Nem tucatsiker, a Dallas sorozatban 12. alkalommal nyert

Vágólapra másolva!
2010.12.12. 08:21
null
Caron Butler 16 ponttal segítette a Dallast (Fotó: Reuters)
Sorozatban tizenkettedik mérkőzését nyerte meg az NBA alapszakaszában a Dallas Mavericks kosárlabdacsapata, mely Dirk Nowitzki (31 pont, 15 lepattanó) vezérletével múlta felül a Utah Jazzt. Ez egyrészt az NBA jelenlegi legjobb győzelmi szériája, másrészt a Mavs 19–4-es mérlege a legjobb dallasi szezonkezdet a 2002–2003-as idény óta.

A Dallas könnyen is győzhetett volna, végül nehezen sikerült: a sorozatban 12. győzelmét elkönyvelő Mavericks már 25 ponttal is vezetett a Utah Jazz ellen, majd elkönnyelműsködte azt, így a végén Dirk Nowitzki és Jason Terry óriási erőfeszítéssel csikarta ki a 103–97-es győzelmet.

Nowitzki és Terry dobta a Mavs utolsó 21 pontját, így hiába volt a Jazz nagy felzárkózása: az elején 4–29-cel indító Utah a negyedik negyedben ki tudott egyenlíteni, bár egyszer sem vezetett a mérkőzésen.

A Mavericks elsősorban kitűnő távoli dobószázalékának köszönheti a sikert, a dallasiak 26 kísérletükből 14-et bedobtak.

„Ez a legjobb Mavs, amit valaha láttam az NBA-ben. Hosszú a kispadjuk, nagyon erős a keret és sokkal jobban védekeznek, mint bármikor korábban" – emelt kalapot a győztes előtt a 34 pontos Deron Williams a Jazzből.

A Dallashoz hasonlóan hatalmas előnyt pazarolt el a Detroit is, de a Mavsszel ellentétben a Pistons pórul járt, mert a Toronto nyerni tudott Auburn Hillsben. A Raptors a 3. negyedben 25, a negyedik elején 16 pontos hátrányban volt, de összekapta magát, és a klubtörténet legnagyobb fordítását mutatta be, végül 120–116-ra diadalmaskodva.

A mérkőzés egy „ufójelenséget" is hozott: a Pistons lepattanókirálya, a fakezűnek bátran nevezhető Ben Wallace bedobott egy hárompontost – hogy ez mekkora tett, azt az is jelzi, hogy ez volt Big Ben 15 éves NBA-karrierjének ötödik triplája. Wallace ráadásul karriercsúcsot (23 pont) dobott. A Pistons 52.8, a Raptors 62.9 százalékkal célzott mezőnyből!

A Sacramento a Miami Heat könnyű prédája volt, Dwyane Wade 36 pontot szórt, volt, hogy egy kézzel kapott le lepattanót, de „beszállt a buliba" LeBron James (25) és Chris Bosh (14 pont, 17 lepattanó) is. A Heat idegenbeli túrájának mind a négy mérkőzését megnyerte, a pocsékul szereplő Kingsnek semmi esélye nem volt.

Csakúgy, mint a Charlotte-nak, melyet hazai pályán vert meg nagyon a kőkeményen védekező, sorozatban tizedszer nyerő Boston Celtics. A centerproblémákkal küszködő Boston annyira könnyen győzött, hogy a végén a kulcsemberek már pihenhettek. A védekezésről sok mindent elmond, hogy a Bobcats 16 pontnál egyik negyedben sem tudott többet szerezni, ráadásul a hazaiak 22 labdát adtak el.

A Minnesota nem sok ellenállást tanúsított a sorozatban ötödször nyerő Chicago ellen (Derrick Rose 21 ponttal és 7 assziszttal, Luol Deng 19, Carlos Boozer 17 ponttal zárt). A Chicago 17 lepattanóval többet szedett, így hiába volt Kevin Love erős palánk alatti bemutatója (23 pont, 15 lepattanó).

A Memphis Grizzlies egy ponttal múlta felül a Clipperst, amely a dudaszó pillanatában fordíthatott volna, de Baron Davis már nem tudott pontosan célozni. Houstonban Kevin Martin volt a sztár, aki idénycsúcsot jelentő 40 ponttal szórta meg a Clevelandet – a Cavs a legutóbbi hét mérkőzését elvesztette, ilyen rossz sorozata 2004 tavasza óta nem volt. Az Atlanta Hawks a kisebb sérüléssel küszködő Josh Smith jó játékával tudta legyőzni az Indiana Pacerst.

NBA
ALAPSZAKASZ, 47. JÁTÉKNAP  
Dallas Mavericks–Utah Jazz 103–97
Sacramento Kings–Miami Heat 83–104
Atlanta Hawks–Indiana Pacers 97–83
Los Angeles Clippers–Memphis Grizzlies 83–84
Detroit Pistons–Toronto Raptors 116–120
Charlotte Bobcats–Boston Celtics 62–93
Houston Rockets–Cleveland Cavaliers 110–95
Chicago Bulls–Minnesota Timberwolves 113–82

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik