NBA: a Lakers könnyed győzelemmel kezdte a főcsoportdöntőt

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2020.09.19. 07:16
null
A Lakersben ezúttal a 37 pontos Anthony Davis volt a nyerőember (Fotó: Getty Images)
A Los Angeles Lakers az első félidőben 11 pontos előnyt szerzett a Denver Nuggets ellen az NBA nyugati főcsoportdöntőjének első mérkőzésén, és a második félidőben nem is engedte közelebb riválisát, könnyedén szerzett vezetést az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.

 

Egyértelmű volt. Az előző két körrel ellentétben ezt a párharcot abszolút élesen kezdte a Lakers, Anthony Davis már az első negyedben egymaga beszórt 14 pontot, de akkor még nagyon extrán, 60 százalék felett dobott mezőnyből a Denver, úgyhogy 38–36-ra megnyerte a játékrészt. A második negyed elején viszont lerendezte a dolgokat a Los Angeles, a Nuggets öt percig nem dobott mezőnykosarat, a LAL pedig egy 17–1-gyel állva hagyta ellenfelét – az itt kialakított különbségből 11 maradt meg a nagyszünetre, a fordulás után még egyet „ütött" a Lakers, az újabb 11–2 pedig már húsz pont feletti távolságot eredményezett. Ez ezen az estén döntőnek bizonyult, a faultgondokkal küzdő és védekezésben rendkívül súlytalannak bizonyuló Denver csak kozmetikázni tudott az utolsó játékrészben, a Lakers 126 dobott ponttal, 53 százalékos mezőnymutatóval, 42 százalékos triplázással, 33 gólpasszal, 37 kiharcolt büntetővel (ebből 24 az első félidőben, ami rengeteg), tulajdonképpen simán nyerte meg az első mérkőzést. Davis alaposan megszórta magát és 37 pontot szerzett 12/21 jó dobással és 12/15 büntetővel, volt még 10 lepattanója és 4 gólpassza is, míg LeBron James abszolút visszafoghatta magát: alig 11 dobást vállalt, 15 pontig, 6 lepattanóig és 12 gólpasszig jutott mindössze 31 perc alatt. A nagy különbség miatt Frank Vogel a rotációt is bővíthette, úgyhogy minden az ő szájízük szerint alakult – 1–0, ezzel a lendülettel kell folytatniuk két nap múlva.

Most nem tudott csodát tenni a Denver. Ezúttal nem volt meg az a stabilitás a Nuggetsben, ami a nagy hátrányból való felzárkózáshoz kellett volna, védekezésben abszolút átjáróház volt a gárda, ráadásul Nikola Jokics és Jamal Murray már az első félidőben beütötte a harmadik faultját, így mind a ketten kevesebbet játszottak a tervezettnél. A center 25 perc alatt jutott el 21 pontig, Murray szintén 21-et szórt 29 perc alatt, de velük is nagyon kikapott a csapatuk, igazából nem volt különösebben pozitív hatásuk a mérkőzésre – elsőre nem nőttek fel a Lakers szintjére csapatként, bár végül ők is közel 50 százalékkal dobtak. A védekezésük viszont nem ütötte meg az elfogadható szintet semmilyen téren, Davis játszadozott velük, Jamesék simán átmentek rajtuk, majd leosztották a labdát egy üres dobásra, Jokicsék pedig csak a második negyedben 16 faultot ütöttek be, ami a vonatkozó NBA-rekord beállítása. Egyetlen pozitívumot tudunk írni velük kapcsolatban: a Clippers ellen is hasonlóan kezdtek, aztán mi lett belőle…

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 126–114
A Lakers legjobb dobói:
Davis 37/3, Caldwell-Pope 18/9, James 15
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 21, Murray 21/9, Porter Jr. 14/3
A négy győzelemig tartó párharc állása: 1–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik