NBA: hazájában már most nemzeti hős a draft 1/1-ese

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.30. 13:50
null
Deandre Aytont óriási várakozás övezi, első blikkre David Robinsonhoz és Anthony Davishez hasonlítják (Fotó: Reuters)
A bahamaiak még kormányküldöttséget is menesztettek a draft helyszínére, és nem kellett csalatkozniuk: Deandre Ayton hazájuk második 1/1-es kiválasztottja lett.

 

Az előjelek azt súgták, ez megint valami nagy durranás lehet.

Úgy fest, több olyan kosárlabdázót is kiválasztottak az idei NBA-drafton, aki sokra viheti, de hogy így lesz-e, arra nagyjából tíz év múlva érdemes visszatérnünk...

Az viszont nagyon is aktuális, hogy a múlt heti börze volt az első, amelyen a Phoenix Suns választhatott először játékost – viszont nem az Arizonai Egyetemről, vagyis Phoenix környékéről érkező Deandre Ayton az első bahamai 1/1-es. 1978-ban a Portland Trail Blazers bizonyos Mychal Thompsont nézte ki magának (aki nem más, mint a Golden State egyik jelenlegi csillaga, a második otthonának éppenséggel Bahamát tartó Klay Thompson édesapja), hogy aztán le is húzzon ott nyolc évet, és később két bajnoki címet nyerjen a Los Angeles Lakersszel. Aytont még Thompsonnál is sokkal nagyobb várakozás övezi, első blikkre David Robinsonhoz és Anthony Davishez hasonlítják, ami nagyon jó beugró a vizsgához.

1/1. Deandre Ayton (bahamai, center) > Phoenix Suns

1/2. Marvin Bagley (amerikai, erőcsatár) > Sacramento Kings

1/3. Luka Doncic (szlovén, dobóhátvéd) > Atlanta Hawks

1/4. Jaren Jackson Jr. (amerikai, erőcsatár) > Memphis Grizzlies

1/5. Trae Young (amerikai, irányító) > Dallas Mavericks

1/6. Mohamed Bamba (amerikai, center) > Orlando Magic

1/7. Wendell Carter (amerikai, center) > Chicago Bulls

1/8. Collin Sexton (amerikai, irányító) > Cleveland Cavaliers

1/9. Kevin Knox (amerikai, kiscsatár) > New York Knicks

1/10. Mikal Bridges (amerikai, kiscsatár) > Philadelphia 76ers

Bahamában meg olyan komolyan vették az egész procedúrát, hogy küldöttség utazott Brooklynba, a draft színhelyére, amelyet a 400 ezer embernél kevesebb lakta szigetország ifjúsági, sport- és kulturális minisztere, Michael Pintard vezetett. Miután elsőként Ayton nevét mondták be, nem túlzás, igazi nemzeti hőssé vált hazájában. Erre alaposan rá is játszott a 19 éves center: zakójának belsejébe a bahamai nemzeti zászló motívumait varratta, és „székfoglaló” beszédében elmondta, szeretné inspirálni a bahamai fiatalokat, tehát kulcsfontosságú lesz a kemény munka.

Ahogy múlt héten taglaltuk, Aytonban hatalmas támadópotenciál rejlik, a védekezésén van még mit csiszolni. Jobb kezekbe viszont nem is kerülhetne, mint az NBA történetének első európai vezetőedzője, Igor Kokoskovéi. A szerb szakember tavaly Európa-bajnoki címet szerzett a szlovén válogatottal, korábban tizennyolc éven keresztül másodedzőként dolgozott több NBA-franchise-nál is.

A Suns egyébként is alaposan bevásárolt a drafton, magas posztra ugye ott van neki Ayton, tizedikként rátette a kezét Mikal Bridges kiscsatárra is, a második kör kezdetén pedig lestoppolta a francia irányítót, Élie Okobót, aki az elmúlt idényben a francia bajnokság All Star-ötösébe választatott.

És ha már Szlovénia előkerült... Luka Doncicot végül az Atlanta Hawks elcserélte a draft egyik legnagyobb nyertesének számító Dallas Maverickshez, már alig várjuk, hogy mit mutat a srác a veterán Dirk Nowitzki oldalán! Apró érdekessség, hogy a Mavs behúzta Kosztasz Antetokounmpót is, akinek bátyja, Jannisz már megváltotta a világot az NBA-ben – ő maga jóval kevésbé tűnik űtőképesnek, de még csak húszéves, szóval javulhat a helyzet.

A Miami Heatnek és a Toronto Raptorsnak nem jutott „pick”, azaz választási jog a drafton, a nagydöntőt játszó Golden State Warriors és Cleveland Cavaliers pedig egy-egy játékost húzott magához. A címvédő Jacob Evans személyében 21 éves hátvédet szerzett meg, aki a védekezés terén egészen rendben van, egyébként nem szaggatja az istrángot. A Cavs előkelő helyen, az első kör nyolcadik pozíciójában választhatott egy korábbi csereüzlete miatt – Collin Sexton lett az övé, aki ügyes irányító, gyakran inkább betörésben, mint passzolásban gondolkozik, de csiszolni persze mostantól lehet csak igazán rajta.

Hazájában már most nemzeti hős Deandre Ayton (Fotó: Reuters)
Hazájában már most nemzeti hős Deandre Ayton (Fotó: Reuters)

Mint említettük feljebb, a Hawks meghúzta a váratlant azzal, hogy lemondott Doncic megszerzésének lehetőségéről, ennek fejében két hellyel később Trae Youngot szerezte meg, és kapott egy jövő évi pluszválasztást is. Elsőre borzalmas döntésnek tűnik, mert Young nem az a könnyen zabolázható figura, lehetséges, hogy a gárda bebetonozza magát a playoffmentes helyek egyikére...

A várakozásoknak megfelelően hazánk reménysége, Golomán György nem kelt el a drafton, de semmi vész, a nyári ligában bizonyíthatja rátermettségét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik