NBA: az Arsenal-fanok érthetik – Minnesota 2004 óta vár a sikerre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.05. 20:06
null
Tom Thibodeau korábban a Chicago Bulls vezetőedzőjeként is jó munkát végzett (Fotó: AFP)
Nagyon közel került a hőn áhított rájátszáshoz a Minnesota Timberwolves már az idény közepén, de 2018-as esztendeje eddig eléggé hektikus és élet-halál meccsek várnak rá, hogy tényleg ott legyen a playoffban.



Minnesota Timberwolves-szurkolónak lenni körülbelül olyan emberpróbáló feladat, mint az Arsenalért rajongani…

Az angol labdarúgás egyik kirakatcsapata 2004-ben nyerte meg legutóbb a Premier League-et, a „farkasok” pedig akkor játszottak legutóbb az NBA rájátszásában: 14 évvel ezelőtt megnyerték a Nyugati főcsoportot, s csupán a főcsoportdöntőben maradtak alul a Los Angeles Lakers ellen, az alapszakasz legértékesebb játékosa meg Kevin Garnett lett. Azóta viszont csak vér és verejték jutott a franchise osztályrészéül, de legalább nem kellett ilyen hosszú idő alatt egyetlen edzőt elviselniük a drukkereknek, mint az „ágyúsoknál” Arsene Wengert… Tom Thibodeau még csak a második idényben irányítja a Wolvest, korábban a Chicago Bullst sorozatban ötször a rájátszásig repítette – Minnesotába érkezése amúgy egybeesett a legendás Garnett visszavonulásával, aki 2015-ben kötött kétéves szerződését a sérülése miatt nem tudta kitölteni.

Thibodeau már a nyolcadik edző, aki az ínséges időszakban irányítja a csapatot, ez pedig a koncepciótlanság és a kilátástalan helyzet egyik fontos értékmérője. Hiába játszott itt hat évig Kevin Love és Ricky Rubio, együtt és külön-külön sem tudtak csodát tenni a brigáddal – Love azóta bajnok lett a Cleveland Cavaliersszel, míg Rubio a nyáron Utahba igazolt, amely szintén küzd, mint malac a jégen, de egy meccsnyivel azért jobban áll a Wolvesnál, s feltehetően ott lesz a rájátszásban.

Ez utóbbit sokáig a Minnesotánál sem vonták kétségbe egyébként.

A csapat gyakorlatilag szárnyalt, volt olyan pillanat, amikor a Nyugati főcsoport harmadik helyét foglalta el, ám január közepe óta 15 győzelem mellett 18 vereséget számlált, és előfordulhat, hogy végül lemarad a playoffról, ami kivált nagy blama lenne, hiszen a játékoskerete rendesen össze van rakva.

Jimmy Butlerrel nyilván könnyebben futna a szekér, de a hátvéd másfél hónapja harcképtelen, viszont edzésben van, s mivel ég a ház, könnyen lehet, hogy bevetik az alapszakasz véghajrájában. Az együttes aktuális éceszgébere így Andrew Wiggins, aki 36 percet játszik és 18 pontot átlagol, míg a center Karl-Anthony Towns nagyjából hasonló idő alatt 21 pontig jut átlagosan.

Towns egy hete karriercsúcsot jelentő 56 pontot dobott az Atlanta Hawks ellen:

A két 95-ös születésű játékos mellett rutinos, 28 és 32 év közötti kosárlabdázókkal operál Thibodeau, akit bár a védekezés specialistájának tartanak, sokkal inkább úgy fest, hogy arra megy rá a Wolvesszal, hogy túldobja riválisait: Nyugaton a negyedik legtöbb pontot szerzi a csapata, miközben a harmadik legtöbbet kapja…
Ez azért túl sok jót nem jelez a rájátszás előtt – de oda még el is kéne jutni, ugye.

Hátralévő négy alapszakasz-mérkőzéséből kettőt az első számú rivális Denver Nuggets ellen vív a Minnesota – ha egyet behúz, az valószínűleg már elég lesz, két vereség azonban belátható következményekkel járhat: az aszályos időszak meghosszabbodásával.

A Minnesota, és az üldözői alapszakaszból hátralévő meccsei
Minnesota Timberwolwes: Denver (i), LA Lakers (i), Memphis (o), Denver (o)
New Orleans Pelicanes: Phoenix (i), Golden State (i), LA Clippers (i), San Antonio (o)
Denver Nuggets: Minnesota (o), LA Clippers (i), Portland (o), Denver (o)
Los Angeles Clippers: Utah (i), Denver (o), New Orleans (o), LA Lakers (o)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik