NBA: a Thunder nyert, a Miami és a Lakers kikapott idegenben

ZSIVERA GÁBOR, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.12.28. 06:55
null
LeBron Jamesék nem jártak szerencsével Sacramentóban (Fotó: Reuters)
A Sacramento Kings hosszabbításban legyőzte a címvédő Miami Heatet az NBA legutóbbi játéknapján. Az Oklahoma City a térdműtéten áteső Russell Westbrook nélkül is nyert Charlotte-ban, míg a Los Angeles Lakers Derrick Favors hajrábeli zsákolásával kapott ki Salt Lake Cityben. Stephen Curry nem semmi tripla duplát ért el a Phoenixet könnyedén verő Golden State-ben: 14 pontja mellé 16 gólpasszt és 13 lepattanót osztott ki, illetve gyűjtött be.

 

Charlotte Bobcats–Oklahoma City Thunder 85–89
Ld:
Walker 18/6, Al Jefferson 16, Henderson 14/3, ill. Durant 34/6, Sefolosha 12/9, Ibaka 12

Durant elintézte. Russell Westbrook kiesése után a korábbi háromszoros pontkirály feljebb kapcsolt (34 pont, 28 mezőnykísérlet, 12 lepattanó, hat gólpassz) és az ő főszereplésével ha szűken is, de Josh McRoberts elhibázott triplája miatt célba ért a Thunder.

Reggie Jackson izgulása is belefért. A Westbrook helyén tavalyhoz hasonlóan kezdő ifjonc 19-ből négyes mezőnymutatóval riogatott, valamint egy egységnyi előnynél elrontotta az egyik büntetőjét, amikor a győzelem sorsa forgott kockán, de végül nem lett baj ezekből.

Most támadásban volt kevés a Charlotte. Nagy meccset játszottak az 50 százalékos mutató eléréséért harcba szálló vendéglátók, de 37.5-ös mezőnymutatóval csoda lett volna, ha legyűrik a liga jelenlegi egyik legjobb csapatát, pláne, hogy nem jött az egyéni extra senkitől sem.

 

Orlando Magic–Detroit Pistons 109–92
Ld:
Afflalo 23/6, Vucsevics 20, Oldaipo 16/3, T. Harris 16, ill. Jennings 21/3, W. Bynum 18/3, Drummond 10

Nem volt „verseny”. A Pistonst nem véletlenül féltették az orlandói kirándulástól, mivel eddig borzasztóan hullámzó Brandon Jenningsék teljesítménye, de ekkora leégésre nem sokan számítottak, mint amekkorát a csupán 23 lepattanót megkaparintó Smith, Monroe, Drummond belső trió fémjelezte Detroit elszenvedett Floridában.

Csak a kicsik. Az ok egyszerű, a benti emberek ugyanis pontszerzésben sem remekeltek vendégoldalon (21 pont a már említett triótól összesen), csak Jennings (21 pont, nyolc gólpassz), valamint a csereként beálló Will Bynum (18 pont) jutott tíz egység fölé a Detroitban.

Afflalo megszórta excsapatát. Az NBA-karrierjét Detroitban kezdő Arron Afflalo (23 pont, 11-ből kilenc mezőnyből) volt a mérleg nyelve, de a dupla duplázó Tobias Harris (16 pont, tíz lepattanó) és a 20 egysége mellett 11 lepattanót is begyűjtő Nikola Vucsevics vitték vállaikon a Magicet, bár a remekül osztogató újonc, Oladipo (16 pont, 11 gólpassz) is kitett magáért.

 

Brooklyn Nets–Milwaukee Bucks 104–93
Ld:
Livingston 20, Teletovic 19/15, Pierce 13/3, ill. Antetokounmpo 16/3, Middleton 15/6, Mayo 13/9

A kevesebb néha több. A Brook Lopezen kívül a régóta sérült Andrej Kirilenkót és a most személyes okból hiányzó Andray Blatche-et is kényszerből jegelte, de a megszokottnál jóval magabiztosabb játékkal állt elő, mert két idős All Star-játékosától, Paul Pierce-től (13 pont) és Kevin Garnett-től (tíz pont) többet kapott, mint eddig, ami sokat számított.

Két irányító - nyerő felállás?! Mivel a Bucks személyében egy (a visszatérő Larry Sandersszel együtt is) igencsak gyenge ellenfél tett látogatást a Barclays Centerben, így nem biztos, hogy mérvadó, amit történt, de meglepően szépen oszlottak el a terhek úgy, hogy Deron Williams (kilenc pont, négy gólpassz) mellett egy másik egyes, Shaun Livingston (20 pont, öt lepattanó, hat gólpassz) is kezdett a hazaiaknál.

Antetokounmpo felemelkedése. A Mikwaukee görög útlevéllel is bíró újonca 16 pontos, tíz lepattanós dupla duplát tett a közösbe, ami figyelembe véve, hogy tavaly még a görög második ligában pattogtatott a hosszú karú ifjonc, nem akármi, s továbbá igazolja a Bucks bizalmának létjogosultságát a folyamatos vereségek ellenére is.

 

New York Knicks–Toronto Raptors 83–95
Ld:
Bargnani 18/6, J. R. Smith 17/9, Hardaway Jr. 15/12, Udrih 15/3, ill. DeRozan 25/6, Valanciunas 16, Lowry 15/6

Hatalomátvétel az Atlanti-csoportban. A divíziót tavaly megnyerő Knicks (még Carmelo Anthony és Rajmond Felton nélkül) fogadta a Torontót, mely az ötös fogat legjobb mérlegével érkezett az MSG-be. Hiába a korábbi Raptor, Andrea Bargnani (18 pont, 12 lepattanó) dupla duplája, valamint J. R. Smith (17 pont, 15-ből hét mezőnyből, hét lepattanó, hat gólpassz), a New Yorknak sok esélye nem volt a 25-öt szóró DeRozan fémjelezte kanadaiakkal szemben.

Valanciunas nagy estéje. Mivel már Tyson Chandler állt a túloldalon, ezért mérvadónak tekinthető a litván fiatal produkciója, ami a számok nyelvén 16 pontban, 18 lepattanóban és hatékony mezőnyözésben (11-ből hét) nyilvánult meg.

Tetszetős felállás Torontóban. Az említett vendégvezéreken kívül Kyle Lowry (15 pont, 11 gólpassz) és a padról beálló Salmons (11 pont) is kivették részüket a sikerből. Mióta Gay távozása a folyékonyabb labdajáratást jelenti a Casey-tanítványoknál, az eredmények is jönnek – idegenben is.

 

Minnesota Timberwolves–Washington Wizards 120–98
Ld:
Love 25/6, Pekovics 18, Barea 17/3, ill. Wall 26/3, Beal 14/6, Nené 13

Love mellett a társak is. A Wolves franchise playere (25 pont, 11 lepattanó) hozta, ami tőle elvárható, de Ricky Rubio (11 pont, nyolc lepattanó, kilenc gólpassz, három szerzett labda) sem csak az osztogatásban jeleskedett most, Nikola Pekovics (18 pont, tíz lepattanó) is dupla duplázott, Barea (17 pont, négy gólpassz), valamint Sved (13 pont, öt lepattanó) extra pluszt adtak a padról beállva, míg Brewer (10 pont) szintén eljutott két számjegyű dobóteljesítményig, így kérdéses sem volt, hogy nyernek Rick Adelmanék.

Megint a védekezés volt az ok. A Wizardsnál nem először történt meg, hogy támadásban szépen oszlottak meg a terhek (Wall: 26 pont, hét gólpassz, Beal: 14 pont, Nené: 13 pont, öt lepattanó, Booker: 10 pont, kilenc lepattanó), de sima vereség lett a vége, persze 120 kapott ponttal ez nem is meglepő…

Nem csak a vereség fájt a fővárosiaknak. Az ifjú korára igen sok sérülésen túllévő Bradley Bealt újfent ölben kellett levinni a pályáról, ami nagyon rossz hír a Wizards szurkolóinak, bár ez újabb esély lehet az eddig nem sok lehetőséget kapó és gyengén is teljesítő idei 1/3-as, Otto Porter Jr. számára.

 

New Orleans Pelicans–Denver Nuggets 105–89
Ld:
Evans 19/3, Holiday 17/3, Davis 17, ill. Chandler 22/9, Hickson 16, Lawson 14

Javított a Pelicans. 12 nappal ezelőtt már találkozott a két csapat, akkor a Denver nyert, elsősorban azért, mert több lepattanót szedett ellenfelénél. Ezúttal erre nagyon figyeltek a hazaiak, 53–42-re nyerték meg ezt a párharcot, ebből 15–11 volt a támadólepattanók aránya.

A jó cserepad a győzelem titka. A hazaiak padja 36–17-re múlta felül a Denverét pontokban, 24–6-ra lepattanókban, 13–4-re gólpasszokban. Ebben nagy szerepe volt a dupla duplát szállító Tyreke Evansnek, és a három triplát dobó (szezoncsúcs) Darius Millernek.

Rövid életű volt a felzárkózás. Pocsék dobószázaléka miatt végig tetemes hátrányban játszott a Nuggets, ám a 22 pontos Chandler tripláival megindította a felzárkózást a harmadik negyedben. Ennek Anthony Davis kosara vetett véget a negyedik negyed elején, egy 6-0-s futással pedig le is zárta a meccset a New Orleans.

 

Utah Jazz–Los Angeles Lakers 105–103
Ld:
Hayward 24/6, Favors 18, Williams 16/9, ill. Young 21/3, Kaman 19, Farmar 16/3, Hill 16

Csak a legvégén dőlt el. 18 mp-cel a vége előtt Jordan Hill két büntetőivel döntetlenre álltak a felek. Az utolsó támadás megint Hayward kezében volt, szorult helyzetből nem tudta feltenni, ám a támadólepattanóra érkezett Favors, és azonnal vissza is húzta a gyűrűbe. Az órán két másodperc állt, ezalatt már nem tudott válaszolni a Lakers.

Lefutották D’Antoni csapatát. Bár nagyjából ugyanannyi labdát szórtak el a felek, a gyors indításból szerzett pontokban 25–12-re múlta felül a Lakerst a hazai gárda.

Young nem bírta végig. A Lakers legjobbja ezúttal is a nyáron szerződtetett dobógép volt, 21 pontig jutott a padról beszállva, ám az utolsó pillanatokban nem lehetett a csapatával, mivel összegyűlt a hat személyi hibája. Neki köszönhetően a vendégek padja ezúttal is nagyon eredményes volt, 51–26-ra nyerték meg ezt a különcsatát a Jazz cseréi ellen.

 

Sacramento Kings–Miami Heat 108–103 – hosszabbítás után
Ld:
Cousins 27, Gay 26/3, Thomas 22/9, ill. James 33/12, Bosh 18, Cole 13/6

James megőrült, de ez is kevés volt. Az MVP 33 pontig jutott, Larry Birdöt és Gary Paytont is megelőzte az NBA pontlistáján, a hosszabbításban 11 egységet szerzett, az utolsó egy percben zsinórban kilencet – de ez sem volt elég a győzelemhez.

Játszadozott a Heat, felállt a Kings. Az első negyedben 17 ponttal is vezettek a vendégek, ám a Sacramento nem adta fel, szép lassan dolgozta le a hátrányt, a hosszabbításban pedig ők szerezték az első öt pontot, és nem adták ki a kezükből a győzelmet.

Heat-problémák a festékben. Azt már megszokhattuk, hogy a lepattanócsatát elbukja a bajnok (51–35), de azt talán nem, hogy 60–38-ra megverik őket a festékben szerzett pontokban. Wade, Allen és Andersen nélkül másképp nézett ki a Miami, de Cousinsra abszolút nem volt válaszuk (27 pont, 17 lepattanó), mint ahogy Gay és Thomas is eljutott 20 pontig.

Vége a sorozatnak. A Miami utolérhette volt a '70-es évek Bostonját, ha most is nyer. Zsinórban 19, nyugati csapat elleni győztes meccsnél azonban megállították.

 

Golden State Warriors–Phoenix Suns 115–86
Ld:
K. Thompson 21/6, D. Lee 17, Curry 14/3, ill. Tucker 11, Frye, Mark. Morris 9/3-9/3, Mil. Plumlee 9

A „tavalyi Phoenix” elverte az ideit. Elég sok a hasonlóság a GSW előző, illetve a Suns mostani idénye (és annak előzményei) közt, tehát szakmailag pláne érdekes csata volt várható a felek közt, amit meglepetésre kiütéssel nyert meg a tripla duplázó, s gólpasszokban, valamint lepattanókban is karriercsúcsot repesztő Steph Curry (14 pont, 13 lepattanó, 16 gólpassz) irányította GSW.

Teljesen besült az arizonai tüzérség. PJ Tucker (11 pont, 12 lepattanó) volt az egyetlen, aki két számjegyű dobóteljesítményt tudott összehozni a vendégeknél, a 36 százalékos mezőnymutató és a 23-ból négy tripla már önmagában kivégezte a Sunst.

 

NBA, ALAPSZAKASZ
Utah Jazz–
Los Angeles Lakers 105–103
Minnesota Timberwolves–Washington Wizards 120–98
New Orleans Pelicans–Denver Nuggets 105–89
Brooklyn Nets–Milwaukee Bucks 104–93
New York Knicks–Toronto Raptors 83–95
Charlotte Bobcats–Oklahoma City Thunder 85–89
Orlando Magic–Detroit Pistons 109–92
Sacramento Kings–Miami Heat 108–103 – hosszabbítás után
Golden State Warriors–Phoenix Suns 115–86

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik