Millió dolláros bébi, A bunyós, Családi bunyó – íme, a 100 legjobb sportfilm (7.)

R. Gy.R. Gy.
Vágólapra másolva!
2020.06.22. 14:04
null
Hilary Swank és Clint Eastwood a Millió dolláros bébiben (fotó: AFP)
Sok hete már, hogy a koronavírus-járvány miatt legfeljebb takaréklángon éghet a sportélet. A járvány egy időre otthonainkba kényszerített minket, sok bajnokságot befejezettnek nyilvánítottak, még többet elhalasztottak. A The Athleticnél gondoltak egyet, majd kikérték több mint 120 munkatárs véleményét a legjobbnak vélt sport tematikájú filmekről. Sok száz műre érkezett szavazat, ezek értékelése után összeállították minden idők 100 legjobb alkotását. 12 részes sorozatunkban ezeket mutatjuk be, majd természetesen szót ejtünk a legjobb magyar filmekről is, illetve azokat is górcső alá vesszük, amelyek lemaradtak a The Athletic listájáról. Lássuk a 31–40. helyezettet!

A listáról tudni kell, hogy az óriási szórás miatt néhány kitétel előre meg lett határozva:csak filmek kerülhettek fel, sorozatok nem, dekitétel volt az is, hogyaz alkotás rendelkezzen legalább egy Oscar-díj-jelöléssel, vagyszerepelnie kell a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmnyilvántartásában, vagy legalább 1 millió dolláros bevételt kellett hoznia a pénztárakban, vagy egész egyszerűen akkora kulturális értéke legyen, hogy nem maradhat ki.

Valljuk be, ilyen kritériumok alapján nem szokványos listával szembesültünk –annak tudatában meg aztán végképp nem, hogyaz NSO márciusban megszavaztattaminden idők tíz legjobb sportfilmjét, aminek merőben más lett a végeredménye. Lássuk hát akkor a The Athletic listáját!

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (100–91.)– IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (90–81.)– IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (80–71.)– IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (70–61.)– IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (60–51.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (50–41.)– IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 40–31. HELYEN ÁLLÓ ALKOTÁSOK

40. Bang the Drum Slowly, 1973

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 81.6/100

Miről szól?

Két baseballjátékos barátságáról szól a film, akik életük utolsó idényét töltik együtt. A főszerepben Robert De Niro egy meglehetősen egyszerű újonc elkapót alakít, akit szárnya alá vesz egy veterán dobójátékos (Michael Moriarty). Amikor az újoncról kiderül, hogy Hodgkin-kórja van, a veterán játékos megpróbál segíteni neki, hogy végig tudja játszani az idényt. A fiatal De Niro alakítása igencsak megfogja a nézőt. A Magyarországra soha be nem hozott (így magyar címet sem kapó) film a barátság arcait villantja fel előttünk, és a bátorság, a hűség, majd a tragikus vég megjelenítése még sokáig nem hagyja nyugodni az embert.

39. A bajnok – Bobby Fischer nyomában (Searching for Bobby Fischer, 1993)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 81.7/100

Miről szól?

Egy kisfiúról (Max Pomeranc) kiderül, hogy nagyon tehetséges sakkozó. A parkban pénzért játszó menők egyike (Laurence Fishburne) veszi pártfogásába. Sportújságíró apja (Joe Mantegna) azonban megszimatolja a lehetőséget, és mindent megtesz azért, hogy a legjobb váljon belőle, edzőt fogad mellé. Vajon mennyit ér az eredmény hajszolása? Mi lesz a gyerekből, ha a bajnoki címekért megfosztjuk gyerekkorától, a barátaitól, a családjától? Megéri? Ezeket a kérdéseket feszegeti ez a kifejezetten elgondolkodtató film, amely nagyon finoman egyensúlyoz az edzők, a szülők, a gyerek vágyai és a nézőben felvetődő kérdések és törekvések között, miközben egy pillanatra sem veszíti szem elől azt az üzenetet, hogy gyermekünk önálló lény, önálló akarattal, akkor is, ha sportoló, és hogy az erőszak rövid távon hozhat eredményt, de a lélek mindenképpen sérül.

38. Családi bunyó (Fighting with my Family, 2019)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 81.8/100

Miről szól?

Egy angliai család a szigetországban nem sokra tartott pankrációból él. A gyerekek, Zak és Saraya arról álmodoznak, hogy egyszer Amerikában csinálnak karriert. Egy nap Angliába érkezik a Szikla (Dwayne Johnson), és elbeszélget a gyerekekkel. Úgy tűnik, rájuk is mosolyog a szerencse, de a tehetségkutatók csak a testvérpár lány tagjában (Florence Pugh) látnak fantáziát. A fiú (Jack Lowden) úgy érzi, értelmetlenné vált az élete… A megtörtént eseményeken alapuló film legerősebb részei azok, amikor a fiú azzal szembesül, hogy le kell mondania gyerekkori álmáról, a pankráció rivaldafényéről. Vajon hogyan élhet tovább egy sportoló, aki többet remélt? Csak az élvonal számít valamit? A film azokról is szól, akik azért dolgoznak, hogy a kirakatban lévő sztárok megtalálják az utat a hírnév felé, és azokról is, akik a szürke településeken dolgoznak nap mint nap, hogy egy kis értelmet csempésszenek nehéz sorsú gyerekek hétköznapjaiba a sport segítségével. És persze az sem árt, ha a csúcson is tudod, hogy honnan jöttél.

37. Győzzünk már! (Win Win, 2011)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 82.0/100

Miről szól?

Egy kisváros gyerekeinek birkózócsapata képtelen bajnoki meccset nyerni. Az edzőjük, Mike (Paul Giamatti) nem is reméli, hogy valamikor sikert arathatnak, de örül, hogy a srácok hasznosan foglalják el magukat. A civiliben ügyvédként dolgozó Mike praxisa nem megy túl fényesen, ezért egy kis csellel megszerzi egy demenciában szenvedő öregember gyámjogát. Váratlanul feltűnik azonban a férfi unokája, Kyle (Alex Shaffer), aki a kábítószeres anyjától menekül, és akit jobb híján Mike befogad a lakásába, amíg nem rendeződik a helyzete. Az egész család megkedveli a zűrösnek látszó Kyle-t. Kiderül, hogy a fiú remek birkózó, és szívesen csatlakozik a csapathoz, amelynek a színeiben sorra adja a tusokat. A fiú beilleszkedik a többi birkózó srác közé, és lassan rálépnek a győzelem ösvényére. Amikor viszont már minden rendeződni látszik, a sors benyújtja a számlát Mike-nak, akinek mindent helyre kell hoznia…

36. A pénz színe (The Color of Money, 1986)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 82.1/100

Miről szól?

Gyors Eddie (Paul Newman) valamikor nagy biliárdjátékos volt, de már nem játszik, inkább ügyeskedik, fiatal titánok mozgatásával fogadásokat köt, és ebből szerzi a pénzét. Egy nap rátalál a kiválóan játszó ifjú Vincentre (Tom Cruise), akit a szárnyai alá vesz, és a barátnőjével együtt bevezeti a biliárdos svindlik világába, hogy a magukról sokat képzelő vidéki játékosokat megkopassza. Úgy tűnik, a kivagyi Vincent a dicsőségre pályázik, és nem kér Eddie „kifinomult” módszereiből. A régi ász ekkor úgy dönt, visszatér, és megmutatja, ki az úr a háznál. Martin Scorsese filmjében szinte semmi nincs, ami sportfilmmé tenné. A biliárd csak kulissza ezeknek az embereknek a történetében, akik a tehetségüket a pénzszerzés szolgálatába állítják, ezért inkább taszító figurák, tündöklésük és küzdelmük kicsinyes, olykor szánandó játszadozás marad csupán.

35. Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby, 2004)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 82.2/100

Miről szól?

A kiváló bokszedző (Clint Eastwood, aki egyben a film rendezője is) korábbi elveit feladva elvállalja egy női bokszoló edzését. A lány (Hilary Swank) meglehetősen csóró, túl van a harmincon, és csak egy korábbi bunyós (Morgan Freeman) lát benne fantáziát. Végül edző és tanítványa egymásra talál, hatalmas győzelmi széria kezdődik. Amikor azonban a világbajnoki címért bokszol, meccs közben a sors közbelép… A film nem véletlenül kapott négy Oscar-díjat is. Eastwood remekül adagolja a drámát, amiben segítségére van Hilary Swank is, aki megtanult bokszolni a szerep kedvéért, hogy valódi ökölvívó benyomását keltse. Az ökölvívás kulisszái mögött megláthatjuk a mester-tanítvány viszony ősi hagyományának örök kérdéseit, amelynek az alapja a bizalom és a hűség. Háttérbe szorulnak a szorítói jelenetek, és inkább az életre olyannyira jellemző, összetett problémákra és a sokszor megoldhatatlan nehézségekre koncentrál a film.

34. A bunyós (The Boxer, 1997)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 82.3/100

Miről szól?

Tizennégy év után szabadul a börtönből Danny (Daniel Day-Lewis), aki fiatalon az IRA egyik terrorakciójában vett részt. Az egykori bokszoló a börtönben sem állt le az edzésekkel, ezért azt tervezi, hogy a szabadulása után visszatér a ringbe. Az eltelt idő alatt már nem foglalkoztatja a harc, nem akar részt venni a korábbi társak balhéiban. Az tanácsolják neki, hogy költözzön máshová, de ő felszerel egy – ahogy ő fogalmaz: „ökumenikus” – boksztermet, és régi edzője segítségével oktatni kezdi a gyerekeket. Csakhogy hiába törekszik megbékélésre, a konfliktusban élők ezt nem akarják elfogadni. Az újra profi meccseket vívó Danny a karrierje mellett a régi szerelmét is vissza akarja szerezni, csakhogy a nő a hosszú évek alatt férjhez ment, és gyereke is született. A számos parázsló konfliktus robbanással fenyeget a puskaporos hordóhoz hasonlító Észak-Írországban, de Danny beleáll…

A filmben kevés szerepet kap a sport, elősorban a protestáns–katolikus konfliktust megelégelő emberek szemszögéből nézi az eseményeket, és mutatja be, hogy a két oldal igazságai milyen fájdalmas áldozatokkal járnak, ha nem törekszünk a kiegyezésre.

33. Rocky II. (1979)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 83.1/100

Miről szól?

Rocky Balboa (Sylvester Stallone), a Rocky I. főszereplője visszavonul, és inkább a családi életet választja. A nagy csatáért kapott pénzből lesz új ház és minden, amit csak megkíván a feleségével. Csakhogy semmi sem tart örökké, a szép kis summát elherdálják, Rockynak munkát kell vállalnia, de semmihez sem ért… Kapóra jön, hogy Apollo Creed megint ki akar állni ellene, ezért újra felveszi a kesztyűt, és elkezdi az edzéseket. Rocky arra gondol, hogy most akár a világbajnoki övet is megszerezheti. Amikor belép a szorítóba, egy vérszomjas Creeddel találja magát szemben, aki semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy péppé verje az Olasz Csődört... A legendás első rész után a Rocky II. természetesen nem tudott felérni az első nagyságához, bár a hangulatot hozza, és a végső küzdelem is kiváló koreográfiával készült, hogy még inkább megmerítkezhessünk az ökölvívást eposzi magasságba emelő Stallone játékában.

32. (Dear Basketball: The Legend of Kobe Bryant, 2015)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 84.0/100

Miről szól?

Arról, hogy egy kosárlabdát szerető kisfiúból hogy válik Amerika sztárja és hogy mi mindent köszönhet a sportnak.

Amikor Kobe Bryant 2015-ben visszavonult a kosárlabdától, egy versben vallott a kezdetekről és a sportág iránti szerelméről. Ennek a versnek a szövegéből készült az a rövid animációs film, amelyet ő maga hozott létre Glen Keane grafikus és John Williams zeneszerző (Csillagok háborúja, Schindler listája, Harry Potter stb.) közreműködésével, amely 2017-ben megkapta a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Hogy akkor is megkapta volna-e ez az alig hatperces film, ha nem Kobe Bryant az alkotó? Valószínűleg nem. De a rajzokat, a szöveget Kobe kivételes múltja és elhivatottsága hitelesítette, és az a mítosz, amelyet felépített magáról. Aztán Bryant tragikus balesete után újra elővették a filmet, és ekkor talán még inkább megérthették a nézők, hogy mit is érzett a lelke mélyén ez a sztár, aki kinőtte a sport kereteit, és egy vadonatúj életpályába kezdett, amely viszont már nem teljesedhetett ki.

31. Őstehetség (The Natural, 1984)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 84.1/100

Miről szól?

Roy Hobbs (Robert Redford) gyerekkora óta arra készül, hogy egyszer ő lesz a legjobb baseballjátékos. Fiatalon, nagy reményekkel indul vidékről, és csak egy karnyújtásnyira áll a profi szerződéstől, amikor egy nő csábításának nagyon súlyos következményei lesznek. A férfi élete romba dől, és csak hosszú küzdelmek árán, harmincöt évesen kezdheti meg karrierjét a legmagasabb szinten, a New York Knightsban. Természetesen senki sem érti, mit keres a csapatban, és sokáig nem is adnak neki lehetőséget. Amikor azonban eljön a pillanat, mindenki megtudja, hogy az „öreg” újonc valóban őstehetség. Intrikák, szerelmes nők, gátlástalan pénzemberek igyekeznek őt befolyásolni, de kétszer nem lép ugyanabba a folyóba, a maga kezébe veszi az irányítást. A Bernard Malamud regényéből készült alkotás inkább művészfilmes eszközökkel mutatja be Amerika egyik kedvenc sportjának világát a 40-es években.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik