Nabokov zsenije túl sok volt a Detroitnak

Vágólapra másolva!
2010.02.12. 08:06
null
Nem, nem és nem: Zetterbergnek sem sikerült túljárnia Nabokov eszén (Fotó: Action Images)
Közeleg a vancouveri téli olimpia, de az NHL-ben még zajlik a nagyüzem: a 127. játéknapon ismét kikapott a Washington Capitals (a Montreal után az Ottawa is elkapta a fővárosiakat), míg a San Josénak Jevgenyij Nabokov szenzációs teljesítménye hozta meg a sikert Detroitban.

Kezdjük Nabokovval: az orosz válogatott Kazahsztánban született hálóőre eksztázisban ténykedett a michiganiek ellen, 50 védéssel karriercsúcsot döntött, társai meg pont eleget tettek ahhoz, hogy a San Jose behúzza a nyugati rangadót.

Az első harmadban a Detroit svéd sora villant emberelőnyben, a hosszú térdsérülés után visszatérő Johan Franzen talált be, míg az asszisztokat Zetterberg és Lidström jegyezte. A Sharks nem maradt adós, mindössze huszonöt másodperccel később Joe Thornton egalizált, majd tíz másodperccel a harmad vége előtt Dwight Helminen megszerezte a vezetést is a vendégeknek. Ahhoz képest jól állt a Sharks, hogy 19:9 volt a lövésarány a Red Wings javára...

A záró játékrész hajrájába fordulva Jason Williams egy kis videózás után megünnepelhette, hogy Nabokov mögé juttatta a korongot, a ráadásban pedig nem született döntés. Nabokov a szétlövésben megbabonázta Pavel Dacjukot (mellé ment a lövés), majd védte Williams és Bertuzzi kísérletét, Patrick Marleau pedig betalált a harmadik párban, így nyert a Sharks.

„Nagyot küzdöttünk és legalább egy pontot megszereztünk, de ennyi helyzettel győzhettünk is volna. Nabokov volt a különbség, elképesztőeket védett" – emelt kalapot a Sharks-kapus előtt Nicklas Lidström, a Red Wings kapitánya.

Még nem dolgozta fel a Montreal elleni vereséget a Washington, amely hosszú győzelmi sorozata után ismét kikapott, ezúttal Ottawában. A védelmeket nem volt miért dicsérni az összecsapáson, amely 6–5-ös Senators-sikert hozott. Azért a közönség sem a látványra, sem a meccs kimenetelére nem panaszkodott... Az Ottawa átvette a vezetést az Északkeleti csoportban a Buffalo előtt.

A gólzáport Jason Spezza nyitotta, majd az első harmad után 3–1-es kanadai előnyt mutatott az eredményjelző. A Washington ettől nem hatódott meg, és Jeff Schultz egy, valamint Alekszandr Szjomin két góljával fordított. Ezután viszont a hazaiak jöttek: Chris Neil a második játékrész végén egyenlített, Chris Phillips és Alekszej Kovaljov góljával pedig elhúzott az Ottawa. Bár Szjomin mesterhármast ünnepelhetett a szépítése után – ez sem volt elég.

„Pocsék volt az egész, a védelmünk rettenetes, a kapusteljesítmény nem létező. Hat gólból ötöt nagy hiba előzött meg, a védekezésünk egészen gyatra volt. Förtelmes" – dorongolta le csapatát a washingtoniak edzője, Bruce Boudreau.

Az Ottawa által megelőzött Sabres hosszabbításban maradt alul a Carolinával szemben, s ezzel már hatnál tart a vereségszámlálója. A Florida volt kapusa, Roberto Luongo pedig shutouttal mutatta meg a Panthers híveinek, hogy mire képes (mintha nem tudták volna...) – simán nyert is a Canucks 14 meccses idegenbeli túrájának hatodik mérkőzésén.

Sok gólt hozó találkozón győzött a Boston, amely Michael Ryder és Milan Lucic duplájának köszönhette elsősorban a Tampa Bay Lightning elleni sikert. A másik oldalon is ketten dupláztak, de Martin St. Louis és Steve Downie erőfeszítései kevésnek bizonyultak.

Marty Turco kitűnően védett (33 védést mutatott be), a Stars pedig nyerni tudott Calgaryban; az összecsapás hőse a kapus mellett a két gólt szerző Mike Ribeiro volt.

Csak a szétlövés tizedik (!) párjában dőlt el a Kings–Oilers csata, végül a meccs folyamán kétgólos előnyt elszóró Edmonton örülhetett, mert Lubomír Visnovskyé volt az egyetlen találat a párbajban. Az Oilers franchise-rekordot jelentő 11 idegenbeli vereség után állította meg a rossz sorozatát. Az edmontoniak elsősorban Jeff Deslauriers-nek lehettek hálásak, aki 41 védést mutatott be a jóval esélyesebb kaliforniaiak ellen.

NHL
ALAPSZAKASZ, 127. JÁTÉKNAP 
Los Angeles Kings–Edmonton Oilers2–3 – szétlövéssel
Carolina Hurricanes–Buffalo Sabres 4–3 – h. u.
Ottawa Senators–Washington Capitals6–5
Detroit Red Wings–San Jose Sharks2–3 – szétlövéssel
Tampa Bay Lightning–Boston Bruins4–5
Florida Panthers–Vancouver Canucks0–3
Calgary Flames–Dallas Stars1–3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik