Ismét elég volt James és Davis, továbbra is a Lakers vezet

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.11.20. 08:51
null
Ismét nyert a Los Angeles Lakers (Fotó: Getty Images)
Tartja listavezető helyét a Lakers, Sacramentóban is kikapott a Phoenix, a New Orleans is lenyomta a Portlandet, a sereghajtó Golden State pedig Memphisben törte meg vereségsorozatát – mutatjuk az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hajnali eseményeit.

 

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 95–114

Megszakadt a széria. Sorozatban hét vereség után tudott újra győzni a Golden State,némileg meglepő módonfőként azért, mert,kérdés nélkül hoztákle a meccset a Memphisben. A szorosabb első negyed után egy 26–4-es rohammal nyitották a másodikat a vendégek, Steve Kerr csapata szépen járatta a labdát, jó ritmusban, lendületesen kosárlabdázott, megvoltak a megfelelő egyéni teljesítmények is (Burks és Robinson 13/18-at dobott a nagyszünetig), miközben a Grizzlies vállalhatatlanul célzott, így hamar szétnyílt az olló. Innentől pedig nem jött fordulat, a második félidőben egyszer nézett be a hazai csapat tíz pont alá, egyébként végig kézben tartotta a meccset a GSW és Alec Burks (29 pontos szezoncsúcs, 9/15 mezőnyből, 8 lepattanó), Glenn Robinson III (20 pont, 8/14 mezőnyből), Draymond Green (8 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz, 2 blokk), valamint Marquese Chriss (17 pont, 4 blokk) vezetésével váratlanul jó játékal aratott győzelmet. Az együttes egyébként ezzel továbbra is ligautolsó, a 3–12-es mérleg két meccsre van bárki mástól.

Nem működött a Memphis. A három szép győzelem után legutóbb minden téren gyenge volt a Grizzlies, de azt hihettük, hogy a GSW elleni hazai meccsen azért sikerül javítani – nem így történt, ugyanazokat a hibákat követték el, mint a Denver ellen. Védekezésben lassúak, puhák és figyelmetlenek voltak, támadásban pedig bizonytalanok és nagyon rosszul dobtak, ezt pedig még a Warriors is meg tudta büntetni a második negyedben, úgyhogy tulajdonképpen újabb sima vereséget szenvedtek úgy, hogy esélyük sem volt a győzelemre. Ja Morant (20 pont, 6 gólpassz) és Jae Crowder (15 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 4/9 tripla) mellett Brandon Clarke és Dillon Brooks sem produkált rossz számokat, Jaren Jackson Jr. viszont teljesen eltűnt (18 perc alatt ki is pontozódott) és Jonas Valanciunasra sem nagyon lehetett számítani faultgondok miatt – egy szebb időszak után most valami félrecsúszott a társaságnál, következőleg a Lakers ellen próbálhatnak meg javítani.

A Grizzlies legjobb dobói:Morant 20/3, Brooks 18/9, Clarke 17
A Warriors legjobb dobói:Burks 29/6, Robinson 20/9, Paschall 17, Chriss 17

New Orleans Pelicans–Portland Trail Blazers 115–104

Otthon azért nyereget a Pelicans. 5–9-re javította mérlegét ebben a szezonban a New Orleans, ebből pedig hazai pályán 4–4-et mondhat magáénak, a rengeteg sérülés és probléma ellenére saját közönsége előtt azért képes a meglepetésekre a társaság – igaz, ez a győzelem mostnem volt akkora szenzáció, tekintve a Portland jelenlegi helyzetét. Ez még akkor is igaz, ha megint sok hiányzója volt a Pelsnek, Williamson mellett Ball, Hart, Favors és Okafor sem játszhatott, visszatért viszont Brandon Ingram (21 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Frank Jackson is, ők pedig kiegészítették a többieket: Jrue Holiday dupla-duplázott (22 pont, 10 gólpassz), JJ Redick 4/9 triplát süllyesztett el, Jaxson Hayes 2 labdaszerzést és 3 blokkot tett hozzá védekezésben, a padól pedig főleg Nicolo Melli szállt be remekül. Az olasz magasember 14 pontja mellett 6 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel is segített, ráadásul döntő szerepe volt a harmadik negyedben bemutatott rohamban: 64–64-nél ő tett vissza egy támadópattanót, majd kiosztott egy gólpasszt, aztán hozott egy 2 plusz 1-et, majd két büntetőt, a következő támadásból bevert egy hármast, majd pár másodperccel később labdát lopott és zsákolt belőle – 14 pontjából 12 érkezett akkor, amikor az egál állásból tíz egység feletti előnyt kovácsolt a Pelicans. Ez volt egyébként a döntő időszak, az itt kialakult különbség már elégnek bizonyult a végéig, következőleg idegenben, a Suns vendégeként kell majd helytállniuk.

Carmelo Anthony debütált. A Damian Lillardot hátfájdalmak miatt nélkülöző, back-to-back érkező Portlandben visszatért az NBA-be a korábbi pontkirály, Carmelo Anthony, de egyelőre meglehetősen felemás teljesítményt nyújtott: rögtön kezdőként kapott szerepet, 24 percet játszott, de csak 4/14-es mezőnymutatóval jutott el tíz pontig, négy lepattanójára és egy blokkjára jutott öt eladott labda, illetve öt fault, a 24 perce alatt pedig -20-ban volt vele a csapata, ami messze a legrosszabb mutató volt a Blazersnél. Melo egyébként nem sokat vacakolt, a meccs első portlandi dobását rögtön ő vállalta el (és hagyta ki), majd a másodikból már bevert egy triplát, a következő védekezésnélpedig kiosztott egy blokkot, meglehetősen aktívan kezdte a meccset. Terry Stotts azt mondta, hogy semmi gond nem volt új játékosa teljesítményével, hiszen tegnap csatlakozott csak a csapathoz, egyetlen teljes edzésen sem vett még részt, csak egy egyszerű dobóedzésen mutatkozott be a többieknek – lesz ez még jobb is, bő egy éve nem játszott, neki is idő kell, míg felveszi a ritmust. A fáradtabb, vezérük nélkül küzdő vendégek a második félidőre egyébként is kifulladtak, ott már nem nagyon tudták tartani a lépést a frissebb ellenféllel, a harmadik negyedben kapott 35 pontból és a kétszámjegyű hátrányból már nem tudtak visszajönni, úgyhogy az utóbbi tíz meccsből nyolcadszor kaptak ki, 5-10-es mérlegükkel pedig már csak a Warriorst előzik meg Nyugaton - ráadásul idegenbeli túrájuk következő állomása Milwaukee lesz...

A Pelicans legjobb dobói:Holiday 22/3, Ingram 21/3, Redick 18/12
A Trail Blazers legjobb dobói:McCollum 22/12, Whiteside 14, Simons 13/9

Sacramento Kings–Phoenix Suns 120–116

Nagyobb volt a különbség. A végeredmény szoros meccset sejtet, de ennél jóval simábban nyert a Sacramento, amely már az első negyed közepén magához ragadta a kezdeményezést, a Sunsnak hamar időt kellett kérni és a nyitó tizenkét perc végén már 33–19 állt az eredményjelzőn – hamarosan húsz pont körülre nőtt a különbség, majd a harmadik negyed elején volt már 23 is. Itt a Phoenix zónavédekezése és Devin Booker kicsit megfogta a Kings játékosait, kimaradt jó pár dobás és hamar csökkent is a távolság, a záró etapban már tíz alá is benézett a Suns, ám mielőtt igazán elkezdett volna égni a ház, jött a parádés napot kifogó Bogdan Bogdanovics és néhány nagy triplával stabilizálta csapatát - a szerb dobógép 31 pontos karriercsúccsal és 7/9 hármassal zárt, úgy játszott, mintha csak egy FIBA-eseményen venne részt. A végén a Suns még próbált kellemetlenkedni, de a Kings nem roppant meg, lemenedzselte a végjátékot és újabb nagyon fontos győzelmet aratott úgy, hogy Bagley és Fox hiánya mellett azt is elbírta, hogy Buddy Hield 3/14-et szenvedett össze mezőnyből - Bogdanovics extrája mellett Cory Joseph 14 gólpasszal karriercsúcsot döntött, RichaunHolmes 20 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát szállított, de Nemanja Bjelica (17 pont, 8 lepattanó, 3/5 tripla) is hozzátette a magáét, összességében jól játszott a Sacramento.

Most ennyit tudott a Phoenix. Egy nehéz back-to-back második felén lépett pályára a vendégcsapat úgy, hogy bár Ricky Rubio megpróbálkozott a játékkal, de 0/7-es mezőnymutatóval, 1 ponttal és 2 gólpasszal kiszállt a meccsből, továbbra is fájt a háta, a második félidőben már nem került pályára. Szintén sérülés miatt egyébként Aron Baynest is nélkülözniük kellett, úgyhogy meglehetősen tartalékosan (Deandre Ayton még az eltiltását tölti) léptek pályára, de a második félidőben a védekezésváltással, illetve Devin Booker (30 pont, 8 gólpassz, 10/20 mezőnyből), Kelly Oubre Jr. (20 pont, 8 lepattanó, 5 labdaszerzés), Cameron Johnson (18 pont, 4/9 tripla)és Mikal Bridges (20 pont, 6/9 mezőnyből) remek játékával visszajöttek a 20 pont feletti hátrányukból és izgalmassá tették a végét – ahhoz azonban már nem volt elég erejük, hogy fordítsanak, úgyhogy most annyi volt tőlük a legtöbb, hogy harcra késztették a Sacramentót. Az utóbbi meccseken azért megtorpant Monty Williams együttese, hatból négyszer vereséget szenvedtek, következőleg a New Orleans ellen nagyon kéne nekik a győzelem.

A Kings legjobb dobói:Bogdanovics 31/21, Holmes 20, Bjelica 17/9
A Suns legjobb dobói:Booker 30/9, Oubre Jr. 20/3, Bridges 20/3

Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 112–107

Végig kapaszkodott a Thunder. Nem érződött a back-to-back az OKC játékán, esetleg annyiban, hogy Chris Paul, Shai Gilgeous-Alexander és Steven Adams nem nagyon találta el a gyűrűt, de mindhárman hasznosakvoltak másképp, a pontszerzésre pedig volt emberük: Dennis Schröder már a nagyszünetig beszórt 20 egységet és végül 31-gyel zárt 12/20-as mezőnymutatóval, Danilo Gallinari 25-ig jutott 7/11 jó dobással, illetve az Adams helyén játszó Nerlens Noel is betett a közösbe 15 pontot, rá is lehetett számítani. Nekik köszönhetően a vendégek gyakorlatilag végig ott is lihegtek a Lakers nyakán, a félidőben úgy lett közte tíz, hogy pont a szünet előtt erősített még erre rá a LAL, majd később is visszajöttek egy nagyobb hátrányból, sőt, három perccel a vége előtt még elindítottak egy 9–0-s rohamot, amellyel két egységre zárkóztak a végjátékban. Itt azonban engedtek egy clutch támadópattanót Danny Greennek, kaptak egy triplát Caldwell-Pope-tól és az utolsó játékaikat elrontották támadásban, úgyhogy végül mégis kikaptak, hiába harcoltak nagyot.

Ezt is behúzta a Lakers. A mérkőzést nagyrészt a hazaiak tartották kézben, leszakítani nem tudták ellenfelüket, de végig ők irányítottak és ők jártak előrébb, az első félidőben 63 pontot dobtak és később is jól működött a játékuk, 30 pontot dobtak gyorsindításból, érvényesítették az akaratukat. LeBron James újabb tripla-duplát hozott (25 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz) és ezzel ő lett az első, aki mind a 30 csapat ellen megcsinálta ezt, mellette egy-két gyengébb meccs után újra önmaga volt Anthony Davis (34 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk), Kentavious Caldwell-Pope 3/4 triplát és 13 pontot tett hozzá, Rajon Rondo 8 ponttal és 10 gólpasszal szállt be és azt is elbírták, hogy Kyle Kuzmát „kiüssék” a meccsből a második negyedben – alig kilenc percet játszott, majd kapott egy ütést az arcára és nem tért már vissza a pályára, csak a padra, de egy jól látható szem körüli sérüléssel. A végén azért kellett egy-két clutch megmozdulás, de összességében ha nem is gálázva, viszont magabiztosan és jól játszva hozták az újabb győzelmet, ezzel 12–2-vel továbbra is vezetik a ligát, az igazi feladat azonban csak most jön: karácsonyig jó pár nehéz meccset játszanak, nagyrészt idegenben, ha majd akkor is ők állnak az élen, akkor lehet igazán tartani tőlük a riválisoknak.

A Lakers legjobb dobói:Davis 34/9, James 25/6, Caldwell-Pope 13/9
A Thunder legjobb dobói:Schröder 31/9, Gallinari 25/6, Gilgeous-Alexander 16/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik