Győzelemmel tisztelgett Mason előtt a Knicks

Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2015.03.01. 10:07
A tegnap 48 éves korában elhunyt Anthony Mason emléke előtt a Toronto elleni győzelemmel tisztelgett volt csapata, a New York az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján. A Jazz nyerte a védőspecialista gárdák meccsét a Bucks ellen, a Spurs megsemmisítette a Phoenixet, a Brooklyn győzni tudott Dallasban, vége a Wizards vereségsorozatának, szűken kerekedett felül a Hawks Miamiban – íme a részletek!
Egyperces gyászszünettel emlékeztek Anthony Masonre (Fotó: Action Images)
Egyperces gyászszünettel emlékeztek Anthony Masonre (Fotó: Action Images)
Egyperces gyászszünettel emlékeztek Anthony Masonre (Fotó: Action Images)
Egyperces gyászszünettel emlékeztek Anthony Masonre (Fotó: Action Images)
Egyperces gyászszünettel emlékeztek Anthony Masonre (Fotó: Action Images)

Washington Wizards–Detroit Pistons 99–95

Hajszálon múlt a fordítás.
Bár az első félidőben komoly, húszpontos hátrányt szedett össze a Detroit, nem adta fel a találkozót. Pedig húzóemberből hiányt szenvedtek a vendégek, egyedül a dupla duplát hozó Monroe (8/15, 10 lepattanó, 6 eladott labda) és az újonc, padról érkező Dinwiddie (8/14, 8 gólpassz) játszott kiemelkedően. Drummond ugyan elérte a tíz pontos határt, de nagyon gyengén büntetőzött (3/10), s ezek a kihagyott dobások sokba kerültek a végelszámolásnál a Pistons-nak. Dinwiddie keményen dolgozott a Detroit felzárkózásáért, a vendégek öt perccel a lefújás előtt átvették a vezetést, innen viszont már nem volt tovább, a Wizards akarata érvényesült az utolsó percekben.

Pont a negatív széria végén. Visszavágott az egy héttel ez előtti, idegenbeli vereségért a fővárosi gárda. A találkozó elején nagyon keményen kezdtek Wallék, a félidőben már 60 dobott pontnál jártak és húsz egységet vertek a vendégekre. A sérüléséből visszatérő Beal nem tudta felvenni a ritmust, nem úgy Pierce (4/8 tripla), de a győzelem kulcsa egyértelműen a centerpáros, Gortat (7/12 mezőnyből, 17 lepattanó) és Nené (8/14) teljesítménye, valamint Wall (8/14) végjátékbeli pontossága volt. Ezzel a győzelemmel megszakította hat mérkőzés óta tartó negatív sorozatát a Wizards.

A Wizards legjobb dobói:
Wall 22, Nene 21, Gortat 16
A Pistons legjobb dobói:
Monroe 21, Dinwiddie 20/3, Drummond 13

Miami Heat–Atlanta Hawks 91–93

Jól működik a csapatjáték.
Négy játékosát pihentette Budenholzer mester, Antics, Carroll, Horford és Teague is kihagyták a ma esti mérkőzést. Az előrelépő játékosok viszont méltó módon pótolták a hiányzókat. A Hawks kegyetlenül megbüntette ellenfele hibáit, ugyanis 23 eladott labdába kergették Korverék a hazaiakat, s ezen lehetőségekből 31 pontot értek el - Schröder dupla duplával (5/14 mezőnyből, 10 gólpassz), Bazemore pedig hatékony dobóformával (6/10, 2/3 hárompontos) hálálta meg a kezdő pozíciót. A Hawks nagyon jól őrizte megszerzett masszív előnyét és a Heat nagy zárkózása ellenére biztosan nyerte a mérkőzést.

Nagy árat fizetett a Heat az első félidőért.
Kész csoda, hogy két negyed alatt csak tíz pontos hátrányt szedett be a Miami, ugyanis a hazaiak több eladott labdát (14) jegyeztek ebben az időszakban, mint mezőnykosarat (12). Wade ahogy kellett cipelte hátán a csapatot, jól szállt be a padról Chalmers (5/13, 4 gólpassz, 5 szerzett labda), azonban a legnagyobb munkát Whiteside végezte, aki számtalan lehetőséget adott támadópattanóival és nem mindennapi dupla duplával (6/8, 24 lepattanó, 2 blokk) zárt. Ha úgy játszott volna a Heat a mérkőzés döntő részében, mint tette a negyedik negyedben, akkor elkaphatta volna ellenfelét – igaz, védekezésben itt sem remekeltek a hazaiak, de 38 pontot termeltek, ez viszont csak arra volt jó, hogy kozmetikázzák Wade-ék az eredményt.

A Heat legjobb dobói:
Wade 22, Chalmers 16/6, Whiteside 14
A Hawks legjobb dobói:
Millsap 22/6, Schröder 16/3, Bazemore 15/6

New York Knicks–Toronto Raptors 103–98

Méltó tisztelgés a távozó előtt.
A Knicks győzelemmel adózott a tegnapi napon, 48 éves korában életét vesztő Anthony Mason emlékének. Hardaway Jr. egymaga 18 pontot szerzett az első félidőben, kis túlzással mondható, hogy ő alapozta meg a vendéglátó előnyét, mely a későbbiekben, pontosabban a negyedik negyedben már a 13 pontot is elérte. Ekkor az energiabombaként villogó Amundson percei következtek, aki 8 pontot tett a közösbe, s úgy vált nyerő emberré, mint az újabb meggyőző teljesítményt nyújtó Bargnani (6/12 mezőnyből), Shved (4/6, 5 gólpassz), vagy épp Galloway (2/3 tripla, 8 lepattanó), aki triplájával eldöntötte a mérkőzést a végre csapatként működő New York javára.

Mi lesz veled Raptors?
Sorozatban ötödik kudarcát könyvelhette el a kanadai alakulat, melynél nem igazán látni, hogy miként fognak kikerülni ebből a gödörből. Lowry nélkül sem maradt pontszerző, előkészítő játékos nélkül a Raptors, de mégis valami hiányzott csapatából és védekezésben is komoly problémákkal küzdöttek DeRozanék. Hiába jutott hat játékosuk tíz pont fölé, a gyenge kinti dobóforma (27 százalék), s az a tény, hogy 38 büntető lehetőségével ajándékozták meg a hazaiakat, nagy mértékben csökkentette a győzelmi lehetőségeket.

A Knicks legjobb dobói:
Hardaway Jr. 22/6, Bargnani 19/3, Sved 15/6
A Raptors legjobb dobói:
Williams 22/6, Valanciunas 16, Vásquez 14/12, J. Johnson 14

Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 97–101


Nagy tartás, jutalom nélkül
. Nem a hazai pályának megfelelő dobóformában játszottak a vendéglátók, hiszen még a 40 százalékos hatékonyságot sem érték el. Wiggins (10/22 mezőnyből), a padról érkező Neal (3/5 tripla) és a gyengén dobó, ám sokoldalúan játszó Rubio (3/12, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 4 szerzett labda) tartotta a csapatban a lelket. A harmadik negyedben elvesztette Garnettet a T'wolves, ugyanis a rutinos magasember második technikaija után a kiállítás sorsára jutott. Ennek ellenére is megmaradt az esély a hazaiak számára, ugyanis a több mint tíz pontos hátrányukat eltüntették, fordítottak. S bár a Memphis újra magához ragadta a találkozó irányítását, Martin az utolsó másodpercekben tiszta triplát dobhatott az egyenlítésért, de labdája célt tévesztett.

Hatékonyan kompenzált hibák.
Elképesztően hullámzó mérkőzést produkáltak a mérkőző felek, 15 alkalommal változott a vezető kiléte, pedig akadt nagy különbség is a csapatok között. A Grizzlies már több mint tíz ponttal is vezetett, de megtette azt a szívességet a hazaiaknak, hogy fordíthassanak. Viszont az összesen 24 eladott labdát vétő vendégeknek bőven maradt sanszuk a győzelem megszerzésére, mivel közel 60%-os (!) pontossággal dobtak mezőnyből. Az utolsó negyedben Gasol fontos kosarakkal, összesen 11 pontot szerezve alapozta meg csapata győzelmét, tartást adott a gárdának, amely rendre vissza tudta verni a hazai rohamokat.

A Timberwolves legjobb dobói:
Wiggins 25, Neal 16/9, Martin 13/9, Rubio 13/3, Dieng 13
A Grizzlies legjobb dobói:
Gasol 27, Conley 17/6, Green 13/3

Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 94–104

Fölény minden téren.
A Nets szinte minden mutatóban felülmúlta a Chandlert és Parsons-t is nélkülöző hazai alakulatot. A lepattanók (48–37) és a festékből szerzett pontok terén (46–36) is vendég dominancia mutatkozott, ahogy a dobáshatékonyság alapján is inkább azt mondhatjuk, hogy a Brooklyn játszott hazai pályán, ugyanis mezőnyből és triplából is 10-10 százalékkal hatékonyabban dobott, mint ellenfele. Williams megtalálta az elvesztett hárompontosai kulcsát (4/6), Young (7/12 mezőnyből, 8 lepattanó) és Jack (6/11, 4 gólpassz) révén két jó teljesítmény érkezett padról, Plumlee (5/8, 10 lepattanó, 3 blokk) pedig kezdő centerként stabilan állt a pálya mindkét oldalán. A harmadik negyedben 14 pontot vert a Nets ellenfelére, s a mérkőzés azon periódusában eldöntötte a győztes kilétét.

Probléma a támadógépezetben.
Nem működött a három hátvédes felállás a hazaiaknak. A Barea, Ellis, Rondo trió 11/35-ös mezőnymutatót hozott össze, a padról érkező Aminu és Harris közel annyi pontot szállítottak, mint az imént említett hármas, csak épp 11 kísérletből. Nowitzkit nem érhette kritika, ugyanis eladott labda nélkül (8/14 mezőnyből, 6 lepattanó) végzett csapata legeredményesebb játékosaként. Sorozatban negyedik mérkőzésén nem tudta elérni a száz dobott pontot a Mavericks, s ez első alkalommal esett meg az egyébként 105.5 ponttal az NBA egyik legponterősebb támadójátékot produkáló együttesével.

A Mavericks legjobb dobói:
Nowitzki 20/6, Harris 14/6, Aminu 12/6, Ellis 12/3
A Nets legjobb dobói:
Williams 25/12, Young 16/3, J. Johnson 15/9

Phoenix Suns–San Antonio Spurs 74–101

Negatív rekordokat döntött a Suns.
Az első félidőben hihetetlenül gyengén kosarazott a Phoenix, így a nagyszünetben 51–24-re vezetett a Spurs – a 24 félidei pont a legkevesebb a franchise történetében. A 18.6 százalékos (8/43) mezőnymutató szintén negatív csúcs, a nyolc bedobott kosár „csak" beállítás – a hazaiak az első perctől kezdve teljesen esélytelennek bizonyultak. A baj persze csőstül jön, egy olyan estén, amikor semmi nem jön össze, még egyik kulcsjátékosuk is megsérül, most Brandon Knightnak esett rosszul a Tim Duncannel való ütközés, nem tért vissza a parkettre.

Győzelem és végre vége.
Kilencmeccses idegenbeli túrát zárt le a San Antonio 4–5-ös mérleggel – úgy néz ki, hogy kezdi magát összekapni a címvédő a hullámvölgy után. Ma egészen remek védekezéseket mutattak be, Kawhi Leonard (22 pont, 10 pattanó) vezérletével pedig jól működött a támadójáték akkor is, ha a Parker, Duncan, Ginóbili trió ma sem villogott (hárman együtt 14 pont 23 dobásból). Tim Duncan szerint kezdik visszanyerni az önbizalmukat és elindulhatnak felfelé – az biztos, hogy erre a védekezésre lehet építeni, de az is, hogy ha Parkerék nem javulnak nagyon hamar, nem lesznek egy súlycsoportban a nyugati éllovasokkal a playoffban.

A Suns legjobb dobói:
Marc. Morris 19/9, Bledsoe 12, Mark. Morris 10
A Spurs legjobb dobói:
Leonard 22, Green 12/6, Diaw 12, Baynes 12

Utah Jazz–Milwaukee Bucks 82–75

Azt kaptuk, amit vártunk.
A két csapat a liga harmadik és negyedik legjobban védekező gárdájaként érkezett a mérkőzésre, a Jazz pedig bődületes számokat produkált az utóbbi időben: zsinórban öt meccs óta nem engedett senkit 82 (!) pont fölé. Ezek után nem volt meglepetés, hogy a védelmek domináltak, mindkét fél 40 százalék alatt maradt mezőnyből, együtt 45 eladott labdával zártak, de végig szoros, kiélezett és színvonalas volt a találkozó.

Burke formája döntött.
A hátvéd a padról beszállva akkor tolta meg a hazaiak szekerét, amikor nagyon kellett – a harmadik negyed végén az ő öt pontjával tartotta az előnyt a Jazz, majd a negyedik etap elején nagyon fontos hármast süllyesztett el. Végül 23 ponttal (5/10 tripla), 6 gólpasszal és csak egy eladott labdával zárt, mellette a remeklő Gobert-Favors páros dicsérhető, hiszen 28 pontjuk, 22 pattanójuk és 6 blokkjuk mellett teljesen eltüntették a Bucks magasembereit is.

A Jazz legjobb dobói:
Burke 23/15, Favors 16, Hayward 14/3
A Bucks legjobb dobói:
Middleton 18/6, Carter-Williams 16, Ilyasova 12/3

NBA
ALAPSZAKASZ
Washington Wizards
–Detroit Pistons 99–95
Miami Heat–Atlanta Hawks 91–93
New York Knicks
–Toronto Raptors 103–98
Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 97–101
Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 94–104
Phoenix Suns–San Antonio Spurs 74–101
Utah Jazz
–Milwaukee Bucks 82–75

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik