McCollum remekelt, a Blazers megállította a Milwaukee-t

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.11.07. 09:07
null
A portlandi CJ McCollum kosárra tör (Fotó: SLAM Twitter)
CJ McCollum negyven pontot dobott, a Portland pedig remek játékkal le győzte az eddig egyetlen vereséget szenvedő Milwaukee-t az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának szerda hajnali rangadóján. Nyerni tudott a Charlotte, a Brooklyn és hat vereség után a Dallas is.

 

Charlotte Hornets–Atlanta Hawks 113–102

Döcögve hozta a kötelezőt a Charlotte. A hazaiak sokáig nem igazán találták az ellenszerét a Hawks agresszív védekezésének, 21 eladott labdával zártak, néha tanácstalannak tűntek, nem volt meg a ritmusuk – a nagyszünetben még három ponttal a vendégek vezettek, és a záró etapot is csak négypontos előnnyel kezdte a Hornets. Az utolsó negyedben azonban valami megváltozott, 84–83 után egyik pillanatról a másikra felgyorsultak, sebességet váltottak, ez pedig nagyon gyorsan el is döntötte a küzdelmet: Kemba Walker (29 pont, 4/10 tripla, 7 gólpassz) és Marvin Williams (20 pont, 8 lepattanó) vezetésével egy 19–4-et rohant James Borrego alakulata, az itt kialakított előnyét pedig már nem adta ki a kezéből. Borrego szerint ennél több kell tőlük a folytatásban, hiszen bár 3–1-gyel hozták a hazai szériájukat, de van még min javítaniuk, következőleg az eddig bevehetetlen Philadelphiába látogatnak.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Támadásban volt kevés az Atlanta. Amit védekezésben el lehetett várni a vendégektől, azt megtették, elöl viszont nagyon rossz napot fogtak ki, ami a második félidőben és különösen a negyedik negyedben visszaütött - egyénileg igazából csak a kispadról 19 ponttal (7/9 mezőnyből) beszálló Jeremy Lin volt hatékony, Kent Bazemore nem vállalt sokat, Trae Young pedig 0/7 triplával zárt. Érdekesség egyébként, hogy egyszerre három újonc is helyet kapott a kezdőben, Young, Huerter és Spellman is bekerült az első ötösbe, miközben sérülés miatt nem lépett pályára például Taurean Prince – saját bevallásuk szerint voltak biztató dolgaik, de jobb támadójátékra lett volna szükségük ahhoz, hogy idegenbeli győzelmet arassanak.

A Hornets legjobb dobói: Walker 29/12, Williams 20/9, Lamb 13/6, Monk 13/3
A Hawks legjobb dobói: Lin 19/3, Young 18, Bazemore 16/6

Dallas Mavericks–Washington Wizards 119–100

Megtörte a jeget a Dallas. Sorozatban hat vereség után most nagyobb intenzitással és pontosabb játékkal rukkolt elő a Mavericks, az első félidőben pedig annyira ült az, amit a hazai csapat csinált, hogy valósággal szétbombázta ellenfelét: 70–49 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben, parádézott a társaság. A fordulás után azonban kissé leültek a texasiak, leadták az előnyüket és egészen hat pontra közelített a Wizards, de ekkor Dennis Smith Jr. sorozatban három nagy játékot mutatott be és ismét „berúgta" csapatát – innentől kezdve már nem adtak esélyt a vendégeknek és magabiztosan hozták a győzelmet. Smith (19 pont, 7 gólpassz) mellett Luka Doncic volt a fő playmaker (23 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz), de Wesley Matthews (22 pont, 5/8 tripla) és Harrison Barnes (19 pont, 13 lepattanó) is eredményes tudott lenni, csapatszinten 15 triplát vertek be 44%-kal, 49–33-ra nyerték a lepattanózást, hosszú idő után összekapták a védekezésüket és büntetőből is csak egyet hibáztak el - erre a teljesítményre lehet alapozni a folytatásban, most back-to-backre utaznak Salt Lake Citybe.

Tiszavirág. Az előző találkozón úgy tűnt, hogy rálelt valamire a Wizards, most azonban megint úgy játszottak a fővárosiak, mint az azt megelőző vereségszéria idején – enerváltan, puhán védekeztek, megint borzalmasan lepattanóztak, nem kommunikáltak egymással és ezekből támadni sem tudtak pontosan. Ugyan John Wall szerint 8-10 üres triplát hagytak ki, azért ezt érdemes fenntartásokkal kezelni, illetve ettől még hátul ugyanúgy erőtlennek, figyelmetlennek bizonyultak és csak a Mavs leeresztésének köszönhették, hogy szorosabbá tudták tenni a negyedik negyedet. A problémák megmaradtak, semmit sem változott a helyzet a korábbiakhoz képest, így 2–8-as mérleggel folytathatják, következőleg Orlandóba látogatnak majd.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 23/6, Matthews 22/15, Smith 19/6, Barnes 19/6
A Wizards legjobb dobói: Wall 24/6, Beal 19/3, Porter 19/15

Phoenix Suns–Brooklyn Nets 82–104

Ennél sokkal több van a Sunsban. Annak a csapatnak, amelyben a periméteren ott van egy Devin Booker, a festékben egy Deandre Ayton, őket olyan dobók veszik körül, mint Trevor Ariza, Ryan Anderson és Isaiah Canaan, a padról érkezik Jamal Crawford, TJ Warren és a többiek, egyszerűen sokkal-sokkal ponterősebben kellene támadnia – ehhez képest Anderson, Crawford és Warren 0 (!), azaz pontosan nulla pontot tett hozzá, Booker és Ayton pedig több mezőnykísérlettel zárt, mint ahány egységet felrakott a táblára. Csapatszinten 34.6%-kal tüzeltek, 16 gólpasszukra 20 eladott labda jutott, a 82 dobott pont pedig negatív szezoncsúcs, így az is csoda, hogy egyáltalán partiban tudtak lenni egy ideig – nagyrészt ugyan tíz pont feletti hátrányban voltak, de a harmadik negyedben visszajöttek még egyszer öt egységre és csak a legvégén vált biztossá, hogy ma nem képesek többre. Igor Kokoskov vezetőedző úgy fogalmazott a találkozó után, hogy az energia, az akarat és az ész sem volt ma jelen...

Büszkék voltak a védekezésükre a vendégek. Kenny Atkinson szerint folyamatosan fejlődik hátul a Nets és erre láthattunk példát ezen a találkozón, hiszen nagyon aktívan és agresszíven védekeztek, minden dobást, minden labdaátvételt igyekeztek megnehezíteni és ezzel tudták irányítani az összecsapást. Támadásban valóban kevésbé voltak látványosak magukhoz képest, Caris LeVert (26 pont, 10/16 mezőnyből) ugyan hozta magát, de csapatszinten gyengén dobtak és főleg a 25%-os triplázás az, ami náluk a vereséget szokta jelenteni, most viszont ezt ellensúlyozni tudták a túloldalon, úgyhogy fontos győzelmet arattak – zsinórban másodszor nyertek, 5–6-os mérleggel utazhatnak tovább Denverbe, ahol nem ők lesznek az esélyesek.

A Suns legjobb dobói: Booker 20/6, Ayton 15, Canaan 13/6, Holmes 13
A Nets legjobb dobói: LeVert 26/9, Russell 15/3, Dinwiddie 12/6

Portland Trail Blazers–Milwaukee Bucks 118–103

McCollum volt a döntő faktor. Ahogy arra lehetett is számítani, gyors, lüktető iramú mérkőzést játszott a két csapat és extra dobóformával nyitottak a felek, az első negyedben kosárra kosár volt a válasz. A nagyszünetig ez kicsit alábbhagyott és hatpontos Blazers-előny alakult ki, ami még nem jelentett sokat, a harmadik játékrészben azonban komoly ütést mértek ellenfelükre a hazaiak: újabb nyolc pontot tettek közé és 14-re növelték a fórjukat, ezen az estén pedig ez döntő különbségnek bizonyult. A portlandi siker fő oka CJ McCollum extrája volt, aki ugyan eddig nem villogott sokszor ebben a szezonban, most viszont nagyon érezte a gyűrűt és kereken 40 pontig jutott 17/26-os mezőnymutatóval – a harmadik negyedben egymaga 19 pontot szórt, látványos kosarakat szerzett, nagyon sokat tett azért, hogy csapata nyerni tudjon. Erre szükségük is volt, mert Damian Lillard csak szenvedett (13 pont, 3 gólpassz, 5/15 mezőnyből), érdemes viszont kiemelni a szenzációsan játszó cseresort, amely Evan Turner (16 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével nemcsak szinten tartott, de komoly pluszt tudott hozzátenni – a Bucks mestere, Mike Budenholzer is erről beszélt a meccs után. A Blazers így 8-3-mal, magabiztosan fogadhatja majd a Clipperst péntek hajnalban.

Ez most nem jött össze. Óriási problémák nem voltak az eddig a számok alapján tulajdonképpen a liga legjobb csapataként teljesítő Milwaukee-nál, de akadtak olyan egyéni teljesítmények, amelyek nem ütötték meg a szintet – a Bledsoe, Brogdon páros 9 pontig jutott 4/20-as mezőnymutatóval és 1/8 triplával, Giannis Antetokounmpo sem tudott „megőrülni" (23 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 6 eladott labda), Khris Middleton is dobott már jobban a mostaninál, igaz, Brook Lopez pedig közben 6/10 triplát süllyesztett el centerként. Összességében valamivel gyengébben céloztak, mint ahogy megszokhattuk tőlük mostanában, miközben hátul McCollum és Turner játékával nem tudtak mit kezdeni, így hiába nyertek a festékben és a leindításokból, a harmadik negyedes gyengélkedéssel együtt ez most kevésnek bizonyult. Ezzel megvan idei második vereségük és most még komolyabb teszt előtt állnak: következőleg a Golden State otthonába látogatnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 40/15, Turner 16/6, Lillard 13/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 23, Lopez 22/18, Middleton 22/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Atlanta Hawks 113–102
(23–25, 28–29, 30–23, 32–25)
Dallas Mavericks–Washington Wizards 119–100 (35–24, 35–25, 17–29, 32–22)
Phoenix Suns–Brooklyn Nets 82–104 (22–24, 20–28, 24–24, 16–28)
Portland Trail Blazers–Milwaukee Bucks 118–103 (33–31, 24–20, 34–26, 27–26)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik