NBA: egy géniusz nyomában – ő a Boston sikerének kulcsa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.18. 10:13
null
Brad Stevens egyszerűsíti a játékosai életét (Fotó: Reuters)
Rövid időre eltávolodott ugyan a kosárlabdától, de hamar visszatalált a helyes útra a Boston Celtics főedzője, aki aprólékos munkával épített ütőképes csapatot.

Jött, látott és végigsöpört az NBA-n. A Butler nevű egyetemi csapatnál évente 18 ezer dollárt keresett másodedzőként Brad Stevens, most a Boston Celticsnél ez az összeg megközelíti a négymilliót. Jó, nem egyedi eset, hogy valaki raktáros egy szupermarketben, aztán középvezető válik belőle egy multinacionális vállalat helyi kirendeltségében, de Stevens eltávolodott a kosárlabdától, miután befejezte az egyetemet. Egy gyógyszerészeti cégnél kapott munkát, azonban hamar rájött, hogy nem ott öregszik meg…

SEGÍTETT RAJTA EGY PROSTITUÁLT



Szokásos és alapvető kérdés az edzőknél: no de játszotta-e a játékot? Stevens igen és elég menő is volt indianai középiskolájában, ám csupán egy első divíziós ajánlatot kapott az NCAA-ből, ő meg a harmadik vonalbeli DePauw Egyetemet választotta. Itt nem evett meg sok sót, végzős idényében csupán öt pontot átlagolt mérkőzésenként. Bele kellett törődnie, hogy a kispadot koptatja, miközben fiatalabb iskolatársai jelentős játékperceket kapva megváltják a világot a parketten.

Nem nagy csoda tehát, hogy otthagyta a sportágat – szerencsére elég hamar visszatalált hozzá. Önkéntesként vállalt részt 2000-től a Butler Egyetem programjában, nyári táborok lebonyolításában segédkezett, mellé keresett egy új melót, hogy ne haljon éhen. Mit ad isten, betanítása előtti napon a Butler egyik segédedzőjét letartóztatták egy prostituált vallomása alapján, s bár a vádakat később ejtették, Stevenst semmi sem mentette meg attól, hogy operatív igazgatóvá nevezzék ki.

Emberünk megszállottságát ékesen bizonyította, hogy napi 14 órát töltött videók bámulásával és védekezési variációk elemzésével. A monoton és idegőrlő esztendőre később úgy emlékezett vissza, mint élete legélvezetesebb évére. 2007-ben aztán elérkezett a pillanat, kinevezték a Butler vezetőedzőjévé. Még ekkor sem volt több mint 31 éves, hogy aztán ő legyen a harmadik legfiatalabb tréner, aki divízió I-es NCAA-csapattal elér legalább harminc győzelmet egy idényben.

A PÉNZNYELŐKET ELENGEDTÉK

Aztán jöttek sorra a sikerek, a „fiatalsági” rekordokat egymás után adta át a múltnak az ifjú szakember, és 2010-ben eljutott csapatával az egyetemi bajnokság fináléjáig. Ott a Duke Egyetem 61–59-re legyőzte a Butlert, miután Gordon Hayward – aki most is Stevens játékosa Bostonban – dudaszó pillanatában elengedett félpályás dobása lepattant a gyűrűről. Semmi gond, egy év múlva újra döntőbe jutott Stevens és együttese, azonban ismét a vesztes szerepe jutott nekik, ezúttal a Kemba Walker vezette Connecticut Huskies volt erősebb.

A kisebb kudarcok nem ingatták meg a hitét, további két évet lezavart a Butlernél, hogy 2013 nyarán az egyik legnevesebb egyetem, a UCLA évente hárommillió dolláros gázsival környékezze meg. Biztos pénz, tuti siker, na nem! Jöjjön a kockázat és a kihívás, hat évre 22 milláért irány az NBA! A Boston Celticset vette át Stevens, amely felső középkategóriás gárdának számított a 2010-es évek elején. Nekifogott a csapat újjáépítésének, miután a vezetőség elküldte az inkább már csak pénznyelő Kevin Garnett, Paul Pierce, Jason Terry triót Brooklynba. Ennek az lett a következménye, hogy 25–57-es mutatóval 2007 óta először lemaradtak a playoffról a bostoniak. A következő idényben negatív mérleggel is sikerült bejutni a rájátszásba, ekkor már Rajon Rondo sem volt a keret tagja, ellentétben Isaiah Thomasszal. 2016-ban javult a mérleg, 2017-ben aztán Thomas jelentős hozzájárulásával a Keleti főcsoport döntőjéig masírozott a Boston. Egy győzelmet hozott is az akkor címvédő Cleveland Cavaliers ellen, éppen mikor Thomas csípősérülése miatt nem léphetett parkettre. Stevens receptje ekkor sem volt más, mint jelenleg: igazi sztárok nélkül is lehet ütőképes együttest építeni.

KLASSZISOK HIÁNYÁBAN SINCS MEGÁLLÁS

De azért nem baj, ha akad a tarsolyban olyan csillag, akiben van alázat, de birtokolja a meccsnyerés képességét is. Kyrie Irving becsülete kitelt a Cavsnél – illetve inkább LeBron James mellett –, többre vágyott, ragyogni akart. Thomasért, Jae Crowderért, Ante Zizicért és draftjogokért meg is szerezte a Celtics, nemkülönben a szabadügynök Haywardot. Utóbbinak sikerült a szezonnyitón bokáját törnie, nem is játszhatott azóta. Irving április elején esett ki négy-öt hónapra térdsérülése miatt, pedig addig remekelt új csapatában.

Aki e sorokat olvassa, valószínűleg tudja, mindezt nem az összeomlás, hanem a csodálatos menetelés követte, amely jelenleg is folyamatban van. A főcsoportdöntőt ismét elérték a zöld-fehérek, ráadásul hazai közönségük előtt még nem szenvedtek vereséget, kilenc mérkőzést nyertek meg. Ebből kettőt a Cleveland Cavaliers ellen, az első mérkőzésen a playoffban addig szárnyaló LeBron James lelkesedését törték le – 5/16-os mezőnymutatóval 15 pontot szerzett csupán a Király –, miközben a Boston magabiztosan, 108–83-ra lépte le a tavalyi nagydöntőst. A már az alapszakaszban is remeklő dominikai center, Al Horford, a másodéves hátvéd, Jaylen Brown és az újonc Jayson Tatum nyomába ért az Irvinget helyettesítő Terry Rozier.

LeBron Jamest kiválóan megállította a Boston az első meccsen:



„Szimplán csak az a célom, hogy egyszerűsítsem a srácok életét a kosárlabdában – mondta korábban Brad Stevens.Ha belépünk az edzésre, nem szeretném vesztegetni az idejüket. A leghamarabb elkezdjük a gyakorlást és abba is hagyjuk, amint lehetséges. Ahhoz, hogy ez működjön, nagyon sok időre volt szükségem, hogy kigondoljam az edzések és a mérkőzésre felkészülés legjobb módjait. Szóval a játékosok éppen megfelelő mennyiségű információ birtokában vannak, ami se nem túl sok, se nem túl kevés.”

A playoffban eddig a Jannisz Antetokounmpo húzta Milwaukee Bucks és a Joel Embiid által vezérelt Philadelphia 76ers hódolt be Brad Stevens fiainak, a Cavst még nem lehet ezen a lapon említeni. Ha a furfangos vezetőedzőn múlik, ez is csak idő kérdése. Ahogyan az is, hogy elismertségben utolérje a liga két legmeghatározóbb szaktudósát, Steve Kerrt és Gregg Popovichot.

Egy kis Stevens-taktika a Philly ellen:

A RÁJÁTSZÁS ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik