Devin Booker oktatott, nincs már veretlen csapat a ligában

Vágólapra másolva!
2019.11.05. 09:11
null
Devin Booker vezérletével győzte le a Suns a Sixerst (Fotó: Twitter/NBA)
Címkék
A Phoenix verte meg először a Philadelphiát, így már nincs hibátlan csapat az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Érthetetlen győzelmet aratott a Blazers ellen a GSW, Giannis Antetokounmpo és a Bucks tavalyi önmagát idézte Minnesotában, James Harden 44 pontjával nyert a Rockets, Kyrie Irving és Brandon Ingram dobópárbajából pedig a Brooklyn jött ki győztesen.

 

Washington Wizards–Detroit Pistons 115–99

Válaszolt a Wizards. Scott Brooks élesen kritizálta csapatát a legutóbbi vereség után, a videózás során is könyörtelenül elmondta mindenkinek, hogy mi a dolga, most viszont azt is kiemelte, hogy a játékosok hogyan reagáltak erre - összeszedték magukat, megvolt a kellő akarat, a kellő fegyelem, betartották a taktikai utasításokat és végül nagyon kiegyensúlyozott játékkal meg is verték a tartalékos Detroitot. A győzelem egyik kulcsa volt, hogy valahogy limitálják Andre Drummondot, ezt pedig meg is tették, közben hatan jutottak náluk tíz pont fölé, köztük a szezon során először bevethető CJ Miles, de emeljük ki, hogy 2018 márciusa óta először kezdett NBA-meccsen Isaiah Thomas is – 9 pontjához kellett 12 mezőnykísérlet, viszont volt hat gólpassza eladott labda nélkül. Összességében ez egy szoros meccs volt addig, amíg a sok lábon álló Washington fel nem őrölte ellenfelét a harmadik negyed második felében, az ott megszerzett tizenöt pontos előny pedig már elégnek bizonyult a folytatásban – megvan az idei második győzelem, a következő feladat Indianában vár rájuk.

Drummond sem bírhatja akármeddig. Sorra gyártotta a 20/20-as meccseket a Detroit centere, aki elképesztő formában kezdte a szezont, de mindent azért tőle sem lehet elvárni minden este, főleg hogy a Wizards most gyakorlatilag csak rá készült és csak az volt a terve védekezésben, hogy az ő dolgát megnehezítse. Drummond bele is fáradt ebbe, bár így is volt 24 lepattanója, 4 gólpassza, 2 labdaszerzése és 2 blokkja, de 15 pontját 6/20-as mezőnymutatóval szedte össze, a negyedik negyedben 1/8-at dobott, egyszerűen nem bírta tovább a korábbiakat – Luke Kennard (24 pont, 5 gólpassz, 3/4 tripla), Bruce Brown (14 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz), vagy Christian Wood (15 pont, 5/6 mezőnyből) próbált besegíteni, de ez most Griffin, Rose és Jackson nélkül nem volt elég. Nincsenek könnyű helyzetben, most egy nap pihenő után fogadják a New Yorkot és bíznak abban, hogy már nem kell sokat várni a sérültek visszatérésére.

A Wizards legjobb dobói: Beal 22/3, Bryant 14/3, Brown 14
A Pistons legjobb dobói:
Kennard 24/9, Drummond 15, Wood 15/6

Brooklyn Nets–New Orleans Pelicans 135–125

Ingram „valószínűleg” nem sérült. Az előző mérkőzésen fejsérüléssel kivált és elsőre úgy tűnt, hogy ki kell hagynia valamennyit Brandon Ingramnek, de aztán végül bejelentették, hogy pályára léphet, ő maga pedig a játékával mutatta meg, hogy nincs itt semmi probléma. A kiscsatár gyakorlatilag egyedül tartotta meccsben csapatát, mivel 17/24 mezőnykísérletét a gyűrűbe küldte és karriercsúcsot jelentő 40 pontot rámolt be öt lepattanó, valamint öt gólpassz mellett, tulajdonképpen az ő folyamatos kosarainak köszönhetően nem dőlt el ez a meccs sokkal hamarabb – rá építve a vendégek franchise-rekordot jelentő 48 (!) pontig jutottak a harmadik negyedben, ahol 8/11 triplát bombáztak be, ezzel tudtak visszajönni a nagyobb hátrányukból. Védekezés nélkül azonban továbbra is nagyon nehéz meccset nyerni, főleg idegenben, most sem sikerült, a Brooklyn egyszerűen túldobta őket, Alvin Gentry pedig azt mondta, hogy csapata valamiért húsz percet akart játszani 48 helyett, ő pedig még olyat nem látott, hogy ez győzelmet eredményezett volna...

Megoldotta a Nets. Nagyon kellett ez a győzelem a hazaiaknak és parádés támadójátékkal folyamatosan büntették is a Pelicans szellős védekezését, az első félidőben 67 pontot dobtak, a harmadik negyedben kereken húsz egységgel is vezettek, ám Ingram és a Pels dobóformája miatt nem dőlt el a meccs – sőt, a vendégek visszajöttek, a záró etapban már megint csak két pont volt a különbség. Végül azonban megoldották a helyzetet, volt egy-két fontos védekezésük, támadásban pedig mindenki nagyon élt ma, Kyrie Irving tartotta a lépést Ingrammel (39 pont, 9 gólpassz, 13/21 mezőnyből, 3 labdaszerzés), de Caris LeVert (23 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4/8 tripla), Joe Harris (19 pont, 4/9 tripla) és Jarrett Allen (18 pont, 10 lepattanó, 7/8 mezőnyből) is remekelt, Temple 3/5 triplát, Prince egy dupla-duplát tett hozzá, úgyhogy az 53 százalékos mezőnymutatójukkal sikerült túldobniuk ellenfelüket – megvan a harmadik győzelmük, ami már csak azért is fontos volt, mert most egy ötmeccses idegenbeli túrára indulnak.

A Nets legjobb dobói: Irving 39/6, LeVert 23/12, Harris 19/9
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 40/3, Ball 15/9, Holiday 15/3

Memphis Grizzlies–Houston Rockets 100–107

Ezt most Harden levezényelte. A Miamiban elszenvedett borzalmas vereség másnapján, a pihenőt kapó Russell Westbrook nélkül is muszáj volt megnyernie ezt a meccset a Houstonnak és ha nem is simán, de megoldotta a feladatot Mike D'Antoni csapata. Westbrook nélkül természetesen még inkább James Hardenen múlt minden, aki hozta is szokásos formáját, 12/28-as mezőnymutatóval, 7/16 triplával, 13/18 büntetővel eljutott 44 pontig, leszedett még tíz lepattanót és volt még hat gólpassza is hat eladott labdával – rajta kívül azonban megint nem dobott jól senki, Gordon, House és McLemore jutott még tíz pont fölé, de mind gyenge hatékonysággal, a csapatszintű 38 százalékos mezőnymutató elég beszédes. A végig szoros (hétszer változott a vezető kiléte, 15-ször volt egál) meccset egy 11–0-s futással döntötték el a vendégek a harmadik negyedben, ebből Harden hatot vállalt magára és innentől a Memphis már nem is jutott hat pontnál közelebb, lemenedzselte a folytatást a Rockets – a játékuk most sem volt jó, de ezúttal legalább nyertek, következőleg pedig a Warriors elleni hazait kell behúzniuk.

Részsikerek a Grizzliesnél. Nyerni nem sikerült, de van azért mibe kapaszkodni Memphisben, hiszen a szezon során először nem omlottak össze a második félidőben, mert bár ismét ott vesztették el a meccset, de egy kisebb rövidzárlat után újra tartani tudták a lépést, ami mindenképpen biztató - ráadásul mindezt Jaren Jackson Jr. és Grayson Allen nélkül tették meg. Emellett az újonc Ja Morant megint jól játszott (23 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 10/16 mezőnyből, +12-es +/- egy héttel elvesztett meccsen) és 117 eddig dobott pontja a legtöbb, amit Grizzlies-újonc valaha dobott az első hat meccsén, ráadásul ő az első újonc Memphisben, aki egymás után több meccsen is elérte a 20 pontos, 5 gólpasszos határt. Negatívum viszont a csapatszinten bevert három (!) darab tripla, így azért a Houston ellen nem lehetett túl sok esély...

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 23/3, Brooks 17, Caboclo 11/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 44/21, Gordon 16/9, House Jr. 15/6

Minnesota Timberwolves–Milwaukee Bucks 106–134

A Milwaukee-t nem zavarta a késés. Közel egy órát csúszott a feldobás, mert az egyik gyűrűt szerelni kellett Minnesotában, de ez kicsit sem zavarta meg a vendégeket, akik olyan domináns teljesítményt nyújtottak, mint tavaly oly sokszor. Az első félidőben még nem voltak nagy előnyben (héttel vezettek a nagyszünetben), de aztán a fordulás után elrohantak a meccsel, a harmadik negyedben volt egy 22-6-os futásuk, amellyel végleg eldöntötték a küzdelmet, innentől már nem adtak esélyt ellenfelüknek. A csapat 53.8 százalékkal dobott mezőnyből, Giannis Antetokounmpo megint elképesztő volt (34 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz, 14/19 mezőnyből alig 27 perc alatt), Khris Middleton 26, Eric Bledsoe pedig 22 ponttal hozott szezoncsúcsot (szintén 27 és 24 perc alatt), Donte DiVincenzo pedig 17 egységgel szintén idei személyes rekordot szállított a kispadról beszállva. Mindenki persze nem játszott jól, de egy 28 pontos idegenbeli győzelemnél erre nincs is szükség, az utóbbi meccseken már felrémlett náluk a tavalyi alapszakaszgyőztes csapat és úgy állnak 5-2-re, hogy hét meccsükből négyet idegenben játszottak, illetve így is fogják folytatni: következőleg a Clippers vendégeként vívnak kiemelt rangadót.

Ennyit tudott a Minnesota. Eddig kiválóan játszott a Timberwolves, bár azért Philadelphiában nagyon simán kapott ki, de azóta Karl-Anthony Towns nélkül is hozott egy szép győzelmet, úgyhogy ennél talán többet vártunk a csapattól – aztán a Bucks megmutatta, hogy mi is a valóság. Legjobb játékosuk nélkül csak 36 százalékkal dobtak mezőnyből és 62-38-ra kikaptak a festékben, egy pillanatig sem vezettek és bár az első félidőben még tapadtak ellenfelükre, a másodikban nem sok közük volt a mérkőzéshez, úgyhogy egy méretes pofonnal tették helyre őket. Egyénileg Andrew Wiggins (25 pont, 4/7 tripla) számait lehet kiemelni, de nem mentek vele semmire, viszont következőleg Towns már visszatérhet, Memphisben pedig jó esélyeik lehetnek a győzelemre.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25/12, Covington 15/9, Bell 12
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34, Middleton 26/12, Bledsoe 22/3

Phoenix Suns–Philadelphia 76ers 114–109

Hivatalos: ez a Suns komoly. Továbbra sem lassít a váratlanul erősen kezdő Phoenix, ezen a mérkőzésen megint élcsapathoz illő játékkal rukkolt elő a társaság és bár az első félidőben a védekezés még nem volt az igazi, de a fordulás után feljebb tudtak kapcsolni. Devin Bookernek jogosan szólt az „MVP” rigmus a csarnokban, a fiatal dobógép szerezte csapata első tizenegy pontját a harmadik negyedben, összesen tizenhatot dobott ebben a játékrészben, majd a meccs végén is voltak kulcsfontosságú dobásai és végül rendkívül hatékonyan, 15/19-es (!) mezőnymutatóval jutott el kereken negyven pontig – ő volt a találkozó legjobbja. Mellette Ricky Rubio (21 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 3/5 tripla) is lubickolt, Aron Baynes megint elöl-hátul jó volt (15 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk, 3/5 tripla), a hajrában pedig Kelly Oubre Jr.-nak is voltak fontos dobásai – 53 százalékkal tüzeltek mezőnyből, 39 százalékkal tripláztak és elvették a Sixers veretlenségét. Hét meccs után 5–2-vel állnak, megverték az eddig hibátlan Phillyt, egyedüliként verték meg eddig a Kawhi Leonarddal felálló Clipperst, két vereségük pedig egy-egy pontos volt két jó csapat ellen – felkészül a szintén remek formában lévő Heat...

Nem Embiiden múlt. Ezt a meccset is Joel Embiid nélkül vívta meg a Sixers, de maradjunk annyiban, hogy nem a center hiánya miatt kapott ki a gárda. A helyén játszó Al Horford ugyanis 32 ponttal, 13/20-as mezőnymutatóval, 5/8 triplával a csapat legjobbjaként tündökölt, a Horford helyett négyest játszó Tobias Harris egy 24 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát szállított 50 százalékos mezőnymutatóval, az Embiid miatt a kezdőbe bekerülő Furkan Korkmaz pedig 20 ponttal és 4/7 triplával jelentkezett – a gond az összesen 14 pontot jegyző Simmons-Richardson hátvédpárral, valamint a harmatos kispaddal volt. Ezzel együtt az első félidőben Horford extrájával még vezettek, aztán a fordulás után kerültek bajba, de a negyedik negyedben is visszajöttek még a hétpontos hátrányukból és az utolsó három percnek 102-102-ről mentek neki. Itt azonban Booker hidegvérrel elsüllyesztett egymás után két dobást, majd jött Oubre szintén egy clutch kosárral, eközben pedig a Phillynél volt egy eladott labda, egy kihagyott büntető, egy rontott dobás és egy kapott blokk – megint Horford igyekezett, bevert egy hármast, kiosztott egy fontos sapkát, de a négypontos hátrányból nem tudtak már kijönni. Főleg Ben Simmons gyengélkedése nem fért bele, hiába a hét labdaszerzés, támadásban elbújt, itt a végjátékban sem vállalt, leginkább őt lehet elővenni negatívumként – 5–0 után elszenvedték idei első vereségüket, de eddig hatból négyet játszottak idegenben, hármat Embiid nélkül és mivel a center következőleg már visszatérhet, sok panaszra nem lehet okuk.

A Suns legjobb dobói: Booker 40/9, Rubio 21/9, Baynes 15/9
A 76ers legjobb dobói: Horford 32/15, Harris 24/3, Korkmaz 20/12

Golden State Warriors–Portland Trail Blazers 127–118

Jó, akkor most mi van? Nincs logikus magyarázat erre a teljesítményre a Warriors részéről, hiszen a szezont még „teljes” felállásban is botrányosan kezdő, azóta Steph Curryt, D'Angelo Russellt és Draymond Greent (meg Kevon Looney-t) is elvesztő, ismét „nyári ligás” kerettel felálló társaság, amely legutóbb 87 pontra volt képes a Charlotte ellen, most 127-ig jutott és megverte az élcsapatnak számító Portlandet. Nem tudjuk hova tenni Eric Paschall szupersztárhoz illő estéjét (17 pontos első negyed után 34 pont, 13 lepattanó, 11/19 mezőnyből), nem értjük, hogy hogyan tudott így irányítani Ky Bowman (19 pont, 8 gólpassz, 9/14 mezőnyből) és hogy ebből a keretből hogyan tudtak hatan is kétszámjegyű ponttermést összehozni, ráadásul a kispadok csatáját (!) megnyerni. Az viszont egyértelmű, hogy ez a GSW a második félidőben megállíthatatlan volt, 67 pontot dobott a harmadik-negyedik negyedben és ebben az időszakban tizenkettővel legyőzte a Blazerst, Paschallnak pedig megszólalt az „MVP” rigmus – eddig háromszor kezdett, mindháromszor dobott legalább húsz pontot és ő az első GSW-újonc Steph Curry óta, aki kétszer egymás után legalább 25-öt tudott szerezni. Nem tudunk mit mondani, csak azt, hogy ezzel a teljesítménnyel már teljességgel megfejthetetlen ez a Golden State...

Ez akkor is blama. Kötelező győzelemre készült a Blazers, aztán egy keserű vereség lett belőle, hiába dobott 39 pontot 15/26-os mezőnymutatóval Damian Lillard és hiába játszott remekül (22 pont, 11 lepattanó, 2 blokk, 10/14 mezőnyből) a sérülésből visszatérő Hassan Whiteside. Csapatszinten összesen hat labdát adtak el, 60-44-re nyertek a festékben, megvolt a sztárteljesítményük, mégsem tudták megverni a Warriorst, sőt, öt pontnál nagyobb előnyük az egész meccs során nem volt – 99–99 után jött egy 12-0-s GSW-futás három perc alatt, itt döbbentek rá, hogy bizony nagyon meleg lesz a pite, de egyszerűen nem volt már erejük válaszolni. Próbáltak még visszajönni, de csak hat pontig jutottak, a védekezésük ezen a meccsen nem volt elég a győzelemhez, úgyhogy belefutottak egy váratlan vereségbe és 50 százalék alá csúszott a mérlegük, ráadásul a következő ellenfelük a Clippers lesz.

A Warriors legjobb dobói: Paschall 34/12, Bowman 19/3, Lee 18
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 39/15, Whiteside 22, McCollum 14/6, Simons 14/3

A tabellát IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik