NBA: „Ha a Miami Heat kultúrájáról beszélsz, róla van szó”

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.09.23. 07:47
null
Udonis Haslem a Miami Heat ikonjává vált (Fotó: AFP, archív)
A kitartó erőcsatár, Udonis Haslem Franciaországban alapozta meg a karrierjét, hogy aztán Dwyane Wade egyik legjobb barátja legyen, és begyűjtsön három bajnoki aranygyűrűt a Miami Heattel.

 

Vannak olyan játékosok, akikről az eseményeket nem napi szinten követő emberek akkor tudják meg, hogy még játszanak, amikor éppen van idejük megnézni egy mérkőzést szezon közben, amelyen az adott játékosok néhány pillanatra feltűnnek, vagy csak beszélnek róluk. Az előző két idényben összesen harminc NBA-alapszakasz-mérkőzésen parkettre lépő Udonis Haslem, becenevén UD is ilyen lehet.

AZ ÍGÉRET SZÉP SZÓ

Az előzmények ismeretében a legmeglepőbb, hogy a következő évadban is bármikor feltűnhet egy tévéközvetítés során.

Mert furcsa módon továbbra is igényt tart rá a Miami Heat, ahol ugyanúgy a 16. NBA-szezonjára készül, mint a mellékletünk belső lapjain megénekelt Dwyane Wade. Ők ketten a Miami Heat mindhárom bajnoki címéből kivették a részüket, de csak Haslem töltötte pályafutása teljes hosszát a gárdánál, ráadásul Miamiben is született. A két játékos életének vonala elválaszthatatlan egymástól, családjaik is összejárnak, tényleg országos cimborák, olyannyira, hogy korábban Haslem a pótmamájának nevezte Wade édesanyját, és persze Wade sem maradt adósa, amikor két évvel ezelőtt elhúzott szülővárosába, Chicagóba a Bullshoz.

„Imádom ezt a fickót! – így Dwyane Wade. Azt akarom, hogy mindannyian megtudjátok, a legnehezebb dolog, amikor elhagyom Miamit, az lesz, hogy nem játszom majd együtt UD-vel, és nem leszek vele egy öltözőben. Ez volt a legproblémásabb része a hazatérésről hozott döntésemnek. A vér sem tudna minket közelebb hozni. Értékelem őt minden nehézségért, amit miattam szenvedett el. Ahogy mondtam is neki: szereztem húszezer pontot, de ebből tízezret simán neki ajánlok a rengeteg elzárásért, amit nekem adott. Tettem neki egy ígéretet: együtt fejezzük majd be a pályafutásunkat.”

AGYONÜTI A HAVEROKAT

UDONIS HASLEM
Twitter: @ThisIsUD
Született: 1980. június 9., Miami
Magassága/testsúlya: 203 cm/107 kg
Posztja: erőcsatár
Klubjai: Florida Gators (egyetem, 1998–2002), Chalon-sur-Saone (francia, 2002–2003), Miami Heat (2003–)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában/rájátszásában: 7.7/5.7
Legjobb eredményei: 3x NBA-győztes (2006, 2012, 2013), 2x NBA-nagydöntős (2011, 2014)
Egyéni elismerése: az NBA második legerősebb újoncötösének tagja (2004)

Wade a jelek szerint betartja az ígéretét, és már gondoskodtak is arról, hogy a jövőben se kelljen elszakadniuk egymástól. Néhány hete pizzériát nyitottak Miamiban, szóval az ő esetükben az örök barátság tényleg nem ócska közhely. Viszont az élet gördített eléjük akadályokat. Tavaly például, amikor Wade a Cleveland Cavaliersnél tűnt fel a szintén exmiamis LeBron James oldalán, Haslem az alábbi szavakkal várta egymás elleni mérkőzésüket.

„Külön kérést intézek majd edzőnkhöz, Erik Spoelstrához: mindenképpen beütöm majd a hat faultomat, hármat-hármat Wade-en és Jamesen, aztán még egy sportszerűtlent Wade-en” – tréfálkozott UD.

A valóságban a következő Cleveland–Miami meccsen öt percet kapott a 2017. január 1. óta csak húsz percnél kevesebb lehetőséghez jutó Haslem, és ezalatt egy darab szabálytalanságot sem követett el...

Egyébiránt nem sokon múlott, hogy Wade és Haslem ne egyszerre kezdjék el karrierjüket a Heatnél, mert Haslem jó másfél évvel idősebb (jövőre lesz 39 éves), és már a 2002-es drafton részt vett – csakhogy nem választották ki, és az Atlanta Hawks nyári táborából is kivágták. Egy idényt lenyomott Franciaországban a Chalonnál, 136 kilós volt, amikor megérkezett. Nyolc hónap alatt röpke 23-at ledobott magáról, így egyetlen európai idényében 16.1 pontot és 9.4 lepattanót átlagolt, jó teljesítménye és fogyása lehetővé tette, hogy bekerüljön a Miami nyári ligás keretébe, ahol végre kitűnt.

HA Ő EGYSZER KINYITJA A SZÁJÁT

Hogy nem mindennapi képességekkel rendelkezik, azt rögtön újonc NBA-évadában bizonyítani tudta: a második számú All Rookie Teambe válogatták be. 2006-ban aztán jött az első bajnoki aranygyűrű a Heattel, a döntőben 4–2-re verték meg a Dallas Maverickset, a hatodik találkozón 17 ponttal és tíz lepattanóval tűnt ki hősünk. Sérülésekkel terhelt esztendők következtek, mígnem 2012-ben ismét felért a csúcsra a lockout miatt megrövidített szezonban. Aztán következett a címvédés a San Antonio Spurs legyőzésével, de ekkor már átlagosan húsz percnél kevesebbet töltött a pályán. Több lepattanót (5711-et) senki sem szedett össze a Miami Heat történetében, a pontszerző listán hetedik, az alapszakasz-mérkőzések számát illetően második – Wade mögött.

Ha a mérkőzéseken annyira már nem is, az öltözőben ezentúl is vezető szerepet játszhat, mondjuk, a szünetben leordítja a lélektelenül játszó fiatalok fejét, vagy valami hasonló. Haslemnek eddig 126 csapattársa volt a Miaminél, ami nagyon magas szám, de ilyen hosszú idő alatt azért nem meglepetés. Mindig is alulértékelt játékos volt, ám főként az utóbbi években ő szabta meg a mértéket a csapattársak számára.

„Ha a kultúráról és főleg a Miami Heat kultúrájáról beszélsz, Udonis Haslemről van szó – fényezte játékosát Erik Spoelstra, aki 2008 óta irányítja a miamiakat. Ahogy mindig készen áll, ahogyan dolgozik, ahogy kiereszti a hangját az öltözőben, megmutatja, milyen is a Miami játékosának lenni. Mindig azt mondjuk az embereknek, ha kíváncsiak együttesünk filozófiájára, nézzenek rá UD-re. Ő a mi kősziklánk, maximális tiszteletnek örvend nálunk.”

A munka dandárját immár elviszi a palánk alatt Hassan Whiteside, de abban ne kételkedjünk, hogy ha jövő nyáron visszavonul Udonis Haslem, találnak neki pozíciót az irodában, amellyel leginkább hasznára válhat annak a csapatnak, amely az élete.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik