NBA: több sztár is váltott – rég volt ilyen mozgalmas nyár a ligában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.28. 08:00
null
DeMarcus Cousins a bajnokhoz szerződött (Fotó: AFP)
Több kiváló játékos is klubot váltott a mozgalmas nyár során, az igazolások jelentős hatással lehetnek mindkét főcsoport élmezőnyére – megnézzük, hogyan alakulnak az erőviszonyok az NBA új idényében.

 

Az elmúlt évek két meghatározó csapata közül az egyik még erősebb lett, a másik viszont könnyen elképzelhető, hogy eltűnik a süllyesztőben – de legalább többen pályáznak a helyére, ez talán jót tesz majd a Keleti főcsoport színvonalának, nyugaton ugyanis minden rendben, az előző idényben látottnál is hatalmasabb tülekedés várható a rájátszásért.

MELO, A MEGMENTŐ

A legutóbbi négy nagydöntő egyik résztvevője, a Golden State Warriors valószínűleg jövőre is ott lesz a végelszámolásnál: DeMarcus Cousins szerződtetésével centerposzton is All Star-játékossal erősítette meg keretét – egyébként öt kezdő All Starja legutóbb az 1975-ös Boston Celticsnek volt... –, miközben meghatározó játékos nem távozott. Alapvetően egyetlen probléma vetődhetne fel a magukat agyonnyert játékosok körében: a motiváció hiánya. Ám Cousins például még csak a közelében sem járt soha a bajnoki címnek, Stephen Curry pedig már nagyon szívesen begyűjtené a finálé legértékesebb játékosának járó trófeát is...

A sort a nyugati konferenciadöntő másik résztvevőjével kell folytatnunk: a Houston Rockets enyhén meggyengült, de van még egy mentsvára – Carmelo Anthony, akit az Oklahoma City Thunder elcserélt az Atlanta Hawkshoz (egészen pontosan kivásárolták), ám ez a tranzakció lapzártánkig nem vált hivatalossá, így az a folyamat sem kezdődhetett el, amelynek végén Melo a Rocketsnél köt majd ki. Pedig ki fog kötni, így összeállhat a Chris Paul, James Harden, Carmelo Anthony hármas – ebben a konstellációban az új szerzemény alázatán múlik majd, mennyire muzsikálnak jól együtt, mert akárhogy is nézzük, a „leggyengébb láncszem" ő. Trevor Ariza és Luc Mbah a Moute távozása érzékeny veszteség, de ha a texasiak megerősödnek Melóval és megállapodnak a kulcsembernek számító svájci centerrel, Clint Capelával, sokkal biztosan nem maradnak el a legutóbbi idényben mutatott teljesítményüktől.

Carmelo Anthony a Rocketsnél köthet ki (Fotó: AFP)
Carmelo Anthony a Rocketsnél köthet ki (Fotó: AFP)

 

Utánuk következik a fentebb említett Oklahoma, amely a Dennis Schröder (aki miatt lett szükséges a „bizniszelés” a Hawksszal), Russell Westbrook, Paul George trió iránymutatásával simán top négyes lesz Nyugaton. A padja talán erősebb is a Rocketsénál, ráadásul korösszetétel alapján is jól kialakított a kerete.

ITT A LAKERS, ITT VAN ÚJRA

A szabadügynökpiac másik főszereplője a Los Angeles Lakers, amely playoffmentes évei után ismét a legjobbak közé igyekezhet. Viszont óva intenénk attól mindenkit, hogy rögtön bajnokcsapatot vizionáljanak az angyalok városába, csak azért, mert LeBron James odaigazolt, viszont egy főcsoport-elődöntő kinéz. Főleg természetesen azért, mert négy évre 154 millió dollárért LA-be tette át székhelyét a „Király", aki a legutóbbi nyolc nagydöntő mindegyikén jelen volt. Ha képes lenne sorozata folytatása, akkor végérvényesen elfogynak a jelzők a kvalitásaira.

Kockázatot jelent, hogy mellé többségükben ugyan remek, de problémás kosarasok érkeztek Michael Beasley, JaVale McGee, Rajon Rondo és Lance Stephenson személyében – McGee egyből ki is jelentette, a liga történetének egyik legszórakoztatóbb csapata lesz a sok egyéniség alkotta Lakers, amely egyelőre megőrizte fiatal és tehetséges értékeit, ráadásul maradt annyi zsetonja, hogy jövő nyáron újabb szupersztár szabadügynököt húzzon magához. Ugyanakkor ne zárjuk ki azt sem, hogy a jövő év elején James körül ismét nagytakarítást kell majd tartani, ahogy történt ez idén Clevelandben is....

LeBron James pedig a Lakershez (Fotó: AFP)
LeBron James pedig a Lakershez (Fotó: AFP)

A további négy rájátszást érő pozíció teljesen nyílt Nyugaton: legesélyesebbnek a Portland, a Utah, Kawhi Leonard elvesztése dacára a San Antonio és a playoffba legutóbb 2013-ban kerülő Denver tűnik. Ott tülekszik majd még a Minnesota, a New Orleans, aztán érkezik a sorban a feltörekvő Dallas (amelyhez Dirk Nowitzki aláírt a 21. szezonjára is) és a szintén talentumok sokaságát birtokló Phoenix, esetleg az LA Clippers.

Keleten szabad lesz a gazda James távozásával.

Meglepődnénk, ha nem az idén már két legjobbja nélkül is majdnem sikerrel járó Boston Celtics jutna be a nagydöntőbe: Brad Stevensnél jobb edző továbbra sincs az NBA-ben, s végre egyszerre használhatja Kyrie Irvinget és Gordon Haywardot, minden posztra van legalább két ütőképes játékosa, Jaylen Brown és Jayson Tatum kirobban az erőtől – ebből valami igazán nagyszerű is kikerekedhet!

CSAK EGÉSZSÉG LEGYEN, MEG JÁTÉKKEDV

Leonard Torontóba igazolásából szintén, már ha a fantasztikus hátvédnek lesz kedve és egészsége játszani... DeMar DeRozan elbúcsúzott a Raptorstól, a válás nem volt éppen a legszebb, de Masai Ujiri tulajdonos elnézést kért tőle, amiért azzal hitegette, hogy vele képzeli el a jövőt. A Toronto Raptors mindenesetre masszív lesz, ahogy volt legutóbb is a Cavs elleni betli idejéig. Az Atlanti divízió harmadik ereje (nem feltétlenül sorrendben) a Philadelphia 76ers, amelytől Marco Belinelli ugyan távozott, ám érkezett Wilson Chandler, továbbá Joel Embiid is kulcsszereplő lehet, még magasabbra törhet az előttünk álló évad során.

A trónkövetelők listáján az Indiana az első, amely megszabadult Stephensontól, begyűjtötte Doug McDermottot, Tyreke Evanst és Kyle O'Quinnt. Ha arra alapozunk, Victor Oladipo vezetésével mennyire közel állt ahhoz, hogy kiejtse a Clevelandet a 2018-as rájátszás első körében, könnyen el tudjuk képzelni az előrelépését.

Rendben lesz a Milwaukee is, nem panaszkodhat a centerposzton Marcin Gortat helyett Dwight Howarddal próbálkozó Washington, innentől kezdve viszont jön a szürkeség.


A maradék kilenc gárdát három csoportba tudjuk osztani. 1. Akár oda is érhet a legjobb nyolc közé, de a mérlege negatívhoz közeli marad: ide tartozik az immár a James-mentes Cleveland, a Detroit és a Miami. 2. Megpróbál bejutni a rájátszásba, de legkésőbb a hajrára összeomlik és győzelmei is alig lesznek: ezek a Charlotte, a Chicago és az Orlando Magic. 3. Apátia, reménytelenség és tankolás ezerrel, ami az Atlanta Hawks, a Brooklyn és a NY Knicks közeljövője lesz..

Rég volt ilyen mozgalmas nyár az NBA-ben, soha rosszabbat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik