NBA: közel a Celtics, szépített az OKC, fordított a Raptors

Vágólapra másolva!
2019.04.20. 09:01
null
Jaylen Brown remekelt, egy lépésre a továbbjutástól a Celtics (Fotó: Twitter)
Kawhi Leonard gyenge estéje is belefért a Torontónak Orlandóban. Russell Westbrook vezérletével 2–1-re szépített a Thunder a Portland ellen. A Celtics ismét száz pont alatt tartotta az Indianát, és 3–0-s előnybe került a párharcban.

Kawhi Leonard gyenge estéje is belefért a Torontónak Orlandóban, Russell Westbrook vezérletével 2–1-re szépített a Thunder a Portland ellen, a Celtics pedig ismét száz pont alatt tartotta az Indianát és 3–0-s előnybe került a párharcban. Ez történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában.

Orlando Magic–Toronto Raptors 93–98

Leonard gyenge napját is elbírta a Toronto. Legutóbbi szenzációs produkciója után ezúttal nagyon rossz estét fogott ki a Raptors szupersztárja, Kawhi Leonard 5/19-es mezőnymutatóval szenvedte össze 16 pontját, eladott hat labdát és egyáltalán nem tudott a vendégek élére állni. Megtette ezt viszont az a Pascal Siakam, akiről ódákat zengett mindenki az összecsapást követően, a Legtöbbet Fejlődő Játékos díj egyik várományosa elvállalt 20 dobást, amelyből 13-at be is vágott a gyűrűbe, közte 3/4 triplával, úgyhogy végül 30 ponttal, 11 lepattanóval, 4 gólpasszal és 0 eladott labdával zárta a találkozót – most ő volt a Toronto legjobbja és sok terhet levett a többiek válláról. Ezzel együtt nem a parádés támadójátékkal, hanem a stabil védekezéssel tudták megnyerni az összecsapást, hiszen a harmadik negyedben még 61–60-as hátrányban voltak, aztán futottak egy 16–0-t, amikor hosszú percekig nem kaptak kosarat és ezzel kerültek olyan előnybe, amelyet aztán le tudtak menedzselni. Pedig a Magic rohamozott a végén és 41 másodperccel az órán visszajött 93–96-ra, majd Leonard kihagyta a clutch dobást, de Kyle Lowry meccsnyerő támadópattanót húzott le, ezzel nem adta át a labdát a hazaiaknak és két Leonard-büntető végleg eldöntötte a derbit. Nick Nurse alakulata így szoros, nehéz meccsen, de azonnal visszavette a széria legelején elvesztett pályaelőnyét és a következő találkozón egy lépésre kerülhet a továbbjutástól.

Volt keresnivalója a Magicnek. Most először fordult elő a párharc során, hogy Nik Vucsevics megközelítette megszokott szintjét, a gyengébb rajt után 22 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát szállított 6 gólpasszal és 3 blokkal kiegészítve, ezúttal kiszabadult Marc Gasol szorításából, míg a kispadról Terrence Ross szórt be 24 pontot és öt triplát – igaz, közben a Fournier, Augustin hátvédpár összesen 14 pontot, 4/19-es mezőnymutatót, közte 2/12 triplát tett hozzá, őket nagyon levédekezte a Raptors. Ezzel együtt a már említett rövidzárlat okozta a vesztüket a harmadik negyedben, amikor négy percig nem dobtak pontot, és összesen hat és fél perc alatt zsinórban tíz dobást hibáztak el – innen ugyan kiváló védekezéssel visszahozták még magukat, de aztán egyetlen hiba (az elnézett lepattanó) mégis megpecsételte a sorsukat. Vucsevics még a fájó eladott labdákat emelte ki, amelyekből 16 pontot kaptak, de mi azért hozzátennénk, hogy bár tényleg remekül védekezett a gárda, ám akkor sem nagyon férhet bele a 36 százalékos mezőnymutató és a 30 százalék alatti triplázás. A következő találkozón már komoly nyomás lesz rajtuk, azt muszáj megnyerniük, ha partiban akarnak maradni, a pályaelőnyt már így is visszaadták, ráadásul ki tudja, hogy Leonardnak lesz-e még egy ilyen meccse…

A Magic legjobb dobói:Ross 24/15, Vucsevics 22/6, Isaac 14/6
A Raptors legjobbb dobói:Siakam 30/9, Leonard 16, Green 13/9

A párharc állása: 2–1 a Raptors javára.

Indiana Pacers–Boston Celtics 96–104

Egyszer még visszajött az Indiana. Nagyon gyengén kezdte a meccset a hazai pálya előnyében bízó Pacers, az első negyedben 41 pontot kapott a társaság és 15 pontos hátrányba került, ez sok jót nem jelentett számára a széria eddigi alakulásával együtt. A második játékrészt azonban uralni tudta a társaság és szívós munkával visszajött, sőt, fordított és két ponttal vezetett a nagyszünetben, úgy tűnt, hogy átvette az irányítást, ám a fordulás után ismét jött az összeomlás és ugyanolyan szörnyű harmadik negyedet produkált, mint a párharc első meccsén – ezúttal 12 pontot tudott szerezni Nate McMillan legénysége, ami újfent komolyabb hátrányba sodorta. Másodszor már nem volt innen visszaút, a második negyedet lehozták 0 eladott labdával, de utána már nem voltak ilyen pontosak, a 8/15 triplájukhoz 3/15-öt tudtak hozzátenni a folytatásban és bár bizonyos periódusokban volt, aki megtolja a szekeret (a második negyedben például Tyreke Evans szórt egymaga 12 pontot), összességében megint nem volt vezérük – a végjátékban pedig ez továbbra sem fér bele, a párpontos hátrányukkal semmit sem tudtak kezdeni az utolsó percekben. Ez viszont így minden bizonnyal a rájátszásuk végét jelenti, 0–3-ra állnak, innentől a becsületük és a söprés elkerülése lehet a cél a következő hazai mérkőzésükön.

Eldöntötte a Boston? Ugyan csak kérdőjelet tettünk a mondat végére, de ezt akár ponttal, vagy felkiáltójellel is helyettesíthetnénk, hiszen innentől történelmi tett lenne, ha az Indy tovább tudna még jutni. A Celtics összességében idegenben is higgadtan kosárlabdázott, a parádés kezdés (8/10 mezőnyből) után jött egy törvényszerű visszaesés, de aztán ismét feljebb tudták csavarni a védekezésüket, támadásban pedig a többiek tehermentesítették Kyrie Irvinget, akire óriási figyelmet fordítottak most a hazaiak. Irving végül így is 19 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplát hozott, de Jaylen Brown (23 pont, 8/9 mezőnyből, 4/5 tripla), Jayson Tatum (18 pont, 7 lepattanó) és Al Horford (16 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is bedobta, amit be kellett, úgyhogy végül 47 százalékos mezőnymutatót és 44 százalékos triplázást tudott felmutatni. Brad Stevens együttese eddig tökéletesen hozza, amit kell, egyedüliként vezet 3–0-ra az idei rájátszásban, és elkezdhet gondolkodni azon, hogy mihez kezd majd a Milwaukee-val…

A Pacers legjobb dobói:Evans 19/12, Bogdanovic 15/6, Turner 13/3
A Celtics legjobb dobói:Brown 23/12, Irving 19/9, Tatum 18/3

A párharc állása: 3–0 a Celtics javára.

Oklahoma City Thunder–Portland Trail Blazers 120–108

Minden összeállt, szépített a Thunder. 0–2 után kötelező volt nyernie ezt a mérkőzést a hazai alakulatnak, és ezúttal úgy is működött (szinte) minden, ahogy annak kell. Russell Westbrook a gárda élére tudott állni és hatékony teljesítménnyel lett vezér (33 pont, 11 gólpassz, 11/22 mezőnyből, 4/6 tripla), Paul George ugyan borzasztóan dobott mezőnyből (3/16), de kiharcolt 17 büntetőt, leszedett hat lepattanót és kiosztott hat gólpasszt, megtalálta a módját, hogy hasznos legyen, a fő kiegészítők bedobálták a triplákat (Grant és Ferguson együtt 7/9 hármassal zárt) és a padról Dennis Schröder (17 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) is hozta, amit várnak tőle. Összességében ők diktálták a tempót, de hullámvölgyeik így is voltak, főleg a harmadik negyed hajrája sikerült nekik rosszul, amikor a tizenöt pontos előnyükből csak négyet tudtak megtartani, de innentől megint stabilizálták magukat és végül nem adták ki a kezükből a vezetést. Kiemelendő, hogy eddig két meccsen összesen tíz hármast tudtak a gyűrűbe küldeni, most egy meccsen tizenötöt, méghozzá 50 százalék feletti hatékonysággal, de ezt meg kell tartaniuk a következő találkozóra is, hogy igazán visszajöjjenek a párharcba, mert ha azt elveszítik, akkor 1–3-mal ugyanúgy a szakadék szélére kerülnek.

Most nem volt az igazi a Blazers. Ezen az estén nem igazán működött a vendégcsapat védekezése, Westbrookkal nem tudtak mit kezdeni, támadásban pedig ezúttal nem voltak olyan magabiztosak, mint a két hazai meccsükön. CJ McCollum gyakorlatilag csak kintről volt veszélyes (5/8 tripla, 2/8 dupla), a korábban remeklő kispad becsődölt (a Turner-Curry-Hood trió összesen hat pontot szerzett), Damian Lillardnak pedig ugyan a végső statisztikája (32 pont, 10/21 mezőnyből, 6 gólpassz) nagyszerű, de ez nála is igazából csak egy futást jelent: a harmadik negyedben egymaga 25 pontot szórt, itt visszahozta a meccsbe a Portlandet, de az első félidőben és a negyedik negyedben is leradírozta őt a pályáról a Thunder. Mindez a magához képest nagyot javuló OKC ellen most nem volt elég a győzelemhez és a párharc eldöntéséhez, kíváncsian várjuk, hogy a negyedik találkozóra hogyan módosul a képlet - visszajönnek-e egálra Westbrookék, vagy mégis döntő fölénybe kerül a Blazers.

A Thunder legjobb dobói:Westbrook 33/12, George 22/6, Grant 18/12
A Trail Blazers legjobb dobói:Lillard 32/9, McCollum 21/15, Kanter 19

A párharc állása: 2–1 a Trail Blazers javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik