Dupla hosszabbítás döntött a Boston–Clippersen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.02.14. 09:01
null
A Boston kétszeri hosszabbítás után múlta felül a Clipperst (Forrás: Twitter)
Hárman is harminc pont fölé jutottak az All Star előtti utolsó játéknap rangadóján az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a másik mérkőzésen viszont Zion Williamson 32 egysége sem volt elég a Thunder megállításához.

New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 118–123

Négyből négy. A szezon során már negyedszer találkoztak a felek és negyedik alkalommal is a Thunder jött ki győztesen a csatából, igaz, a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is szoros küzdelemben. A mérkőzésen 22-szer változott a vezető kiléte és 12-szer volt egál az állás, úgyhogy várható volt a szoros végjáték, bár korábban voltak már 13 pontos előnyben is a vendégek - azonban a hajrában nagy szükségük volt az addig is remeklő Danilo Gallinari clutch dobásaira ahhoz, hogy nyerni tudjanak. A Pelicans ugyanis 111–110-re vezetett, ám itt az olasz bedobott egy nehéz duplát, a következő támadásból elsüllyesztett egy nagyon fontos triplát, nem sokkal később a helyére küldött két büntetőt, majd fél perccel az órán ő vette el a New Orleans utolsó esélyét is egy kettessel – végül 29 pontig jutott 12/18 dobással, nagyon élt most Williamsonék ellen. Mellette azért Chris Paul (14 pont, 8 lepattanó, 12 gólpassz), Shai Gilgeous-Alexander (17 pont, 7 gólpassz, 0 eladott labda), a dupla-duplázó Steven Adams és a padról 22 pontot szóró Dennis Schröder is dicsérhető, csapatszinten 50 százalékkal dobtak mezőnyből, 48 százalékkal tripláztak és az utóbbi 18 idegenbeli meccsükből a 15.-et nyerték meg.

Williamson most is jó volt. Brandon Ingram hiányában továbbra is nélkülözte legjobb pontszerzőjét a New Orleans, de a támadójátékkal így sem volt probléma, 49 százalékkal tüzeltek mezőnyből, 40 százalékkal tripláztak és kiosztottak 31 gólpasszt, működött a rendszer. Egyénileg megint Zion Williamsont kell kiemelnünk, aki sorozatban másodszor jutott 30 pont fölé (most 32-t dobott 11/19-es mezőnymutatóval, 10/13 büntetővel) és a tizedik NBA-meccsén nyolcadszor érte el a 20 pontos határt – több látványos megoldása volt ismét, a festékben az OKC-nek sem volt rá embere. Mellette 24-et szórt a padról JJ Redick, 5/8 triplát süllyesztett el Lonzo Ball, dupla-duplázott Jrue Holiday, azonban egyrészt a védekezésük nem állt össze sem egyénileg, sem csapatszinten, másrészt nyolccal több labdát adtak el ellenfelüknél, ezekből pedig 15-tel több pontot kaptak - egy ilyen szoros meccsen ez jelentős különbség, nehezen lehetett volna ellensúlyozni. Így is minden esélyük megvolt a sikerre, de 111–110 után Williamson elhagyta a játékszert, majd kapott egy blokkot is, elöl-hátul jöttek a hibáik, Gallinari pedig a legjobbkor állt a Thunder élére és pillanatok alatt eldöntötte a küzdelmet – fájdalmas ez a vereség, mert így pláne távol vannak a playofftól, nagyon nagyot kellene menniük az All-Star után ahhoz, hogy még odaférjenek.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 32, Redick 24/12, Ball 16/15
A Thunder legjobb dobói: Gallinari 29/9, Schröder 22/3, Gilgeous-Alexander 17/6

Boston Celtics–Los Angeles Clippers 141–133 – kétszeri hosszabbítás után

NBA-MŰSOR A SPORT TV-N!
Az NBA mérkőzéseit Magyarországon közvetítő Sport Tv önálló műsorral kedveskedik a világ legerősebb kosárlabda-ligáját kedvelőknek. A podcastként ismert, de tévéműsorrá alakuló Alley-oop február 15-én indul Szaniszló Csabával és Tőrös Balázzsal.

Igazi rangadó volt. Sem a színvonalra, sem az izgalmakra nem panaszkodhattunk, a két csapat abszolút kitett magáért ezen a mérkőzésen: végletekig kiélezett küzdelmet láthattunk egy keleti és egy nyugati élgárda között, voltak klasszis egyéni teljesítmények, clutch hibák, minden, ami kellett egy hamisítatlan rangadóhoz. Jól jellemzi a találkozó szorosságát, hogy tíz pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem alakult ki és oda-vissza változott a vezető kiléte nem csak a rendes játékidőben, de még a hosszabbításban is. A negyedik negyed hajrájában mindkét félnek volt nagyon fontos eladott labdája, hibája, a Bostonnál Jayson Tatum dobott clutch kosarat, de az utolsó percben a nemrég leigazolt Marcus Morris triplája küldte hosszabbításra a feleket – Kawhi Leonard támadóhibája és Walker elrontott dobása zárta a játékrészt. Az első hosszabbításban inkább a Clippers járt előrébb, majd Tatum dobásaival az utolsó percben fordított a Boston, de megint jött egy tripla válaszként, most Landry Shamet talált be kintről tíz másodperccel a vége előtt, amire Tatum már nem tudott válaszolni, így jöhetett még egy túlóra. Itt viszont már a hazaiakban maradt több erő, a Smart-Tatum páros kosaraival ismét kicsit megléptek, majd Gordon Hayward gyakorlatilag eldöntötte a csatát: bevert egy clutch triplát, aztán blokkolta Lou Williams dobását, leszedett egy támadópattanót, ellopott egy labdát, az ő hét pontjával lett a szoros meccsből eldőlt meccs. Brad Stevens alakulata megharcolt érte, de végül megérdemelten győzött, úgyhogy közelített a keleti második Torontóhoz és 38–16-tal, 70 százalékos mérleggel mehet pihenőre.

Paul George megsérült. A hazaiaknál Jaylen Brown, a vendégeknél Patrick Beverley hagyta ki a mérkőzést, de a Los Angeles hamar elvesztett még egy kulcsszereplőt Paul George személyében: a sztárjátékos 15 perc után megsérült és lement a pályáról combhajlító-fájdalmak miatt, többet pedig nem is tért már vissza. Nem tudni, hogy mennyire komoly a dolog, mindenesetre neki már több sérülése is volt idén, Leonarddel alig néhány meccset játszottak együtt, nagyon nem jönne jól a csapatnak, ha a játék kiépítése helyett megint pótolni kellene őt egy ideig, hiszen egyre közelebb van az alapszakasz vége. Klasszisteljesítmény viszont így is volt mindkét oldalon, a Bostonnál Jayson Tatum (39 pont, 9 lepattanó, 5/10 tripla) és Marcus Smart (31 pont, 10/20 mezőnyből, 4 labdaszerzés) volt igazán elemében, míg a Clippersnél Lou Williams (35 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 16/33 mezőnyből) és Kawhi Leonard (28 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 10/27 mezőnyből) vállalt rengeteget, ugyanakkor Montrezl Harrell és Landry Shamet is hatékonyan játszott – ez sem volt azonban elég a sikerhez, így ők már csak fél meccsel előzik meg a nyugati negyedik Jazzt és kicsit azért aggódhatnak George miatt.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 39/15, Smart 31/15, Hayward 21/9
A Clippers legjobb dobói: Williams 35/9, Leonard 28/3, Harrell 24

NBA, ALAPSZAKASZ
Boston Celtics
–Los Angeles Clippers 141–133 – hosszabbítás után
New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 118–123

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik