Ezúttal sem sikerült a Cavsnek: Clevelandben is győzött a GSW

Vágólapra másolva!
2018.01.16. 09:31
null
A GSW Clevelandben is győzni tudott (Fotó: Twitter)
Címkék
A második félidőben ellenfele fölé nőtt és végül idén másodszor is legyőzte a Clevelandet a Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel és a riválisok vereségeivel pedig tovább növelte előnyét. A Houston a Clipperstől, a Spurs a Hawkstól, a Raptors a Sixerstől kapott ki, Chicagóban ért véget a Heat győzelmi szériája, nyerni tudott a Pacers és a Bucks is–nézzük, hogy mi történt hajnalban!

 

Detroit Pistons–Charlotte Hornets 107–118

Silas győzelemmel búcsúzott. Több, mint egy hónapig helyettesítette az egészségügyi problémákkal küzdő Steve Cliffordot Stephen Silas a Charlotte kispadján, de a vezetőedző a következő találkozón végre visszatérhet–Silas stílusosan egy fontos idegenbeli győzelemmel adta vissza a csapatot. A szoros első félidő után a másodikban fölénybe kerültek a vendégek, Dwight Howard (21 pont, 17 lepattanó, 4 blokk) teljesen elnyomta Andre Drummondot és a festéket abszolút uralta a Hornets (60-44-re nyertek innen, ebből 40-16 volt a második félidő és 49-38-ra hozták a lepattanózást is), így az ő akaratuk érvényesült–egy 10-0-s rohammal megléptek és a negyedik negyedben igazából már nem forgott veszélyben a sikerük. Kemba Walker közben elérte a 9000 pontot NBA-pályafutása során, a csapat pedig kiváló támadójátékkal aratott győzelmet, csütörtök hajnalban már ismét Clifforddal a kispadon fogadhatják a Washingtont.

Védekezni kell. Támadásban a Detroitnál sem voltak nagy gondok, Ish Smith dupla-duplázott, Anthony Tolliver 5/6 triplát süllyesztett el, a Harris-Bullock páros húsz-húsz pontig jutott, de hátul hatalmas lyukak tátongtak, amiket a Charlotte könnyedén kihasznált. "Ha nem védekezünk senkin, akkor nem fogunk nyerni"–adott egyszerű magyarázatot a gárda trénere, Stan Van Gundy. "A félidőben még vezettünk, de a harmadik negyed első három védekezése elmondott mindent. Összetörtek minket a festékben és lepattanózásban." Ezekért elsősorban Andre Drummond felelne, de ő mindössze három pontot tudott szerezni és Howard simán lejátszotta a pályáról–a hazai vereség után Torontóba látogatnak, az sem lesz egyszerű.

A Pistons legjobb dobói: Harris 20/9, Bullock 20/12, Smith 19/3
A Hornets legjobb dobói: Williams 21/15, Howard 21, Walker 20/3

Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 117–111

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Most nem rontotta el a Philly. Rendszeresen láthattuk már ebben a szezonban, hogy korai nagy előnyöket minden gond nélkül tud eldobni magától a Sixers és ezúttal sem állt ettől messze a társaság, hiszen három negyed után 18 pont volt közte, a vége mégis elég szoros lett. A záró etapban eladott hét labda azonban most végül belefért, Joel Embiid (34 pont, 11 lepattanó) extrája nagyon kellett, illetve 102-101 után Simmons egy betöréssel, Saric pedig egy triplával jelentkezett, így mielőtt megfordult volna a meccs, stabilizálni tudta magát a hazai alakulat. Összességében a jó kezdés után ismét megzuhant a társaság, ahogy korábban is, de ezúttal megúszta, így idén először tudta legyőzni (négy próbálkozásból) a Torontót és egy meccsre megközelítette a keleti nyolcadik Detroitot.

Nem játszott jól a Raptors. A sérülésből visszatérő Kyle Lowry nem találta a helyét (3/16 mezőnyből, 13 pont) a meccsen és az utolsó másodpercekben Ben Simmonsszal együtt ki is állították, ezúttal DeMar DeRozan is "csak" jó estét hozott, de nem kiemelkedőt, ráadásul rajta kívül egyedül Wrightban volt pont, a többiek nagyon elvesztek most. Ugyan a záró etapban felálltak a 21 pontos hátrányból és kis híján fordítani is tudtak, de 40%-os mezőnymutatóval végül nem tudták megverni ezt a Phillyt, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy sorra kapták a technikaikat, Dwane Casey pedig ki is fakadt a játékvezetés ellen–szerinte teljesen következetlen a fújás, egyszer így, egyszer úgy ítélik meg a bírók ugyanazt a szituációt. A tényeken ez nem változtat: zsinórban második vereségét könyvelhette el a társaság és már négy meccsre van a keleti első Bostontól.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 34/3, McConnell 18/3, Redick 15/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24, Wright 20/15, Lowry 13/3

Washington Wizards–Milwaukee Bucks 95–104

Antetokounmpo jelentette a különbséget. Hasonló teljesítményt nyújtottak a csapatok, agresszíven próbáltak védekezni és nem brillíroztak támadásban, de a Bucks klasszisa végül döntő faktornak bizonyult annak ellenére, hogy ő sem volt hibátlan. Végül 27 pontja mellett karriercsúcsot jelentő húsz lepattanót tépett le (7 támadó), kiosztott hat gólpasszt és két blokkot, a negyedik negyedben bevitt 11-0-s rohamot is ő alapozta meg, mindenhol kisegítette a társait és folyamatosan pörgött, egy pillanatra sem lassított. Mellette fontos szerepe volt Eric Bledsoe-nak (szintén főleg a negyedik negyedben) és Khris Middletonnak is, a hajrában pedig feljavult a vendégek védekezése is, az utolsó bő öt percben összesen két pontot engedélyeztek–ez győzelmet ért, így a tabellán csökkent a távolság a két csapat között.

Gyengébb volt a Washington. Ugyan csak az utolsó öt percben omlott össze (93-91 után egy 2-13-mal zárta a meccset) a vendégcsapat, addig is megvoltak a problémák, a 24 eladott labda, a triplák magukhoz képest gyenge levédése, a mindössze 28,6%-os kinti dobóforma és a 15 engedett támadópattanó is olyan adat, amely nem az ő sikerüket vetíti előre. Antetokounmpóval képtelenek voltak mit kezdeni, bárkit állítottak rá, bárhogy védekeztek rajta, odaért a lepattanóra, megbontotta a védelmet, nekik pedig nem volt ilyen játékosuk, hiába jutott el 27 pontig és 9 gólpasszig John Wall. A fővárosiak és a Miami vereségével szorosabb lett a keleti középmezőny, a negyedik és a nyolcadik hely között 2,5 meccs a távolság, de a harmadik Cavs is csak egyetlen meccsel előzi meg ezt a bolyt.

A Wizards legjobb dobói: Wall 27/3, Beal 19/3, Oubre 19/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, Bledsoe 23/9, Middleton 19

Atlanta Hawks–San Antonio Spurs 102–99

Schröder vezérletével Hawks-bravúr. Nagy győzelem ez a ligautolsó számára, hiszen a bajnokság egyik legjobb csapatát győzte le még akkor is, ha a Spurs ezúttal is megmutatta, hogy idegenben messze elmarad a hazai pályán látott szinttől. Az első félidőben 14 pontos hátrányban volt az Atlanta, de a nagyszünetig ennek nagy részét ledolgozta, a záró etap elején fölénybe került és az utolsó kilenc percben már végig vezetett, igaz, a hajrá azért szorosan alakult–Dennis Schröder (26 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) azonban több clutch játékot is bemutatott, Dewayne Dedmon zárásai mögött folyamatosan megbontotta a védekezést és végül szállította a győzelmet. Mellette a húsz pontig jutó Ersan Ilyasovát is érdemes kiemelni, fontos volt az 50-37-re megnyert lepattanózás és az is, hogy 16-4-re húzzák be a leindításból szerzett pontok különmeccsét–ezzel a sikerrel utolérték az Orlandót és már csak holtversenyben utolsók.

Vendégként nem megy. A 19-2-es hazai mutató mellett mindössze 10-14-re áll idegenben a San Antonio, pedig ezúttal csak Kawhi Leonard és Rudy Gay hiányzott, a többiek ott voltak a parketten–így is két fontos játékosról beszélünk, de Gay már jó ideje sérült, Leonard pedig alig tudott még játszani ebben a szezonban. Az első félidő nagy részében rendben is volt az együttes, de aztán a leadott előny után nem tudott ismét felülkerekedni, a negyedik negyedben pedig már inkább csak kapaszkodott Gregg Popovich alakulata–Schröder két betörése, valamint a hazaiak 4/4 büntetője azonban megpecsételte Parkerék sorsát, Green utolsó dobása pedig lejött a gyűrűről. Hiába Aldridge 25 pontja, újabb idegenbeli vereséget könyvelhettek el a texasiak, így már csak holtversenyben harmadikak Nyugaton, utolérte őket a Minnesota.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 26/3, Ilyasova 20/6, Collins 12, Dedmon 12/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 25/3, Anderson 13/3, Mills 13/3

Brooklyn Nets–New York Knicks 104–119

Idegenben is otthon. Hétmeccses túrára indult el a New York, de ennek első állomása még a szomszédban volt, mielőtt átutaznak a nyugati partra, itt pedig rengeteg Knicks-mezes szurkolót láthattunk, Kristaps Porzingis szerint kicsit olyan volt, mintha hazai pályán játszanának. Ezúttal a back-to-backet is elbírták, azok után, hogy előző este komoly előnyt leadva szenvedtek vereséget, most is eldobták a 14 pontos fórjukat, de a záró etapban találtak némi rejtett erőtartalékot és egy 11-0-s rohammal végül kiharcolták a győzelmet. Ehhez kellett az is, hogy a harmadik negyedben nagyon lelassuljon a játék és az is, hogy a kispad parádézzon, hiszen Michael Beasley, Doug McDermott és Frank Ntilikina több percet töltött a parketten, mint bárki a kezdők közül, de Ron Baker és Kyle O'Quinn is húsz perc felett kapott–Beasley és Ntilikina extrát játszott, mindketten dupla-dupláztak, valamint McDermott és O'Quinn is tíz pont fölé jutott. A fontos siker után indulnak Nyugatra és két hét múlva, január 30-án térnek vissza.

Nem lehet ennyi dobást elrontani. Spencer Dinwiddie szerint ebben a ligában az számít, hogy a kialakított lehetőségeket be tudja-e dobni egy csapat, vagy nem, ők pedig most bőven 40% alatt céloztak, így nem tudtak nyerni–ez egyszerűnek hangzik, maga Dinwiddie egyébként 2/14-es mezőnymutatóval zárt. Carroll és LeVert ugyan nagyon kapart, de csak a büntetőzéssel jöttek vissza a meccsbe a harmadik negyedben, ahogy ismét ritmust fogott a Knicks, úgy el is dőlt a találkozó–15%-kal tüzeltek gyengébben, mint a New York, ezt nem tudták ellensúlyozni.

A Nets legjobb dobói: Carroll 22/6, LeVert 20/9, Hollis-Jefferson 16
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 26/6, Beasley 23/3, McDermott 13/6

Chicago Bulls–Miami Heat 119–111

Vége a szériának. Zsinórban hét győzelem után kapott ki a back-to-backet játszó Miami és a floridaiak játékán ezúttal érződött is, hogy fáradtabbak ellenfelüknél–elsősorban a védekezésen látszott meg az, hogy jóval kevésbé agresszívek és fegyelmezettek, mint mondjuk előző este. Erik Spoelstra próbálta forgatni a csapatát, de hiába volt rendben a dobás (Dragic és Olynyk együtt 43 ponttal és 17 gólpasszal zárt, Ellington 5/11 triplát szórt), hiába jutott el 35 gólpasszig a társaság, a túloldalon képtelen volt lelassítani a Bullst, ez pedig a győzelembe került számára. A vereségnél viszont nagyobb baj, hogy a folyamatos sérülésekhez most Tyler Johnson is csatlakozott, akinek kiment a bokája a harmadik negyedben és egyelőre csak annyit tudni, hogy a röntgen negatív lett, de a pályára nem tért vissza.

Élvezte a Chicago. Látványos, szórakoztató játékot mutattak be a hazaiak, akiknél Lauri Markkanen már most elérte a száz bedobott triplát (41 meccs alatt újoncként), Zach LaVine villogott (18 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz, 2 labdaszerzés 20 perces limiten), Justin Holiday hét triplával, Kris Dunn tíz gólpasszal jelentkezett, a kispadról pedig a Mirotic-Valentine kettős szórt be harminc egységet. Mindenkinek megvolt a helye, jól járt a labda, bevágtak 16 hármast 41%-kal és magabiztos győzelmet arattak a keleti negyedik helyezett ellen, így sorozatban harmadszor nyertek és az utóbbi 21 meccsből 14-7-re állnak azok után, hogy 3-20-szal kezdték a szezont.

A Bulls legjobb dobói: Holiday 25/21, LaVine 18/6, Mirotic 18/9
A Heat legjobb dobói: Dragic 22, Olynyk 21/3, Ellington 20/15

Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 123–114

Védekezés nélkül nem megy. Az idei Lakers fő erősségét hátul kell keresni, védekezési hatékonyságban jelenleg épphogy nem férnek be a legjobb tíz közé és a négymeccses győzelmi sorozatuk is erre épült, most viszont éppen ez az, amit nem lehetett látni. Lonzo Ball és Brandon Ingram hiányában sokkal kevésbé voltak összeszedettek és pontosak, ugyan támadásban felléptek mások (Kyle Kuzma playmakerként 18 ponttal, 4/8 triplával és 5 gólpasszal jelentkezett, Caldwell-Pope 27 pontot szórt), de ilyen gyatra védekezéssel nem tudták túldobni a Memphist–54-42-re kikaptak a festékben és reális esélyük nem nagyon volt a győzelemre. Caldwell-Pope szerint nem segítették ki egymást hátul, nem működtek csapatként, ez pedig most nem fért bele, így négy győzelem után kikaptak és valószínűleg a két fiatal nélkül kell pályára lépniük Oklahoma Cityben is.

Kézben tartotta a meccset a Memphis. Nem kellettek egyéni extrák a hazaiaktól, csak türelmesen meg kellett várniuk, amíg a Lakers hibázik és máris jöttek a kosarak–50% felett tüzeltek mezőnyből, 45,5%-kal kintről és végig uralták a találkozót. Az első félidőben megszerzett tízpontos előnyt megduplázták a harmadik negyedben és onnantól már csak a különbség volt kérdéses, a tíz pályára lépő memphisi játékos mindegyike dobott legalább hét pontot, nyolcan közülük elérték a tízet is, méltó módon ünnepelték a Martin Luther King napot.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 19/12, Gasol 17, Evans 15/3
A Lakers legjobb dobói: Caldwell-Pope 27/18, Kuzma 18/12, Hart 16/6

Oklahoma City Thunder–Sacramento Kings 95–88

Valahogy behúzta az OKC. Nem lett könnyed győzelem a kötelezőnek vélt hazaiból a Thunder számára, az ismét borzalmas támadójáték 15 pontos hátrányt eredményezett az első félidőben, innen kellett valahogy felállnia a társaságnak. A harmadik negyedben ez sikerült is, általában ez a leggyengébb játékrésze a gárdának, de most 31-16-ra megnyerte és átvette az irányítást, a védekezést sikerült összerakni és ha nem is jó játékkal, de végül behúzta a győzelmet–elsősorban az 58-37-re megnyert lepattanózás (18-6 a támadópattanók aránya) miatt, ennek köszönhetően tudtak ellenfelük fölé nőni George-ék. Russell Westbrookkal egyébként érdekes dolgok történtek, hatékonyan szerezte 19 pontját, 16 lepattanója kulcsfontosságú volt, de kilenc gólpassza mellett tíz alkalommal adta el a labdát és a végén ki is állították reklamálás miatt, két gyors technikaival. Ráadásul a kiállítás miatt reklamáló Billy Donovanre is technikait fújtak, nem volt könnyű este ez Oklahoma Cityben...

Tűzerőt kell találni. A Kings vereségeinek fő oka általában az, hogy képtelen pontokat szerezni a gárda és ez most is így volt, egy jó dobóformával, egy vezérrel, kicsit jobb pontszerzőkkel ez a Thunder fogható lett volna–viszont mivel a kilencven egységet sem tudták elérni a vendégek, így nem nagyon remélhettek győzelmet. Westbrook kiállítása után azért feljöttek még 91-84-re, de az utolsó két és fél percben egyetlen kosarat tudtak dobni, így pedig nem lehet nyerni, maradt az újabb vereség–a 40% alatti mezőnymutató, a 7/29 tripla és a tíz elrontott büntető is önmagáért beszél.

A Thunder legjobb dobói: Anthony 20/12, Westbrook 19, George 18/3
A Kings legjobb dobói: Hield 16, Cauley-Stein 15, Bogdanovics 13/9

Cleveland Cavaliers–Golden State Warriors 108–118

Vereség biztató jelekkel. Az első félidőben James, Love és az egyre több percet kapó Thomas vezetésével diktálta a ritmust a Cavs, a harmadik negyedben viszont nem bírták lefogni Durantet, majd Steve Kerr találta meg az ideális ötösét, ami azt eredményezte, hogy a negyedik negyedben teljesen szétesett a támadójátékuk. Az látszott, hogy Thomas egyre jobban formába lendül és alakul a játékkapcsolata James-szel, de az 1/7-es triplázás ma nem fért bele, mert egyébként is csak 25%-kal céloztak kintről, ez a GSW ellen édeskevés. A 13 meccses hazai győzelemsorozat megszakadt és zsinórban negyedszer kapott ki a Cleveland, de ma mintha megindultak volna kifelé a gödörből.

Durant és Curry nélkül lépett el a Warriors. Nem igazán találták a ritmust a vendégek az első félidőben, elsősorban azért, mert a kispadról nem sok segítség érkezett. Fordulás után Durant szórt be 16 egységet a harmadik negyedben, Curry kétlábas zsákolást mutatott be, itt már érződött, hogy megérkeztek a meccsbe, a negyedik negyed elején pedig a Livingston-Thompson-Iguodala-Green-West ötös át is vette a program irányítását. A kezdőben mindenki jól dobott, kivéve Greent, aki viszont kacérkodott a tripla-duplával (11 pont, 16 pattanó, 9 gólpassz), a cseresor pedig a legjobbkor lépett fel – sorozatban 13. idegenbeli győzelmüket aratták, a csapatrekord 14 még 2015-16-ból, ezt Chicagóban állíthatják be.

A Cavaliers legjobb dobói: James 32, Thomas 19/3, Love 17/9.
A Warriors legjobb dobói: Durant 32/12, Curry 23/12, Thompson 17/9.

Utah Jazz–Indiana Pacers 94–109

Komolyan gondolja a Pacers. Oladipo sérülése kicsit megfogta őket, de amióta a hátvéd visszatért, zsinórban harmadszor nyertek, és megint ott vannak a playoff-helyeken – ma is Oladipo volt a vezér, 28 pontja mellett 6-6 gólpasszt és pattanót jegyzett, védekezésben is rendre a helyén volt. A kezdőben Bogdanovic, Sabonis és Young tette a dolgát, nem érződött Myles Turner (könyöksérülés) hiánya, a padról pedig Cory Joseph hozott extrát–bevertek 14 triplát, járt a labda (26 gólpassz), összességében nagyon elégedett volt Nate McMillan vezetőedző.

Most úszik el a szezon? Az első negyedben hét labdát szórt el a Jazz, utána visszajöttek egy 14-0-s futással, de itt el is lőtték minden puskaporukat. Donovan Mitchell mellől gyorsan lebontották a többieket, Favors és Hood is csak időszakosan tudott előlépni, csapatszinten 11 gólpasszt osztottak ki, de ami ennél sokkal nagyobb gond, hogy védekezésben a kezdőötös egyszerűen nem működött. Rudy Gobert már próbált bemelegíteni, a hírek szerint egyre közelebb a visszatérése – nagy szükség lesz rá, mert a Jazz már ötmeccsnyire van a playoff-vonaltól, az All-Starig el kell indulniuk felfelé, ha a rájátszásba akarnak jutni.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/6, Favors 16, Hood 15/6.
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 28/15, Young 17/9, Joseph 15/6, Sabonis 15.

Los Angeles Clippers–Houston Rockets 113–102

Nem volt ritmus a Houstonnál. Chris Pault videóval és tapssal köszöntötték a meccs elején, de aztán úgy alakult az összecsapás, hogy a végén pfújolták a hazai drukkerek – a kettő között tehát voltak események bőven. A vendégek folyamatosan szenvedtek az atletikus, gyors hazai védekezéstől, nem voltak meg a komfortos tripladobásaik, végül 30% alatt is maradtak kintről, ami alapvetően határozta meg a játékukat. Hátul a Williams-Griffin párost nem tudták lefogni, a hazaiaknál így mindig volt megbízható célpont, a Houston pedig szép lassan elvesztette a fonalat és a meccset is – a végén röpködtek a technikaik, Griffint és Arizát kiállították. Ha a jelenlegi helyzetet nézzük, éppen egymás ellen játszanának a playoff első körében, a hangulatra nem lehetne panasz... James Harden egyébként közel van a visszatéréshez, a hét vége felé várhatóan újra játszhat.

Újabb óriási győzelem. Folytatódik a Clippers tündérmeséje, a bokasérülését kúráló DeAndre Jordan nélkül is villogtak, különösen Lou Williams (32 pont, 9 gólpassz) és Griffin (29 pont, 10 pattanó, 6 assziszt), de Milos Teodoszics megtette a magáét (4 tripla, 6 gólpassz). Végig megvolt a ritmus és az egyensúly a támadójátékukban, hátul pedig jól alkalmazkodtak ellenfelükhöz. Zsinórban 5. győzelmükkel felléptek a 7. helyre, most egy közvetlen riválisuk, a Denver érkezik a Staplesbe.

A Clippers legjobb dobói: Williams 31/12, Griffin 29, Teodoszics 12/12, Wallace 12/3.
A Rockets legjobb dobói: Gordon, Paul 19/9-19/9, Ariza 17/12.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik