Erőt demonstrált a Bucks a Warriors otthonában, Curry megsérült

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.11.09. 08:38
Valósággal átgázolt a hosszú ideje veretlen Golden State-en a Milwaukee az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali rangadóján: Giannis Antetokounmpóék 134 pontot dobtak a bajnok otthonában és sima győzelmet arattak, ráadásul a hazaiaknál megsérült Steph Curry. A Boston hosszabbításban múlta felül a Phoenixet, az OKC Russell Westbrook nélkül is legyőzte a Houstont, a Portland pedig a Clippers ellen sem hibázott.

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 98–80Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 98–80

Érthetetlen Rockets. Azt gondolhattuk, hogy valamelyest elindult a jó irányba a Houston, hiszen megnyerte az előző három meccsét, de ezen a találkozón gyakorlatilag teljesen esélytelenül kapott ki egy Russell Westbrook nélküli, „másnapos” OKC-től. A 80 dobott pont önmagáért beszél, Chris Paul és Carmelo Anthony az első félidőben nem talált a gyűrűbe (Melo utána is csak egyszer), már az első negyedben megvolt a közte tíz, a harmadik játékrészben meglett a közte húsz és tükörsimán maradtak alul James Hardenék. Bőven 40 százalék alatt dobtak mezőnyből, csak 26.2 százalékkal tripláztak, a büntetővonalra pedig nem jutottak el, teljesen érthetetlen, hogy mit csináltak támadásban -– Clint Capela volt az egyetlen, akit lehetett dicsérni, egyébként a teljes csapat és főleg a botrányos kispad (15 pont, ebből 7 az utolsó, tét nélküli negyedben) hatalmasat betlizett. Hogy mi az igazán nagy baj náluk? Ez a meccs most rosszabbul nézett ki, mint a szezon eleje óta bármelyik...

Ez is megvan. Zsinórban hetedik mérkőzését is megnyerte a Thunder, Russell Westbrook nélkül is hozta a back-to-back mindkét felét, úgyhogy van ok elégedettségre a csapatnál – a 0–4-es rajt óta 7–0-ban van a gárda, már a nyugati negyedik helyig zárkózott és csak kettővel van több veresége, mint a konferenciát vezető Golden State-nek. Ezen az estén a fegyelmezett védekezés és Paul George játéka hozta meg a sikert, a kiscsatár 20 ponttal, 11 lepattanóval, 6 gólpasszal és 6 labdaszerzéssel zárt, így mind a négy kategóriában övé lett a meccs legjobb statisztikája mindkét (!) csapatot figyelembe véve – mellette Steven Adams (19 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), Dennis Schröder (14 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Terrance Ferguson (14 pont, 4/9 tripla) is igyekezett, ez pedig elégnek bizonyult. Ugyan ők sem sziporkáztak, de végig uralták az összecsapást, így magabiztosan utazhatnak el Dallasba.

A Thunder legjobb dobói: George 20/9, Adams 19, Schröder 14, Ferguson 14/12
A Rockets legjobb dobói: Harden 19/12, Capela 17, Tucker 13/9

Phoenix Suns–Boston Celtics 109–116 – hosszabbítás után

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Ez így nagy győzelem. Alapvetően Phoenixben kötelező volt nyernie a Bostonnak, de ahogy ez a meccs alakult, már-már a bravúr kategóriába sorolandó ez a sikerük. Ugyanis a meccs elején rögtön volt egy periódusuk, amikor zsinórban kilenc dobást hibáztak el (három ziccert, két üres triplát...) és eladtak három labdát – az első negyedben 20 százalék alatt dobtak mezőnyből és azonnal 20-22 pontos (!) hátrányba kerültek. A mélyütésből aztán nem is igazán tudtak felállni, a Hayward-Tatum-Horford trió összesen 19 pontot szórt a mérkőzés során és a Celtics végig kétszámjegyű hátrányban volt egészen a negyedik negyedig, amikor Kyrie Irving úgy döntött, hogy nem szeretne kikapni. Az ő folyamatos nagy játékaival, kosaraival, labdaszerzéseivel feljött a Boston, a rendes játékidő végén is ő villogott, majd az utolsó szót Marcus Morris mondta ki, aki Irving passzából vágott be egy triplát az utolsó másodpercben, ezzel hosszabbításra mentve a meccset. A túlórában pedig a lelki plusz a vendégek mellett szólt, Irving továbbra sem állt le és végül 39 pontos, 6 gólpasszos estéjével győzelemre vezette csapatát – 109–109 után egy 7–0-val zárta a meccset a Boston és két vereség után egy nagyon értékesnek tűnő győzelmet húzott be.

A HOSSZABBÍTÁST ÉRŐ TRIPLA



Kicsúszott a Suns kezéből. Ezt a mérkőzést nyernie kellett volna a Phoenixnek az alapján, hogy az első negyedtől kezdve menedzselhető előnyben volt, de hiába vállalt rengeteget Devin Booker (15/30 mezőnyből, 38 pont, 9 gólpassz) és hiába játszott jól TJ Warren (29 pont, 9/17 mezőnyből, 7/7 büntető), a negyedik negyedben sorra követték el a hibákat, nem tudták megállítani Irvinget és a végjátékban annyi dolgot elrontottak, hogy megadták az esélyt a Bostonnak. Kihagyott büntetők, eladott labdák, nagyon rossz védekezések jellemezték őket, az utolsó másodpercben „engedték” Morrisnak, hogy egy ilyen triplával kiegyenlítsen, majd a hosszabbításban egyszerűen elfogytak –sokkal jobban játszottak, mint az elmúlt időszakban, de mégsem tudták ezt győzelemre váltani.

A Suns legjobb dobói: Booker 38/12, Warren 29/9, Ayton 14
A Celtics legjobb dobói: Irving 39/18, Brown 17/3, Morris 17/6

Portland Trail Blazers–Los Angeles Clippers 116–105

Végig vezetett a Portland. Gyakorlatilag a teljes meccs arról szólt, hogy a folyamatosan meglévő néhány pontos Blazers-előny átlépi-e a tízes határt, vagy a Clippers tud közelíteni, egyenlíteni, esetleg a vezetést is átvenni. Egyik sem történt meg, a 37–28-ra megnyert első negyed után tartotta a 4-10 pont közötti előnyét a hazai együttes, amelyben Damian Lillard és CJ McCollum felelt elsősorban a támadások befejezéésért, de Nurkic, Aminu és a komplett kispad is hozzátette a magáét – nem dobott jól a gárda, de lepattanózásban ellenfele fölé tudott nőni, a kevés eladott labdából pontokat tudott szerezni és a büntetőket is 90s zázalék felett értékesítette, élt a kínálkozó lehetőségekkel. Az utolsó negyedben aztán meglett a közte tíz és bár egyszer még visszajött 107–101-re a LAC, ez volt az utolsó lövése a vendégcsapatnak, a Portland nem hibázott és gyakorlatilag hullámvölgy nélkül, kiegyensúlyozott játékkal hozta a győzelmet – a 9–3-mal álló Stotts-legénység sorra nyeri a meccseit a jó(nak gondolt) csapatok ellen, hétvégén a Boston ellen is bizonyíthat.

Nem tudott ritmust váltani a Clippers. Valóban az volt a meccs kulcsa, hogy a Los Angeles nem tudott változtatni, Avery Bradley periméter-védekezése hiányzott Lillardék ellen és mély kispad ide vagy oda, Doc Rivers nem nagyon tudott belenyúlni a találkozóba – nem tudták megtörni a Portland ritmusát, nem tudtak igazán futást vezetni. Egyénileg sem volt náluk most olyan extra teljesítmény, amire komolyabban építhettek volna, Tobias Harris nem 100 százalékos állapotban vállalta a játékot, Lou Williams nem dobott jól és bár Danilo Gallinari bevert 5/8 triplát, ez nem volt elég ahhoz, hogy megtörjék a Blazerst – ezzel a vereséggel 6–5-re állnak, hétvégén a Milwaukee elleni hazai meccs vár rájuk.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/9, McCollum 23/6, Nurkic 16
A Clippers legjobb dobói: Gallinari 20/15, Williams 20, Gilgeous-Alexander 19/6, Harrell 19

Golden State Warriors–Milwaukee Bucks 111–134

Szörnyű este a Warriors számára. Gyakorlatilag minden úgy alakult a GSW oldalán, ahogy azt nem szerették volna Steve Kerrék, Draymond Green nem tudta vállalni a játékot, nélküle az akarat és az energia teljes mértékben hiányzott az együttesből, a védekezés, főleg a gyűrű alatt teljesen szétesett és támadásban sem voltak elég erősek mentálisan ahhoz, hogy reagáljanak a Bucks játékára. Nagyon hamar faultgondokba kerültek és a harmadik negyedben végleg el is engedték az összecsapást, ráadásul nem elég, hogy kiütötték őket saját közönségük előtt, az eddig MVP-szezont futó, de most nagyon gyengén játszó Steph Curry is megsérült: egy ártatlan szituáció után a közelítő izmával akadtak problémák, be is ment az öltözőbe és már nem tért vissza a pályára. Zsinórban nyolc győzelem után kapott ki a címvédő, ezek a mellékzöngék pedig még súlyosabbá teszik a dolgot...

Erőt demonstrált a Bucks. Most nem az idei tripladobó Milwaukee-t láttuk a pályán, hanem azt, amelyik feltörli a padlót ellenfelével, akár a bajnokkal is a gyűrű alatt és erőből, izomból átgázol rajta: Mike Budenholzer együttese 84–34-re (!) nyert a festékből, félelmetesen dominált a palánk alatti területen. Egyrészt Giannis Antetokounmpo azt csinált, amit akart (26 perc, 24 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk, 11 kiharcolt büntető), másrészt Eric Bledsoe is akkor verte meg Curryt és akkor ment el a gyűrűig, amikor csak kedve tartotta (26 perc, 26 pont, 10/12 mezőnyből, 6 gólpassz), de Brogdon, Middleton és Connaughton is eljutott minimum 15 pontig, a Bucks pedig megmutatta, hogy nagyon komolyan számolni kell vele – a 9–2-vel álló gárda tartja a keleti második helyét, következőleg a Clippers otthonában lép pályára.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 24/6, Durant 17/3, Cook 15/9
A Bucks legjobb dobói: Bledsoe 26/6, Antetokounmpo 24, Brogdon 20/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik