James Harden játéka Michael Jordant idézte a Cavaliers ellen (Fotó: twimg.com)

 

Washington Wizards–Los Angeles Lakers 111–95

Javított a Wizards. Összeszedték magukat a fővárosiak a Dallas elleni fájdalmas vereség után és ezúttal az első negyedet követően végig kézben tartották a találkozót - sokkal aktívabban védekeztek (legalábbis többször, mint eddig), támadásban pedig amit kellett, azt hozta (45 pont, 10 gólpassz) a Wall, Beal kettős. A félidei tizenhárom pontos különbségből később lett huszonegy is és bár visszajött még egyszer tízen belülre a Lakers, a hazai győzelem nem forgott veszélyben – az is belefért, hogy a két center, Gortat és Mahinmi tíz pontjára tizenegy (!) fault jusson...

A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Ball történelmi mélységekben. Ugyan közelített egy tripla-duplához (10 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz) a Lakers újonca, ezúttal is borzasztóan dobott, 3/12 mezőnykísérletét értékesítette, közte 1/7 triplával, így a szezonra vetített mezőnymutatója 30 százalék alá csökkent – a támadóidő bevezetése óta ez a második legrosszabb mutató az NBA történetében egy játékos első tizenkét találkozóján. A Lakers baja pedig pontosan ez volt ismét, addig voltak partiban, amíg működött a rendszer és eljutottak a festékbe, az első húsz pontjukból 16-ot onnan szereztek, aztán ahogy kiszorította őket a Wizards, jöttek a gondok – végül 36 százalékos hatékonysággal zártak, összesen 3/23 triplát szenvedtek be a gyűrűbe, 17 gólpasszukra pedig jutott 19 eladott labda. Reális győzelmi esélyük így nem nagyon lehetett, 5–7-es mérleggel utaznak tovább Milwaukee-ba.

A Wizards legjobb dobói: Wall 23, Beal 22/6, Porter 20/3
A Lakers legjobb dobói:
Lopez 15, Clarkson 15/6, Kuzma 13, Caldwell-Pope 13

Toronto Raptors–New Orleans Pelicans 122–118

Szokatlan volt a New Orleans. Magához képest Anthony Davis és DeMarcus Cousins sem játszott jól, mindketten gyengén dobtak (összesen 38 pont 38 mezőnykísérletből), sokat hibáztak, és ha nem kapnak extra segítséget a többiektől, most biztosan sima vereségbe futottak volna bele a vendégek. Jrue Holiday azonban szenzációsan játszott (34 pont, 14/20 mezőnyből, 11 gólpassz) és vezérletével megvolt a korábban sokszor hiányzó kinti tűzerő is a New Orleansban: Cunningham például 3/3-mal zárt kintről és csapatszinten is 40 százalék felett tüzeltek. Ez elég volt ahhoz, hogy végig ott legyenek a Raptors nyakán, sőt, hogy folyamatosan változzon a vezető kiléte – még négy perccel a vége előtt is ők jártak előrébb, de a végjátékban pontosabbnak bizonyultak a hazaiak. Főleg a védekezéssel akadt gond a teljes meccsre vetítve és ebben a clutch időszakban is, a négy torontói támadásból kapott tíz pont önmagáért beszél, így zsinórban három győzelem után vereséget szenvedtek.

Ez nagy győzelem volt. Ugyan szépen limitálni tudta a Pelicans két klasszisát a Raptors, de a többiekre már nem jutott erő, így nekik is extrát kellett hozniuk támadásban, hogy meg tudják nyerni a találkozót. DeMar DeRozan (33 pont, 8 gólpassz) a gárda élére állt, Kyle Lowry is a legjobbkor váltott ritmust, Serge Ibaka és Jonas Valanciunas is hozzátette, ami tőle kellett, ráadásul a kispadról is érkezett segítség – figyeltek a labdára, 48–38-ra megnyerték a lepattanózást, bevertek 16 triplát, jól játszott a gárda. Az utolsó négy percben pedig sikerült még egy lapáttal rátenniük erre, DeRozan ekkor is tarthatatlannak bizonyult (tíz pontot szórt), érkezett egy-egy nagyon fontos hármas Lowrytól és Ibakától, egyszerűen túldobták most ellenfelüket – ez így nagy győzelem volt, 7–4-es mérleggel utazhatnak el a ligaelső Bostonhoz.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33/6, Ibaka 19/9, Lowry 18/12
A Pelicans legjobb dobói:
Holiday 34/6, Cousins 20/6, Davis 18/3

Houston Rockets–Cleveland Cavaliers 117–113

Harden extrája és Capela atletikussága hozta meg a sikert. Ezúttal egyáltalán nem volt kiemelkedő a Rockets támadójátéka, a dobógépek (Ariza, Anderson és Gordon) együtt 8/27 hármast süllyesztettek el, a 21 gólpasszra is jutott 22 eladott labda, de James Harden klasszisával így is sikerült nyerniük. Szakáll idei második tripla-dupláját (35 pont, 11 lepattanó, 13 gólpassz) jegyezte, kiegészítette harcos védekezéssel (5 labdaszerzés, 1 blokk) és jó pár nehéz dobással, amiket hiába védekezett le szinte tökéletesen a Cavs, emberrel az arcában is a gyűrűbe küldött. A hazaiak a mérkőzés nagy részében vezettek is neki köszönhetően (bár az első félidei nagy előnyt hamar leadták), majd az utolsó másfél percben Clint Capela (19 pont, 13 lepattanó, 4 blokk) bizonyult nyerőembernek: 112–111 után két támadópattanóból öt pontot szerzett, végül betakarta LeBron Jamest. Mike D'Antoni csapata így Chris Paul nélkül is 9–3-ra áll és holtversenyben vezeti Nyugatot, most viszont kőkemény meccsre készülhet a Memphis ellen – idén már kétszer is kikaptak Gasoléktól, ráadásul egyszer sem dobtak 90 pontnál többet.

Javult a Cavs, de nem eleget. Derrick Rose-nak ismét fájt a bokája, így nem lépett pályára, ezért megint klasszikus irányító nélkül állt fel a Cavaliers, James mellett Smith, Shumpert, Crowder és Love alkotta a kezdőötöst. Összességében jobban néztek ki védekezésben, mint az utóbbi időben, de ezúttal Harden extráját nem bírták el, ahogy azt sem, hogy a végére nem maradt centerük: a sérült Thompson mellett Love is kipontozódott, a lepattanózást pedig 45–26-ra veszítették el. Ugyan az alacsony szerkezetben (is) nagyot játszott a padról 27 ponttal (11/15 mezőnyből) beszálló Jeff Green, de sem ő, sem LeBron James (33 pont, 7 gólpassz, 9 eladott labda) nem tudta győzelemre vezetni csapatát - hiába dobtak összesen 55 százalék felett mezőnyből, a játék többi elemében a Rockets egyszerűen jobb volt most náluk. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 35/18, Gordon 20/12, Capela 19
A Cavaliers legjobb dobói: James 33/3, Green 27/6, Love 17/9 

Sacramento Kings–Philadelphia 76ers 109–108

Megvan Fox első győztes dobása. A Kings újonca a végjátékban lépett elő, 108–102-es Sixers-vezetésnél egy tempóval megtörte a hazaiak hosszú ideje tartó kosárcsendjét, majd kiosztott egy gólpasszt és övé lehetett az utolsó támadás is – 13 másodperccel a vége előtt egy újabb duplával megfordította a találkozót, ez pedig végül győztes kosárnak bizonyult. A Sacramento a Thunder meglepetésszerű legyőzése után újabb bravúrt mutatott be, a jól játszó magasemberek (Zach Randolph, Willie Cauley-Stein, Kosta Koufos) és a két újonc (Fox, illetve Justin Jackson) révén nagyot harcoltak, a második félidő nagy részét előnyben töltötték, majd a végjátékban, amikor úgy tűnt, hogy összeesnek, még találtak némi pluszt - sorozatban hét vereség után zsinórban másodszor nyertek és jelenleg egyetlen meccsre vannak például a Thundertől.

Elrontotta a Philly. Joel Embiid ugyan szép számokat hozott (22 pont, 15 lepattanó, 3 blokk), de az egész vendégcsapatra az volt jellemző, ami rá: a statisztikákkal nem volt baj, csak éppen a végeredmény hiányzott. Hiába hozta a kezdőötös, amit kell, hiába nem volt gyenge láncszem támadásban, egyrészt a csapatvédekezés nem működött, másrészt sokkal pontatlanabbak, tompábbak voltak, mint a nagyon koncentrált Kings - a nyolccal több eladott labda és az elrontott végjáték is ezt bizonyította. Amikor hosszú idő után fölénybe tudtak kerülni az utolsó percekben, Embiid két blokkot is kapott Cauley-Steintől, elnéztek három védekezést, majd az utolsó másodpercben megint Embiid lőtt mellé, így elbukták a papíron kötelezőnek tűnő győzelmet – sorozatban öt siker után maradtak ismét alul, ráadásul most a Golden State-hez utaznak.

A Kings legjobb dobói: Randolph 20/6, Jackson 19/6, Cauley-Stein 15
A 76ers legjobb dobói: Covington 24/18, Embiid 22/3, Simmons 18 

Denver Nuggets–Oklahoma City Thunder 102–94

Nem megy. Továbbra sem tud kilábalni a gödörből az OKC, sorozatban negyedszer kapott ki a topcsapatnak gondolt társaság, ráadásul megint pocsék támadójátékot előadva. Russell Westbrook már egy ideje csak keresi korábbi önmagát, ezúttal 6/22-es mezőnymutatóval (1/7 az utolsó negyedben) szenvedett össze 13 pontot és megállt öt gólpassznál, Paul George-nál nem nagyon volt a labda, így hiába szórt 28 pontot Carmelo Anthony, megint nagyon szenvedős volt a játék – a 41.6 százalékos mezőnymutató és a 16 gólpassz mellé ráadásul ezúttal a büntetővonalról is elrontották minden második kísérletüket. Valamit ki kell találniuk, mert nagyon komoly hullámvölgyben vannak, a játékuk mérkőzések óta csak romlik, a 4–7-es mérleg pedig nem járja, főleg úgy nem, hogy 0–6-ra állnak a nyugati csapatokkal szemben...

Talált extrákat a Nuggets. A hazaiak sem brillíroztak támadásban, az atletikus és gyors vendégeken nem nagyon találtak fogást, de náluk érkeztek olyan extra teljesítmények és megmozdulások, amelyek átlendítették őket a nehéz helyzeteken. A kispadról hárman is nagyon sokat tettek hozzá, Emmanuel Mudiay (21 pont, 8/10 mezőnyből, 4/4 hármas) egyenesen vezérré nőtte ki magát a negyedik negyedben, amikor egymaga tíz pontot szórt, közte egy nagy jelentőséggel bíró triplával, de Paul Millsap (17 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz, 6 blokk) is a legjobbkor hajtott végre egy borzasztóan nehéz 2 plusz 1-et – ez döntő momentumnak bizonyult, ezzel törte meg az OKC felzárkózását és ezt követően nem tudott már komoly veszélyt jelenteni a vendégcsapat. Hiába nem működött igazán az alapjátékuk, ők találtak megoldást, a végjátékot nagyon okosan menedzselték le, így megérdemelt győzelmet arattak.

A Nuggets legjobb dobói: Mudiay 21/12, Millsap 17, Jokics 15/3
A Thunder legjobb dobói: Anthony 28/18, George 13/3, Westbrook 13/3