NBA: rajongók és hírességek jelenlétében elbúcsúztatták Kobe Bryantet

Vágólapra másolva!
2020.02.25. 06:45
null
A STAPLES Center a hétfői szertartáson (Fotó: AFP)
Hétfőn a Los Angeles-i STAPLES Centerben, ott, ahol profi karrierje legszebb sikereit érte el, rajongók ezreinek jelenlétében megtartották Kobe Bryant nyilvános búcsúztatását. A Los Angeles Lakers 41 évesen, helikopter-balesetben január 26-án elhunyt korábbi világklasszisa, valamint 13 éves lánya, a gyönyörűnek ígérkező kosárlabda-karriertől megfosztott Gianna emlékére rendezett ceremónián a családtagokon kívül napjaink és a múlt kosárlabdacsillagai, valamint az amerikai közélet fontos személyiségei is jelen voltak.

 

A megemlékezés kezdetén Beyoncé énekelt, később Alicia Keys adta elő Beethoven Holdfény szonátáját, Christina Aguilera előadásában elhangzott az Ave Maria, majd levetítették Kobe Bryant díjnyertes rövidfilmjét, a „Dear Basketball”-t.

Közben hangzottak el a búcsúbeszédek.

ALICIA KEYS FELLÉPÉSE


„A Jóisten tudta, hogy egymás nélkül nem lehetnek meg ezen a földön. Együtt kellett őket magához szólítania. Babe, vigyázz a mi Giginkre – mondta egyebek mellett Vanessa Bryant, a kosaras özvegye, aki könnyeivel küzdve többször is kénytelen volt megszakítani a beszédét. – A lehető legelbűvölőbb férj volt. Kobe sokkal jobban szeretett engem, mint hogy azt valaha is szavakba tudnám foglalni. Én voltam a tűz, ő a jég. Néha fordítva... A mindenem volt.”

VANESSA BRYANT BÚCSÚJA GIANNÁTÓL


 

A korábbi legendák közül jelen volt a szertatáson Jerry West, Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson és Pau Gasol, a nagyszerű edző, Phil Jackson, az NBA jelenlegi első embere, Adam Silver, a mai csillagok közül például Stephen Curry, Kyrie Irving, James Harden, Russell Westbrook, DeMar DeRozan, továbbá a szórakoztatóipar olyan nagyságai, mint Kanye West, Kim Kardashian, Jennifer Lopez.

Michael Jordan, a példakép, egyben rivális – szintén a könnyeit nyelve – a legkedvesebb barátai egyikeként beszélt Bryantről. „Olyan volt, mintha a kisöcsém lett volna, és ahogy kezdtem egyre jobban megismerni, mindinkább a lehető legjobb nagytestvére szerettem volna lenni” – fogalmazott.

MICHAEL JORDAN BESZÉDE


 

Shaquille O'Neal és Bryant kapcsolata a sajtóban megjelentek tükrében sokszor viharosnak tűnt, de Shaq a búcsúbeszédében állította: a magánéletben nagyon jól megértették egymást. A kapcsolatuk dinamikáját a Beatles két húzóembere, John Lennon és Paul McCartney egymást inspiráló vetélkedéséhez hasonlította.

„Kobe és én egymást kergetve tudtunk olyan játékot nyújtani, amit a világ legjobb teljesítményei között emlegetnek. Büszke vagyok rá, hogy senki sem volt képes olyasmire Shaq és Kobe óta, amilyet a three-peat Lakers tett" – utalt a 2000 és 2002 között egymás után elnyert három NBA-bajnoki címre.

RÉSZLET SHAQUILLE O'NEAL BESZÉDÉBŐL


Rob Pelinka, Bryant korábbi ügynöke, a balesetben szintén elhunyt Gigi Bryant keresztapja többek között arról beszélt: Bryant a tragédia előtti percekben is írt neki, mégpedig azért, hogy segítségét kérje egy tinédzser, Alexis Altobelli baseballkarrierje ügyében. A fiú a szüleit és a húgát veszítette el a pillanatokon belül bekövetkező balesetben...

„Kobe egész életében, az utolsó üzenetéig azért küzdött, hogy mások életét jobbá tegye" – summázott Pelinka.

LeBron James, a Lakers mai csillaga – aki a tragédia után már tartott egy érzelmekkel teli megemlékező beszédet példaképéről – hétfőn a közösségi médiában posztolt a 2-esről és a 24-esről: a két szám nemcsak a hétfői dátumra, hanem a tragédia kilenc halálos áldozata közül a két leghíresebbre, a 2-es mezben játszó Giannára és a 24-esben varázsoló Kobera is utalt.


A hétfői búcsúztatás jegybevételei a Kobe és Gianna örökségét továbbvivő jótékonysági alapítvány, a Mamba and Mambacita Sports Foundation számlájára kerülnek.

Bryant és leánya temetése családi körben zajlott le február 7-én.

A hétfői szertatás előtti órákban látott napvilágot a hír, miszerint Vanessa Bryant beperelte a helikopter tulajdonosát gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. A kereset indoklása szerint a pilótának, a szintén elhunyt Ara Zobayannak nem lett volna szabad felszállnia az adott időjárási körülmények között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik