HFL: drámai csatában Hungarian Bowl-győztes a Budapest Wolves

Vágólapra másolva!
2018.07.14. 20:12
A Budapest Wolves nyerte meg a magyar amerikaifutball-liga (HFL) kiemelt osztályának 2018-as kiírását, miután a döntőben 34–30-ra legyőzte a Miskolc Steelers csapatát.
Története 6. Hungarian Bowl-címét szerezte meg a Budapest Wolves (Fotó: Földi Imre)

 

HFL 2018
DÖNTŐ, A XIII. HUNGARIAN BOWL
Budapest Wolves (1.)–Miskolc Steelers (2.) 34–30
(14–7, 7–7, 6–7, 7–9)

A 13. Hungarian Bowlban a rekordgyőztes, de 2012 óta az újabb, immáron hatodik elsőségére hiába váró Budapest Wolves és az előző két kiírásban egyaránt döntőző, ebből egyet megnyerő Miskolc Steelers csapott össze.

A felek az alapszakaszban Felsőzsolcán mérkőztek meg, akkor a házigazda Steelers 21–13-ra nyert, elvéve a fővárosiak veretlenségét.

A Steelers ugyanakkor a Budapest Cowbellstől kikapott hazai pályán, míg a Farkasok legyőzték fővárosi riválisukat, és mind a három csapat 6–1-es mérleggel fejezte be az alapszakaszt. A Miskolc az elődöntőben a tavaly finálé „visszavágóján” simán, 33–14-re legyőzte a Cowbellst, a Wolves pedig a Nyíregyházát verte meg 35–20-ra, így harcolták ki helyüket a fináléban.

Nagyszerű időben, mintegy 5500 néző előtt, kiváló hangulatban került sor a döntőre a Szusza Ferenc Stadionban. A szokásoknak megfelelően ezúttal is számos drukker kedvenc NFL-csapata dresszében látogatott ki az összecsapásra, a legtöbben még mindig a New England Patriots szerelésében mutatkoztak, de a bajnok Philadelphia Eagles mezét is rengetegen öltötték magukra, és sok Jacksonville Jaguars-szimpatizáns is tiszteletét tette.

A Budapest Wolves kezdett jobban: Lenner Péter nagy játékai, majd Darius Lewis labdaszerzése is touchdownnal zárult (14–0), s bár a szezon legjobb támadójának megválasztott Bencsics Márk is adott az ellenfélnek egy TD-passzt (ebből Jónás Máté szerzett pontokat), ezt követően saját csapattársával is megtette ezt (Madarassy Kristóf köszönte), így 21–7-re vezettek a Farkasok.

Az előző két kiírásban egyaránt döntőző, ebből egyet megnyerő Miskolc Steelerst persze nem kellett félteni, és az alapszakasz hét meccsen 1000 yard fölé jutó futó Andre Whyte futásaival a második félidő elejére utolérte ellenfelét (21–21).

Madarassy elkapott hatpontosával a Wolves újra vezetett (27–21), de egy mezőnygóllal közeledett a Steelers, majd újra jöttek Whyte pillanatai: előbb egy hosszú passzt(!) eresztett meg, majd elkapott touchdownjával először már a miskolciaknál volt az előny (27–30).

Az utolsó három perchez érkezve Elek Ádám – videózás után megadott – elkapásával fordított a budapesti csapat (34–30), a Steelers mintegy két és fél perccel a vége előtt a győzelemért támadhatott, el is jutott ellenfele tíz yardosáig. Ekkor 28 másodperc volt hátra, ám a legfontosabb pillanatban villant a Wolves védelme: egy, a blokkban felpattanó labda Homoki Gergely kezében kötött ki, aki okosan letérdelt – a Wolves végül 34–30-ra megnyerte a döntőt, s egyben a 2018-as kiírást.

A finálé legértékesebb játékosának (MVP) a két TD-ig jutó Madarassy Kristófot választották meg.

„Nagyon örülök, hogy bajnokok lettünk, egyáltalán nem frusztrált az, hogy az elmúlt öt évben ez nem sikerült nekem – felelte kérdésünkre Bencsics Márk, a Wolves magyar válogatott irányítója. – Amikor az ellenfél az utolsó támadásnál a 20 yardosunkon belülre ért, akkor már eléggé izgatottak voltunk, tudtuk, hogy ott Vaszil Jordan, a Steelers irányítója nagyon jól teljesít, de szerencsére a védelem kellően nagy nyomást tudott generálni, ez pedig döntő volt.”

„Meglepődtem, nem számítottam rá, hogy ennyi szerepem lesz, de természetesen örülök neki – mondta ezt már a döntőben két touchdownt szerző, ezzel korábbi teljesítményét megduplázó Madarassy Kristóf, akit a döntő legértékesebb játékosának választottak meg. – Gecser Máté sérülése érzékenyen érintett minket, de szerencsére túl tudtunk ezen a problémán lendülni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik