Hosszabbításban nyerte a portlandi rangadót az OKC

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.03.08. 10:12
null
Az OKC nyerte a rangadót (Fotó: Twitter)
Ugyan Damian Lillard 51 pontot szórt, ez sem volt elég a Blazersnek az OKC elleni csoportrangadón az észak-amerikai kosárliga (NBA) alapszakszának ma hajnali rangadóján – Russell Westbrookék túldobták ellenfelüket és hosszabbításban elvitték a nagyon fontos győzelmet Portlandből. A keleti derbi simábban alakult, a listavezető Milwaukee nem adott sok esélyt a konferencia harmadik helyén álló Pacersnek.

 

Milwaukee Bucks–Indiana Pacers 117–98

A második félidőben már nem kérdezett a Bucks. Sőt, mondhatnánk úgy, hogy csak a második negyedben került kisebb gondba a hazai alakulat, mert a nyitó tizenkét percet is megnyerte már nyolc ponttal, amiből a nagyszünetig négy maradt, aztán a harmadik játékrészben megint meglépett, az utolsó etapban pedig egy 12–0-s rohammal végleg eldöntötte a küzdelmet – összességében magabiztos játékkal hozta a keleti rangadót Mike Budenholzer alakulata. Egyénileg Giannis Antetokounmpo (29 pont, 10/17 mezőnyből, 8/8 büntető, 12 lepattanó, 5 gólpassz), Khris Middleton (27 pont, 4/7 tripla, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Brook Lopez (13 pont, 3/4 tripla, 4 blokk) emelhető ki, csapatszinten a 40 százalékos triplázás és a 10 kiosztott blokk említhető leginkább pozitívumként, de annak is örülhetnek, hogy Pau Gasol már tizenegy percet játszott, az újonc Donte DiVincenzo pedig december közepe óta először léphetett pályára, kilenc perce alatt rögtön hozzá is tett öt pontot. Két vereség után nagyon kellett nekik egy ilyen magabiztos győzelem, következőleg a Charlotte-ot fogadják.

Ez a realitás? Hiába áll a keleti harmadik és az egész ligát tekintve ötödik helyen a Pacers, Victor Oladipo nélkül ettől a csapattól senki sem várja el, hogy nyerjen például a listavezető Milwaukee otthonában, sőt, tulajdonképpen ez a 19 pontos vereség akár papírformának is mondható – főleg, hogy Domantas Sabonisra sem számíthatnak már egy ideje. A második negyedben volt még egy 17–7-es futásuk, azzal jöttek vissza négy pontra, de ennél több most nem volt bennük, a védekezésük megint nem tudta úgy limitálni az ellenfelet, hogy a támadójátékukkal partiban lehessenek, ráadásul elöl a "maradék" playmakereik sem fogtak most ki jó napot, pontosabban a Bucks védekezésével nem bírtak. Egyedül Myles Turner (22 pont, 17 lepattanó, 3 gólpassz, 3 blokk) dicsérhető egyénileg, de ez kevésnek bizonyult, 40 százalék alatt dobtak mezőnyből, úgyhogy következőleg Philadelphiában már a harmadik helyük megőrzéséért csatáznak.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 29/3, Middleton 27/12, Lopez 13/9
A Pacers legjobb dobói: Turner 22/12, Bogdanovic 17/9, O'Quinn 11

Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 121–129 – hosszabbítás után

A Thunder örülhetett. Nem volt „egyszerű” mérkőzés, a két csoportrivális azonos mérleggel kezdte meg a játéknapot, úgyhogy parázs volt a hangulat és érezhető volt a tét, mindkét együttes elég magas fordulatszámon pörgött. Óriási különbségek nem is alakultak ki, igazából egyik fél sem tudott könnyedén labdát járatni, jók voltak a védekezések és az egyéni klasszisok érvényesültek, amelyben végül egy hajszállal jobbnak bizonyult az OKC. A végig szoros összecsapás hajrájába is abszolút fej-fej mellett mentek bele a felek, volt dupla technikai, a Blazersnél kimaradt két clutch büntető, a Thundernél volt nagyon bosszantó eladott labda az utolsó másodpercekben, az utolsó szó pedig végül a hazaiaké volt, akik 2.9 másodperccel a vége előtt Aminu büntetőivel kiegyenlítettek, úgyhogy jöhetett a ráadás. Itt viszont a már kiállított Nurkic nélkül küzdött Terry Stotts alakulata, amit ki is használt az OKC és egy 8–0-s rohammal a maga javára billentette a mérleg nyelvét. Hibák persze itt is akadtak még, de végül a felfokozott hangulatú összecsapáson a vendégek bizonyultak jobbnak, akik így egy gyenge széria után arattak borzasztó fontos győzelmet az egyik fő riválisuk otthonában, amellyel visszaszerezték a nyugati harmadik helyet.

Pedig Lillard mindent megtett. Ellenállhatatlan napja volt Damian Lillardnak, a Portland irányítójától különösebben extra dobóforma sem kellett mezőnyből, főleg kintről, mert folyamatosan eljutott a festékbe és sorra harcolta ki a faultokat: 18/20 büntetőt küldött a gyűrűbe a 15/28 jó mezőnydobása mellett, úgyhogy triplaeső nélkül szórt be 51 pontot, ami szezoncsúcsot jelent számára. Az ő elképesztő formája azonban egyedül végül kevésnek bizonyult, mellette csak CJ McCollum jelentett komolyabb veszélyt a gyűrűre, míg a túloldalon Paul George (32 pont, 14 lepattanó, 6 gólpaszs, 7/23 mezőnyből, 17/20 büntető) szintén „hazajárt” a büntetővonalra, Russell Westbrook (37 pont, 14/28 mezőnyből, 5/8 tripla, 3 gólpassz, 8 eladott labda) pedig mezőnyből fogott ki remek formát. Összességében egyik csapat sem dobott jól, főleg kintről (30 százalék alatt), a 14-14 gólpassz sem túl üdítő csapatszinten, de az eggyel több szupersztár végül legyőzte Lillard nagy napját, a hosszabbításban egy rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy elússzon a derbi a hazaiak számára. Ezzel egyébként érdekes módon idén 0–4-re (!) állnak a Thunderrel szemben...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 51/9, McCollum 25/9, Nurkic 13
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 37/15, George 32/9, Grant 14/3, Schröder 14

NBA, ALAPSZAKASZ
Milwaukee Bucks
–Indiana Pacers 117–98
Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 121–129 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik