Négy hosszabbítást hozó meccsen fordította meg a párharcot a Portland

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.05.04. 09:26
null
Három és fél órán keresztül tartott a mérkőzés, végül a Portland nyert (Fotó: Twitter)
Maratoni küzdelemben győzött és került 2–1-es előnybe a Blazers a Nuggets elleni szériában, míg keleten a Bucks ismét 120 pont fölé jutott, idegenben is megverte a Bostont és szintén megfordította a maga párharcát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában.

 

Boston Celtics–Milwaukee Bucks 116–123

Rosszul jött ki a sok fújásból a Boston. A hazaiak jobban kezdték a mérkőzést, 10-2-re vezettek, majd ebből az előnyből tudtak sáfárkodni az első félidő során és „végig is értek” vele a nagyszünetig – a Bucks maximum egyenlíteni tudott a második negyedben, de mindig jött válasz a Celtics részéről és akadt pillanat, amikor tíz pont felett járt a különbség. Igazán leszakítani azonban nem tudták magukról ellenfelüket és a félidőben végül csak egy egység maradt az előnyükből, a fordulás után pedig valamelyest megváltozott a játék képe: az addigi 14 fault után 39-et (!) fújtak a játékvezetők a harmadik-negyedik negyedben, Kyrie Irving pedig ki is fakadt emiatt, szerinte széttördelték a játékot és ezért nem tudtak ritmusba jönni. Ráadásul a fújásokból jó pár pontot összeszedett a Milwaukee, hiszen Jannisz Antetokunbo 22 büntetőt dobhatott, ami különösen rosszul érintette a Bostont és a vendégek a harmadik játékrészben megfordították a derbit - sőt, ennek végére meg is léptek, 82–81 után egy 12–0-t rohantak, a záró etapban pedig már minden szempontból ellenfelük fölé nőttek. A Celticsnek erre nem igazán volt válasza, teljesen szétesett az, ami addig jól működött a gárdánál, úgyhogy hiába Kyrie Irving jó napja (29 pont. 8/22 mezőnyből, 11/12 büntető, 6 gólpassz), Jayson Tatum feljavulása (20 pont, 11 lepattanó, 3-3 gólpassz és labdaszerzés), hiába játszott jól Al Horford (17 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 3/5 tripla) és Marcus Morris (16 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 4/5 tripla), illetve hiába szórt 18 pontot még Jaylen Brown is, egyszerűen túldobta őket a tarthatatlan Bucks.

Óriási tűzerő van a Milwaukee-ban. Az első félidőben is jól támadott már Mike Budenholzer alakulata, de akkor még a védekezéssel akadtak gondjai, aztán a harmadik negyedben már ebben is sikerült előrelépnie, a játékrész végén pedig kifogta a szelet a Boston vitorláiból - az említett rohammal abszolút kézbe vette a meccset a társaság, a záró etapban pedig már gyakorlatilag végig tíz pont körüli/feletti előnyben játszhatott. Jannisz Antetokunbót most tudták eddig a legkevésbé megállítani a hazaiak (32 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk, 8/13 mezőnyből, 16/22 büntető), Khris Middleton megint beszórt egy húszast, a padról pedig óriási extrát hozott George Hill – a veterán csereirányító 21 pontot termelt és döntő érdemei voltak a harmadik negyed végi fordításban. Mellettük még jól megszórta magát kintről Nikola Mirotic és Pat Connaughton, 50 százalékkal céloztak mezőnyből, 40 százalékkal tripláztak, 28 pontot dobtak a Boston eladott labdáiból, 52–24-re domináltak a festékben, ezt a különbséget nem lehetett ellensúlyozni - sorozatban másodszor szórtak 123 pontot ebben a párharcban és azonnal visszavették a pályaelőnyt.

A Celtics legjobb dobói: Irving 29/6, Tatum 20, Brown 18/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32, Hill 21/6, Middleton 20/9

Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 140–137 – négy hosszabbítás után

Sosem akart véget érni. Három és fél órán keresztül tartott a mérkőzés, amely az NBA-playoff történetének második olyan ütközetévé fajult, amelyen négy hosszabbítást is játszottak a felek, egyszerűen senki sem tudta igazán bevinni a döntő ütést, mindig érkezett válasz. A rendes játékidő végén inkább a Denvernek állt a zászló, de fordított a Blazers és végül Will Barton duplája jelentette az utolsó szót, az első ráadásban mindössze 7-7 pontot szereztek a csapatok és CJ McCollum dobása után jöhetett az újabb túlóra, a második hosszabbítás utolsó percében mindkét fél elrontott mindent, úgyhogy ráhúztak még öt percet, de döntés itt sem született, mert a legvégén Damian Lillard két duplájával megmenekült a Blazers. A negyedik hosszabbítás aztán végül mégis lezárta a küzdelmet, 18 másodperccel az órán Rodney Hood bombázott be egy triplát, a túloldalon Nikola Jokics kihagyott egy büntetőt, majd Seth Curry 2/2-vel zárt a vonalról, az utolsó két másodpercben pedig nem tudott már dobáshoz jutni a Denver, így szavakkal leírhatatlan csatában végül a Portlandé lett a borzasztóan fontos második győzelem, ezzel megfordította a párharcot.

Mit lehet ilyenkor írni? Felesleges túlszakmázni egy olyan mérkőzést, ahol kismillió lehetősége volt nyerni mindkét csapatnak, bármi is történt addig, a hosszabbításokban bárki győzhetett volna, mindkét félnek bőven megvolt erre az esélye. Az biztos, hogy a ráadások során CJ McCollum lépett elő igazi vezérré, 18 pontot szórt a rendes játékidő után és végül 41-gyel zárt, mellette Damian Lillard és az említett Hood az, aki nagy kosarakkal húzta a Portlandet, míg a túloldalon a fáradhatatlan, a harmadik negyedben varázsoló és végül 33 pontos, 18 lepattanós, 14 gólpasszos tripla duplát jegyző Nikola Jokics volt a vezér – mellette a 34 pontot szóró Jamal Murray is sokat tett a sikerért, az viszont érzékeny veszteség volt számukra, hogy a negyedik hosszabbításra kipontozódott a főleg hátul nagy munkát végző Gary Harris. Egy ilyen győzelem óriási energiát képes adni a győztes csapatnak és padlóra küldheti a vesztest, hiszen 50-55, Jokics esetében pedig 65 (!) játékperccel a kezükben-lábukban két nap múlva újra pályára kell itt lépni abban a tudatban, hogy muszáj nyerniük, különben a kiesés szélére kerülnek...

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 41/12, Lillard 28/6, Hood 19/6
A Nuggets legjobb dobói: Murray 34/12, Jokics 33/12, Barton 22/12

NBA-RÁJÁTSZÁS, 2018–2019
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉSEK
KELETI FŐCSOPORT
Boston Celtics–Milwaukee Bucks 116–123
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása:
2–1 a Milwaukee javára

NYUGATI FŐCSOPORT
Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 140–137 – négyszeri hosszabbítás után
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Portland javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik