Egy sikerre a főcsoportdöntőtől a Warriors és a Rockets

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.05.07. 10:07
null
Kevin Duranttel nem bírt a New Orleans (Fotó: Yahoo Sports)
A GSW esélyt sem adott a New Orleansnak, míg a Houston a gyengébb dobóforma ellenére tudott nyerni Salt Lake Cityben, köszönhetően elsősorban a kiváló védekezésnek, így mindkét gárda egy győzelemre került a főcsoportdöntőtől. Mutatjuk, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának legutóbbi játéknapján.

 

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT
ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 92–118
A Pelicans legjobb dobói:
Davis 26, Moore 20/3, Holiday 19/3
A Warriors legjobb dobói: Durant 38/6, Curry 23/12, Thompson 13/3
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Golden State javára.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Felpörgött, simán nyert a Warriors. Az előző mérkőzés problémái után Steve Kerr ismét változtatott a kezdőcsapaton és a Death Lineupot (Curry, Thompson, Iguodala, Durant, Green) küldte ki a parkettre a feldobáshoz, ez pedig olyan remekül működött, hogy rögtön meg is adták a meccs alaphangját: parádésan védekeztek, abból indultak, Kevin Durant pedig szabadon, könyörtelenül dobálta a rá jellemző kosarakat. Pillanatok alatt 14–4-es, majd 20–6-os előnyt épített ki a GSW, az első negyedben vezettek már 17 ponttal is a vendégek és bár a második játékrészben elvesztették a fonalat (négy pontra is feljött a New Orleans), a nagyszünet alatt rendezték a dolgaikat és a harmadik negyedben eldöntötték a találkozót – azt 33–19-re húzták be, így húsz pont feletti előnnyel mehettek neki a záró etapnak. Összességében sokkal jobban védekeztek, mint eddig bármikor a párharcban, támadásban pedig az ellenállhatatlan Durant (38 pont, 15/27 mezőnyből, 2/5 tripla, 9 lepattanó, 5 gólpassz) volt a vezér – mellette még Steph Curry (23 pont, 4/9 tripla) emelhető ki egyénileg, de KD extrája igazából az olajozottan működő csapatjátékot egészítette ki. Végül könnyed győzelmet aratott és 3–1-es előnybe került a címvédő, ha hasonló elszántsággal lépnek pályára Thompsonék szerda hajnalban is, akkor lezárhatják a párharcot.

Most esélytelen volt a New Orleans. Védekezésben tehetetlennek bizonyultak a hazaiak, az első negyedben csak nyomozták a labdát, Durant aktuális védője különösen szenvedett, eközben pedig támadásban nem tudták végrehajtani a játékokat – amellett, hogy nehezen jutottak levegőhöz a GSW fojtogató védekezése mellett, még több könnyű közelit is elhibáztak. A nagy hátrányból aztán a cserék és a kisszünet után kemény munkával visszajöttek a meccsbe, de a második félidőben ismét meglépett a Warriors és erre már nem tudott válaszolni Alvin Gentry legénysége, itt véget ért az összecsapás. Rajon Rondo hiába próbálta összefogni csapatát, ezúttal neki sem ment annyira (6 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz), Nikola Mirotic (7 pont, 1/7 mezőnyből, 11 lepattanó, 2 blokk) teljesen eltűnt támadásban, Anthony Davis (26 pont, 12 lepattanó, 8/22 mezőnyből, 6 eladott labda) is többet hibázott a megszokottnál, Jrue Holiday sem villogott igazán és a kispad is csődöt mondott – csapatszinten 36.4 százalékkal dobtak mezőnyből és 4/26 (15.4%) triplával zártak, így nem lehet mérkőzést nyerni. Még nem estek ki, de innen már az is a bravúr kategóriába tartozna, ha kiharcolnák a hatodik meccset.

Utah Jazz–Houston Rockets 87–100 (23–30, 25–28, 17–21, 22–21)
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 25/6, Ingles 15/6, Gobert 11
A Rockets legjobb dobói: Paul 27/3, Harden 24/3, Capela 12
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Houston javára.

Most Paul volt a vezér. Megint szenvedett a tripladobással a Houston, de megint talált megoldást arra, hogy ennek ellenére nyerni tudjon: a kőkemény védekezés mellett Chris Paulra bízták magukat, aki kontrollálta a tempót és sorra süllyesztette el a középtávolikat. CP3 végül 27 ponttal (12/23 mezőnyből, 1/6 tripla), 12 lepattanóval, hat gólpasszal és egyetlen eladott labdával zárt, ezzel ellensúlyozta James Harden (24 pont, 8/22 mezőnyből, 4 szerzett, 8 eladott labda) gyengébb napját és azt, hogy most 30 százalék alatt maradtak csapatszinten a triplákat tekintve – így is ők jártak előrébb végig, a nagyszünetben tíz, a harmadik negyed végén tizennégy ponttal vezettek. A záró etapban egyszer ugyan feljött 85–80-ig a Utah, de ekkor is Paul villant egymás után kettőt, a Rockets még tovább szigorított a védekezésen és szűk két perccel a vége előtt Harden 2+1-es játéka volt az utolsó szó, ezzel eldőlt a mérkőzés. Mike D'Antoni együttese így 3-1-es előnnyel mehet haza, mindkét idegenbeli meccsét megnyerte és karnyújtásnyira került attól, hogy bejusson a nyugati döntőbe, ahol jó eséllyel megküzdhet legnagyobb riválisával, a címvédő Golden State-tel.

Támadásban ennyit tud ez a Jazz. Ricky Rubio nélkül ezúttal is borzasztóan szenvedett elöl a Utah, hiába került be a kezdőbe Derrick Favors helyére Jae Crowder, mindössze 1/11-et dobott mezőnyből, így nem jelentett túl nagy segítséget - a 87 dobott pont, a 38.6 százalékos mezőnymutató és a 24.1 százalékos triplázás is mutatja, hogy milyen nehezen találtak megoldást. Donovan Mitchell (25 pont, 8/24 mezőnyből) igyekezett, ahogy Joe Ingles (15 pont, 6/13 mezőnyből, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is próbált minél többet hozzátenni, de rengeteget hibáztak a gyűrű környékén, nem volt stabil kinti dobójuk, könnyű kosarakat sem nagyon tudtak szerezni és egyszer sem tudtak igazán lendületbe jönni. Hiába vették el a pályaelőnyt a második meccsen, mindkét hazai mérkőzésüket elveszítették, így minimálisra csökkent az esélyük a továbbjutásra, ráadásul a négy összecsapásból eddig egyetlen egyszer jutottak 96 pont fölé, amíg ezen nem tudnak változtatni, addig az a minimális esély is inkább csak elméleti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik