Hiába Harden 45 pontja, kikapott a Rockets; bravúros OKC-siker

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.08.13. 08:47
null
James Harden 45 pontja ellenére is kikapott a Houston (Fotó: Getty Images)
James Harden 45 pontja ellenére az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) keddi játéknapján a Houston Rockets 108–104-re kikapott az Indiana Pacerstől. A Miami Heat egy ponttal kapott ki az Oklahoma City Thundertől.

 

Houston Rockets–Indiana Pacers 104–108

Harden megpróbálta, Gordon visszatért. Russell Westbrook nem lépett pályára a Houstonnál (sőt, úgy tűnik, hogy komolyabb gondja van és a PO is bizonytalan számára), de ez nem vetette vissza James Hardent, aki jó szokása szerint megpróbálta egyedül megnyerni a mérkőzést. A korábbi MVP végül 45 pontot szerzett 13/21 jó dobással, 7/14 triplával és 12/14 büntetővel, leszedett 17 lepattanót és kiosztott 9 gólpasszt 3 labdaszerzés mellett, a hajrában pedig egymaga hozta vissza csapatát 14 pontos hátrányból – négy és fél perc alatt egy 14–2-t repesztettek és egy labdára voltak a győzelemtől. Az utolsó lépést aztán nem tudták megtenni, a Pacers egy támadópattanóval és két büntetővel kimozogta a helyzetet, de Hardennek láthatóan jót tett az előző meccs kiülése – igaz, rajta kívül értékelhetetlen volt most a Rockets, csapatszinten 37%-kal dobtak és 28%-kal tripláztak, támadásban semmi sem jött össze. Visszatérhetett viszont Eric Gordon, aki hosszabb sérülése után először léphetett pályára tétmeccsen a buborékban, de egyelőre csak kereste önmagát, 20 perc alatt 5/15-öt dobott mezőnyből, közte 1/9 triplával és volt 6 eladott labdája is 0 gólpassz mellett – sebaj, a playoffig még van egy meccse belelendülni...

Jó volt a Pacers. TJ Warren és Malcolm Brogdon is kiülte ezt a meccset az Indynél, de a társak így is remekül védekeztek, a megnyert lepattanózás mellett volt 15 labdaszerzésük és a gyengébb első negyed után még így is inkább az ő akaratuk érvényesült – a hajrára gyakorlatilag eldöntötték a meccset, de aztán az utolsó másodpercekben mégis Myles Turner támadópattanója és Justin Holiday két büntetője kellett a sikerhez. Az egyéves szerződéshosszabbítást kapó Nate McMillan vezetőedző azért nem izgulta túl a dolgokat, szerinte tényleg a pihentetés a lényeg, lehet, hogy Warren a következő meccset is kihagyja majd, mindenesetre elégedett volt játékosaival annak ellenére, hogy támadásban azért voltak gondjaik a két kezdő pontszerző/helyzetteremtőnélkül – nem dobtak jól (40%), de a tervezett taktikát végrehajtották és végül nyerni tudtak, úgyhogy minden rendben.

A Rockets legjobb dobói:Harden 45/21, Green 14, Gordon 13
A Pacers legjobb dobói:J. Holiday 18/12, Turner 18, Sumner 17/6

Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 121–125

Embiid megint megsérült. Brett Brown végül a pihentetés ellen szavazott és az előző esti cserecsapat után most mindenkit pályára küldött, akit csak lehetett - ott volt a teljes kezdő, még Joel Embiid is visszatért némi meglepetésre. Csak aztán a center számára nem tartott sokáig a meccs: még az első félidőben csuklósérülést szenvedett, majd nem is tért vissza a pályára, sőt, a kispadra sem, bár a röntgen negatív lett és elsőre úgy tűnik, hogy talán nincs nagy baj. Egyébként nem volt rossz a Philly így sem, bár végül senki nem játszott 30 percet, de megnyerték az első negyedet hét ponttal és a kezdőkkel pluszban voltak – Tobias Harris és Al Horford kifejezetten jól mozgott, míg a padról Furkan Korkmaz szórt be 21 pontot és 5/9 triplát. Nyerni végül nem tudtak, az egylabdás végjátékot elbukták, de nekik most az a nagy feladat, hogy Embiidet felkészítsék a Boston elleni szériára, illetve hogy ők maguk felkészüljenek arra, hogy lehet, hogy összevissza kerettel kell helytállniuk.

Edzőmeccs volt. Tipikusan olyan mérkőzést játszottak a felek, amilyet egy átlagos előszezonban szoktak, a kezdők 19-29 percet kaptak, próbálgattak ezt-azt, majd a végén a cserék eldöntötték, hogy mi legyen. A kezdőkkel ezúttal valamivel talán jobb volt a Philly, de a Raptorsnál sem voltak különösebb gondok, majd a második sorok csatáját meg is nyerték a kanadaiak: az oda-vissza billegő meccsen Stanley Johnson talált be fél perccel az órán, majd a Sixers elrontott dobása után 6.9 másodpercnél elsüllyesztette a győztes duplát is. A figurát itt egyébként nem Nick Nurse, hanem a segédedző, Adrian Griffin rajzolta fel, aki megkérte a vezetőedzőt, hogy hadd meccseljen és meg is kapta a lehetőséget – a játékosok nagyon elismerően beszéltek róla, biztosak benne, hogy kap vezetőedzői állást.

A 76ers legjobb dobói:Harris 22/3, Korkmaz 21/15, Neto 17/6
A Raptors legjobb dobói:Lowry 19/3, Boucher 19/12, Powell 17/9

Oklahoma City Thunder–Miami Heat 116–115

Nem számított. Remekül kezdett a Miami, 42–29-re nyerte az első negyedet Erik Spoelstra csapata, majd a második játékrész leeresztése után a harmadikban is dominált, azt 34–20-ra húzta be – vezetett 22 ponttal is, mielőtt összeomlott és átengedte a találkozót a Thundernek. A kezdőben Jae Crowder egy kisebb sérülés miatt csak nyolc percet játszott, de Butler, Adebayo, illetve a remek napot kifogó Duncan Robinson (19 pont, 5/7 tripla) is csak 16-16 percet kapott, a kezdőben egyedül Goran Dragic érte el a húszperces határt – egyénileg egyébként Robinson mellett még Tyler Herrót érdemes kiemelni, aki 9/16 jó dobással kereken 30 pontot termelt a padról beszállva. A floridaiakat különösebben nem zavarta, hogy leadták az előnyt, már fix, hogy az Indiana Pacersszel találkoznak a playoff első körében, arra készülnek – Kendrick Nunn mondjuk mégsem térhetett még vissza, de addigra elvileg már számíthatnak rá.

Bazley és Muscala beélesítve. Az utóbbi mérkőzéseken jóval nagyobb szerepet kapott ez a két játékos a Thundernél, mint korábban és mindketten éltek is ezzel, Darius Bazley például sorozatban harmadszor jutott húsz pont fölé – most 21-et szórt 9 lepattanóval és 4 gólpasszal úgy, hogy 5/8 triplát elsüllyesztett és végül csak 27 percet játszott. Mike Muscala pedig az a magasember lett ebben a rotációban, aki a kinti dobásokért felel és az utóbbi mérkőzéseken ezt meg is mutatta, majd bár most Steven Adams (és a többiek) visszatérésével visszakerült a padra, de a hajrában ő nyerte meg a meccset: fél perccel az órán egy triplával egyenlített, majd Solomon Hill duplája után, öt másodperccel a vége előtt egy újabb hármassal beállította a végeredményt. A 22 pontos hátrányból felálló Thundernél egy baj van, az, hogy Luguentz Dort megsérült, amikor találkozott Crowderrel és bár mindketten kidőltek, de Crowderrel elvileg nincs baj, ő rendben lesz – Dort térde viszont megsínylette az esetet, számára bizonytalan a folytatás.

A Thunder legjobb dobói:Bazley 21/15, Gilgeous-Alexander 18/6, Gallinari 14
A Heat legjobb dobói:Herro 30/9, Robinson 19/15, Dragic 16/3

Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 111–124

A végét a Clippers vette komolyabban. Szorosan alakult ez a mérkőzés, amelynek az volt a tétje, hogy LAC-siker esetén eldől a két csapat alapszakasz-helyezése, Denver-győzelemmel viszont az utolsó találkozók döntenek – viszont mindez talán jobban érdekelte a Los Angelest, mint a Nuggetset. Mike Malone ugyanis kiültette kezdőit és arra szavazott, hogy mindenki frissebb, egészségesebb legyen a PO előtt, pedig akkor még ők vezettek – végül a záró etapot 34–19-re bukták el, itt fordult át a találkozó. Jerami Grant továbbra is jó formában van (most 25 pontot szórt), Nikola Jokics 17 pontot és 13 gólpasszt tett hozzá, Michael Porter Jr.-ral abszolút érdemes számolni, annyi, hogy a Harris-Barton duót még mindig nem láttuk a buborékban – viszont így is jól álltak a Lakers és a Clippers ellen, mielőtt elővették a cseresort, úgyhogy bizakodóak lehetnek.

Leonard és George is jó formában van. A seeding meccsek végére azért formába lendült a Clippers két vezére, mindketten kaptak itt-ott némi pihenőt, de főleg Leonard volt az, akinek fel kellett hoznia magát – most viszont a látottak és Doc Rivers szerint is mindketten rendben vannak, várják a rájátszást. Ezúttal PG 27 pontot termelt 4/9 triplával, Leonard pedig 26-ig jutott 9/16 jó dobással, melléjük jött a padról a távolléte után most már szintén magára találó Lou Williams (23 pont, 7 gólpassz, 8/13 mezőnyből) és a kezdőben dupla-duplázó Ivica Zubac (15 pont, 12 lepattanó, 21 perc) is. A Harrell-Shamet-Beverley trió nem játszott, szóval nekik is bőven voltak hiányzóik, de Riversnek az tetszik, hogy hogyan reagál a csapata akkor, amikor élesebb a helyzet – szerinte a mostani negyedik negyed is erre volt példa, főleg, hogy már a harmadik negyedben is futottak egy 13–0-t, amikor bekeményítettek. Így övék lett a második kiemelés, a Dallasszal találkoznak az első körben.

A Nuggets legjobb dobói:Grant 25/12, Jokics 17/3, Porter Jr. 11
A Clippers legjobb dobói:George 27/12, Leonard 26/3, Williams 23/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik