NBA: LeBron James a Golden State-nél? Oaklandben elbírnák!

Vágólapra másolva!
2018.06.16. 11:34
null
LeBron James a Golden State-nél? (Fotó: AFP, archív)
A nagydöntő végére már csak az maradt kérdés, melyik Warriors-csillag kapja az MVP-címet – mi lesz, ha még LeBron James is odaigazol?

 

2015-ben negyven év után először lett bajnok a Golden State Warriors, azóta még két címet zsebelt be és egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy ne folytatódhatna a sikersorozat.

JÓ KEZEKBEN AZ MVP-CÍM

„Hölgyeim és uraim, akkor most bejelentenénk, ki lett a 2018-as NBA-nagydöntő MVP-je: Kevin Durant!”

A DÖNTŐ LEGFONTOSABB MUTATÓI
GOLDEN STATE CLEVELAND
116 Pontátlag 101
Durant 28.8 Legtöbb pont James 34
40 Lepattanók 46.5
Durant 10.8 Legtöbb lepattanó Love 11.3
27.8 Gólpassz 21
D. Green 8.5 Legtöbb gólpassz James 10
6.5 Szerzett labda 6.3
9.3 Eladott labda 11.3
8 Blokk 4
Durant, D. Green 41.3-41.3 Játékidő James 44.8

Nem pontosan ezzel a szöveggel hirdették ki, ami a Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers finálé harmadik mérkőzése után gyakorlatilag az egyetlen nyitott kérdés maradt, de emiatt az egyik friss aranygyűrűs játékos mosolya nem volt teljesen őszinte... Sokan ugyanis Stephen Curry nevének elhangzására számítottak, a GSW irányítója azonban betlizett a harmadik találkozón és ez nem fért bele.

Durant sikere valójában megérdemelt, a finálé mind a négy meccsén kiegyensúlyozottan nagyszerű teljesítményt produkált: kétszer 26 pontot hintett, aztán 43-at, végül csak 20-at, de tripla duplát hozott össze – szinte hihetetlen, de karrierje rájátszás-mérkőzései során először. Ráadásul franchise-rekordot állított fel azzal, hogy a rájátszásban 608 pontot termelt, Curry 2015-ös 594-ét adta át a múltnak. Szép és kerek lett volna a sztori, meg igazán amerikai, ha Curry tovább csinosíthatja pedigréjét a döntő legértékesebb játékosának címével, de 7–4-re elveszítette a voksolást.

Durant a liga történetének hatodik olyan játékosa, aki egymás utáni két nagydöntőben jut MVP-elismeréshez, korábban Kobe Bryant, LeBron James, Michael Jordan, Hakeem Olajuwon és Shaquille O'Neal érte el ugyanezt. Azonban szűkül a kör, ha azt nézzük, melyikük tudott emellett négyszer pontkirály is lenni – csak Durant és Jordan!

És ha Jamesről elmondják minden létező fórumon, hogy a playoffban kezd el kivirulni, akkor most elmondjuk, hogy ugyanerre képes Durant is, aki igazi nyerő típusú játékosként lép fel évről évre a rájátszásban. Mellette ilyen még Curry, Draymond Green és Klay Thompson is, együtt négy olyan kaliberű játékos, akik sehol máshol sincsenek – ezek után ne csodálkozzunk a Warriors dinasztiaépítésén!

MARADJ INKÁBB KELETEN, LEBRON JAMES!

Hogy mi szabhat gátat Steve Kerr brigádjának, azt ma még nem tudhatjuk, például fontos és lehet, kapcsolódó kérdés, hová szegődik a döntő vesztese, a Cleveland Cavaliers mindene, LeBron James.
Egyelőre többszereplős a történet. A Nyugati főcsoportban még sosem játszott, most felvetődött lehetőségként a Los Angeles Lakers, a Los Angeles Clippers, a Houston Rockets, de még a San Antonio Spurs is. Ezzel egyetlen probléma lenne: semmi nem garantálja, hogy olyan gárda épül körülötte, amely le tudja nyomni a Golden State-et, és ha nem tudja, már eleve a nagydöntő sincs meg, annak pedig mi értelme, hiszen James egyhuzamban kilenc nagydöntőbe jutott be, amelyekből viszont csak hármat nyert meg.

Mondjuk az idei a legkevésbé az ő hibája, annál is inkább, mert J. R. Smith első meccsen bemutatott hírhedt produkciója után az öltözőben beleütött egy mágnestáblába és súlyosan megsérült a kézfeje... Mindenesetre talán célszerű lenne Keleten maradnia, hiszen a mostani szezon is mutatta, hogy hitvány kerettel is el tud evickélni a fináléig, habár a Boston Celtics csak a saját rutintalanságának köszönheti, hogy nem gátolta meg ebben.

A konferenciában maradás esetén a legvalószínűbb opció a a Philadelphia 76ers, mivel júliusban lejár a négy legjobban fizetett játékosból három szerződése, lenne tehát pénz finanszírozni a Király szereplését. Persze az is elképzelhető, hogy James marad a Cavsnél, sőt, nagyon halvány esély mutatkozik arra is, hogy visszatérjen a Miami Heathez... Persze a zsongást a Golden State sem hagyja majd figyelmen kívül és máris gőzerővel dolgozik azon, hogy a vetélytársaknak végképp ne legyen semmi esélye.

VAGY MENJÉL ÁT A CÍMVÉDŐHÖZ!

Bob Myers, a címvédő általános igazgatója nem látja a Warriors játékoskeretén, hogy csökkent volna az éhsége a bajnoki aranygyűrűkre és igyekszik a lehető leginkább egyben tartani az együttest.
Duranttel – aki talán a legfontosabb láncszem – nem lesz nehéz megegyezni. És itt jön képbe, amiről eddig nem beszéltünk: egyenlő esélyek ide, fizetési sapka oda, adott esetben a brutális játékoskerettel rendelkező klubnál elbírnák LeBron James terheit is, és ha valaki, Steve Kerr aztán simán összegyúrná őt Duranttel, Curry-vel és a többi nagyágyúval!

Ez a forgatókönyv nem sok jót jelentene a riválisoknak, bár ha abból indulunk ki, hogy a Houston Rockets szépen felépítette magát és a saját szájából énekelte ki a sajtot a nyugati döntő hetedik mérkőzésén, akkor azért nem kell megrettenni – annyira...

Egyébként hogy Oaklandben sem fenékig tejfel az élet, arról David West és Shaun Livingston beszélt: West szerint az embereket sokkhatásként érné, ha megtudnák, mi zajlik náluk a színfalak mögött, nem is sejtik, mi mindenen mentek keresztül, de próbálják csak meg kitalálni. West kijelentésére Myers csak annyit reagált, hogy nem volt tökéletes ez az évad a Warriors számára, ebbe pedig értsen bele mindenki, amit akar. Kerr főedző is arról beszélt, hogy az eddigi három bajnoki címmel végződő szezon közül ez volt a legnehezebb, ő a rengeteg utazást emelte ki.

Problémák ide vagy oda, a Golden State a fináléban már játszi könnyedséggel, söpréssel védte meg címét és nem kételkedhetünk abban, hogy a 2018–2019-es bajnokságot is a legfőbb esélyesként kezdi majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik