Kevin Durant 51 pontja sem volt elég a Golden State-nek

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.11.30. 08:58
null
Kevin Durant (balra) 51 pontot szórt (Fotó: Twitter)
Nagy csatában, hosszabbításban gyűrte le a címvédő Warriorst a ligaelső Toronto az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) péntek hajnali rangadóján – Kawhi Leonard 37 pontot dobott a győztesnél, míg a túloldalon Kevin Durant 51 egysége is kevésnek bizonyult. A Lakers LeBron James 38 pontjával verte meg az Indianát, a nyugati éllovas Clippers pedig a Sacramento otthonában sem hibázott.

 

 

Toronto Raptors–Golden State Warriors 131–128 – hosszabbítás után

Durant 51 pontja sem volt elég. Elképesztő formában van a Warriors dobógépe, Steph Curry és Draymond Green nélkül egyedül próbálja meg vinni a bajnokot, de bár az utóbbi időben ez sikerült neki, a listavezető otthonában végül kevésnek bizonyult. Pedig sorozatban harmadszor érte el legalább a 40 pontot, 51-gyel szezoncsúcsot szórt 18/31-es mezőnymutatóval, 4/7 triplával és 11/12 büntetővel, leszedett 11 lepattanót, kiosztott 6 gólpasszt, teljesen mindegy volt, hogy Kawhi Leonardot kellett megvernie és hogy a Raptors-védekezés rá koncentrált, ez sem számított – a harmadik negyedben egymaga 18 egységet pakolt fel a táblára, a rendes játékidő végén pedig back-to-back triplákkal mentett hosszabbításra. A túlórában aztán már ő sem tudott segíteni, ott mindössze négy pontot dobott, a GSW pedig 123–123 után sorozatban három támadásából adta el a labdát, majd egy Jerebko-kettes után még egyszer, az itt beszedett hátrányt pedig már nem lehetett eltüntetni – a végeredmény csak egy kozmetikázó tripla után alakult ki, a ráadás végén már nem volt esélyük a vendégeknek. A bajnok ezzel sorozatban három győzelem után kapott ki, a Toronto ellen pedig 2014 márciusa óta először maradt alul.

Fontos győzelem. Nagyon kellett ez a siker a Raptors számára, hiszen a belendülő címvédőt megverni akkor is fegyvertény, ha Curry és Green nem játszott, sőt, így még nagyobb volt a nyomás a hazaiakon. Ennek megfelelően alaposan be is kezdett a Toronto, az első negyedben a 6/6 jó dobással nyitó Kawhi Leonard, valamint a tíz pontot szóró Pascal Siakam vezetésével meglépett és 13 egységgel megnyerte a játékrészt, de volt, hogy már a húsz pontot közelítette a különbség – ezt az előnyt próbálta menedzselni a társaság, de a záró etapban Durant extrájával végül megmenekült a Warriors. A hosszabbításban azonban kijött, hogy mélyebb és kiegyensúlyozottabb a hazai keret, megcsinálták a kulcsvédekezéseket, így ha nehezen is, de végül hozni tudták a rangadót – ehhez Leonard egy 37 pontos szezoncsúccsal, Siakam egy 26 pontos karriercsúccsal szólt hozzá, a kezdőben Serge Ibaka 20 egységig jutott, Kyle Lowry kis híján tripla-duplázott, Danny Green pedig a legjobbkor talált be kintről a ráadásban és egyébként is betett a közösbe 13 pontot. Ezt még a kispadról is kiegészítették nagyon hasznos teljesítmények, csapatszinten 50% felett dobtak mezőnyből és 40%-kal tripláztak, összességében inkább az ő akaratuk érvényesült – ezzel 19–4-re javították mérlegüket és zsinórban hetedik győzelmüket húzták be.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 37/9, Siakam 26/9, Ibaka 20/3
A Warriors legjobb dobói: Durant 51/12, Thompson 23/9, Jerebko 20/9

Los Angeles Lakers–Indiana Pacers 104–96

Ha baj van, szóljatok LeBronnak. A Lakers szezonjának eddigi részében nagyjából ez a helyzet, amikor nem megy a játék, becsúszik egy-két vereség, akkor a szupersztár előlép, többet vállal és győzelemre vezeti övéit – most is két vesztes meccs után léptek parkettre és ismét James volt az, aki extra teljesítményt nyújtott. A parádésan sikerült első negyed (38–15-re nyerték) után alaposan szétestek (a nagyszünetben már csak hat ponttal vezettek), majd a záró etapban egyre nagyobb nyomást helyezett rájuk a Pacers, de mielőtt igazán forró lett volna a pite, érkezett James és egymaga 12 pontot szórt be az utolsó öt percben – 89–88 után egy triplával és egy 2+1-es játékkal jelentkezett, ez megtörte az Indianát. A Lakers vezére végül 38 ponttal (15/27 mezőnyből), 9 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, mellette viszont igazából csak a McGee-Ingram páros hét blokkját, vagy a cserepadról érkező hasznos (Hart, Caldwell-Pope, Chandler) teljesítményeket érdemes kiemelni – a védekezésük rendben volt a második negyedet leszámítva, elöl viszont borzasztóan függtek Jamestől. Így vagy úgy, de az utóbbi 14 meccsükből ez volt a 10. győzelmük, a nyugati hetedik helyen állnak, most pedig back-to-back játszanak egy ki-ki meccset a Dallasszal.

Mélyről állt fel a Pacers. 24 pontos hátrányból kaparta össze magát a vendégcsapat és a parádézó Domantas Sabonis (20 pont, 15 lepattanó) játékára, illetve a remekül záró csapatvédekezésre építve kiegyenlítették a meccset, sőt, egyszer még vezettek is – összességében viszont nem tudtak nyerni 37,2%-os mezőnymutatóval és igazi vezér nélkül. Victor Oladipo most sem tudott játszani, a Collison-Evans hátvédpár 5/22-t szenvedett össze mezőnyből, Myles Turner már-már láthatatlan volt, támadásban Thad Young is teljesen elveszett, egyszerűen nem volt, aki összefogta volna a gárdát – kis híján így is révbe értek, de a túloldalon ott volt LeBron James. Két szép győzelem után így most kikaptak és utaznak tovább Sacramentóba, hogy lezárják nyugati túrájukat

A Lakers legjobb dobói: James 38/6, Ingram 14, Hart 13/3
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 20/3, Bogdanovic 14/6, Young 11

Sacramento Kings–Los Angeles Clippers 121–133
Ez is megvan.
Sorozatban negyedik, az elmúlt tíz meccsből pedig a kilencedik győzelmét húzta be a Clippers, amely így megszilárdította nyugati első helyezését. A gárda parádésan kezdett és 18 ponttal vezetett már az első negyedben, majd visszaütött a Sacramento és a nagyszünetig gyakorlatilag kiegyenlített, de a Los Angeles valamennyit azért folyamatosan őrzött az előnyéből. A záró etapban pedig Tobias Harris (28 pont, 11/17 mezőnyből, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és a szupercsere Montrezl Harrell (24 pont, 8/10 mezőnyből) végül eldöntötte a küzdelmet, amikor a Kings megint közelebb zárkózott, ez a duó zsinórban dobott 11 pontot, Harrell két 2+1-es játékot is megcsinált, innentől pedig már nem volt visszaút – a vendégek szenzációs támadójátékkal, 55,6%-os mezőnymutatóval és mindössze kilenc eladott labdával hozták az újabb sikert.

Belső gondok? Nemrég arról írtunk, hogy a jó eredmények ellenére feszültség van Dave Joerger vezetőedző és a Kings vezetősége között, most pedig a hírek szerint Joerger megkérte Brandon Williams segéd GM-et, hogy tűnjön el a csapat dobóedzéséről. Mindezek ellenére jól helytállt a Sacramento, Bogdan Bogdanovic 26 pontos extrát szállított és a kezdeti gyengélkedés után egy 42 pontos második negyeddel vágtak vissza, hatan is elérték náluk a tízpontos határt, de egyrészt a védekezésük végig nagyon lyukas volt, másrészt a kinti dobásaik nem ültek (29,2%), így nem tudták tartani a lépést. Mindezt tetézte, hogy a negyedik negyedben Marvin Bagley (18 pont, 10 lepattanó) hátfájdalmak miatt kivált, úgyhogy a Clippers rohamára már nem tudtak válaszolni és zsinórban harmadszor is kikaptak – mindegyik vállalható vereség, de azért az addigi remeklés után most mindenképpen hullámvölgyben vannak.

A Kings legjobb dobói: Bogdanovic 26/9, Bagley 18, Cauley-Stein 17, Fox 17/3
A Clippers legjobb dobói: Harris 28/9, Harrell 24, Gilgeous-Alexander 17/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik