NBA: a törökök „terrorista” honfitársuk miatt nem adják a meccseket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
2019.05.14. 17:14
null
Enes Kanterre Törökországban úgy tekintenek, mint a terroristák barátjára, ezért nem kerülhet a képernyőre a Portland Trail Blazers
Az NBA közvetítési jogát birtokló török televíziótársaság az idén egy percet sem sugároz a Nyugati főcsoport döntőjéből, sőt, ha a Portland valamilyen csoda folytán a nagydöntőbe jut a Golden State kiejtésével, a fináléról is lemaradnak a török tv-nézők. Az ok pedig Enes Kanter, a Trail Blazers török játékosa, aki közellenségnek számít a hazájában.

Törökországban 1990 óta minden évben képernyőre kerülnek az NBA mérkőzései, és azóta nem volt példa arra, hogy egy főcsoportdöntőről lemaradjanak a jogtulajdonos nézői.

Csakhogy Enes Kanter az elmúlt években kihúzta a gyufát azzal, hogy nyíltan bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnököt, valamint felvállaltan jó kapcsolatot ápol Fethullah Gülen Amerikában élő korábbi politikussal, akire – bár tagadja – a török vezetés a 2016-os országos hatalomellenes megmozdulások fő szervezőjeként tekint, és terroristaként tart nyilván.

Kanter a 2016-os események után Erdogant Hitlerhez hasonlította, ami miatt 2017-ben megfosztották török útlevelétől. Közel állt ahhoz, hogy Románia kiadja Törökországnak, de végül elengedték. Idén januárban nem utazott el a New York Knicksszel Londonba, mert attól tartott, hogy Európában elkaphatják, s ezért hagyta ki csapata márciusi, Toronto elleni idegenbeli meccsét is. A családja viszont miatta nem hagyhatja el többé Törökországot.

A török hatalom annyira ellenségnek tekinti, hogy a képernyőre sem kerülhet fel, így a Portland találkozóit inkább nem is mutatják.

„Nem közvetítjük a Portland mérkőzéseit. Ha a Blazers bejut a döntőbe, 1990 óta először a finálé sem kerül képernyőre Törökországban. Ez nem a mi döntésünk, ez van” – mondta a Reuters hírügynökségnek Omer Sarac, a török S Sport csatorna kommentátora.

Így a török tv-nézőknek marad a Milwaukee–Toronto keleti finálé, míg ha a Golden State hozza a papírformát és bejut a nagydöntőbe, utóbbiról már nem maradnak le.

A 82 milliós Törökországban a labdarúgás után a kosárlabda a második legnépszerűbb sportág.

Az NBA kiáll a játékos mellett, a liga szerint mindenkinek joga van véleményt formálni. Sőt, a liga hivatalos török Twitter-profiljától elhatárolódott, miután az az eredeti angol nyelvű statisztikai összesítéseket úgy adta ki törökül, hogy Kanter hiányzott a listákról.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek