Kawhi Leonard nélkül oktatott a listavezető Los Angelesben

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.12.12. 09:11
null
James Harden (balra) és a Houston visszatalált a győztes útra (Fotó: Getty Images)
Címkék
Legjobbja nélkül is átgázolt a fáradtabb Clippersen a listavezető Toronto az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban, ezzel megerősítette pozícióját – a Houston zsinórban három vereség után tudott nyerni a Portlanddel szemben, a Spurs pedig könnyedén hozta a kötelezőt a Suns ellen.

 

Houston Rockets–Portland Trail Blazers 111–103

Működött a houstoni rotáció. Mike D'Antoni kicsit megvariálta csapatát, együtt kezdett a Harden-Paul-Gordon trió és James Ennis a kispadra került, ez a változtatás pedig többé-kevésbé bevált. Paul osztogatott (2/12 mezőnyből, 11 lepattanó, 10 gólpassz), Harden volt a pontfelelős (29 pont, 4/9 tripla, 4 gólpassz), Gordon pedig 14 ponttal és 4 gólpasszal kiegészítette két társát – nem volt rossz ez a kezdő, a kispad viszont különösen élt, a Green-Nené-House trió 35 pontot termelt és a legjobbkor szólt hozzá. Az első félidőben nagyrészt a második sor vezérletével futottak egy 24–6-ot, a harmadik negyed hajrájában pedig elindítottak egy 25–5-ös rohamot is, ennek végén már magabiztos előnyben voltak. Ugyan egy 14–2-vel még válaszolt a Portland, majd Capela ki is pontozódott, de az utolsó perceket lemenedzselték Hardenék és az említett két nagy futásnak köszönhetően megnyerték a mérkőzést. Ezzel zsinórban három vereség után tudtak újra győzni és bár ezúttal sem dobtak igazán jól, nem játszottak úgy, ahogy arra bizonyítottan képesek, jelen helyzetükben már csak a győzelem számít...

Pontatlanabb volt a Portland. A legnagyobb különbséget az jelentette a csapatok között, hogy a Blazers kétszer annyi labdát adott el, mint ellenfele, a leindítások és a betörések ellen pedig nem tudott megfelelően védekezni – 22–8-ra kaptak ki a vendégek a gyorsindításokat tekintve és 64–46-ra maradtak alul a festékben. Pedig Damian Lillard remekelt (34 pont, 12/25 mezőnyből, 4/7 tripla), CJ McCollum (22 pont, 4 gólpassz), Jusuf Nurkic (15 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és Al-Farouq Aminu (10 pont, 15 lepattanó) is hozta magát, de egyrészt összességében nem dobtak igazán jól, másrészt a cseresor alig tudott hozzátenni, ami főleg a Rockets kispadjával szemben mutatott óriási kontrasztot. Amíg a kezdők voltak fent, addig néhány ponttal jobbak voltak, aztán a cserékkel már simán kikaptak, vastagon benne voltak a nagy houstoni futásokban. Most back-to-back utaznak Memphisbe, ott mindenkire szükség lesz...

A Rockets legjobb dobói: Harden 29/12, Gordon 14, Capela 13, Green 13/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/12, McCollum 22, Nurkic 15

San Antonio Spurs–Phoenix Suns 111–86

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Ujjgyakorlat. Rendkívül könnyedén hozta ezt a mérkőzést a San Antonio, a hazai alakulat végig vezetett az este folyamán és kedvére próbálkozhatott bármivel: DeMar DeRozan például összesen öt ponttal és hat mezőnykísérlettel zárt, inkább a többieket szolgálta ki, az első félidőben nyolc gólpasszt osztott ki, melyből hat úgy született, hogy magára rántotta a védekezést és dobatott egy üres triplát valamelyik társával. Ezekkel a helyzetekkel pedig ketten is tökéletesen éltek, Bryn Forbes 24 pontos, 11 lepattanós dupla-duplájába 5/5, Dante Cunningham 14 pontjába pedig 4/4 tripla fért bele, összességében 60% felett dobtak kintről a texasiak, úgyhogy a sztároknak nem kellett megszakadni – már csak azért sem, mert Gregg Popovich pihenőt adott nekik, 25 perc körül játszottak a kezdők. A félidei 13 pontos különbségre a harmadik negyedben még rátettek egy lapáttal, így a záró etapot Aldridge-ék már a kispadról szemlélhették végig, magabiztosan hozták zsinórban harmadik győzelmüket és újra elérték az 50 százalékos mérleget – lendületben vannak, következőleg a Clipperst fogadják.

Most nem volt esély. Előző este váratlanul kiélezett meccset játszott a Suns a Clippersszel, csak hosszabbításban kapott ki, erre azonban ráment ez a találkozó is. Nagyon fáradtan léptek pályára a vendégek és ezúttal semmi keresnivalójuk nem volt a Spurs ellen. Egyénileg azért TJ Warren (25 perc, 23 pont, 9/16 mezőnyből), De'Anthony Melton (17 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), vagy Deandre Ayton (12 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) sem hozott rossz számokat, de csapatként most nem tudták felvenni a kesztyűt Devin Booker nélkül – megvan sorozatban a tizedik vereségük is, 4–24-gyel szerénykednek a tabella végén.

A Spurs legjobb dobói: Forbes 24/15, Aldridge 18, Cunningham 14/12
A Suns legjobb dobói: Warren 23/3, Melton 17/9, Ayton 12

Los Angeles Clippers–Toronto Raptors 99–123

Összeomlott a Clippers. Az előző esti, hosszabbításos győzelem, illetve Lou Williams elvesztése is meglátszott a hazai alakulaton, Doc Rivers együttese csak rövid időszakokra tudta tartani a lépést ellenfelével. Már az első negyedet 13 ponttal elvesztette, a záró etapra pedig meglett a közte 30, teljesen esélytelenek voltak a hazaiak. Egyénileg is szörnyű teljesítményeket láthattunk, Gallinari és Harris meg sem közelítette az átlagait, Bradley pontot sem szerzett, csak a kispadban bízhattak valamelyest, de a vezérek jó játéka nélkül ők sem tudtak csodát tenni. Ezt tetézte, hogy a leindításból kapott pontokat tekintve 28–4-re maradtak alul, valósággal szétszedte őket a Toronto. Idén még csak harmadszor kaptak ki otthon, de ez volt a szezonbeli legsúlyosabb vereségük, az utóbbi hat találkozójukból negyedszer maradtak alul, úgyhogy van mit rendezniük - ezúttal akadt olyan néző is, aki már a negyedik negyed kezdete előtt hazament, ez azért sokat elárul.

Leonard nélkül, Nurse-ért. Az összecsapás előtt derült ki, hogy Nick Nurse édesanyja elhunyt, Kawhi Leonard pedig egy sérülés miatt nem tudja vállalni a játékot, így nem volt egyszerű helyzetben a két vereségből érkező Raptors. Mindebből azonban erőt merített a listavezető, Kyle Lowry a legjobbkor kapta össze magát és csapata élére állt (21 pont, 7 gólpassz), a kezdőbe bekerülő Fred VanVleet karriercsúcsot jelentő 14 gólpasszt osztott szét, Serge Ibaka dominált (24 perc, 25 pont, 9 lepattanó, 3 blokk), de a cseresor is hozzátette a magáét– 50 százalék felett dobtak, 34 gólpasszal zártak 7 eladott labda mellett, volt, hogy öt támadásból öt triplát bombáztak be, minden tekintetben lejátszották a pályáról a Clipperst, de azért figyeltek a játékpercekre is, mert most a Warriors otthonában játszanak back-to-backet.

A Clippers legjobb dobói: Marjanovics 18, Wallace 15, Gallinari 11/3
A Raptors legjobb dobói: Ibaka 25/3, Lowry 21/12, Valanciunas 16/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Houston Rockets–Portland Trail Blazers 111–103 (27–29, 24–25, 30–24, 30–25)
San Antonio Spurs–Phoenix Suns 111–86 (29–20, 30–26, 29–18, 23–22)
Los Angeles Clippers–Toronto Raptors 99–123 (23–36, 34–34, 17–33, 25–20)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik