Irving elképesztő önbizalma győzelmet ért a Clevelandnek

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.01.27. 14:42
null
A Cleveland a Toronto fölé nőtt (Fotó: Reuters)
Mára virradóra 10 mérkőzést rendeztek meg az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, kettő meccs is az utolsó pillanatokban dőlt el, méghozzá meccsfordító triplákkal. A nap legelképesztőbb megoldása a mindössze másodéves Kyrie Irvingé, a frissen All Starnak választott irányító kétpontos hátrányban nagyon messziről eresztett el egy hármast Torontóban, ezzel a Cavaliers már hármas győzelmi szériánál tart. Hasonló eseménysorok zajlottak le a ligautolsó Charlotte otthonában is, ahol Gerald Henderson inkább „muszájból" eresztette el a távoli triplát, emberrel a nyakában, de ő is kétpontos mínusznál nyert mérkőzést hazai környezetben régóta nyeretlen csapatának a tartalékos Minnesota ellen. Ezenkívül is születtek nagy meglepetések, hiszen a Clippers zsinórban negyedszer vesztett, míg a Washington a Chicagót is meglehetősen simán verte el saját közönsége előtt. Rengeteg érdekesség történt még ezen a játéknapon, nézzük a teljes összefoglalót!

 

 

Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 98–99

Az utóbbi hetekben egy igazi szupersztár született a világ első számú kosárlabdaligájában, ő nem más, mint Kyrie Irving, a tavalyi esztendő legjobb újonca. A pár napja az All-Star Gála cserejátékosai közé is beválasztott hátvéd az utóbbi két mérkőzésén összesen szerzett 75 pont után most 32-őt szórt a Torontónak idegenben, s két egységnyi hátránynál, egy igen izgalmasan alakuló találkozón olyan triplát vállalt el, amilyen csak a legnagyobbaknak jut eszébe, pláne, hogy nem egálnál kellett döntenie, hanem kétpontos hátrányban igyekezett megmenteni övéit. A hármas gyönyörű ívben hullt be, a Cavaliers pedig zsinórban harmadszor is nyert, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Raptors távolodik a rájátszástól. A nemrég megszerzett Speights, Ellington páros egyébként 29 pontot szállított a kispadról beállva, nekik tehát szintén fontos szerepük volt a győzelemben.

A Raptors legjobb dobói: A. Johnson 18, A. Anderson 17, Ed Davis 16
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 32, Speights 17, T. Thompson 14

 

Philadelphia 76ers–New York Knicks 97–80

Az innentől zsinórban nyolc hazai mérkőzést játszó Philadelphia megkezdte a felzárkózást, méghozzá nem is akárhogyan. A keleti második New York Carmelo Anthony 25 pontjával, Amare Stoudemire 20 egységével és Raymond Felton visszatérésével együtt sem tudtak pariban lenni a ma mindent egy lapra feltevő vendéglátókkal, akik az öt legjobb játékosukkal kezdték a mérkőzést, feladva az eddig idén nem igazán beváló kispadépítési stratégiát. Az első All-Star Gálájára készülő Jrue Holiday 35 pontot szórva állt serege élére, mellette pedig Evan Turner és Nick Young is ponterősen játszottak, de még így is hét győzelemnyire van az 50 százalékos mutatótól Doug Collins együttese.

A 76ers legjobb dobói: Holiday 35, N. Young, Turner 20-20
A Knicks legjobb dobói: Anthony 25, Stoudemire 20, Felton 8

 

Washington Wizards–Chicago Bulls 86–73

A fővárosiak amint visszakapták három hete John Wall-t, azóta kis túlzással megállíthatatlanok, s a mérkőzéseik kétharmadát simán nyerték, ezeket ráadásul többnyire idegenben hozták. Most saját közönségük előtt fogadhatták a Derrick Rose és Luol Deng nélkül is remek formában lévő Chicagót, s annak rendje és módja szerint két vállra is fektették a „nagyvadat". A vendégeknél egyedül a 19-et szóró Nate Robinson ért el kétszámjegyű dobóteljesítményt, a mostanában ponterős Carlos Boozer pedig hamar kiszállt a játékból csúnya faultja és technikaija miatt, így a végjátékra mér nem is maradtak izgalmak. A 15 pontos, 16 lepattanós Emeka Okafor régi önmagát idézte a hazaiaknál, míg a vendégeknél is egy center, az egy pont híján tripla duplázó Joakim Noah (9 pont, 17 lepattanó, 10 gólpassz) vitte a prímet.

A Wizards legjobb dobói: Nené 16, Okafor, Wall 15-15
A Bulls legjobb dobói: N. Robinson 19, J. Butler, Noah, R. Hamilton 9-9

 

Charlotte Bobcats–Minnesota Timberwolves 102–101

16, sorozatban elvesztett hazai mérkőzés után először tudott nyerni saját közönsége előtt a Charlotte, mely egy hihetetlenül kaotikus végjáték után, a messziről triplát értékesítő Gerald Henderson győztes pontjaival diadalmaskodott a mérkőzést sokáig uraló Minnesota ellen. A 22 pontos Luke Ridnour húzta Timberwolves megint elfogyott a végjátékra, ami ilyen tartalékos felállásban érthető is, hiszen a Love, Pekovics, Sved, Roy, Budinger ötös ma sem állhatott a Rick Adelman vezetőedzőt helyettesítő Terry Porter rendelkezésére. A 25 pontos, 8 lepattanós, 8 gólpasszos Kemba Walkerre nem volt ellenszere a vendég gárdának, viszont Ricky Rubio (14 pont, 8 gólpassz, 5 szerzett labda) hosszú idő után először hozott igazán jó számokat.

A Bobcats legjobb dobói: Walker 25, Sessions 23, B. Gordon 18
A Timberwolves legjobb dobói: Ridnour 22, Barea 19, Rubio 14

 

Houston Rockets–Brooklyn Nets 119–106

A Rockets nagyon sok bukta után végre győzelmi széria építésébe fogott, ráadásul nem is gyenge ellenfelet vert el magabiztos játékkal a 29-et dobó James Harden fémjelezte texasi alakulat. Deron Williams a minap kisebb sérülést szerzett, de most 27 ponttal és 11 gólpasszal extrát hozott, viszont védekezésben nem tudott hatékony lenni a Nets, mely egyhuzamban másodszor kapott ki nyugati túráján. A houstoniaknál a 20 pontos, 16 lepattanós dupla duplát szállító török centert, Asikot is a nyerőemberek közt kell említenünk.

A Rockets legjobb dobói: Harden 29, Asik 20, Parsons 16
A Nets legjobb dobói: Deron Williams 27, B. Lopez 21, Joe Johnson 13

 

Milwaukee Bucks–Golden State Warriors 109–102

Az egykori GSW-játékos, Monta Ellis hős lett a régi társak ellen, hiszen a 20-at szóró dobóhátvéd értékesítette azt a kosarat, mellyel érdemben lezárta a találkozót a Bucks. A másik ász a harmadik negyedben eszméletlen dobóparádét rendező Brandon Jennings volt, aki 20 pontjából 18-at ebben a 12 percben szerzett. Ezt az etapot ráadásul 35-19-re nyerte meg a Milwaukee, mely onnantól uralta az eseményeket, pedig az első félidőben még a 26 pontos Stephen Curry húzta Warriors tűnt jobbnak ezen az estén.

A Bucks legjobb dobói: Ellis, Jennings 20-20, Ilyasova 18
A Warriors legjobb dobói: Curry 26, K. Thompson 19, Jack, Landry 13-13

 

San Antonio Spurs–Phoenix Suns 108–99

Minden csoda három napig tart – szól a mondás –, igaz ez a Sunsra is, hiszen Lindsey Hunter két fantasztikus győzelemmel „ünnepelte", hogy őt nevezték ki az arizonaiak vezetőedzőjének Alvin Gentry felállítása után, ám a zsinórban nyolcadszor diadalmaskodó Spurs még Tim Duncan távollétében is nagy falatnak bizonyult a 25 pontos Miachael Beasley vezette Phoenix számára. Tony Parker megállíthatatlanul robogott, 31 pontja és 7 gólpassza igazolja klasszisát, Manu Ginobili a padról beállva 20 egységgel "támogatta meg" hátvédtársa extra produkcióját.

A Spurs legjobb dobói: T. Parker 31, Ginobili 20, Splitter 13
A Suns legjobb dobói: Beasley 25, Dudley 23, Tucker 11

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Kyrie Irving, aki jelenleg a liga legjobb formában lévő kosarasaként extra önbizalmat szerzett, és ezt csapata, a gyengécske Cleveland javára tudja fordítani estéről estére, így eshetett meg az, hogy zsinórban a harmadik jóval esélyesebb rivális ellen is győzelemre vezette övéit.
A nap lúzere: A Minnesota Timberwolves, amely a liga két leggyengébb (mutatójú) csapatától kapott ki két játéknapon belül. Extrán tartalékos kert ide vagy oda, nagyon mélyre került a hátvédposztokon jelenleg is elég erősnek tűnő együttes.

Denver Nuggets–Sacramento Kings 121–93

Ahogy az várható volt, a liga egyik legjobb "hazai csapata", a Nuggets mindenféle erőlködés nélkül ütötte ki a 16 pontos Aaron Brooky húzta Sacramentót. Ty Lawson egyre jobb formába lendül a bizonytalan szezonkezet után, 26 pontjával, 6 gólpasszával és 4 labdaszerzésével kiemelkedőt nyújtott, mellett pedig Andre Iguodala is elérte a 20-as határt. A coloradóiak 20 hazai fellépésükből három kivétellel az összeset megnyerték, s robognak az élmezőny után nyugaton.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 26, Iguodala 20, Gallinari 14
A Kings legjobb dobói: A. Brooks 16, T. Evans 15, I. Thomas, T. Robinson 10-10

 

Utah Jazz–Indiana Pacers 114–110 – hosszabbítás után

A hazai környezetben nagyon jól szereplő Jazznek volt mit jóvátennie, hiszen 24 órával korábban nem kis versébe futott bele a rájátszásba igyekvő Corbin-legénység Los Angelesben. Az ellenfél viszont a liga egyik legjobb védőcsapata, az Indaiana Pacers volt - ezen a derbin mégsem a defenzív hatékonyságon volt a hangsúly, gyakorlatilag az összes kulcsember megszórta magát. A rendes játékidő végén a 23-at szóró Paul George egalizált, aztán egy kis kavarodás után már nem született pont, jöhetett a túlóra. A 24 pontos David West vezette Pacers a ráadás végén már nem tudott élni esélyeivel, így újra kikapott idegenben.

A Jazz legjobb dobói: Al Jefferson 25, Millsap 21, Hayward 15
A Pacers legjobb dobói: Da. West 24, George 23, Ge. Hill 22

 

Portland Trail Blazers–Los Angeles Clippers 101–100

Chris Paul Portlandben sem tudta vállalni a játékot, ez pedig a Clippers egyhuzamban beszedett negyedik vereségét eredményezte Portlandben, ahol a tripla duplázó Nicolas Batum (20 pont, 10 lepattan, 12 gólpassz) mellett az egész kezdőötös kitett magáért. A Los Angeles-ieknél a sérülten játszó Blake Griffin (24 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) gyakorlatilag megállíthatatlan volt, ám rajta kívül csak az ex-oregoni Jamal Crawfordnak ment jól (19 pont) igazán, ez pedig kevés volt. A győztes pontokat JJ Hickson szerezte meg büntetőből, Crawford pedig a potenciális fordító-tempót rontotta el.

A Blazers legjobb dobói: Batum, Lillard 20-20, Matthews 18
A Clippers legjobb dobói: Griffin 24, Ja. Crawford 19, Bledsoe, M. Barnes 11-11

NBA
ALAPSZAKASZ, 85. JÁTÉKNAP
Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 98–99
Philadelphia 76ers–New York Knicks 97–80
Washington Wizards–Chicago Bulls 86–73
Charlotte Bobcats–Minnesota Timberwolves 102–101
Houston Rockets–Brooklyn Nets 119–106
Milwaukee Bucks–Golden State Warriors 109–102
San Antonio Spurs–Phoenix Suns 108–99
Denver Nuggets–Sacramento Kings 121–93
Utah Jazz–Indiana Pacers 114–110 – hosszabbítás után
Portland Trail Blazers–Los Angeles Clippers 101–100
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik