébredt, s Mahomes három játékrész alatt berámolt 51 (!) pontot a hibát hibára halmozó Bill O'Brien csapatának, így aztán a Kansas City örülhetett, s óriási pofont kiosztva hazaküldte a houstoni csapatot.



Mivel a másik ágon közben a Titans előbb a New Englandet, aztán az alapszakaszban ligaelső Ravenst is alaposan megtréfálta, Derrick Henryék mehettek az az Arrowheadbe konferenciadöntőzni, de mindhiába a biztató kezdés, Patrick Mahomes ismét brillírozott, mesteri villanásaival pedig a Tennessee nem tudta tartani a lépést – a Chiefs magabiztos 35–24-es győzelmet aratott, ami azt jelentette, hogy Andry Reid 24, a Kansas City Chiefs pedig kereken ötven év után játszhat ismét Super Bowlt.



A legnagyobb teszt viszont még csak most következik: az a San Francisco 49ers, amely a tavalyi 4–12-es idény után 2019-ben félelmetes javulást produkált, védelme és támadóegysége is a legjobbak között volt az alapszakaszban, valamint elképesztő fegyvertárral rendelkezik – Kyle Shanahannek (és persze védőkoordinátorának, Robert Saleh-nek) olyan merítési lehetőségei vannak, amelyekkel akár még Mahomest is képes lehet semlegesíteni.

A San Francisco kétszer is megsemmisítette a Packerst a döntőig tartó úton (Fotó: Getty Images9
A San Francisco kétszer is megsemmisítette a Packerst a döntőig tartó úton (Fotó: Getty Images9



SAN FRANCISCO 49ERS (15–3)

ÖT ÉV BÖJT UTÁN ISMÉT NAGYCSAPAT

Az NFC győztesének útját rendhagyó módon 2017-ből indítjuk el, de jó okkal. A 2012-es idényben Super Bowlt játszó, egy évvel később konferenciadöntőig jutó együttes 2014-re kifulladt (8–8), ezt pedig Jim Harbaugh távozása követte. A Jim Tomsula-féle projekt gyorsan megbukott (5–11), a Chip Kelly-féle pedig még nagyobb égést hozott (2–14). A 2017-es idényre az Atlanta Falconsszal Super Bowlig jutó támadó koordinátort, Kyle Shanahant nevezték ki, és bár a kezdés pocsék volt (1–10), Jimmy Garoppolo idény közbeni megszerzése után decemberre kezdő lett, a gárda pedig a maradék öt meccsét megnyerte (5–10).

A következő kiírásban az irányító a harmadik fordulóban kidőlt, ezt követően pedig sorra jöttek a zakók, a 4–12-es mérleg pedig a második legrosszabb volt a ligában. Ennek mondjuk az 1/2-es draftcetli lett a következménye, amelyen a gárda megszerezte Nick Bosát, aki minden bizonnyal az Év újonc védője lesz, felépült Garoppolo (aki maga áldásnak nevezte viccesen sérülését, hiszen így szerezhették meg végül Bosát), érkezett segítségére Deebo Samuel a második kör elején, a védelembe pedig épp a Kansas Citytől jött Dee Ford egy 2020-as 2. körös választási jogért cserébe.

1990 ÓTA NEM LÁTOTT REMEK KEZDÉS

A csapat óriási fordulaton ment keresztül, ez pedig túlzás nélkül már az első meccsen látszott, hiszen a Buccaneers 31–17-es legyőzése során a védelem két interceptionből is touchdownt szerzett, összesen pedig háromszor lopták az ellenfél irányítójának átadását. Viszonyításképpen: a 2018-as idényben összesen két interceptionje volt a gárdának... A liga leggyengébbjeként záró Bengalst minden csapatrészben felülmúlva ütötte ki a gárda 41–17-re, ezzel két idegenbeli meccs után 2–0-val állt, miközben egy éve 0–8-cal zárt vendégként.

A Steelers ellen hibát hibára halmozott a támadósor, összesen öt labdát is eladott, de még ez is belefért az újabb siker ezzel együtt is meglett (24–20), majd a hétfő esti rangadón a világ szeme láttára zúzták porrá az idény előtt Super Bowl-esélyesnek is tartott, egy héttel korábban Baltimore-ban tükörsimán (a 40–25 még nem is fejezi ki a különbséget!) nyerő Brownst (31–3). Az előző idényben Super Bowlig jutó Rams vendégeként még egy szintet lépett a védelem, bár az első támadósorozatból touchdownt szerzett a Los Angeles-i csapat, ezt követően már egy pontszerzés sem jött össze (20–7), a remek támadók 157 yardig jutottak, Jared Goff 78 passzolt yarddal és négy elszenvedett sackkel zárt. Jött a washingtoni sárdagasztás, amelyen tovább remekeltek a védők, a Redskins egy pontot sem tudott szerezni, igaz a San Francisco támadói sem remekeltek (9–0).


MEGÉRKEZETT A KIRAKÓS UTOLSÓ DARABJA IS

Bár minden szépnek és jónak tűnt a 6–0-s kezdés miatt, a passzjáték finoman szólva is akadozott időnként, Garoppolo is rozsdás volt 7 TD-passzra 6 interception jött, és hat meccsből négyszer is 100-as, sőt, 83-as irányítómutató alatt zárt. Remek volt a futójáték, de a célpontok közül gyakorlatilag minden George Kittle-re hárult. Jött is egy csere október 22-én a Denverrel, Emmanuel Sanders egy 2020-as ötödik körrel párban érkezett a 2020-as 3. és 4. körért cserébe. Ezzel pedig beindult végre a játék.

Sanders nélkül 26 pontot átlagolt a csapat, érkezése óta 32.3-at, Garoppolo pedig az utolsó 10 alapszakaszmeccsen 20 TD-t és 7 interceptiont mutatott már fel, Sanders megkaparintása után pedig hét meccsből hatszor is 110 feletti irányítómutatót hozott

DRÁMAI ZAKÓK, DE MEGVAN AZ ELSŐ KIEMELÉS – AZ ÉV VÉDŐJÁTÉKÁVAL

A Panthers könnyed elintézése (51–13) után a Cardinals ellen (28–25), már az irányítónak kellett előlépnie (317 yard, 4 TD), a Seahawks ellen pedig egy rendkívül fordulatos, a hosszabbítás utolsó másodpercéig kiélezett meccsen becsúszott az első zakó (24–27).

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg az 54. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Cardinals újbóli legyőzése (36–26) és Garoppolo újabb remeklése (424 yard, 4 TD) után a Packers porrá zúzása jött (37–8), ezzel a sikerrel pedig 2013 után először jutott el 10 győzelemig a gárda. A Ravens elleni szuperrangadón egy utolsó másodpercben kapott 49 yardos mezőnygóllal maradt alul a 49ers (17–20), hogy New Orleansban egy 30 yardossal nyerjen a végén, egy elképesztő pontzáport hozó meccsen (48–46).

Shanahan korábbi csapata, a Falcons érezhetően a saját Super Bowljára készült, de így is a 49ers vezetett még két másodperccel a vége előtt 22–17-re. És az utolsó két másodpercben két TD-t is kapott a San Francisco (előbb egy támadót, majd a reményvesztett visszahordási kísérlet során egy speciális egység által szerzettet is jegyzett az Atlanta), így óriási meglepetésre 29–22-re alulmaradt a gárda, de a Rams vereségével meglett a playoff. Ennek örömére a Ramst újra megverte a csapat, amely így a kezében tartotta az első kiemelés sorsát, ehhez „csupán” győznie kellett Seattle-ben az év utolsó meccsén. A 13–0-s kezdés jónak is tűnt, és volt 26–14 is nem egész hat perccel a vége előtt, de a Seahawks így is a győzelemért támadhatott az utolsó másodpercekben, és csak az ötödik körös újonc Dre Greenlaw szenzációs megmozdulása akadályozta meg a TD-t, Jacob Hollisternek nagyjából még két centi kellett volna a Seattle sikeréhez (26–21).



Az alapszakasz második legjobb pontátlagát (29.9) és futott yardátlagát (144.1) felmutató gárda védelme a végére kissé kiengedett, a 19.4 pontos átlag „csak” a 8. legjobb lett, de a 281.8 yard (2.) és a 169.2 passzolt yard (1.) is a liga legkiválóbbjai közé sorolta a gárdát.

MEG SEM IZZADTAK A RÁJÁTSZÁSBAN


Az idény előtt érkező Tevin Coleman 544 yardot és 6 TD-t futott, Matt Breida 623 yardig jutott, Raheem Mostert pedig 772-ig, plusz nyolc TD-ig, így gyakorlatilag mindig volt egy friss futó, akinek remekül ment a játék. A liga legjobb tight endje, Kittle 1053 elkapott yardot tett a közösbe, Sanders érkezése után Samuel is megtáltosodott (802) a csapat pedig remekül festett.

A Vikings elleni konferencia-elődöntőben egy benézett nagy játékot leszámítva a védelem gyakorlatilag lenullázta az ellenfelét, a Minnesota összesen 147 yardig és hét first downig jutott, a 49ers pedig csak futásokból 186-ig jutott... (27–10).

Az NFC-döntőben pedig ismét jöhetett a Packers elleni csörte, ami nagyjából olyan simán indult, mint az alapszakaszban (27–0 a félidőben), és bár Rodgersék valamelyest kozmetikáztak, így is sima vereséget szenvedtek (37–20). Mindennél többet elmond a 49ers fölényéről, hogy Garoppolónak 8 passzkísérlet is bőven elég volt a meccsen, amelyen Mostert 220 yardot és 4 TD-t futott.

NFL 2019, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2020. január 4. – január 5.)
AFC
New England Patriots (3.)–Tennessee Titans (6.)
13–20
Houston Texans (4.)–Buffalo Bills (5.) 22–19 – h. u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Minnesota Vikings (6.) 20–26 – h. u.
Philadelphia Eagles (4.)–Seattle Seahawks (5.) 9–17
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2020. január 11. – január 13.)
AFC
Baltimore Ravens (1.)–Tennessee Titans (6.) 12–28
Kansas City Chiefs (2.)–Houston Texans (4.) 51–31
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Minnesota Vikings(6.) 27–10
Green Bay Packers (2.)–Seattle Seahawks(5.) 28–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2020. január 19. – január 20.)
AFC
Kansas City Chiefs (2.)–Tennessee Titans (6.) 35–24
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Green Bay Packers (2.) 37–20
SUPER BOWL 54 (2020. február 3.)
Kansas City Chiefs (2.)–San Francisco 49ers (1.) 0.30*
*Hard Rock Stadium (Miami, Florida)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik