NBA: GSW, Celtics, Rockets? Mi vár ránk az új szezonban?

Vágólapra másolva!
2018.10.16. 12:43
null
Carmelo Anthony még nem nyert bajnoki címet, de ha összekapja magát, a szezon végén sikerülhet neki
Az NBA erőegyensúlya nem borult fel a nyáron, továbbra is Nyugaton koncentrálódnak az ütőképes csapatok, ám a Boston Celtics nagy dobásra készül.

Október 16-án végre feldobják a labdát, és megmártózhatunk az észak-amerikai profi liga, az NBA 2018–2019-es idényében!

Előbb a keleti döntős Boston Celtics fogadja a Philadelphia 76erst, aztán a címvédő Golden State Warriors meccsel az Oklahoma City Thunderrel.

MEGPRÓBÁLJÁK MÉG EGYSZER

A GSW-nél szenvedélyből nem lesz hiány. Steve Kerr főedző már az előszezonban igyekszik felpörgetni csapatát, a Phoenix Suns elleni találkozón ki is állították... A DeMarcus Cousins szerződtetésével gyenge pont nélküli, öt All Starral kiállni képes „harcosok” hiába botlottak a Suns és korábban a Minnesota ellen is, toronymagas esélyesei az új szezonnak.

A legutóbbi négy bajnoki címből hármat elhódító klubnak a tavasszal Chris Paul sérülése is kellett a Houston elleni továbbjutáshoz és a nagydöntőhöz, de ott már nem volt mese. Egyébként a Rockets újra nekiveselkedik: a legutóbbi alapszakasz MVP-je, James Harden és Paul ezúttal Carmelo Anthonyban lelhet segítőtársra, aranygyűrűje egyiküknek sincs, és az is biztos, hogy javítani kell a védekezésen.

Anthony nélkül folytatja, ám Dennis Schröderrel erősödött az Oklahoma, amely megőrizte Paul George-ot, bármennyire is próbálták összeboronálni a Lakersszel – és természetesen hadba küldheti Russell Westbrookot is. Az egyetlen szépséghiba, hogy a szigorított terület éber őrzője, Andre Roberson még januárban kidőlt, felépülése további két hónapot vesz igénybe.

Cserebere fogadom
Nem szokványos, de az új idény kezdete előtt nyolc franchise is edzőt cserélt. Nem meglepő, hogy közülük heten keletiek, mivel az a konferencia nincs éppen a csúcson, a tulajdonosok hamarabb elégelik meg a gyengébb szereplést. A Toronto Raptors mesterét, Dwane Caseyt az év edzőjének választották, mégis elzavarták hét év után Kanadából, elsősorban a playoffban a Cleveland Cavalierstől elszenvedett 4–0-s búcsú miatt, érthető, hogy a Detroit Pistons lecsapott rá. A Raptorsnál így Nick Nurse lépett elő a másodhegedűs szerepköréből, sok szerencsét kívánunk neki ahhoz, hogy megbirkózzon Kawhi Leonard beépítésével.
Az első nem észak-amerikai születésű edzőt is kinevezték. A szerb Igor Kokoskov irányíthatja a Phoenixet, persze nem zöldfülűként, hiszen van 17 évnyi másodedzői tapasztalata a profi ligában, míg tavaly Európa-bajnokságot nyert Szlovéniával...
David Fizdale a New York Knickshez került, Steve Clifford váltotta Frank Vogelt az Orlando Magicnél, Cliffordot meg James Borrego pótolja a Charlotte Hornetsnél. Az Atlanta Hawks új edzője Lloyd Pierce, a régi Mike Budenholzer volt, aki már a Milwaukee Bucksnál tűnik fel, ahonnan a megbízott edző, Joe Prunty állt fel és ment egészen Phoenixig, hogy segítsen Kokoskovnak – és így bezárul a kör.

POPOVICH ZSENIALITÁSA ELÉG A RÁJÁTSZÁSHOZ

Öt ínséges szezon után a Lakersnek is összejön majd a playoff, hiszen James a fedélzeten, és ő négy serdülővel maga körül is bejutna a nyolc legjobb nyugati együttes közé. De ennél sokkal jobb dolga lesz, mert olyan tehetségek segítik, mint Lonzo Ball, Brandon Ingram és Kyle Kuzma, illetve olyan rutinos rókák, mint JaVale McGee, Rajon Rondo és Lance Stephenson. Nehézséget az jelenthet, hogy a keret tele van problémás játékosokkal, de majd kiderül, miként tudnak megférni egymás mellett.

Na de innentől kezdve bajban vagyunk, mert felsoroltunk ugyan négy biztos rájátszó csapatot a Nyugati főcsoportból, de a további négy megtippeléséhez jóstehetség kellene és hatalmas mázli. A Denver persze esélyes Isaiah Thomasszal és a hosszú távra hosszabbító Nikola Jokiccsal, már tavasszal is csupán az utolsó mérkőzés megnyerése hiányzott a playoffhoz. A nyűglődő Kawhi Leonardot DeMar DeRozanra cserélő, a visszavonulását bejelentő Manu Ginóbilit elveszítő San Antoniót is nyolcba várjuk, mert habár a 2014-es bajnokcsapatból az edzőn kívül csak Marco Belinelli és Patty Mills maradt hírmondónak, Gregg Popovich zsenialitása örök.

Rájátszásba juthat még a védekezéséről messze földön híres Utah és a tulajdonképpen változatlan kerettel harcba szálló Portland. A szomorú lemaradók közé tippeljük a Minnesotát, amely lapzártánkig nem tudta elpasszolni a Miaminek Jimmy Butlert, valamint a New Orleanst, amely nem tudja majd tartósan pótolni Cousinst. Előrelép némileg a tehetségekkel próbálkozó Dallas és a rajt előtt jó egy héttel az általános igazgatóját elküldő Phoenix, de a csodához ez sem lesz elég. Szintén a vert mezőnyben ragad az LAs Clippers, de még inkább a Memphis meg a Sacramento.

KIEGÉSZÜLNEK A SZTÁROKKAL

Átigazolási TOP 5
1. LeBron James
(Cleveland Cavaliers>Los Angeles Lakers)
2. Kawhi Leonard
(San Antonio Spurs> Toronto Raptors)
3. DeMarcus Cousins
(New Orleans Pelicans>Golden State Warriors)
4. Carmelo Anthony
(Oklahoma City Thunder>Houston Rockets)
5. Isaiah Thomas
(Los Angeles Lakers>Denver Nuggets)

Keleten legutóbb nagydöntőbe jutott a Cleveland, amihez két tényező segítette: az isteni szerencse és a Király, James, aki nyáron távozott, Kevin Love-val is csak a rájátszást érő helyek alja lehet meg, Tyronn Lue ellenben bizonyíthatja, mennyire érti a szakmáját a kispadon.

Az első számú nagydöntő-várományos a Boston, amely Kyrie Irving és Gordon Hayward nélkül is hajszálra volt a megdicsőüléstől, most viszont ők is a zseniális Brad Stevens rendelkezésére állnak.

Mögöttük sorakozhat a Toronto Leonarddal, a Philadelphia az egyre inkább beérő Joel Embiiddel és Ben Simmonsszal.

Három csapatnak lesz még biztos helye a rájátszásban: a Victor Oladipo hajtotta fiatalos Indianának, a Dwyane Wade búcsúszezonjában nagy dobásra készülő Miaminek és a Dwight Howardot magához csábító Washingtonnak.

A maradék két pozíció szabadrablással elvihető. A nagyon gyengének tetsző Atlanta és a Brooklyn nem indul jó esélyekkel, sokkal inkább a Milwaukee és talán a Detroit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik