Csaknem 20 éve nem látott rossz szériában a Golden State

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.01.17. 10:13
null
Brandon Ingram remeklésével nyert a New Orleans a Utah Jazz ellen (Fotó: Twitter/NBA)
Címkék
Hosszabbításban, Brandon Ingram 49 pontjával szakította meg a Jazz tízmeccses sikerszériáját a New Orleans az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, míg a Warriors hajszál híján megfogta a nyugati második Denvert. A vége ugyan szoros lett, de összességében simán győzte le a Celticset a Bucks, a Clippers és a Suns pedig kérdés nélkül hozta a győzelmet.

 

New York Knicks–Phoenix Suns 98–121

Ilyen csapat akar lenni a Suns. Legalábbis ezt mondta a meccs után a vendégek vezetőedzője, Monty Williams, szerinte amit ezen az estén csináltak, az a céljuk minden mérkőzésen: 100 pont alatt tartották ellenfelüket, elöl pedig jól járatták a labdát, kiosztottak 31 gólpasszt és kiváló csapatmunkával, a figuráikat jól lejátszva, simán megnyerték a derbit. A gyengébb első negyed után abszolút ők diktáltak, a második játékrészt 13 ponttal nyerték meg, az utolsót további 12-vel, közben volt ugyan egy kisebb megingásuk, amikor a Knicks visszajött négy egységre, de a záró etapban már 29-cel is vezettek, igazából nem lehetett kérdés. Egyénileg az ismét remeklő Devin Booker (29 pont, 28 perc), valamint a visszatérő Ricky Rubio (25 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz, 4 labdaszerzés) is nagyot játszott, de emeljük még ki Deandre Aytont, aki dominált a palánk alatt, 26 pontja mellett karriercsúcsot jelentő 21 lepattanót húzott le, 11/15 dobása jó volt, ráadásul még két blokkot is kiosztott. A szép győzelem után továbbra is látótávolságon belül vannak a playoff-helyekhez képest és bár csak 17-24-re állnak, de a 2014/2015-ös idény óta így is ez a legjobb félszezonjuk...

Esélytelen New York. Csak felvillanásokra futotta ezen az estén a Knickstől, a hazaiak jól játszottak az első negyedben, amit meg is nyertek hét ponttal, illetve a harmadikban visszajöttek még az addigra már jelentősebb hátrányukból, de igazából ennyi volt bennük, a fennmaradó időszakban dominálni tudott a Phoenix. Julius Randle 26 pontja jól néz ki, Marcus Morris is dobott 17-et, de ennél többet nem tudnak felmutatni, ráadásul komoly probléma, hogy az újonc RJ Barrett bokasérülést szenvedett a harmadik negyedben - nem is tért vissza a pályára, sőt, később mankóznia kellett, ő maga pedig azt mondta, hogy szinte sosem sérült meg komolyabban, úgyhogy ez most elég fájdalmas neki.

A Knicks legjobb dobói: Randle 26/6, Morris 17/6, Robinson 12
A Suns legjobb dobói: Booker 29/6, Ayton 26, Rubio 25/9

Milwaukee Bucks–Boston Celtics 128–123

Csak a vége lett szoros. A pihentebb, otthon játszó ligaelső már az első negyedben "felrakta a korlátokat" és egyértelműen jelezte, hogy ki az úr a háznál, hiszen 7/10 jó dobással, közte 4/4 triplával kezdett és a játékrészt 36-20-ra nyerte - a második negyedben pedig továbbra sem vett vissza támadásban, ott 40 pontot pakolt fel a táblára, úgyhogy vezetett már 27-tel is. A 76 pontos első félidő még a Bucksnál is szezoncsúcs, innentől azért szokás szerint hátradőlhettek Mike Budenholzer fiai és bár a harmadik negyedben ennek még nem volt hatása, de a negyedikben igen: ott teljesen elengedték a meccset, a Boston pedig ezt kihasználva a végére veszélyes közelségbe férkőzött. Emiatt végül Giannis Antetokounmpónak (32 pont, 17 lepattanó, 7 gólpassz, 11/22 mezőnyből, 10 elrontott büntető) és Khris Middletonnak (23 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 8/13 mezőnyből) is 30 perc felett kellett játszania, a Celticsnek pedig 127-123-nál még dobása volt az utolsó tíz másodpercben - Smart azonban kihagyta a hármast, úgyhogy itt állt meg a vendégek rohama. Összességében azért nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat, a Milwaukee már 37 győzelemnél tart és továbbra is simán vezeti a tabellát - most elutazik Brooklynba, utána viszont sorozatban öt hazai mérkőzést játszhat.

Egyértelmű volt. Az előző esti vereség után, a back-to-back második felén lépett pályára a Celtics, ráadásul bár Jayson Tatum visszatérhetett a kihagyott meccsét követően, de Jaylen Brown nem tudta vállalni a játékot. Ugyan a helyén kezdő Marcus Smart betett a közösbe 24 pontot és 5/10 triplát, Kemba Walker pedig kereken 40-et szórt (14/23 mezőnyből, 11 lepattanó), de ez most nagyon kevésnek bizonyult, Gordon Hayward 1/10-et dobott mezőnyből és Tatum is 20 mezőnykísérletből csipegette össze a 17 pontját - a végén esélyt kaptak a Buckstól, hogy szorossá tegyék az eredményt, ezt meg is tették, ennél többre nem futotta. A játék képe egyértelmű volt, úgyhogy a kissé balszerencsés sorsolás (back-to-backek második felén több rangadót is játszottak) ellenére nem kerülhetjük ki, hogy vannak gondjaik: az utóbbi hét meccsükből ötöt elvesztettek, következőleg a Suns ellen nagyon kellene nekik a győzelem.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32, Middleton 23/9, DiVincenzo 19/12
A Celtics legjobb dobói:
Walker 40/12, Smart 24/15, Tatum 17/3

New Orleans Pelicans–Utah Jazz 138–132 – hosszabbítás után

Jó csapat a New Orleans! Ugyan a tabella még mindig nem ezt mutatja (a borzalmas szezonrajt után még csak most érte utol a nyugati alsóházat), de az utóbbi 12 meccséből a kilencediket megnyerő Pelicans bizony nagyon komoly játékerőt képvisel az utóbbi időben és most is bizonyította, hogy a legjobbakkal is felveszi a kesztyűt - a zsinórban tíz győzelemből érkező Jazzt is képes volt megállítani. Ehhez nagyon kellett Brandon Ingram bődületesen nagy meccse, hiszen a fiatal dobógép 49 pontos karriercsúcsot termelt 15/25-ös mezőnymutatóval, 16/20 büntetővel, 8 lepattanóval és 6 gólpasszal, de mellette Derrick Favors (21 pont, 11 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) is nagyot játszott, Lonzo Ball 13 gólpasszt osztott szét, a padról pedig hárman is elérték a tízpontos határt - 55%-kal tüzeltek mezőnyből és 42%-kal tripláztak, megint nagyon éltek támadásban. A hullámzó mérkőzés vége rendkívül izgalmasan alakult, két tizedmásodperccel a rendes játékidő vége előtt úgy tűnt, hogy Ingram dobásával megnyerte a meccset a Pels, de ezt végül elvették tőle, sőt, Gobert dobhatott két büntetőt - azonban az elsőt kihagyta a csarnok hangos pfújolása mellett, úgyhogy egyik fél sem tudott győzni, jöhetett a hosszabbítás. Ott öt ponttal vezetett már a Utah, ám erre egy 11-0-val felelt a Pels, amely két ziccerrel és hét büntetővel fordított, egyúttal meg is szerezte a győzelmet - pontosabbnak bizonyultak a hazaiak, akik így egy óriási győzelemmel kapaszkodtak tovább a céljaik felé.

Megszakadt a sorozat. Zsinórban tíz győzelem után kapott ki a Jazz úgy, hogy a rendes játékidő végén Gobert büntetőjén múlt a siker, a hosszabbításban pedig ötpontos előnyben teljesen lefagyott az egész csapat: sorozatban kilenc dobást hibáztak el egy eladott labda mellett, ilyen clutch helyzetben ez nem férhetett bele. Pedig Donovan Mitchell tartotta a lépést Ingrammel és 46 ponttal beállította saját karriercsúcsát (16/34 mezőnyből, 7/15 tripla), Bojan Bogdanovic 26-ot szórt, Rudy Gobert dupla-duplázott és még Jordan Clarkson is hozzátett 15 egységet a padról - a clutch helyzetekben azonban megremegtek a kezek, mindannyian hibáztak, ezt pedig ez a jelenlegi Pelicans képes volt megbüntetni. Túl nagy baj persze nincs, előbb-utóbb megszakadt volna a széria, most öt meccsből négyet otthon játszhatnak, itt a lehetőség egy újabb sorozatot építeni.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 49/9, Favors 21, Moore 16/6
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 46/21, Bogdanovic 26/9, Gobert 17

Golden State Warriors–Denver Nuggets 131–134 – hosszabbítás után

Emelt fővel veszített a Warriors. Ugyan még a Nuggets sérültjeivel együtt is zongorázni lehetne a különbséget a két játékoskeret között, de a GSW a jelenlegi állományával is produkált olyan dolgokat, amiket a korábbi évek szinte verhetetlen bajnokcsapataitól láthattunk: 20 hármast dobtak 40% feletti hatékonysággal és 42 kosarukra 36 gólpassz jutott, Steve Kerr rendszere bizonyos szintig ezekkel a játékosokkal is működik. Minden esélyük meg is volt a bravúrgyőzelemre, vezettek 19 ponttal, a rendes játékidő végén nekik is megvolt a labdájuk ahhoz, hogy nyerjenek, ugyanígy a hosszabbításban is volt keresnivalójuk, de végül a Nuggets lebirkózta őket. Jól játszottak, nem érheti őket kritika, egyénileg Alec Burks (25 pont, 4/9 tripla), D'Angelo Russell (19 pont, 9 gólpassz, 6/13 tripla), vagy a visszatérő Damion Lee (21 pont, 6 gólpassz) is dicséretet érdemel, de a clutch játékok ellenük döntöttek - ezzel sorozatban már tizedszer kaptak ki, úgyhogy továbbra is ligautolsók.

Kötelező, mégis értékes győzelem. Paul Millsap, Jamal Murray és Gary Harris nélkül, egy back-to-back második felén, idegenben lépett pályára a Denver, ráadásul az ellenfél sokkal jobban játszott annál, mint amit egy ligautolsótól várnánk - persze a körülmények ellenére kötelező volt a győzelem a vendégek számára, de ahogy alakult ez a találkozó, mégis nagy dolog, hogy tényleg sikerült behúzniuk. A pocsék első félidő után a másodikra pörögtek fel rendes fordulatszámra, ott óriási hajrával visszajöttek, sőt, a végén már a vezetést is át tudták venni a korábbi 19 pontos hátrányuk után, ám akkor még nem tudtak ténylegesen nyerni, sőt, végül Nikola Jokics tíz másodperccel a vége előtt érkező kosarával mentettek hosszabbításra. Ott sem volt egyszerű dolguk, ugyan az utolsó szűk egy percnek úgy mehettek neki, hogy hét ponttal vezettek és náluk volt a labda, de majdnem elrontották, a GSW visszajött egyetlen egységre, sőt, az utolsó másodpercekben dobása volt az egyenlítéshez - ez viszont már kimaradt, úgyhogy óriási csatában nyert az esélyesebb Denver. Egyénileg Jokics (23 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz, 8 eladott labda) mellett Will Barton (31 pont, 7 gólpassz, 7/10 tripla), Mason Plumlee (15 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz), Malik Beasley (27 pont, 5/10 tripla), vagy Michael Porter Jr. (18 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 3/3 tripla) is említést érdemel, ezzel a sikerrel pedig továbbra is őrzik nyugati második helyüket.

A Warriors legjobb dobói: Burks 25/12, Lee 21/9, Russell 19/18
A Nuggets legjobb dobói:
Barton 31/21, Beasley 27/15, Jokics 23

Los Angeles Clippers–Orlando Magic 122–95

Erre már nem maradt erő. A Lakers előző esti bravúros legyőzése után annyi energia már nem maradt a Magicben, hogy a Clippersszel is felvegye a kesztyűt, ezen az estén érdemi esélyük nem volt a vendégeknek. Már az első negyedet elbukták nyolc ponttal, a nagyszünetben 19-cel égtek, majd amikor kicsit felszívták magukat, akkor arra is válaszolt a LAC, úgyhogy a vége abszolút kiütés lett - Nik Vucsevics (22 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), vagy Aaron Gordon (20 pont, 5 gólpassz, 4/5 tripla) azért dicsérhető, de végül senki nem játszott tőlük 30 percnél többet, érezték, hogy most nem osztottak nekik lapot. Végül csapatszinten a 40%-os mezőnymutatót sem érték el, csak 56%-kal büntetőztek, ez most egy olyan nap volt, amikor nem volt érdemi esélyük a győzelemre - gond egy szál se, így is ők a hetedikek Keleten, bár az idegenbeli túrájuk végén, az ötödik-hatodik meccsen még vár rájuk egy Warriors-Hornets back-to-back.

Simán hozta a kötelezőt a Clippers. Doc Riversék megköszönhetik a Lakersnek, hogy ennyit kivett a Magicből, most ugyanis egyáltalán nem voltak veszélyesek a vendégek, úgyhogy a Los Angeles Paul George nélkül, illetve Lou Williams gyenge napjával (11 pont, 4/14 mezőnyből) együtt is tükörsimán nyert. Kawhi Leonard továbbra is remek formában van, most 30 perc alatt 32 pontot, 5 lepattanót és 5 gólpasszt jegyzett, 12/20 dobása beakadt, Montrezl Harrellben ezúttal sem kellett csalódni (23 perc, 21 pont) és összességében heten érték el náluk a tízpontos határt, mindenki hozzátette a magáét - egyébként pedig duplán jó nekik ez a nap, hiszen a Jazz vereségével előrébb is léptek a tabellán.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 32/12, Harrell 21, Shamet 13/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 22/9, Gordon 20/12, Ross 16/12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik