James Harden pusztított, a Sixerst is szétszedte a Houston

Vágólapra másolva!
2020.01.04. 09:15
null
Legszebb napjait idéző formában játszott ezen az estén a Houston (Fotó: Twitter)
James Harden 44 pontos tripla duplával, Clint Capela pedig harminc ponttal jelentkezett a Rockets–Sixers rangadón az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapjának rangadóján – a hazaiak újabb fontos győzelmet húztak be, a vendégek pedig zsinórban negyedszer kaptak ki. Összesen hat pontot dobott az utolsó negyedben, így elbukott Orlandóban a Miami, szoros meccset nyert a Boston, Anthony Davis 46 ponttal szomorította a New Orleanst, győzni tudott a Suns és a Blazers is.

 

Orlando Magic–Miami Heat 105–85

Kifulladt a Miami. A Toronto elleni hazai rangadó másnapján rendkívül fáradtnak és erőtlennek tűnt a Heat, Erik Spoelstra csapata most nagyon megérezte a back-to-backet – különösen a mérkőzés végére. Az első félidei 12 pontos hátrányból még elkezdtek visszajönni a vendégek, a harmadik negyedben dobtak 35 egységet és közelítettek ellenfelükhöz, ám eljött az a bizonyos utolsó játékrész, ami megpecsételte a sorsukat: a záró 12 perc során ugyanis összesen hat (!) pontot tudtak szerezni. Ilyen kevés ponttal utoljára 2017-ben, a Portland zárt egy negyedet az NBA-ben, a Miami eladott hat labdát és csak 3/19-et dobott mezőnyből ebben az időszakban, közte 0/10 triplával – hihetetlen mélységekbe jutott a gárda, így pedig természetesen sima vereség lett a vége. Spoelstra szerint szenzációsan védekezett az Orlando, de ez önmagában még nem indok egy hatpontos negyedre – most otthon fogadják a Trail Blazerst, addigra rendezniük kell a soraikat.

Ez a Magic meccse volt. Az utolsó negyedtől eltekintve is az Orlando akarata érvényesült, a hazaiak elvették a Heat megszokott triplahelyzeteit, de közben a festéket is kiválóan védték, Steve Clifford láthatóan tökéletesen felkészítette csapatát erre a mérkőzésre. A parádés védekezés mellett pedig támadásban sem voltak rosszak, Nik Vucsevics (20 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) és Aaron Gordon (16 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) is hozta magát, Terrence Ross 25 ponttal és 6/10 triplával szállt be a kispadról, Evan Fournier 15 pontot szórt a faultgondjai ellenére, Markelle Fultz pedig hat labdaszerzéssel vétette észre magát – mindenki hozzátette a magáét és bár a harmadik negyedben kicsit meginogtak, de ezért a fentebb taglalt módon vágtak vissza. Ezzel a fontos sikerrel egyébként már egy meccsre megközelítették a keleti hetedik Brooklynt, következőleg pedig ismét egy jó csapatot, a Jazzt fogadják majd.

A Magic legjobb dobói: Ross 25/18, Vucsevics 20/6, Gordon 16/3
A Heat legjobb dobói: Butler 23, Adebayo 14, Robinson 9/9

Washington Wizards–Portland Trail Blazers 103–122

Ezt most nem rontotta el a Portland. A New York-i vereség nagyon nem jött jól a rájátszásért hajtó Blazersnek, de egy jelenleg még mélyebben lévő keleti csapat ellen nem követhette el ugyanazt a hibát Terry Stotts együttese, egyszerűen muszáj volt most nyernie. Az első negyedben még voltak gondjaik, elöl és hátul is hibázgattak, de aztán a második játékrésztől átvették az irányítást és onnantól az ő akaratuk érvényesült: a nagyszünetben már nyolc ponttal vezettek és a folytatásban fokozatosan növelték a különbséget. Egyénileg Damian Lillard (35 pont, 10/20 mezőnyből) és Hassan Whiteside (23 pont, 21 lepattanó, 5 blokk) is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, de CJ McCollum (24 pont, 6 gólpassz) és Carmelo Anthony (16 pont, 7/9 mezőnyből) is hozzátette a magáét – a tripláik ugyan nem ültek (6/25, 24 százalék), de ezt ellensúlyozták a festékben, ahol húsz pontot vertek ellenfelükre, ráadásul nagyon figyeltek az eladott labdáikra is. Összességében úgy hozták ezt a meccset, ahogy kell, a kérdés az, hogy öt vereség után tudnak-e erre építve elindulni felfelé – következőleg Miamiban nem éppen ők lesznek az esélyesek.

McRae és Mathews is él a lehetőséggel. A rengeteg sérülés miatt erősen felforgatott csapattal játszott most is a Washington, Bradley Beal is kiülte a mérkőzést, ezt pedig tetézte, hogy Isaiah Thomas másfél perc után kiállíttatta magát a játékvezetővel való „ütközésért”. Ezek viszont esélyt adnak a kispad végéről előkerülők számára arra, hogy megmutassák magukat és az utóbbi meccseken már láthattuk, hogy Jordan McRae és Garrison Mathews is próbálja megvetni a lábát ezt kihasználva - nos, most is róluk szólt a fővárosiak meccse. Előbbi 35 pontos szezoncsúcsig jutott úgy, hogy 26 dobást el is vállalhatott, utóbbi pedig 18 egységet szórt 5/7 triplával – ha ők nincsenek, akkor valószínűleg totális kiütés a vége, mert a kezdőben senki sem jutott tíz pont fölé. A győzelemre érdemi esélyük így sem volt és következőleg a Denver ellen sem lesznek jobb kilátásaik...

A Wizards legjobb dobói: McRae 35/12, Mathews 18/15, Smith 16/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 35/6, McCollum 24/6, Whiteside 23

Boston Celtics–Atlanta Hawks 109–106

Theis blokkja döntött. Nagyon nem volt egyszerű estéje a Bostonnak, hiszen egyrészt Kemba Walker nem tudta vállalni a játékot, másrészt az első negyedben mintha még aludt volna a társaság – 13 ponttal bukták el a játékrészt, sőt, égtek már 18-cal is, mielőtt felocsúdtak a helyzetből. Innentől azért ők irányítottak, Jaylen Brown (24 pont, 10 lepattanó, 8/13 mezőnyből), Gordon Hayward (18 pont, 6 lepattanó) és a Walkert remekül helyettesítő Marcus Smart (15 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) vezérletével felálltak, majd meg is fordították a meccset és az is belefért, hogy Jayson Tatum 2/16-ot dobott mezőnyből ezen a találkozón. A végjáték aztán egylabdás lett, de megoldották a hazaiak: az utolsó percben, 105–104-nél Smart bombázott be egy iszonyatosan fontos triplát, majd amikor 108–106-nál az Atlanta támadhatott, Daniel Theis döntötte el a meccset: nem egészen három másodperccel a vége előtt blokkolta Trae Young dobását, úgyhogy megnyerte a derbit a Celtics. Theis azt mondta később, hogy Young megverhette volna őt egy betöréssel, hogy egyenlítsen, de ő tudta, hogy a fiatal hátvéd úgyis a győzelemre megy rá egy triplával, úgyhogy semmi másra nem figyelt, csak arra, hogy amikor ellenfele megcsinálja a visszalépős mozdulatot, ő repüljön a keze felé – bejött neki, elérte a labdát és szállította a győzelmet csapatának.

A pozitívumokra kell építeni. A vereség sosem jó, de az, hogy az otthon félelmetes Boston ellen még dobása van egy csapatnak a győzelemért az utolsó pillanatokban, az már egyáltalán nem is rossz - nyilván az Atlanta helyzetében a győzelem kellett volna, de az utóbbi hetek, hónapok szenvedéséhez képest a játék önmagában rendben volt. Young (28 pont, 10 gólpassz, 9/23 mezőnyből) próbált a gárda élére állni, Huerter és az ezúttal meglepően keveset játszó Collins is besegített neki támadásban, a védekezésük pedig abszolút vállalhatóra sikerült, pedig ez szinte az egész szezonban probléma volt náluk – elvették a Celtics tripláit és kordában tartották ellenfelüket. A végén egy jó döntés, egy jó megoldás hiányzott még a bravúrhoz, de ha megragadják a pozitívumokat ebből a meccsből, akkor a Pacers elleni hazain újra lehet esélyük erre.

A Celtics legjobb dobói: Brown 24/3, Hayward 18/6, Smart 15/6
A Hawks legjobb dobói: Young 28/15, Huerter 17/9, Collins 16/6

Houston Rockets–Philadelphia 76ers 118–108

A Harden, Capela páros a Phillyt is kivégezte. Legszebb napjait idéző formában játszott ezen az estén a Houston, az első negyedben ugyan még tele volt a hazaiak keze a Sixersszel a festékben, elöl pedig nem ültek a tripláik, de aztán elkapták a fonalat és ízekre szedték ellenfelüket. A második negyedben 40, a harmadikban 36 pontot dobtak, vezettek már 18-cal is, mielőtt a végén megpróbált még közeledni a vendégcsapat, de ezt a rohamot is még idejében elfojtotta Mike D'Antoni legénysége – úgy nyerték simán a rangadót, hogy csak 12/32 hármast dobtak be, egyáltalán nem a kinti ágyúzás hozta a győzelmüket. Sokkal inkább a megfoghatatlan Harden, Capela pick-and-roll, Szakáll ugyanis ismét MVP-formában játszott: 44 pontot szórt 13/24 jó dobással, 6/12 triplával, valamint 12/12 büntetővel, emellett volt 11 lepattanója és 11 gólpassza is – ez utóbbiak nagy részét pedig Capelának adta, aki 30 pontot zsákolt össze, 12/16 dobása jó volt, ráadásul 14 lepattanót is lehúzott. Mellettük nem is nagyon kellett más, Russell Westbrook 22 dobásból összecsipegetett 20 pontot, de nem is volt szükségük extrára, a két említett parádéja hozta nekik a győzelmet – továbbra is fél meccsre vannak a nyugati második helytől, ráadásul úgy tűnik, hogy sikerül belendülniük...

Ez sem jött össze. Sorozatban negyedik vereségét szenvedte el a Philly, Brett Brown legénysége 0–4-gyel zárta idegenbeli túráját - persze Houstonban ki lehet éppen kapni, nem feltétlenül ezzel a meccsel van gond, hanem összességében az egész formájukkal és különösen az idegenbeli teljesítményükkel. Egyébként viszont ezen az estén is csak ketten nőttek fel a feladathoz, Ben Simmons idei egyik legjobb meccsét játszotta (29 pont, 13/20 mezőnyből, 13 lepattanó, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés, 4 blokk), mellette pedig Tobias Harris az, aki jól tette a dolgát (24 pont, 8/18 mezőnyből), a többiek nem – Joel Embiid 20 pontja és 12 lepattanója ugyan nem rossz, de egyáltalán nem tudott dominálni, ráadásul ha az ellenfél centere 30 pontot dob, akkor azon is el kell gondolkodni. Triplájuk megint nem volt (22%), védekezésben egész este nem akadt válaszuk, bőven lesz mit átbeszélniük, miután hazatértek Philadelphiába - továbbra is csak hatodikak Keleten, ligaszinten nem férnek be a top tízbe, pedig ennél sokkal többre érdemes a keret...

A Rockets legjobb dobói: Harden 44/18, Capela 30, Westbrook 20/3
A 76ers legjobb dobói: Simmons 29, Harris 24/6, Embiid 20

Phoenix Suns–New York Knicks 120–112

A végére felülkerekedett a Suns. Az első félidőben kicsit még kereste a játékát a Phoenix, hiszen Monty Williams vezetőedző most először kezdette együtt két centerét, Deandre Aytont és Aron Baynest, úgyhogy a nagyszünetben kereken tízpontos hátrányban voltak. A fordulás után azonban összeállt a kép, Kelly Oubre Jr. (29 pont, 5/7 tripla) csak ezt követően húsz pontot szórt, Devin Booker (38 pont, 7 gólpassz) sorozatban ötödször is elérte a harmincas határt, a Baynes, Ayton duó (35 pont, 25 lepattanó, 7 gólpassz együtt) pedig remekül kiegészítette egymást – a harmadik negyedet megnyerték, majd a negyedikben fordítottak, végül a meccs utolsó öt percében már csak ők jártak előrébb. A Suns ezzel négyből harmadszor nyert, következőleg pedig a Grizzliest fogadja, úgyhogy bőven számolni kell vele a playoff-harcban, hiszen jelenleg egyetlen meccsel van csak lemaradva a nyugati nyolcadik San Antoniótól.

Nem bírta végig a New York. A vendégek is kitettek magukért elég sokáig, Marcus Morris (25 pont, 4/8 tripla), Bobby Portis (20 pont, 7/10 mezőnyből) és Elfrid Payton (15 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével több mint három negyeden keresztül ők voltak előrébb és csak a záró etapban maradtak alul. Itt már egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a parádésan támadó Sunsszal, főleg úgy, hogy közben ők maguk érezhetően elfáradtak: az utolsó játékrészben 2/11-et dobtak kintről, nagyon nem ültek a dobásaik, a gyűrűig pedig egyre kevésbé tudtak már eljutni. Hiába a kiváló első félidő, a remek lepattanózás, az akkor még jó dobóforma, egyszerűen nem bírták végig ezt az iramot és a több lábon álló, éppen a végére feljavuló Phoenix leküzdötte őket – három győzelem után szenvedtek ismét vereséget, most pedig folytatják idegenbeli túrájukat, legközelebb a Clippers vendégei lesznek.

A Suns legjobb dobói: Booker 38/6, Oubre Jr. 29/15, Baynes 20/6
A Knicks legjobb dobói: Morris 25/12, Portis 20/9, Payton 15

Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 123–113

Anthony Davis nem viccelt. A Pelicanstől nyáron Los Angelesbe távozó klasszis magasember nem részesítette túl kedves fogadtatásban volt csapatát, ugyanis kérdés nélkül dominált az este teljes egészében. Azok után, hogy az idegenbeli meccsükön 41 pontot termelt, most végül 46-tal zárt, 15/21 dobása beesett, közte 3/5 tripla, ehhez hozzátett még 13/13 büntetőt, leszedett 13 lepattanót és ellopott három labdát is, nem volt kérdés, hogy ki az úr a háznál. LeBron James nem is állt az útjába (17 pont, 8 lepattanó, 15 gólpassz) és rajta kívül csak a pályát széthúzó Danny Green (25 pont, 6/10 tripla) jutott tíz pont fölé, most ennyi is bőven elég volt, a viszonylag szorosabb különbség csak a végén alakult ki, egyébként 24 egységgel is vezetett a mezőnyből 50 százalékkal dobó és közel 50százalékkal triplázó Lakers. Frank Vogel együttese zsinórban negyedik győzelmével továbbra is simán vezeti Nyugatot, következőleg pedig a Pistons ellen is kötelező lesz nyernie.

A végét próbálta izgalmassá tenni a Pelicans. Nem nagyon volt komoly esélye a vendégcsapatnak ezen az estén, ugyan jó formában érkezett meg a társaság, de már az első negyedben kapott 42 pontot és nagyon hamar kétszámjegyű hátrányba került – Davisszel képtelenek voltak mit kezdeni, ez pedig eléggé elbillentette a találkozót. A végén azért még megpróbáltak rohamozni, az ex-lakerses Lonzo Ball (23 pont, 10/16 mezőnyből) vezérletével visszajöttek egészen hét egységnyire a hajrában, de mielőtt elhihették volna, hogy még van keresnivalójuk, érkezett egy újabb Green-tripla és lezárta a meccset – a Pels védekezése mellett a tripladobás (30 százalék alatt) és a büntetőzés (összesen hetet harcoltak ki) is problémát jelentett, most Brandon Ingram sem játszott jól (10/27 mezőnyből), így pedig nem tudták igazán megszorítani a nyugati listavezetőt. Baj persze nincs, következőleg Sacramentóban javíthatnak, majd jövő héten lesz két hazai meccsük, ahol tovább kapaszkodhatnak felfelé.

A Lakers legjobb dobói: Davis 46/9, Green 25/18, James 17/3
A Pelicans legjobb dobói: Ball 23/6, Ingram 22/6, Moore 16/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Boston Celtics–Atlanta Hawks 109–106
Orlando Magic–Miami Heat 105–85
Washington Wizards–Portland Trail Blazers 103–122
Houston Rockets–Philadelphia 76ers 118–108
Phoenix Suns–New York Knicks 120–112
Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 123–113

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik