Megállíthatatlan a Raptors, nagy verést kapott a Rockets

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2020.02.08. 10:13
null
Hollis-Jefferson (fehérben) mezőnyből és a vonalról is hibátlan teljesítménnyel járult hozzá a Raptors sikeréhez (Fotó: twitter.com)
Megint legyőzte az Indianát, így sorozatban tizenharmadik sikerét húzta be a hatalmas formában lévő Toronto az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, annak ellenére, hogy újabb kulcsjátékosa sérült meg. A Memphis ellen tudott javítani a Philly, tovább robog a Boston, tartalékosan bukott a Miami, hatalmas verést kapott Phoenixben a Rockets, megtörte rossz szériáját a Jazz, Bradley Beal pedig két tizedmásodperccel az órán nyerte meg a Dallas elleni meccset a Washingtonnak.

Washington Wizards–Dallas Mavericks 119–118

Beal kettese döntött. Végig szoros, kiélezett meccset vívtak a felek, egyik csapat sem volt nyolc pontnál nagyobb előnyben, ennek megfelelően a hajrá is így alakult, amelyből végül egy hajszállal a Washington jött ki jobban. 45 másodperccel az órán lett ismét egál az állás, majd az oda-vissza hibák után Tim Hardaway Jr. harcolt ki faultot és bár az első büntetőjét kihagyta, de a másodikat bedobta, ezzel pedig vezetett a Dallas 1.8 másodperccel a vége előtt – a hátralévő idő azonban éppen elég volt arra, hogy egy időkérés utáni figurából Bradley Beal ziccert dobjon, aki ezzel 0.2 másodperccel az órán megnyerte a meccset csapatának. A fővárosiak a mérkőzés után elmondták, hogy nagyon sokat jelent nekik ez a siker, mert továbbra is a playoff lebeg a szemük előtt, most hazai meccseket játszhatnak és ezeket valahogy be kell húzniuk – most meg is tettek érte mindent, a 29 pontos Beal mellett 20-ig jutott Davis Bertans, 17-et szórt Hacsimura Rui, csapatszinten pedig 19 triplát bombáztak be 50 százalékos hatékonysággal, az is nagyon kellett a győzelmükhöz. Jelenleg három meccs a hátrányuk a keleti nyolcadik helyhez képest, következőleg pedig egy újabb nyugati playoffcsapatot, a Memphist fogadják majd.

Süllyed a Mavs. Luka Doncic továbbra sem bevethető a vendégeknél és bár Kristaps Porzingis, valamint Seth Curry is vállalta végül a játékot, de ez sem volt elég az idegenbeli győzelemhez. Porzingis végig faultgondokkal küzdött és csak 21 percet tudott a pályán tölteni, így jóval kisebb hatása volt a meccsre, a fő problémát pedig a védekezés jelentette: elöl így is megvoltak, Curry dobott egy 20-ast, összesen hatan jutottak el náluk tízig, 15–8-ra nyerték a támadópattanózást, de hátul rengeteget hibáztak, Rick Carlisle is azt emelte ki, hogy folyamatosan rosszul kommunikáltak, nem értették meg egymást. Pontosan ennek köszönhetik a vereséget, mert a legvégén is éppen ebből kapták a döntő kosarat két tizedmásodperccel az órán – így viszont már egy teljes meccsel szorultak vissza a hetedik helyre és az utóbbi tíz mérkőzésükből ez volt a hatodik vereségük.

A Wizards legjobb dobói: Beal 29/9, Bertans 20/15, Hacsimura 17/6
A Mavericks legjobb dobói: Curry 20/12, Hardaway Jr. 19/6, Brunson 15/3

Philadelphia 76ers–Memphis Grizzlies 119–107

Az otthon melege. Nem bízhat már másban a Philly a vállalhatatlan idegenbeli produkciók után, csak a hazai pályában, most pedig még a back-to-back második fele és Joel Embiid sérülése sem tudta meggátolni a gárdát abban, hogy otthon nyerjen – ebben a csarnokban valahogy teljesen máshogy működik az együttes. Embiid 16 perc alatt dupla duplázott, de a második félidőre nem tért vissza nyakfájdalmak miatt, ám találtak egy extra teljesítményt Furkan Korkmaz személyében, aki a padról beszállva 34 pontos karriercsúcsot, 13/17 jó dobást és 7/9 triplát tett hozzá, úgyhogy támadásban bőven pótolta a kieső kosarakat – mellette Ben Simmons (22 pont, 10 gólpassz) és Tobias Harris (21 pont, 3/4 tripla) is jól, Al Horford (10 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, jó védekezés) pedig hasznosan játszott, ráadásul hosszú idő után újra rendelkezésre állt és pár percet kapott Josh Richardson is. Végül 53 százalékos mezőnymutatóval, 56 százalékos triplázással és 34 gólpasszal zárták az estét, a második-harmadik negyedet pedig összesen harminc ponttal nyerték meg, itt valósággal földbe döngölték ellenfelüket – a végén jelentősen kozmetikázott az eredményen a Memphis, de összességében meglepően sima győzelmet aratott Brett Brown legénysége.

Most esélytelen volt a Memphis. 16-ból 13 győzelem után meglepő, hogy mennyire nem volt sansza ezen az estén a Grizzliesnek, a vendégcsapat csak az első negyedben tudott partiban lenni, utána átgázolt rajta a Sixers. A második-harmadik játékrészben elöl-hátul nem voltak egy súlycsoportban a felek, a memphisiek csak nyomozták a labdát, elöl meg ritmustalanul és pontatlanul játszottak, úgyhogy nagyon hamar szétnyílt az olló és volt már 33 pont is a hátrányuk, nem tudtak mit tenni. Az új igazolásaik még nem játszhattak, a régiek pedig valamiért nem is emlékeztettek önmagukra, csak 40 százalékkal dobtak mezőnyből, összesen öt triplát tudtak a gyűrűbe küldeni, a legtöbb dologban alulmaradtak – nagyon rossz napot fogtak ki, de menniük kell tovább, Washingtonban folytatják idegenbeli túrájukat.

A 76ers legjobb dobói: Korkmaz 34/21, Simmons 22, Harris 21/9
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 15, Valanciunas 14, Jones 13/3

Boston Celtics–Atlanta Hawks 112–107

A Boston nyerte a tartalékos csapatok meccsét. Mindkét oldalon bőven voltak hiányzók, de végül a Celtics bírta el három kezdőjátékosa (Hayward, Brown, Theis) hiányát és egy jó harmadik negyeddel sikerült behúznia az egyébként kötelező győzelmet. Az első félidőben még lassabban, kevesebb energiával játszottak a hazaiak, vezetett is a Hawks a szünetben, ám utána feljebb kapcsolt Brad Stevens együttese és Jayson Tatum (32 pont, 6 gólpassz, 2 blokk, 7/12 tripla) nagyszerű teljesítményével a maga javára fordította a helyzetet – a záró etapot már 14 pontos bostoni előnyről kezdhették a felek, itt elbillent a találkozó. A vége ezzel együtt is szoros lett, az utolsó percre visszajött három pontra a Hawks, sőt, a vendégeknek két triplájuk is volt az egyenlítéshez, de mindkettő kimaradt, a 16 pontos Romeo Langford pedig két büntetővel lezárta az estét – sorozatban hatodik sikerét könyvelhette el a Celtics, most viszont kemény meccs vár rá Oklahoma Cityben.

Így is közel állt a sikerhez az Atlanta. Az új igazolások mellett Trae Young, DeAndre Bembry, Cam Reddish és Bruno Fernando sem állt a vendégek rendelkezésére, de John Collins (30 pont, 10 lepattanó, 10/19 mezőnyből), Kevin Huerter (25 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Brandon Goodwin (21 pont, 4 gólpassz) vezetésével így is nagyrészt partiban tudtak lenni jóval esélyesebb ellenfelükkel – az elrontott harmadik negyed és az utolsó két elhibázott dobás okozta a vesztüket. A jó első félidőt követően jött egy olyan időszakuk, amikor abszolút nem tudtak a gyűrűbe találni, sorra hagyták ki a dobásokat, ezt pedig megbüntette a Boston és meglépett, majd bár visszakapaszkodtak a legvégére, de az utolsó nyolc másodpercben Huerter és Goodwin is elrontott egy-egy hármast, ez pedig megpecsételte a sorsukat. Volt tartásuk ebben a felállásban is, ezzel elégedettek lehetnek, Bostonban amúgy is ki lehet kapni, most fogadják a New Yorkot, ott bizonyíthatnak majd.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 32/21, Kanter 16, Langford 16/6
A Hawks legjobb dobói: Collins 30/3, Huerter 25/9, Goodwin 21/9

Oklahoma City Thunder–Detroit Pistons 108–101

Kipipálta az OKC. Nem játszott különösebben jól a hazai csapat, de kötelező volt számára a győzelem, azt pedig többé-kevésbé stabil teljesítménnyel szállította is – szinte végig csak néhány ponttal vezetett a gárda, 13 egység volt a legnagyobb távolság, de valamennyivel mindig ellenfele előtt járt. Chris Paul (22 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz), Danilo Gallinari (19 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és Shai Gilgeous-Alexander (21 pont, 2 blokk, 7/13 mezőnyből) is hozta, amit kellett, a padról Dennis Schröder is hozzátette a maga 18 pontját és úgy is 50 százalék felett dobtak mezőnyből, hogy mindössze öt triplát tudtak a gyűrűbe küldeni az egész meccs folyamán. A negyedik negyedben már végig hét-tíz pontos előnyben voltak és stabilan haladtak előre, a hajrában ugyan visszajött négy egységnyire a Pistons, de amikor kellett, akkor Paul megvillant és stabilizálta a helyzetet – nyolc pontot dobott az utolsó bő két percben, így nagyon azért nem kellett izgulniuk. Kipipálták a kötelező győzelmet, úgyhogy már csak egyetlen meccsre vannak a Houstontól, következőleg viszont a Boston elleni rangadót kell megoldaniuk.

Tartotta magát a Detroit. Ez volt a Pistons első meccse Andre Drummond „érdekes” elcserélése után, ráadásul egyébként is több hiányzója volt az együttesnek, Rose, Kennard, Morris, vagy Mihailjuk sem lépett pályára, így pedig abszolút bravúr lett volna, ha nyerni tudnak. Nem tudtak, de azért amit lehetett, azt megtették: Reggie Jackson 28, Thon Maker 19 ponttal állított fel új szezoncsúcsot, Christian Wood is beszórt 27 egységet, rájuk építve pedig végig éles meccsre kényszerítették az OKC-t és az utolsó percig űzték maguk előtt ellenfelüket. Nem voltak rosszak, de a győzelemhez szükséges pluszt nem tudták hozzátenni, így maradt a papírforma vereség – kérdés, hogy elindulnak-e egy erősebb tank üzemmódban, de a logika leginkább azt diktálná…

A Thunder legjobb dobói: Paul 22/3, Gilgeous-Alexander 21/3, Gallinari 19/9
A Pistons legjobb dobói: Jackson 28/9, Wood 27/9, Maker 19/6

Indiana Pacers–Toronto Raptors 106–115

Ez is a Raptorsé. Két napja Torontóban csak egy nagy rohammal, az utolsó pillanatban tudta megverni a Pacerst a címvédő, most viszont egy fokkal egyértelműbb volt a helyzet annak ellenére, hogy Indianában játszották a mérkőzést. Itt is voltak problémák, főleg amikor a Gasol, Powell duó hiánya mellett a harmadik negyedben Kyle Lowry is kidőlt egy sérülés miatt, de itt már a kanadaiak voltak előnyben és mindig volt valaki, aki előlépett, amikor kellett: Serge Ibaka (22 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) és Fred VanVleet (20 pont, 7 gólpassz) mellett Terence Davis (17 pont, 8 lepattanó, 3/6 tripla) is kulcs dobásokat süllyesztett el, hét pontot dobott a negyedik negyedben futott 12–4 során, amellyel gyakorlatilag eldőlt a találkozó. Pedig itt már Siakam is sérülten játszott, Anunoby végül ki is pontozódott, szóval nem volt azért egyértelmű estéjük, de mégis felül tudtak kerekedni, úgyhogy sorozatban 13. győzelmüket is behúzták – ezzel a keleti második hely mellett ligaszinten is harmadikak, a rengeteg sérülés ellenére egészen elképesztő alapszakaszt futnak.

Sorozatban negyedszer kapott ki a Pacers. Nem tudta megtörni rossz szériáját az Indy, amelynél ismét Domantas Sabonis (19 pont, 16 lepattanó, 8/13 mezőnyből) és Malcolm Brogdon (16 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) volt a húzóember, de most Victor Oladipo is jól mozgott és a kispadról is érkeztek remek teljesítmények. Fölénybe viszont nem nagyon tudtak kerülni, három pont volt a legnagyobb előnyük, a második félidőben pedig két futást is kaptak, amelyek ellenük döntötték el a mérkőzést – döntő volt, hogy leindításból 27–6-ra kaptak ki, Nate McMillan szerint ez volt a vereségük legfőbb oka. Ezúttal egy fél szinttel a Toronto alatt voltak a mérkőzés egészét nézve, a sorozatban negyedik vereség pedig negatív szezoncsúcs náluk – visszaelőzte őket a tabellán a Philadelphia, következőleg pedig a Pelicans ellen sem lesz könnyű dolguk.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 19, Brogdon 16, Oladipo 15/6
A Raptors legjobb dobói: Ibaka 22/9, VanVleet 20/9, Davis 17/9

Phoenix Suns–Houston Rockets 127–91

Ez egy másik Houston volt. Remek formában, a Lakers elleni idegenbeli siker másnapján lépett pályára a Rockets, de talán a fáradtság, talán Russell Westbrook kiültetése miatt, mindenesetre valamiért egészen pocsék meccset játszottak a texasiak. Ebben benne volt az is, hogy alig kilenc perc játék megsérült Eric Gordon és már nem is tért vissza a pályára, illetve bár bekerült a kezdőbe a második meccsét játszó Rob Covington, de most ő sem tudott segíteni: 1/7 triplát szórt be, Tucker és House pedig összesen 1/9-et tudott ehhez hozzátenni. James Harden számai rendben voltak (32 pont, 9/19 mezőnyből, 5/10 tripla), a padról Rivers és McLemore is próbált hozzátenni, de teljesen esélytelennek bizonyultak, 46–26-ra vesztették el az első negyedet, onnantól csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége – kiütéses vereségbe néztek bele, így pedig visszaelőzte őket a tabellán a Jazz.

Most nagyon élt a Suns. Az ellenfél harmatos játékát, center nélküli védekezését és fáradtságát is tökéletesen használta ki a Phoenix, amelyben Devin Booker remek teljesítménye (33 pont, 10/18 mezőnyből) mellett még egy nagyobb extrát is találhattunk: Kelly Oubre Jr. 39 ponttal karriercsúcsot szórt, bevert 7/9 triplát és leszedett 9 lepattanót is. Mellettük még Bridges, Ayton és a hibátlanul dobó Diallo is tíz pont fölé jutott, Ricky Rubio szétosztott tíz gólpasszt, csapatszinten pedig 56 százalékkal dobtak mezőnyből és esélyt sem adtak a nagyon maga alatt játszó Houstonnak. Az első negyedben 17/20 dobást, közte 8/10 triplát bombáztak be, elképesztő teljesítményt nyújtottak, innentől pedig nem nagyon volt miről beszélni – a gyenge időszakuk után rájuk fért már egy ilyen meccs, talán ebből tudnak önbizalmat meríteni és lendületet venni a folytatásra.

A Suns legjobb dobói: Oubre 39/21, Booker 33/12, Diallo 14
A Rockets legjobb dobói: Harden 32/15, Rivers 14/9, McLemore 13/3

Sacramento Kings–Miami Heat 105–97

Nem bírta el a hiányzókat a Heat. A cserehatáridőben távozó játékosok már, az érkezők még nem álltak Erik Spoelstra rendelkezésére, ráadásul három kulcsember, Jimmy Butler, Meyers Leonard és Tyler Herro sem játszhatott sérülés miatt, így meglehetősen szűk rotációval, felforgatott csapattal próbáltak helytállni a floridaiak. Ez végül megfelelően nem sikerült, ugyan Bam Adebayo (26 pont, 7 lepattanó, 12/16 mezőnyből) és Duncan Robinson (18 pont, 6/9 tripla) megtette, amit lehetett, de ezúttal sem támadásban, sem védekezésben nem voltak elég jók ahhoz, hogy nyerni tudjanak idegenben – a harmadik és a negyedik negyedben is volt egy-egy rövidzárlatuk, amikor futást tudott vezetni a Sacramento, ez pedig a vereségükhöz vezetett. Nem voltak feltétlenül rosszak, nem jártak messze ellenfelüktől, de ez most nem volt elég – következőleg a Blazersszel találkoznak és fontos lenne javítaniuk, hogy ne csússzanak hátrébb a tabellán.

Jól dobott a Sacramento. Több fontos egyéni teljesítménnyel tudott most nyerni a Kings, amely kihasználta a Heat hibáit és a szoros első félidő után a maga javára tudta eldönteni a küzdelmet. A harmadik negyedben egy 8–0-val ragadták magukhoz az irányítást, majd a záró etap elején egy 12–3-mal már tíz pont feletti előnybe kerültek és onnantól nem is néztek vissza, csak az utolsó percben jött be ismét tíz alá a Miami, egyébként végig kézben tartották az eseményeket a hazaiak. A játékot alapvetően De'Aaron Fox komponálta (16 pont, 8 gólpassz, 1 eladott labda), a fő erősségük pedig a kinti dobás volt, hiszen 19 alkalommal zörgettek be távolról: Bogdanovics 6/13-at, Hield 5/13-at vállalt ebből, ők voltak a fő pontszerzők, de emeljük még ki Nemanja Bjelicát (5/6 tripla, 8 gólpassz), aki az előkészítésből és a befejezésből is bőven kivette a részét. Ezekkel a remek egyéni teljesítményekkel és a jó kinti dobóformával sikerült fontos győzelmet aratniuk, úgyhogy a hátrány ellenére természetesen még él a reményük arra, hogy lehet esélyük a playoffra.

A Kings legjobb dobói: Bogdanovics 23/18, Hield 21/15, Fox 16/3
A Heat legjobb dobói: Adebayo 26, Robinson 18/18, Nunn 16

Utah Jazz–Portland Trail Blazers 117–114

Megtörte a rossz szériát a Jazz. Sorozatban öt vereség után tudott végre meccset nyerni a Utah, méghozzá nagy küzdelemben, az első félidőben ugyanis megint nem találta a ritmust a hazai csapat – Damian Lillard könnyedén bontotta le Mitchellék védekezését és Quin Snyder együttese a nagyszünetig 72 pontot engedélyezett ellenfelének. A fordulás után azonban ezen sikerült változtatni, szigorúbbá váltak hátul, így meg tudtak kapaszkodni és egy 20–6-os rohammal eltüntették korábbi két számjegyű hátrányukat, innentől pedig már szorosan alakult a találkozó – vezettek ugyan hét ponttal is Conleyék, de az utolsó percben megint egál lett az állás. A végső harminc másodperc azonban a Jazzről szólt: 114–114-nél Ingles leszedett egy clutch támadópattanót, amelyből Mitchell megdobta a vezetést jelentő kettest, a következő védekezésnél pedig Gobert blokkolta (egyesek szerint faultolta) Lillardot – ez a két játék hozta nekik a győzelmet, ugyan Bogdanovic kihagyott még egy büntetőt, de az utolsó támadásból már nem tudott alkotni a Blazers, úgyhogy óriási csatában sikerült megtörniük a vereségsorozatukat. Ezzel rögtön vissza is előzték a tabellán a Houstont, kérdés, hogy véglegesen lezárták ezt az időszakukat és visszatérnek korábbi remek formájukhoz, vagy csak ez a meccs csúszott ki nekik és igazából nem tudtak változtatni.

Lillard nagy meccse sem volt elég. Hassan Whiteside nem tudta vállalni a játékot, Trevor Ariza pedig már a második negyedben kiállíttatta magát két technikaival, úgyhogy meglehetősen foghíjasan próbálta felvenni a kesztyűt a Blazers – ráadásul most Carmelo Anthony sem tudott hozzátenni támadásban (2/10 mezőnyből), úgyhogy voltak gondjaik. Damian Lillard viszont ezúttal is sok mindent elfedett, 7/7 jó dobással kezdett, csak az első negyedben beszórt 16 pontot, sorra dobálta a triplákat és büntette meg a Jazz védekezését, vele nem lehetett mit kezdeni – végül 42 ponttal, 8/14 triplával és 6 gólpasszal zárt, rá abszolút nem lehetett panasz. A nagy meccse azonban most nem lett elég, hiába segített CJ McCollum is (27 pont, 5/10 tripla), a végén az említett néhány clutch játék a Jazz javára döntött – a back-to-back második felén nem sikerült a győzelem, úgyhogy hiába a Memphis veresége, nem csökkent a hátrányuk a nyugati nyolcadik helyhez képest.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 27/6, Conley 18/6, Gobert 16, Mitchell 16/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 42/18, McCollum 27/15, Trent Jr. 16/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik