Két fájó vereség után, Irving nélkül nyert Philadelphiában a Boston

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.02.13. 09:13
null
Marcus Morris (13) tizenhét ponttal járult hozzá a Boston győzelméhez (Fotó: NBA Twitter)
Hiába a megerősített kezdőcsapat a Sixersnél, Joel Embiidék szoros végjátékban alulmaradtak a fő riválisuknak számító Boston Celtics ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának szerda hajnali rangadóján. Újabb vereséget gyűjtött be a Lakers, LeBron Jamesék ezúttal Atlantában kaptak ki, hátrányból fordított a Jazz ellen a GSW, New Orleansban is oktatott a Magic, a Spurs pedig megtörte a rossz szériáját és egy ponttal győzni tudott Memphisben.

 

Atlanta Hawks–Los Angeles Lakers 117–113

James nagyon akarta, de hiába. Muszáj lett volna nyernie ezt a mérkőzést a Lakersnek, LeBron James ennek megfelelően szezoncsúcsot jelentő 43 percet töltött a parketten, dobott 28 pontot, leszedett 11 lepattanót, kiosztott 16 gólpasszt, ellopott három labdát, de ezúttal ez sem volt elég - jó ideig a védekezéssel volt komoly gond, aztán a negyedik negyedben elöl "kapott defektet" a Los Angeles. Ebben a játékrészben minden esélyük megvolt a vendégeknek a győzelemre, a Hawks nagyon megtorpant, de Jamesék is csak 6/22-t dobtak mezőnyből, szinte veszélytelenek voltak távolról és csak 18 pontot tudtak szerezni, ráadásul a kulcsvédekezéseket nem tudták megcsinálni, úgyhogy nagyon fájó vereséget szenvedtek. Jamesen látszott a frusztráció az összecsapás után, bár a nyilatkozatában már csak annyit mondott, hogy meg kell érteni, milyen fontos minden meccs ellenféltől, helyszíntől függetlenül - jelenleg 2,5 találkozóra vannak a nyugati nyolcadik Sacramentótól, az All-Star után ennél sokkal jobb játékra lesz szükségük, ha be akarnak jutni a rájátszásba.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Nagy győzelem. Sorozatban három hazai vereség után törte meg a jeget az Atlanta, méghozzá ezúttal remekül játszva – Trae Young saját bevallása szerint nagyon motivált volt attól, hogy James jött vele szembe a túloldalon, 22 pontos, 14 gólpasszos dupla-duplájával pedig sikerre is vezette a csapatát. Az első negyedben bebombázott tíz tripla (franchise-rekord) után a nagyszünetig azért hátrányba került a Hawks, majd a harmadik negyedben ismét felpörgette a tempót és visszavette a vezetést, a néhánypontos előnyt pedig megtartotta a záró etap folyamán - hiába dobtak csak 5/19-et ekkor Collinsék, a Lakers sem volt jobb, úgyhogy nem fordult a kocka. A végjátékban aztán Prince-nek volt egy clutch triplája, majd Youngnak egy 2+1-e, a végén pedig Huerter büntetője is beesett, úgyhogy jó szájízzel fogadhatják a New Yorkot a szünet előtti utolsó meccsükön.

Atlanta Hawks–Los Angeles Lakers 117–113 (38–32, 27–37, 35–26, 17–18)
A Hawks legjobb dobói:
Young 22/9, Collins 22/6, Prince 17/12
A Lakers legjobb dobói: James 28/9, Kuzma 19/9, Ingram 19

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 109–112

Van még munka. Eléggé erőlködött ezen az estén a Philadelphia, kicsit úgy tűnt, hogy kínosan próbálnak mindenkit bevonni, nem feltétlenül a legjobb helyzeteket vállalják el, egyelőre még nem tisztult le tökéletesen a játék és a szereposztás, ez pedig a Boston ellen most nem fért bele. Leginkább Tobias Harris 0/6 triplája jelentett problémát, de most Embiid sem dobott igazán jól és egyik kezdőtől sem érkezett extra, a cserék pedig alig-alig tettek hozzá valamit, úgyhogy egyáltalán nem tudták ráerőltetni akaratukat a Celticsre. Az első félidőben szinte végig hátrányban voltak, aztán a harmadik negyedben volt ugyan egy 9-0-s futásuk, amivel átvették a vezetést, de válaszolni tudtak rá a vendégek, a szoros végjátékot pedig a rengeteg vezéregyéniség ellenére elveszítették - Butler két clutch büntetőt dobott mellé, amikor egyenlíthetett volna, Embiid is hibázott, Simmons elnézte a védekezést, Harris pedig kihagyott egy szintén egyenlítőnek szánt triplát, úgyhogy mindenki kivette a részét a vereségből. Pedig ezt a rangadót otthon most nyerniük kellett volna, így viszont egyrészt ismét egálban vannak a Bostonnal, másrészt az egymás elleni mérlegük jelenleg 0-3 a Celticcszel szemben, ami amellett, hogy számíthat a végelszámolásnál, a fejükben is ott lehet...

Irving nélkül nyert a Celtics. Két fájó hazai vereség után állt fel ezen a találkozón a Boston, méghozzá úgy, hogy Kyrie Irving nem lépett pályára, de Brad Stevens szerint játékosai jól reagáltak a helyzetre és Marcus Morris csapategységről, morálról mondott szavaira. Úgy jártak előrébb a meccs nagy részében, hogy az Irvinget pótló Rozier összesen öt pontot dobott és Marcus Smart 0/8 triplával zárt, de Al Horford (23 pont, 3/5 tripla, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Jayson Tatum (20 pont, 10 lepattanó, 7/15 mezőnyből) mellé ezúttal extrát játszott a padról beszálló Gordon Hayward, aki 6/7 jó triplával jutott el 26 pontig - nagyon vigyáztak a labdára és figyeltek a védekezésre is, a Sixers hibáival (8-cal több eladott labda, 9 kihagyott büntető, stb.) együtt pedig ez elég volt a győzelemhez. A végjátékban is Tatumék voltak a pontosabbak, Hayward nagy hármasával vették vissza a vezetést 105-103-nál, majd Smart használt ki egy figyelmetlenséget és zsákolt egy méreteset, a végén pedig 4/4 büntetőt süllyesztettek el - megérdemelten nyerték a rangadót, most fogadják a Detroitot, méghozzá lehet, hogy már Irvinggel kiegészülve.

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 109–112 (23–28, 23–24, 28–25, 35–35)
A 76ers legjobb dobói:
Embiid 23/6, Butler 22/3, Simmons 16, Redick 16/12
A Celtics legjobb dobói: Hayward 26/18, Horford 23/9, Tatum 20/3

Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 107–108

Aldridge döntött a végén. Három negyeden keresztül az extra kinti dobóteljesítmény működtette a Spurs támadójátékát, a harmadik játékrész végén 13/16 (!) triplát bombázott be az együttes, aztán a záró etapban ehhez már csak 0/5-öt tett hozzá, úgyhogy a szoros végjátékban máshoz kellett nyúlni. Ez a más pedig LaMarcus Aldridge volt, aki csapata utolsó hét pontját szerezte és a clutch labdabirtoklásokat neki kellett megoldania ebben az időszakban, főleg úgy, hogy a San Antonio teljesen megállt a negyedik negyedben és alig tudott kosarat dobni - LMA megoldotta a helyzeteit és ha némi szerencsére, illetve a Grizzlies hibáira is szükségük volt a sikerhez, de végül behúzták, így négy vereség után első győzelmüket jegyezték a hosszú idegenbeli túrájukon. Gregg Popovich szerint továbbra is nehéz dolguk van Derrick White nélkül, mert nincs igazi irányítójuk, de ezúttal Aldridge remeklése, valamint Patty Mills (6/8 tripla) és Davis Bertans (4/4 tripla) kiváló dobóformája elég volt egy egypontos győzelemhez - most következik a szünet, aztán utána folytatódik a túrájuk.

Villogtak a Memphis új játékosai. Mike Conley-t kiültették a hazaiak ezen a találkozón, a deadline-kor megszerzett játékosok viszont kis híján szállították a Spurs elleni győzelmet - Avery Bradley és Delon Wright alkotta a kezdő hátvédpárt, a padról pedig Jonas Valanciunas és CJ Miles is sokat tett hozzá. Bradley-nek konkrétan a kezébe adták a labdát, ami korábbi csapatainál nem nagyon volt jellemző, ezt pedig 33 pontos karriercsúccsal, 15/21 jó dobással, 6 lepattanóval és 6 gólpasszal hálálta meg, míg Valanciunas 21 perce alatt 23 pontot, 9/11-es mezőnymutatót és 10 lepattanót tett a közösbe - a Torontótól megszerzett center egyébként is hosszú kihagyás után tért vissza, de azonnal éreztette a hatását. A győzelem végül mégsem jött össze, a clutch időszakban sorra kihagyták a dobásokat, aztán egyetlen másodperccel a vége előtt Jaren Jackson Jr. is mellédobta az egyenlítést jelentő büntetőt - ez volt az utolsó szög, ezen a dobáson múlt a hosszabbítás. Az újonc természetesen magára vállalta a vereséget és azt mondta, hogy az ilyen helyzetekről álmodik egy játékos, be kellett volna dobnia.

Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 107–108 (33–20, 25–37, 28–37, 21–14)
A Grizzlies legjobb dobói:
Bradley 33/9, Valanciunas 23, Holiday 11/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 22, Mills 22/18, Bertans 17/12

New Orleans Pelicans–Orlando Magic 88–118

Ezt hozta ki a Davis-helyzet. Anthony Davis ügye nem tesz jót a New Orleansnak, a magasember valószínűleg nem így tervezte, amikor azt mondta, hogy mindenképpen játszani akar a szezon végéig, ugyanis az egész csapat teljességgel kedvetlen, hitehagyott lézengést mutatott be ezen a találkozón. Ebből pedig Davis is bőven kivette a részét, 24 játékperce alatt összesen három pontot szerzett (negatív karriercsúcs ennyi játékperccel) 1/9-es mezőnymutatóval, 6 lepattanója és 3 blokkja mellett nem volt például gólpassza és ő maga is arról beszélt az összecsapást követően, hogy úgy tűnt, senki sem akart kosárlabdázni, senkit sem érdekelt a mérkőzés. És hogy miért lett közte harminc? Mert a Magicet viszont nagyon is érdekelte a dolog, úgyhogy már az első negyed után 22 pont volt a különbség...

Tovább száguld az Orlando. A remek formában, hatból öt győzelemmel érkező vendégcsapatot egyáltalán nem érdekelte, hogy milyen helyzetben van a Pelicans, csak azzal törődött a társaság, hogy a lehető legbiztosabban szállítsa a győzelmet - mivel a New Orleans nem nagyon fejtett ki ellenállást, így alig néhány perc alatt el is döntötte a kérdéseket a Magic. Persze Augustinék idén már sokszor adtak le nagy előnyt, de ezúttal a Pelsben nem volt meg az ehhez szükséges akarat, úgyhogy végül könnyed, "pihenős" sikert könyvelhettek el a vendégek, akiknél négyen is elérték a húszpontos határt - köztük az a Jonathan Isaac, aki 20 egységével karriercsúcsot szórt és ebből 16-ot már az első negyedben elért. Az Orlando ezzel abszolút visszajött a playoff-harcba, másfél meccsre van a keleti nyolcadik Detroittól, kettőre a Charlotte-tól és háromra a Brooklyntól, a szünet előtt pedig a Hornets ellen még pályára is lép egyszer.

New Orleans Pelicans–Orlando Magic 88–118 (17–39, 29–24, 15–29, 27–26)
A Pelicans legjobb dobói:
Moore 19/9, Holiday 16/3, Randle 15/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 25/3, Fournier 22/9, Isaac 20/6, Gordon 20/6

Golden State Warriors–Utah Jazz 115–108

Ismét hátrányból fordított a GSW. Sorozatban harmadik mérkőzésén kellett hátrányból felállnia a bajnoknak, a Suns és a Heat ellen tíz pont feletti különbségről fordított Steve Kerr csapata, ezúttal "csak" hét pont volt közte, de már a negyedik negyedben jártunk, amikor kialakult ez a távolság - a remek rajt után kicsit belealudt a meccsbe a Warriors, a két középső negyedben hetven pontot engedélyezett és hátrányba került. Az utolsó percekre azonban nagyon összeállt a gépezet, 84-91 után egy 21-4-es roham következett a hazaiaktól, amelyben benne volt Iguodala, benne volt Thompson, benne volt Cousins, de főleg az addig gyengélkedő Steph Curry villogott, aki back-to-back triplákkal és egy szép duplával jelentkezett - a hétpontos hátrányból pillanatok alatt tízpontos előny lett és az utolsó három percben már nem hibázott többször a Golden State. Az újabb fontos győzelemmel továbbra is tartja hárommeccses előnyét Nyugat élén a társaság és egyetlen találkozóval van lemaradva a ligaelső Buckstól, miközben az utóbbi 17 összecsapásából ez volt a 16. sikere - az All-Star előtt még el kell menni Portlandbe, az sem lesz egyszerű feladat.

Pedig majdnem kihasználta az esélyt a Jazz. A vendégek igyekeztek jól védekezni a periméteren, a palánk alatt Rudy Gobert takarított, a kispadról is hozzá tudtak tenni a cserék és a Warriors problémáit kihasználva át is vették az irányítást, de mégsem voltak elég pontosak ahhoz, hogy megverjék a bajnokot - ahhoz közel tökéletes meccset kellett volna játszaniuk. Márpedig a 16 eladott labda és az abból kapott 27 pont nagyon fájt a végelszámolásnál, illetve a kulcsemberek gyengébb dobóformája sem fért bele - Donovan Mitchell 10/29-es mezőnymutatóval szenvedte össze 25 pontját, Ricky Rubio 16 pontjához is 17 mezőnykísérletre volt szükség, de sem Crowder, sem Korver nem volt komolyabb faktor, míg Joe Ingles összesen két mezőnykísérlettel zárt. A negyedik negyedben nem tudtak mit reagálni a Warriors ritmusváltására, hiányzott egy biztos pont, egy vezér támadásban, úgyhogy másfél meccsre leszakadtak a Blazers-Rockets párostól és ismét utolérte őket a Spurs.

Golden State Warriors–Utah Jazz 115–108 (25–14, 22–30, 34–40, 34–24)
A Warriors legjobb dobói: Durant 28/3, Curry 24/15, Thompson 22/9
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 25/9, Rubio 16/3, Favors 13, Gobert 13, O'Neale 13/9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik