NBA: James 39 pontja, rekord hangerő Sacramentóban

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.11.16. 09:01
null
James arcán a kiútkeresés fáradalma: a Heat sztárja nagyot játszott (Fotó: Reuters)
LeBron James 39 ponttal segítette győzelemhez a Miami Heatet a Dallas Mavericks ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján. A Sacramento Kings 97–90-ra kikapott a Detroit Pistonstól a saját otthonában, amely mától hivatalosan is a világ leghangosabb csarnoka, miután a Sleep Train Arena közönsége két időkérés alkalmával is átadta (másodszor 126 decibelt mért a műszer) a múltnak a korábbi világcsúcsot. A ligaelső Indiana Pacers idénybeli kilencedik mérkőzését is megnyerte, ezúttal a Milwaukee Buckst győzte le könnyedén.

Szombatra virradóra 11 mérkőzést játszottak le az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, s ugyan most nem túl sok klasszikus rangadót vívtak meg a tengerentúlon, ám annál több „érdekes” párosítás akadt, ahol gyengén rajtoló csapatok igyekeztek elkerülni újabb szégyenteljes vereségeket. A Netsnek, a Grizzliesnek és a Pistonsnak is sikerült idegenben javítania, de a Cleveland megint kikapott, ezúttal otthon, a Charlotte ellen, az Indiana viszont veretlenül menetel továbbra is. Jöjjenek a részletek!

Indiana PacersMilwaukee Bucks 104–77

Roy Hibbert robog az Év Védője cím felé. Bár még „sehol sem” tart a szezon, a mezőnyben egyedüliként veretlen Indiana centere ott folytatja, ahol tavaly a rájátszásban abbahagyta. Most pontszerzésben is jeleskedett, hiszen 24 pontjával a hazaiak legjobbja volt, de ami igazán extra, hogy nyolc blokkot tudott kiosztani 10 lepattanója mellett, így vezeti a ligát ebben a kategóriában továbbra is.

Esélytelenek nyugalmával. A Milwaukee gyakorlatilag a kezdőötöse (Knight, Delfino, Butler, Ilyasova, Sanders) nélkül kellett, hogy megvívja ezt a csatát, s hiába „egyetlen egészséges értelmes játékosuk”, OJ Mayo 20 pontja, nagy verésbe szaladt bele a tartalékos Bucks Indianában.

A Pacers legjobb dobói: Hibbert 24, P. George 22/6, Stephenson 11
A Bucks legjobb dobói: Mayo 20/9, Neal 11/9, Middleton 11/3

Toronto Raptors–Chicago Bulls 80–96

Vissza a Rose nélküli, már bevált taktikához. A Chicago ebben az alapszakaszban először nem számíthatott franchise playerére, aki nélkül tavaly az egész évadot igen tisztességesen le tudta hozni a Thibodeau-legénység. Az eredmény: 16 pontos győzelem Torontóban, 21 kiosztott gólpassz csapatszinten, 48-43-ra megnyert lepattanózás és 45 százalékos mezőnyözés.

Négyből két ász remeklése továbbra sem elég. Hiába hozott extrát a karriercsúcsát beállító DeMar DeRozan (37 pont) és nyújtotta a tőle elvárhatót Rudy Gay (20 pont, 9 lepattanó), Jonas Valanciunas (4 pont, 8 lepattanó) teljesen eltűnt támadásban, Kyle Lowry (6 pont, 8 gólpassz) pedig hiába járt élen a kiszolgálásban, 15-ból 3-as mezőnymutatóval riogatott.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 37/12, Gay 20/3, Lowry, Hansbrough 6-6
A Bulls legjobb dobói: Deng 19/6, Noah 18, Butler 14/6, Boozer 14

Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 113–103

Jeff Teague élete meccse. A Sixers végül újfent Michael Carter-Williams nélkül állt ki és bár Tony Wroten (22 pont, 6 gólpassz) támadásban hozta az újonc számait, védekezésben esélye sem volt a hazaiak irányítója ellen, aki 33 ponttal és 10 gólpasszal vezette győzelemre az Atlantát.

DeMarre Carroll is karrierje legjobbját nyújtotta. A Hawks sikerében a kezdő bedobó volt az x-faktor, hiszen 8-ból 5-ös triplázással 21 pontot és 6 lepattanót tett a közösbe. Ha már hárompontosok, akkor itt kell megjegyeznünk, hogy a távolról háromszor is betaláló Kyle Korver sorozata még mindig él, már csak pár meccs és rekorder lehet az atlantai veterán!

A Hawks legjobb dobói: J. Teague 33/3, D. Carroll 21/15, Horford 20
A 76ers legjobb dobói: Turner 27, Wroten 22, T. Young 17

Boston Celtics–Portland Trail Blazers 96–109

A Blazersnek eddig idegenben is megy. Évtizedes probléma a portlandieknél, hogy általában hiába nagyon erősek otthon, sosem tudtak igazán jó playoff-pozíciót kivívni maguknak, mert idegenben rendszeresen bukdácsoltak. Idén viszont magabiztosnak tűnnek Oregontól távol is, most Bostonban hiába állt a hazaiaknak a zászló az első félidőben, végül magabiztosan nyert a 27 pontos, 12 lepattanós LaMarcus Aldridge vezette Portland.

Sullinger nagy estéjét elcsúfították. A Boston egyik legnagyobb reménysége a hátműtétből felépülő Jared Sullinger, aki most megmutatta, miért is várták a tavalyi drafton sokáig a legjobbak közt elkelni, 26 pontos karriercsúcsát 8 lepattanóval egészítette ki, ráadásul két triplát is bevert magasember létére, de a Rondo nélkül küzdő Celticsnek ez sem volt elég ezen az estén.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 26/6, J. Green 14, Jo. Crawford 11
A Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Batum 18/12, Mo Williams 18

Cleveland Cavaliers–Charlotte Bobcats 80–86

Jól hajrázott a Bobcats. A harmadik negyed közepén még 53–41-re vezetett a Cleveland, ezt követően azonban 45–27-re múlta felül őket a Charlotte, a végjátékban a törött orral játszó Kyrie Irving sem tudott segíteni csapatán.

Cserékben az erő. A vendégek kispadja 37 pontot tudott betenni a közösbe, míg a hazaiaké csupán húszat, csak Jarrett Jack jelentett tényleges segítséget a kezdők számára. Hozzátartozik a képhez, hogy sem Bynum, sem Waiters nem léphetett pályára, viszont a Bobcatsnél is hiányzott a Haywood-Jefferson duó.

Testvérpárharc. Cody és Tyler Zeller is pályára lépett a vendég ill. hazai oldalon, ráadásul legtöbbször egymással kerültek szembe. Ezt az összecsapást is a Bobcats nyerte, Cody 8 pontjának nagy részét testvére ellen szerezte.

Bennett bust? A Cleveland 1/1-ese, Anthony Bennett egy újabb borzalmas mérkőzésen van túl, 1/3-as mezőnymutatóval szerzett két pontot, ebből az egyik egy teljesen üres, elrontott zsákolási kísérlet volt. A szezonban eddig mindössze 14 százalékkal értékesíti lehetőségeit.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 18/3, Thompson 15, Clark 15/9
A Bobcats legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 16, McRoberts 13/9, Walker-Sessions 12/3-12/3

Gasol vs. Gasol testvérpárharc (Fotó: Reuters)
Gasol vs. Gasol testvérpárharc (Fotó: Reuters)

Los Angeles Lakers–Memphis Grizzlies 86–89

Sok hűhó semmiért. A Bryant és Nash nélkül kiálló Lakers majdnem megtréfálta a jóval esélyesebb vendégeket. Meeks és a padról beálló Young dobóedzést tartottak, ám rajtuk kívül érdemi pontmennyiséget nem igazán tudott más letenni hazai részről.

A Marc Gasol, Randolph páros dominált a palánkok alatt, a fiatalabbik spanyol válogatott szinte teljesen levette a pályáról bátyját (4/12 mezőnyből), továbbá 8 gólpasszal találta meg a társakat. Randolph pedig idei legjobb meccsét produkálta, komoly részt vállalt a Grizzlies győzelméből.

A Lakers legjobb dobói: Meeks 25/15, Young 18/6, Hill 12
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 28, M. Gasol 18, Allen 12

Miami Heat–Dallas Mavericks 110–104

Papírforma? A 2011-es döntő óta mindhárom találkozójukat a Heat nyerte, átlagosan 14 pontos különbséggel és átlagban 110-et szerezve. Ezúttal közelebb kerültek a texasiak, de a 110-et most is megkapták.

Gyilkos turnoverek. A Dallas 24 alkalommal adta el a játékszert, míg a Heat csupán 16-szor, Wade egymaga 8 (!) labdát szerzett.

Csillogó sztárok. LeBron James 39 pontig jutott mindössze 18 rádobásból, de Nowitzkinek is csak 12 kísérletre volt szüksége a 28 egységéhez. Ketten együtt összesen csak 8 mezőnykísérletet és két büntetőt hibáztak.

Chalmers kiállítva. A Heat irányítója egy zárás után érhetetlen módon ütötte arcon Nowitzkit, azonnal kizárták a meccsről és valószínűleg eltiltásra is számíthat.

A Heat legjobb dobói: James 39/3, Wade 17, Bosh 14
A Mavs legjobb dobói: Nowitzki 28/9, Carter 21/9, Ellis 20/6

Denver Nuggets–Minnesota Timberwolves 117–113

Otthoni dominancia. Legutóbbi 14 hazai fellépéséből 12-t megnyert a Nuggets,

A cserék hozták a fordulópontot. A harmadik negyed végén 12–3-as futást produkált a hazai csapat, mellyel el is lépett. A két főszereplő Mozgov és Furnier voltak. A kiharcolt 9 pontos előnyt pár már megőrizte a lefújásig a Denver.

Hősies helytállás. A nyolc embert forgató T'wolves – melyből hárman jutottak 20 egység fölé – csak rohant az eredmény után a végjátékban csak halványan csillant fel az egyenlítés lehetősége. Rubio 0 ponttal zárt, de mindössze két lepattanóra volt egy újabb dupla duplától. Nem tudtak mit tenni a hosszabb rotációt (10 ember) és hét tíz pont feletti játékost felvonultató vendéglátókkal.

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 19/9, Faried 16, Lawson 14.
A T'wolves legjobb dobói: Love 28/6, Martin 27/6, Barea 21/3

Phoenix Suns–Brooklyn Nets 98–100 – hosszabbítás után

Johnson a megmentő. Kétszer húzta ki a slamasztikából a Nets gárdáját a rutinos játékos. A rendes játékidő végén az ő duplájával egalizált a vendégcsapat, majd a hosszabbításban lepattanót szerzett, végigrobogott a pályán és egy sikeres floaterrel megnyerte a találkozót.

A változások ereje. Deron Williams bal bokájának sérülése miatt hamar kiszállt a játékból, a helyén játszó Livinston nagyban hozzájárult Jason Kidd vezetőedzőként szerzett első idegenbeli győzelméhez. A Garnett, Lopez duó 4 pontot jegyzett az első félidőben, ám a másodikban 27-et, igaz nem egyenlő elosztásban, Lopez 25-öt vállalt magára, a végére szezoncsúcsot felállítva.

Minimalizált eladott labdák. A Nets mindössze 12 labdát adott el, az így adódó lehetőségekből 10 pontot ért el a Suns. Ezzel szemben a hazaiaknál ezek a számok 18 és 23.

A Suns legjobb dobói: Dragic 19, Tucker 17/9, Bledsoe 15/3
A Nets legjobb dobói: Lopez 27, Livingston 18, Pierce 14/3

Utah Jazz–San Antonio Spurs 82–91

A végén csattan a pofon. A záró negyedig a Jazz hatalmas fölényt mutatott a lepattanók, második esélyből szerzett pontok terén. Ám a Spurs nullára redukálta a végjátékban a könnyű kosaraikat, Parker pedig hátára vette a csapatot, 14 pontot szerzett, így az addigi hátrányukat könnyedén fordították meg, pedig csak hárman jutottak tíz pont fölé.

Triplák nélkül is jön a siker. Különösen akkor, ha a hazai gárda megteszi azt a szívességet, hogy saját csarnokában 38 százalékos pontossággal céloz mezőnyből (31% tripla). A Spurs 50% felett dobta a ketteseket, ha a vártnál nehezebben is, de érkezett a győzelem, hiába hozta Favors élete egyik legjobb teljesítményét (20 pont, 18 pattanó, 3-3 labdaszerzés, blokk).

A Jazz legjobb dobói: Favors 20, Hayward 15/3. Jefferson 14/9
A Spurs legjobb dobói: Parker 22, Diaw 17, Duncan 14

Sacramento Kings–Detroit Pistons 90–97

Kaliforniai hangorkán. A Sacramento egyetlen országos tv által közvetített találkozóján a szurkolók megdöntötték a Guinness-rekordot a leghangosabb zárt arénákra vonatkozóan, 126 decibeles hangerőt produkáltak.

Egyéniségek napja. A Detroit új igazolása, Josh Smith 21 ponttal, 8 lepattanóval, 7 gólpasszal, 5 labdaszerzéssel és 4 blokkal húzta csapatát, de a 15 pontos és 18 lepattanós Andre Drummond is remekül játszott. Utóbbi nagy párharcot vívott DeMarcus Cousinsszal, aki 26 pontig, 13 lepattanóig és 3 blokkig jutott.

Nem lehet futni az eredmény után. Az első negyedben hét labdát adott el a Kings, már itt kiépítette előnyét a Detroit, ezután az egész meccset jelentős hátrányban kellett lejátszania a hazaiaknak. A harmadik negyed közepén Vasquez tripláival 64–62-re zárkóztak fel, de innentől újra belendült a Pistons és a negyedik játékrész elején már újra 14 pontos volt az előnyük.

A Kings legjobb dobói: Cousins 26, Thomas 18/9, Vasquez 13/9
A Pistons legjobb dobói: Smith 21/6, Stuckey 16/3, Drummond 15

A GUINESS-REKORD

NBA, ALAPSZAKASZ
Toronto Raptors–Chicago Bulls 80–96
Sacramento Kings–Detroit Pistons 90–97
Indiana Pacers–Milwaukee Bucks 104–77
Boston Celtics–Portland Trail Blazers 96–109
Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 113–103
Miami Heat–Dallas Mavericks 110–104
Denver Nuggets–Minnesota Timberwolves 117–113
Utah Jazz–San Antonio Spurs 82–91
Los Angeles Lakers–Memphis Grizzlies 86–89
Phoenix Suns–Brooklyn Nets 98–100 – h. u.
Cleveland Cavaliers–Charlotte Bobcats 80–86

AZ ÁLLÁS
KELETI FŐCSOPORT
1. Indiana 9 1.000
2. Miami 6 3 0.667
3. Chicago 4 3 0.571
4. Philadelphia 5 5 0.500
5. Atlanta 5 4 0.556
6. Charlotte 5 4 0.556
7. Orlando 4 5 0.444
8. Toronto 4 6 0.400
9. Boston 4 6 0.400
10. Detroit 3 5 0.375
11. New York 3 5 0.375
12. Brooklyn 3 5 0.375
13. Cleveland 3 7 0.300
14. Washington 2 6 0.250
15. Milwaukee 2 6 0.250
NYUGATI FŐCSOPORT
1. San Antonio 9 1 0.900
2. Portland 7 2 0.778
3. L.A. Clippers 6 3 0.667
4. Golden State 6 3 0.667
5. Oklahoma City 5 3 0.625
6. Minnesota 6 4 0.600
7. Houston 6 4 0.600
8. Phoenix 5 4 0.556
9. Dallas 5 4 0.556
10. Denver 4 4 0.500
11. Memphis 4 5 0.444
12. L.A. Lakers 4 7 0.364
13. New Orleans 3 6 0.333
14. Sacramento 2 6 0.250
15. Utah 1 9 0.100
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik