Dobófesztivált rendezett Houstonban a Toronto

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.11.15. 08:23
null
Szenzációs támadójátékkal múlta felül a liga egyik legjobb csapatát a Raptors (Fotó: Twitter)
Megszakadt a Houston hatmeccses győzelmi sorozata az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután a Toronto még James Hardenéknél is nagyobb tűzerővel bírt és látványos győzelmet aratott Texasban. Nem hibázott viszont a zsinórban 13. sikerét elkönyvelő Boston, Kyrie Irvingék a Brooklynt is legyűrték, míg a Spurs Dallasban hozta a kötelezőt.

 

Brooklyn Nets–Boston Celtics 102–109

13. Jól kezdett a listavezető, az első kilenc dobásából hetet is a gyűrűbe küldött és meglépett 17–4-re, de összekapta magát a Brooklyn és a második játékrészben fordítani tudott. Innentől szorosan alakult a találkozó, a visszatérő és maszkot viselő Kyrie Irving (25 pont, 8/20 mezőnyből) és az extra hatékony Al Horford (17 pont, 11 lepattanó, 8/10 mezőnyből) körül parádésan működött a kezdőötös, Tatum, Brown és Morris is nagyszerűen játszott, bár érdekes, hogy senki nem töltött parketten 31 percnél többet, csak a padról beszálló Marcus Smart – ő adott stabilitást és szükségük volt rá a kintről remekül célzó Nets ellen. Eldönteni egyébként egészen a hajráig nem tudta a találkozót a Boston, hiába lépett meg még egyszer tíz pont feletti előnnyel, innen is visszajötttek a hazaiak és csak az utolsó két percben, Tatum zsákolása és Irving büntetői után biztosította be sikerét Brad Stevens alakulata. A gárda így zsinórban 13. győzelmét aratta és készülhet a csúcsrangadóra: péntek hajnalban a GSW-t fogadja...

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Russell nélkül is jó volt a Nets. Nem gondolta túl ezt a találkozót a hazai csapat, egyszerű, de hatékony támadójátékával pedig tudott is komoly gondokat okozni a Bostonnak – végül száz pont fölé jutott a társaság, pedig a Celtics ellen idén ez nem szokás. Spencer Dinwiddie dupla-duplázott (12 pont, 11 gólpassz), a kinti dobógépek tüzeltek (a Crabbe, Harris, Levert trió 12/21-et be is vert, a többieknek nem ment) és ezt egy alacsony szerkezettel is próbálták elősegíteni - center nélkül kezdtek és klasszikus ötös összesen tizenöt percet játszott náluk. Végül D'Angelo Russell nélkül is helytálltak, de a hajrában érvényesítette a papírformát a Boston, így Kenny Atkinson gárdája 5–9-cel fogadja a Jazzt – novemberben egyébként ez volt az első hazai meccse a társaságnak, borzasztó kemény sorsolása van.

A Nets legjobb dobói: Harris 19/15, Hollis-Jefferson 16, Crabbe 15/15, LeVert 15/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 25/6, Morris 21/6, Tatum 19/6

Houston Rockets–Toronto Raptors 113–129

Nagy győzelem. Szenzációs támadójátékkal múlta felül a liga egyik legjobb csapatát a Raptors, ráadásul úgy, hogy menedzselni tudta annak futásait is – ezzel korábban voltak gondjaik a kanadaiaknak, a megszerzett előnyt sokszor leadták már idén. Ezúttal viszont nem, a 45–31-re (!) nyert második negyedet követően kontrollálni tudták a találkozót, a Rockets fellángolásaira mindig tudtak még időben válaszolni és végig megvolt a ritmusuk – tudtak rohanni, triplázni (Miles 6/9-et szórt például), működött a játékuk. A negyedik negyedben még egyszer feljöttek öt pontra a hazaiak, de Delon Wright gyors három egysége és az újonc OG Anunoby triplája ismét a legjobbkor érkezett, többször pedig nem ingott meg a gárda – DeRozan (27 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) és Lowry (19 pont, 5 pattanó, 10 gólpassz) is jól játszott, de nem hozott igazán extrát, ezúttal remek csapatjátékkal arattak nagy győzelmet.

Kicsit szétesett a Houston. Sorozatban hat győzelem után kapott ki a Rockets, méghozzá azért, mert a sikerszéria alatt ligaelit védekezésre nyomokban sem emlékeztetett az, amit hátul bemutattak. Nem tudták lelassítani a Lowry, DeRozan párost, nem tudták megakadályozni a kiosztásaikat, nem sikerültek a csapdák, nem jöttek a labdaszerzések, csak asszisztáltak a Toronto játékához – sőt, a túloldalon sem ők diktáltak, csak James Harden extrájával maradtak meccsben. A dobógép 38 pontját 8/25-ös mezőnymutatóval és 19/19 büntetővel (franchise-rekord a 19 bedobott hiba nélkül) szedte össze, igaz, kilencet vállalt csapata 19 eladott labdájából, amelyekből 25 pontot kaptak – ezúttal nem nekik jött jól a rohanás, frissebbnek, élesebbnek tűntek a vendégek. Hardenen kívül nem is akadt most más komoly fegyverük a hazaiaknak, egyedül Ariza triplái mutattak jól, de Eric Gordon teljesen elfogyott, hátul is szétestek, így nem lehetett más a vége, mint vereség – most utaznak Phoenixbe, ahol „visszaülhetnek a lóra”.

A Rockets legjobb dobói: Harden 38/9, Ariza 20/15, Black 13
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27, Lowry 19/6, Miles 19/18

Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 91–97

Aldridge és Mills intézte. Kötelező volt ez a győzelem a San Antoniónak és a vendégek jó védekezéssel (39 kapott pont az első félidőben) meg is léptek, kétszámjegyűvé növelték a különbséget és úgy tűnt, hogy viszonylag könnyedén hozhatják is a találkozót. A Dallas azonban nem így gondolta és a negyedik negyed elején visszajött 62-61-re, elkapta a fonalat, ekkor viszont előlépett Patty Mills (19 pont, 7/13 mezőnyből) és LaMarcus Aldridge (32 pontos szezoncsúcs): a hátvéd bebombázott egy hatalmas triplát, majd egy duplát is, a magasember rövid idő alatt szerzett nyolc egységet, ezzel pedig megtörték a Mavs lendületét. Nagy különbség már nem alakult ki, de a Spurs le tudta hozni a végjátékot, így megnyerte a back-to-back első felét, most utazik tovább Minnesotába.

Smith remekelt. 27 pontos szezoncsúcsot szállított Dennis Smith Jr., a Dallas újonc irányítója, aki ezúttal csapata legjobbjaként tündökölt – ugyan sokat vállalt és sokat hibázott is (10/23 mezőnyből, két gólpasszra hat eladott labda), agresszivitásával így is kiemelkedett a hazaiak közül. A gond inkább ott volt, hogy Dirk Nowitzki dobásait elvette a Spurs (8 mezőnykísérlet, 6 gólpassz), hogy Harrison Barnes nagyon gyengén célzott (5/16), hogy Yogi Ferrell pont nélkül zárt kezdő kettesként és hogy a kispadról is csak JJ Barea tudott hozzátenni - egyszerűen nem volt elég tűzerő ebben a Mavsben, hogy ki tudja használni a San Antonio megingásait, így nem tudta átvenni a vezetést. Rick Carlisle alakulata 2–13-as mérleget tudhat magáénak, most szombat hajnalig pihenhet, akkor szintén a Minnesota ellen lép majd pályára.

A Mavericks legjobb dobói: Smith 27/15, Barnes 16, Barea 16/9
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 32, Mills 19/12, Ginobili 13/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Brooklyn Nets–Boston Celtics 102–109
Houston Rockets–Toronto Raptors 113–129
Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 91–97

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik