Kyrie Irving döntött a rangadón, a Boston legyűrte a ligaelsőt

Vágólapra másolva!
2019.01.17. 10:38
null
Kyrie Irving (labdával) döntötte el a Toronto elleni rangadót (Fotó: Getty Images)
Címkék
A Celtics irányítója volt a döntő faktor a két keleti sztárcsapat ma hajnali összecsapásán az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – közben James Harden 58 pontos szezoncsúcsot szórt Houstonban, de a Rockets így is kikapott a végjátékban parádézó Brooklyntól. A Golden State két nap alatt másodszor mutatott be elképesztő támadójátékot és ezúttal a New Orleanst győzte le, a Milwaukee és a Portland nem rontotta el a kötelező győzelmet, a Spurs nagy csatában nyert Dallasban, a Jazz simán verte a Clipperst, míg a Detroit hosszabbításban gyűrte le az Orlandót.

 

Detroit Pistons–Orlando Magic 120–115 – hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött. Fordulatos meccs volt, az első negyedet még a Magic nyerte, a második-harmadikban viszont fölénybe került a Detroit és tíz pont feletti előnyt alakított ki, hogy aztán a záró etap második felében ismét az Orlandónak jöjjön ki jobban a lépés – bő két perccel a vége előtt egálra álltak a felek, így mentek neki a hajrának. A clutch játékokban egyik fél sem volt igazán jó, az utolsó dobását Vucsevics és Griffin is elrontotta, úgyhogy jöhetett a hosszabbítás, ahol megint nehezen találtak a gyűrűbe a csapatok, de Griffin a végén most nem hibázott, egy hajszállal pontosabb volt a Pistons, úgyhogy kiharcolták a győzelmet a hazaiak. A Detroitnál egyénileg ki kell emelni Griffin (30 pont, 11/18 mezőnyből) mellett Drummond (14 pont, 22 lepattanó) játékát is, mert bár nem dobott jól, de 11 támadópattanót szedett le, ez pedig döntő faktor volt ezen a mérkőzésen.

Hiába a jó dobóforma. Pontosan fejezte be támadásait a Magic, 50 százalékkal dobott mezőnyből és a 36 százalékos triplázás sem rossz, egyénileg Vucsevics (24 pont, 13 lepattanó, 3 gólpassz) és Ross (24 pont, 6/12 tripla) is kifejezetten jól mozgott, de összesen hatan érték el náluk a tízpontos határt, illetve a labdára is vigyázni tudtak. Drummondot viszont képtelenek voltak kizárni a támadópattanóknál, így hiába dobtak jobban ellenfelüknél, a Pistonsnak több esélye nyílt a kosárszerzésre, ráadásul a hazaiak közel kétszer annyi büntetőt harcoltak ki, ezzel is ellensúlyozták az Orlando erősségét – a két szép hazai győzelem után ezúttal egy hajszállal alulmaradtak Augustinék.

A Pistons legjobb dobói: Griffin 30/3, Drummond 14, Kennard 14/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 24/6, Ross 24/18, Fournier 18/9

Boston Celtics–Toronto Raptors 117–108

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Irving volt a döntő faktor. Nagy hullámzásokat láthattunk ezen a találkozón, nagy futás nagy futást követett, hiszen a Raptors bekezdett egy 18–7-tel, amire egy 12–2-vel, majd egy 11–2-vel válaszolt a Celtics és 34–17-re nyerte a második negyedet, hogy aztán a záró etapban egy 1/11-gyel kezdjen mezőnyből és itt ismét hátrányba kerüljön. Bő négy perccel a vége előtt 100–104 állt az eredményjelzőn, majd Tatum dobásai után 106–106 és innentől kézbe vette a dolgokat a nagyot játszó Kyrie Irving: az irányító egymást követő kosarakkal tüzelte fel magát, a csapatát és a közönséget, bevágott egy iszonyatosan távoli hármast, majd átváltott gólpassz-üzemmódba és elkezdte kiszolgálni a társait – sorra meg is találta a többieket, az utolsó három kosarat ő készítette elő és végül 27 pontja mellett karriercsúcsnak számító 18 gólpasszal zárt. A végjátékban szinte minden támadást meg is oldott, amire nem tudott érdemben válaszolni a Toronto, úgyhogy a Celticsnél két dolognak is örülhetnek: egyrészt sorozatban három vereség után újra többé-kevésbé jól játszottak és megverték a ligaelsőt, másrészt pedig egy hónap után visszatért Aron Baynes és azonnal hozzá is tudott tenni, volt egy nagyon fontos dobása például a negyedik negyedben, összességében 14 perc alatt 9 ponttal és 5 lepattanóval zárt. Irving extrája mellett egyébként Al Horford (24 pont, 9/12 mezőnyből, 2 blokk) és Gordon Hayward (18 pont, 8/13 mezőnyből, 5 gólpassz) is remekül játszott, ez a mérkőzés most ismét bizakodásra ad okot Bostonban.

Nem játszott jól a Raptors. Zsinórban öt győzelemmel érkeztek meg a vendégek, de ezúttal kevésbé találták a ritmust, a kinti dobásaik egyáltalán nem ültek (24 százalék), nem is járatták jól a labdát, Kyle Lowry is elég visszafogott volt (10 pont, 7 gólpassz), sokkal többet erőlködtek, mint a Boston és voltak olyan időszakaik, amikor nagyon nem ment nekik a játék – a második negyedben például 0/9 triplát dobtak és összességében is komoly gödörbe kerültek. Ebből később kijöttek és Kawhi Leonard (33 pont, 10/19 mezőnyből, 11/11 büntető, 4 labdaszerzés) vezetésével minden esélyük meg is volt a győzelemre, de pont a végjátékra estek szét megint és egy 4–17-es etappal zárták le a mérkőzést, amely során elöl-hátul sorra követték el a hibákat. Ezek miatt elvesztették a rangadót, most pedig back-to-back meccselnek a Sunsszal, ahol oda kell figyelniük, mert közben megint utolérte őket a Bucks.

A Celtics legjobb dobói: Irving 27/9, Horford 24/9, Hayward 18/6
A Raptors legjobb dobói: Leonard 33/6, Ibaka 22, Green 15/9

Houston Rockets–Brooklyn Nets 142–145 – hosszabbítás után

Harden 58-at dobott, most ez sem volt elég. A legutóbbi meccsén 57, most 58 pontot szórt a teljesen „megőrülő” MVP, 16/34-es mezőnymutatóval, 5/19 triplával és 21/23 büntetővel zárt tíz lepattanó, valamint hat gólpassz mellett, nehéz megint mit mondani a teljesítményéről – folyamatosan nála volt a labda, de folyamatosan hozta is a kosarakat. Ez viszont most végül nem lett elég, hiába tért vissza ugyanis ha nem is 100 százalékosan, de csökkentett játékidővel Eric Gordon (21 perc, 20 pont, +20-as +/-), hiába szállt be azonnal 25 percre a tegnap leigazolt James Nunnally, hiába nyerték 17 ponttal a harmadik negyedet, a záró etapra teljesen kifulladtak, főleg védekezésben – 46 pontot kaptak ebben a játékrészben, az utolsó fél percben három triplát is benyeltek, így elrontották és hosszabbításban kellett volna nyerniük. Itt is jól álltak, a végére viszont már elkészültek az erejükkel, a Nets pedig fejben nagyon ott volt már ebben az időszakban, úgyhogy a vendégek csinálták meg a clutch játékokat, a Rockets pedig nagyon fájdalmas vereséget szenvedett – közben a 70 ráemelt triplával új NBA-rekordot állított fel Mike D'Antoni csapata...

Dinwiddie volt a nyerőember. Nagyon mélyről állt fel ezen az estén kétszer is a Brooklyn, Nunnally triplája után 11 pontos hátrányban volt még a vendégcsapat két és fél perccel a vége előtt is, ám innen átvették az irányítást Carrollék és alaposan megleckéztették a kiengedő Houstont. 27 másodperccel a vége előtt már csak hat pont volt közte és bár ez még mindig kicsit távolinak tűnt, érkezett Spencer Dinwiddie és megmentette csapatát: bevágott egy hármast, Harden elrontott büntetője után még egyet, majd a következő támadásból egy harmadikat is, így összességében kevesebb mint húsz másodperc alatt dobott kilenc pontjával hosszabbításra mentette az összecsapást. Ott megint égtek már hét ponttal is másfél perccel az órán, de a vége itt ismét az övék volt és 28 másodperccel a vége előtt jött Dinwiddie: ezúttal egy 2+1-es játékkal jelentkezett, amellyel megfordította az állást, a túloldalon pedig előbb Rivers, majd Green is kihagyta a maga dobását. Őrült végjátékban szerezte meg a győzelmet a Brooklyn és főleg a 33 pontos Dinwiddie-nek köszönhetően, aki a negyedik negyedben és a hosszabbításban egymaga 25 egységet tett fel a táblára.

A Rockets legjobb dobói: Harden 58/15, Tucker 20/9, Gordon 20/12
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 33/12, Carroll 22/12, Graham 21/12

Memphis Grizzlies–Milwaukee Bucks 101–111

Erejét beosztva nyert a Bucks. Egy back-to-back második felén lépett pályára a vendégcsapat és Mike Budenholzer annak ellenére adott extra pihenőt játékosainak a játékperceket tekintve, hogy igazán tetemes előnyt csak a harmadik negyedben szedett össze a gárda – Jannisz Antetokunbo (27 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) mégis csak 22 percet játszott, a többi kezdő pedig 25–27-et töltött parketten. A korai 14 pontos fórt azonban elszórakozta a Milwaukee, a harmadik negyed elején már 59–58-as hátrányba került és úgy tűnt, hogy bajban is lehet, ám itt egy pillanat alatt sebességet váltottak Middletonék és egy 19–0-s futással reagáltak – sorra jöttek a Grizzlies eladott labdái, a Bucks pedig kedvére átrohanhatott ellenfelén és 20 pontot szerzett ezekből. A záró etapra így visszaállt a kényelmes vendégelőny, a Memphis motivácója és hite pedig megint eltűnt, úgyhogy onnan már simán hozta a meccset a Milwaukee és idei 23. győzelmét aratta kétszámjegyű különbséggel.

Csak fellángolásra futotta a Memphistől. A hazaiak nagyon akaratgyengén, motiválatlanul kezdték a meccset, emiatt is kerültek azonnal jelentősebb hátrányba, de a cseresor Casspi és Green vezetésével felpörgette a ritmust, amire egy ideig nem is tudott mit lépni a Bucks. Ennek köszönhetően vették át a vezetést Gasolék, ám amint rendezte a sorait a Milwaukee és ismét az látszott, hogy nagy a különbség a felek között, a Grizzlies kicsit feladta az ügyet és újfent letargiába süllyedt – a harmadik negyedben eladott nyolc labdával saját sorsát pecsételte meg a csapat. A bravúr így elmaradt, jött helyette a papírforma, Mike Conley-ék továbbra sem tudnak kitörni a negatív spirálból.

A Grizzlies legjobb dobói: Casspi 17/3, Gasol 14/6, Conley 14/3, Green 14/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, Bledsoe 16/6, Wilson 13/9

Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 101–105

19 pontos hátrányból fordított a Spurs. Pocsékul kezdte a mérkőzést a vendégcsapat és 35–20-ra elvesztette az első negyedet, amellett, hogy nem voltak külső dobásaik DeRozanéknak, Aldridge faultgondjai is problémát jelentettek – 19-cel is égtek már, amikor össze tudták szedni magukat és elindultak felfelé. A harmadik játékrészben már végig nyomás alatt tartották a Dallast, majd a záró etapban meg is fordították az összecsapást, köszönhetően a 11/23 triplát berámoló kispadnak és bár a hatpontos előnyüket még leadták, de az utolsó két perc az övék lett: Bertans bebombázott egy újabb hármast, Aldridge visszatett egy támadópattanót, DeRozan bevert egy clutch tempót és végül Belinelli zárta le a meccset két büntetővel. Összességében extra egyéni teljesítmény nélkül, de az első negyed után mégis kiegyensúlyozott, stabil csapatjátékot bemutatva, a végjátékban jó döntéseket hozva és a fontos helyzeteket megoldva aratott idegenbeli győzelmet a Popovich-legénység, úgyhogy utolérte a nyugati ötödik helyen a Houstont.

Doncic egyedül kevés. Nagy teher van a Mavsnél az újoncon, aki ugyan ezt jól viseli, de amíg a társak nem lépnek fel mellé, addig nehezen tud meccseket nyerni az együttes – márpedig most sem nagyon volt érdemi segítsége, ő volt az egyetlen, aki tudott helyzeteket kreálni, illetve stabilan kosarakat szerezni. A fiatal szlovén 25 ponttal, 8 lepattanóval és 8 gólpasszal zárta a találkozót, 2010 és Steph Curry óta ő az első újonc, aki sorozatban ötször is eljutott legalább 25 pontig, a harmadik negyed hajrájában zsinórban 12 pontot dobott, vagy készített elő, itt kis túlzással egymaga tartotta elöl a Dallast – a végén azonban ő sem tudott segíteni, Smith és Barea nélkül senki nem akadt, akire támaszkodhatott volna. Ezzel a csapat továbbra is a nyugati 13. helyen áll, egy meccsre a 11. Minnesotától, valamint 3.5-re a rájátszástól.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 25/9, Matthews 13/9, Finney-Smith 12/6
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 17/9, DeRozan 14, Gay 14, Mills 14/12

Portland Trail Blazers–Cleveland Cavaliers 129–112

Nurkicot állva tapsolták. Ugyan a 33 pontos Damian Lillard volt a hazaiak legeredményesebb játékosa, de a portlandi közönség ezúttal az élete szezonját futó és ezúttal is nagy meccset játszó Jusuf Nurkicot éltette leginkább: a center karrierje első tripla-dupláját szállította (10 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz), kiosztott még öt blokkot is, ráadásul mindezt csak 26 perc alatt, úgyhogy amikor a hajrában lecserélte Terry Stotts, állva tapsolta őt az aréna. A szurkolóknak volt is okuk az örömre, a 0–2-vel hozott idegenbeli back-to-back után a csapat gond nélkül nyerte ezt a hazai kötelezőt, a nagyszünetben ugyan még „csak” hét pont volt közte, de a harmadik negyedben 15 pontos fórt épített fel a gárda, összesen négy labdát adott el és 55 százalékkal szórt be 16 triplát – jutott idő arra is, hogy a sztárok néhány perc extra pihenőhöz jussanak, úgyhogy fél meccsre vannak a nyugati harmadik OKC-től.

Apró örömök. Részleteknek örülhettek ezen az estén a Cavsnél, egyrészt a csapatszinten eladott három labda parádés, másrészt a kispadról 66 pont érkezett, ami mindenképpen extra teljesítmény, harmadrészt egálra hozták a lepattanózást – körülbelül ennyit lehet velük kapcsolatban kiemelni, egyébként „nincs itt semmi látnivaló”, bejött a papírforma. A tízemberes, kiegyenlített rotáció most is megvolt annak ellenére, hogy továbbra is sok a sérültjük, egymás után két meccset ezúttal sem tudtak nyerni, úgyhogy folytathatják hatmeccses idegenbeli túrájukat, immár az ötödik mérkőzéssel.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/12, McCollum 19/6, Layman 18/6
A Cavaliers legjobb dobói: Clarkson 22/6, Hood 20, Zizic 16

Golden State Warriors–New Orleans Pelicans 147–140

Steph Curry hihetetlen. A mérkőzés elején úgy tűnt, hogy a back-to-back játszó Warriors nem a védekezésével fog nyerni, a Pelicans 71 pontot rakott a táblára a nagyszünetig, a hazaiak pedig majdnem 20 pontos hátrányba kerültek a harmadik negyedben. Itt azonban egyrészt nagyon megszigorították a védekezésüket, másrészt Steph Curry négy perc alatt hat hárompontost termelt be, amivel pillanatok alatt visszajöttek a meccsbe, a negyedik negyedben pedig sorra léptek fel a többiek is, az egyre fokozódó nyomást pedig már nem bírta el a Pelicans. Curry végül 41 pontig jutott, és az első játékos lett az NBA történelmében, aki zsinórban három meccsen legalább nyolc hárompontost dob be, de szinte mindenki remekelt: Durant 30 pontot és 15 (!) lepattanót jegyzett, Klay Thompsonban is akadt pont, Draymond Green 17 pontja mellett 14 (!) gólpasszt osztott ki, de a padról beszálló két veterán, Livingston és Iguodala is remekelt (13-13 pont). A címvédő zsinórban hatodszor nyert, back-to-back dobott 140 pont felett, megerősítette nyugati első helyét – és ami igazán ijesztő: szombat hajnalban bemutatkozik a csapatban DeMarcus Cousins...

Nem volt elég „videojátékos” a Pelicans. A New Orleanst is minden dicséret megilleti, hiszen elképesztően jól támadtak, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a két gárda által bevágott 43 hárompontos új NBA-rekord, ehhez azért két csapat kellett. Végig kiegyensúlyozottan és magas színvonalon támadtak, Anthony Davis is videojátékokba való statisztikát gyártott (30 pont, 18 pattanó, 7 gólpassz, 3 blokk), rajta kívül a padról jövő Mirotic, illetve Holiday és Julius Randle is eljutott legalább 23 pontig, 36 gólpasszt osztottak ki egymás között, 19 triplát értékesítettek, ezek alapesetben győzelmet szoktak érni. A Curry-faktorral azonban ők sem tudtak mit kezdeni, a harmadik negyedben bemutatott megőrülésére nem jött válasz, onnantól pedig a címvédő már nem hibázott, ráadásul a negyedik negyed végjátékában egy kisebb sérülés miatt pár percre elvesztették Davist is, nélküle semmi esélyük nem volt arra, hogy kiüssék a nyeregből a GSW-t.

A Warriors legjobb dobói: Curry 41/27, Durant 30/15, Thompson 19/12.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 30/3, Mirotic 29/18, Holiday 25/12.

Los Angeles Clippers–Utah Jazz 109–129

A Jazz leparkolta a kamiont. Már jó ideje valódi irányító nélkül kénytelen játszani a Jazz, így Donovan Mitchell többet labdázhat, és úgy tűnik, a másodéves hátvédnek ez kellett, hogy végre formába lendüljön: ma is 28 pontot termelt 6 gólpasszal és 3 szerzett labdával kombinálva. Mellette Joe Inglesnek is többet kell irányítással foglalkoznia, ki is osztott 8 asszisztot, így egyrészt a padról beszálló Crowdernek és Korvernek rengeteg kinti dobás jutott (közösen kilencet szórtak be), másrészt Rudy Gobert a festékben alkothatott (23 pont, 7/10 mezőnyből, 9/10 büntető). A francia center védekezésben is parádézott, 22 pattanót és 4 blokkot jegyzett, hosszú időszakokra sikerült kikapcsolnia a Clippers betörés-kiosztás játékát. A Jazz már az első negyedben ellépett, a harmadik végén 16 ponttal vezetett, a negyediket három triplával kezdte és összesen 41 pontot tett fel a táblára, esélyt sem hagyott a fordításra. A Utah a szezonban először épített ötmeccses sikersorozatot, és a győzelemmel lehagyta a Lakerst, immár egyedül áll a nyugati nyolcadik pozícióban – ezt szombat hajnalban a Cavs elleni hazai győzelemmel erősítheti meg.

Egyre mélyebb gödörben a Clippers. A parádés szezonkezdet után fokozatosan süllyed a LAC, sorozatban negyedszer kaptak ki, és már közvetlenül a Jazz előtt állnak a tabellán a hetedik helyen. Ma szinte egyáltalán nem működött a kezdőötös játéka, Danilo Gallinari borzasztóan dobott (3/14 mezőnyből) és másban sem volt hasznos, Harris és Bradley ugyan elfogadhatóan játszott, de nem tudták igazán felpörgetni sem magukat, sem a csapatot. A cseresorból Lou Williams (23 pont, 6-6 gólpassz és lepattanó) nagyon igyekezett, de egyrészt Montrezl Harrell közel sem csillogott úgy Gobertékkel szemben, mint általában, másrészt Crowder és Korver személyében a túloldalon is akadt két játékos, aki ugyanígy megtolta a szekeret a padról. A negyedik negyed elején pillanatok alatt végleg elúszott a hajó, a Clippersnek pedig nagyon össze kell kapnia magát, mert még egy vereség, és kicsúszhatnak a playoff-helyekről – márpedig legközelebb a Warriorst fogadják...

A Clippers legjobb dobói: Williams 23, Harris 17/6, Bradley 15/9.
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 28, Crowder 23/15, Gobert 23.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik