Lerendezte a Clevelandet a Memphis cseresora

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.03.08. 08:54
null
LeBron James 28 pontjával John Havliceket is megelőzte a pontlistán, már a 13. (Fotó: Reuters)
A négy kezdőjátékosát nélkülöző Memphis nagyot küzdött és végül meglepő győzelmet aratott Clevelandben, a San Antonio pedig borzasztó dobóformát mutatva kapott ki az Indiana vendégeként az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján. A címvédő Golden State kis híján otthon is megégett, de végül megtartotta előnyét az Orlando ellen, Pau Gasol vezérletével ismét győzött a Chicago, folytatta jó szériáját a Charlotte, a Clippers lelépte a Dallast, a Pelicans pedig nagy hátrányból fordított a Kings ellen.

 

Charlotte Hornets–Minnesota Timberwolves 108–103

Walker és a harmadik negyed. A fordulás utáni első percekben még pár ponttal a Minnesota vezetett, ám a Hornets irányítója ekkor kézbe vette a dolgokat. Egymaga 21 pontot rámolt be ebben a negyedben, 7/9 mezőnykísérletéből 5/5 hárompontos volt, a Charlotte pedig fordított – a záró etap elején már tizenöt egység volt a hazai előny. Walker végül 34 ponttal zárt és bár a hajrában felzárkózott a Wolves, Lin nem hibázott a vonalról, így megtartotta a vezetést a Hornets – ezzel az utóbbi tíz meccsből a nyolcadikat nyerte meg a gárda.

Néhány tripla hiányzott. Karl-Anthony Towns (28 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) ezúttal sem újoncra, sokkal inkább egy ligaelit centerre emlékeztetett, Andrew Wiggins is beszórt 25 egységet jó hatékonysággal, ám a spacing teljes hiánya miatt nem tudták kihozni magukból a maximumot a vendégek. A festékben ugyan nyertek Diengék, de az összesen elsüllyesztett négy tripla a Hornets 12 hármasával szemben túl nagy hátránynak bizonyult, ráadásul a harmadik negyedben nem tudták megfogni Walkert – összességében egálban voltak a felek, de ez a két faktor eldöntötte a meccset a Charlotte javára.

A Hornets legjobb dobói: Walker 34/18, Jefferson 20, Williams 15/9
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 28, Wiggins 25/3, LaVine 19/6

Cleveland Cavaliers–Memphis Grizzlies 103–106

A memphisi cseresor győzött Clevelandben. Mike Conley és Chris Andersen sérülés, Zach Randolph és Matt Barnes pedig egyszerű pihentetés miatt nem lépett pályára, így a visszatérő Tony Allen mellett Chalmers, Hairston, Green és Hollins alkotta a kezdőötöst. Ennek ellenére már az első negyedben robbantott a gárda és 33 pontot dobott, a Cavs mindössze egyetlen ponttal tudott vezetni (igaz, azt fél perccel a vége előtt), az utolsó másodpercekben pedig több clutch játékot bemutatva megnyerték a meccset Chalmersék – ezzel jókora meglepetést okoztak. Összességében azonban jobban dobtak ellenfelüknél, 16 (!) labdát loptak el, valamint elvették a Cleveland tripláit is, a hajrában pedig egyszerűen jobban akarták a sikert, így megérdemelten szerezték meg azt.

Újabb kellemetlen pofon. 2016-ban eddig finoman szólva sem meggyőző a Cavs, legalábbis hosszabb ideig biztosan nem, ezúttal a hétvégi két magabiztos siker és a Memphis összeállítása láttán kissé elhitték, hogy könnyű estéjük lesz – legalábbis LeBron James ezt nyilatkozta a meccs után. Az utolsó fél percben Chalmers dobott nehéz kettest, Tony Allen védekezett nagyot és nyert meg egy közelharcot James ellen, majd Vince Carter süllyesztett el négy büntetőt – hiába dobott 14 pontot a negyedik negyedben Kyrie Irving, ez kevésnek bizonyult. LeBron közben újabb legendát hagyott le, hiszen 28 pontjával John Havliceket is megelőzte a pontlistán, már a 13.

A Cavaliers legjobb dobói: James 28/6, Irving 27/9, Love 14
A Grizzlies legjobb dobói: Allen 26/3, Chalmers 17/3, Stephenson 17/3

Indiana Pacers–San Antonio Spurs 99–91

Nagy győzelem. A két csapat korábbi találkozóján a Spurs gyakorlatilag leoktatta az Indianát, most azonban teljesen más csapat képét mutatták a hazaiak. Paul George nem szenvedett Leonard szorításában, Monta Ellis villogott és a vendégek gyengébb dobóformáját kihasználva szinte végig tíz pont körüli, vagy afeletti előnyben játszhattak. A hajrában egylabdás meccset csinált a Spurs, de előbb Ellis dobott nagy duplát, majd George hozott össze egy 2+1-et, ez pedig elég volt a sikerhez – önbizalom-növelő győzelmet aratott Frank Vogel csapata.

Pont, mint a GSW. Ahogy tegnap a címvédő, úgy most a trónkövetelő is botrányosan dobott, rengeteg üres helyzetet lőttek mellé Ginobiliék, összességében csak 35,4%-kal tüzeltek mezőnyből és 4/28 triplát süllyesztettek el. A jó védekezésüknek köszönhetően azonban végig látótávolságon belül voltak és a negyedik negyedben a Leonard-Aldridge párosra építve felzárkóztak – ám fordítani már nem tudtak, így sorozatban nyolc győzelem után szenvedtek vereséget. Ennél is nagyobb baj, hogy Tony Parker lábujja egy betörés után megsérült, lejött a pályáról és nem tért már vissza, egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora a gond.

A Pacers legjobb dobói: Ellis 26/6, George 23/6, Stuckey 12/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 23, Leonard 23/3, Mills 17/9

Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 100–90

Pau Gasol zseniális. A Chicago spanyol centere újabb parádés estén van túl, elöl-hátul ő volt a Jimmy Butlert ismét nélkülöző hazaiak motorja. Amellett, hogy kiosztott öt blokkot, 12 pontos, 17 lepattanós, 13 gólpasszos tripla-duplát szállított és gyakorlatilag az ő labdáival tudott nyerni csapata – tökéletesen találta meg az üres embereket, nem túlzás azt állítani, hogy ő volt ma az irányító. Mellette villogott Derrick Rose (22 pont, 7 gólpassz) és Dunleavy (4/6 tripla) is, de Mirotic, Moore, illetve Gibson is átlépte a tízpontos határt. Rossz hír azonban, hogy az említett Moore, valamint Portis is kivált sérülés miatt...

Nem érte utol ellenfelét a Bucks. Már az első negyedben tíz pont körüli hátrányt szedtek össze a vendégek és bár ebből egylabdás szoros meccset csináltak a hajrára, Pau Gasol villanásaira nem volt válaszuk az utolsó fél percben és végül újabb vereséget szenvedtek. Ezúttal rendkívül gyengén dobott a Milwaukee, a 40%-ot sem érték el Monroe-ék, bár Jabari Parker (18 pont 17 dobásból, 11 lepattanó) és Antetokounmpo (10 gólpassz, három szerzett labda) azért most is igyekezett – ez azonban kevésnek bizonyult az üdvösséghez.

A Bulls legjobb dobói: Rose 22, Dunleavy 18/12, Moore 16/6
A Bucks legjobb dobói: Bayless 20/15, Middleton 18/3, Parker 18

New Orleans Pelicans–Sacramento Kings 115–112

Clutch volt a Pelicans. A második negyedben lejátszotta ellenfelét a Sacramento, így 13 pontos előnnyel mehetett nagyszünetre a vendégcsapat – ám a New Orleans innentől kézbe vette az irányítást. A 31 pontos, 10 lepattanós Anthony Davis vezérletével megkezdték a felzárkózást, majd fél perccel a vége előtt utol is érték ellenfelüket – ekkor Cunningham szezonbeli negyvenedik triplájával átvették a vezetést, majd Holiday süllyesztett el egy nagy duplát 12 mp-cel a vége előtt. Cole még bedobott két büntetőt, a Pelicans pedig 17 pontos hátrányból felállva aratott nagy győzelmet.

Cousins extrája kevés volt. A centerre nem volt válaszuk a hazaiaknak, kereken negyven pontig jutott 16/29-es mezőnymutatóval, emellé leszedett 16 lepattanót és öt eladott labdájára jutott négy szerzett is. A hajrában azonban ő sem tudott segíteni, az utolsó két percben csak két dobást vállalt és mindkettőt elrontotta, más pedig itt már nem lépett fel a helyére – egyedül Gay villant egyet, de sem Rondo, sem Casspi, sem Belinelli nem tolta meg a csapat szekerét. Az utolsó támadásnál Rondo elhagyta a labdát, így nem volt esélyük már egyenlíteni, tehát „stílusosan" zárták le a meccset: ez volt a 24. labdavesztésük a találkozó folyamán...

A Pelicans legjobb dobói: Davis 31/3, Cole 23/3, Holiday 20/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 40, Gay 18/3, Rondo 18/9

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 90–109

A harmadik negyedben eldőlt. Az első félidő még szorosan alakult, sőt, két ponttal a Mavs vezetett a szünetben, a fordulás után azonban sebességet váltott a Clippers: Chris Paul egymaga 18 pontot szerzett a harmadik negyedben, a gárda parádésan védekezett és 15 egységnyi előnyt épített ki. Ezt megfejelte még a záró etap elején bemutatott 12–0-s futással és később volt 32 pont is a különbség, mielőtt a hajrában közelítettek volna a hazaiak – magabiztos győzelmet aratott Doc Rivers csapata.

Jordant még mindig nem szeretik. A Dallasszal a holtszezonban elbánó Clippers-centert ezúttal is hangos füttykoncert fogadta, amely megismétlődött minden labdaérintésénél, különös tekintettel a gyűrűt sem érő büntetőjére. Ezzel együtt nem tudtak vele mit kezdeni, 23 pontos, 20 lepattanós dupla-duplát szállított, míg a Mavsnél egyedül Nowitzki játszott vállalhatóan – Parsons és Williams is terített betli volt, Matthews és Pachulia pedig kosarat sem szerzett. A 37 százalékkal dobó (16 százalékkal triplázó) hazaiak teljesen esélytelenek voltak a második félidőben, igaz, Carlisle most senkit nem pihentetett a hosszabbításos back-to-back másnapján.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 22, Lee 13, Felton 10
A Clippers legjobb dobói: Paul 27/6, Jordan 23, Redick 22/12

Golden State Warriors–Orlando Magic 119–113

Majdnem elrontotta a Warriors. A GSW már az első negyedet tizenöt ponttal nyerte, ez az előny volt 19 egység is és a harmadik negyed végén még magabiztosan vezettek Curry-ék, ám a záró etap az Orlandóról szólt. A Nik Vucsevicset nélkülöző vendégeknél Fournier, Gordon és a padról beszálló Jennings is húsz-húsz pontot szórt, Oladipo hozzátett még 19-et (9 pattanó és 8 gólpassz mellett), az együttes pedig érdemi kinti dobás nélkül is lerohanta ellenfelét – a hajrában már csak két pont volt a különbség. Ekkor jött Klay Thompson egy hatalmas triplával, majd Curry gyors négy ponttal, így a fordítás végül elmaradt, de közel állt a bravúrhoz a Magic legponterősebb játékosa nélkül is.

Háromszázon túl. Steph Curry a tegnapi „offnight" után most ismét a rá jellemző extra formát hozta, a negyedik negyedben is folyamatosan lehetett rá számítani és végül 41 ponttal (14/24 mezőnyből, 7/13 tripla), valamint 13 lepattanóval zárta a mérkőzést. A hét bedobott hármas azt jelenti, hogy húsz találkozóval az alapszakasz vége előtt elérte a 300-as határt (301-nél jár pontosan) úgy, hogy ezt a számot még soha senki meg sem közelítette – mellette a 27 egységig jutó Klay Thompsont is ki kell emelnünk. Összességében viszont most sem játszott jól a Warriors, Steve Kerr szerint itt az idő javulni védekezésben (ezt hetek óta lazára veszik) és sokkal nagyobb intenzitással kell játszaniuk, mielőtt elkezdődik a playoff.

A Warriors legjobb dobói: Curry 41/21, Thompson 27/15, Rush 11/9
A Magic legjobb dobói: Fournier 20/6, Gordon 20, Jennings 20/6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik