Deron Williams meccset nyert, Curry megint megsérült

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.01.06. 08:53
null
Dirk Nowitzki és a Dallas maratoni meccset nyert meg (Fotó: Reuters)
Két hosszabbításba torkollt a Dallas és a Sacramento csatája az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezt végül Deron Williams dudaszóra gyűrűbe vágódó triplájával a Mavericks nyerte meg. Klay Thompson egy negyed alatt 22 pontot dobott és a Warriors simán verte a Lakerst, de nem lehet felhőtlen a címvédő öröme, ugyanis a harmadik negyedben ismét megsérült Steph Curry. A New York két nap alatt másodszor is megverte az Atlantát, a Chicago pedig remek támadójátékkal múlta felül a Milwaukee-t – íme a részletek!

 

Atlanta Hawks–New York Knicks 101–107

Oda-vissza. Két nap alatt másodszor verte meg az Atlantát a New York és most még csak extra egyéni teljesítmény sem kellett hozzá. Rögtön egy nagy Porzingis-zsákolással indult a találkozó és a Knicks szinte végig vezetett is, Carmelo Anthony (23 pont, 11 pattanó, 7 gólpassz) és Arron Afflalo (23 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz) mellett az említett Porzingis (17 pont, 11 pattanó), valamint a padról 15 perc alatt 15 pontot beszóró Derrick Williams is termelte a kosarakat, a vendégek a harmadik negyedben már 16 ponttal jártak előrébb. A jó mezőnyszázalék és a pontos büntetőzés ellenére a hajrában elfogyott az előny és 103-101-re zárkózott az Atlanta, de húsz másodperccel a vége előtt egy Calderon-kosár eldöntötte a találkozót.

Csak a tripla. Amellett, hogy a hazaiak védekezése nem volt az igazi, a 101 dobott pont ellenére főleg a támadójátékukkal akadtak problémák ismét. Ugyan a kezdőcsapatból mindenki átlépte a tízpontos határt, de senki nem játszott hatékonyan, a 43%-os mezőnymutató és főleg a tíz elrontott büntető nem fért bele – ráadásul 39 hárompontost emeltek rá Korverék, amelyből még a 15 értékesített tripla sem számít extrának. Mégis csak ezzel tudtak visszajönni a meccsbe, ám megállítani nem tudták a New York támadójátékát, így meglepetésre ismét kikaptak – érdekesség, hogy két, indoklás nélkül kihagyott meccs után visszatért Schröder (7 pont, 8 gólpassz) és rögtön többet játszott, mit a 16 pontos, de gólpassz nélkül és négy eladott labdával záró Teague.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 19/6, Teague 16/9, Bazemore 15/9
A Knicks legjobb dobói: Anthony 23, Afflalo 23/6, Porzingis 17

Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 117–106

Nagyon egyben van a Bulls. A Chicago újfent remek támadójátékkal hozta az immár sorozatban ötödik győzelmet, Jimmy Butler 32 pontos, 10 gólpasszos estével állt a gárda élére, mellette Gasol (26 pont, 10/14 mezőnyből, 11 pattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) is villogott, de a visszatérő Rose, valamint Mirotic is hozta a pontokat – összességében 55, az első félidőben 61%-kal dobott a gárda. A siker mégsem jött könnyedén, a hamar megszerzett nyolc pont körüli előnyt tartották végig, sőt, a Bucks faragott belőle – a harmadik negyedben 90-89-re zárkóztak a vendégek, ám egy 8-0-s futással ismét meglépett és végül győzött a Chicago.

Pontatlanabb volt a Milwaukee. Támadásban a Bucks sem panaszkodhat, Khris Middleton ismét remekül ellátta a pontfelelős szerepét (10/21 mezőnyből, 5/10 tripla), Carter-Williams dupla-duplázott (20 pont, 12 gólpassz), de Antetokounmpo is hozzátette a magáét. Azonban egyrészt a védekezésük nagyon gyenge volt és ott szedte szét őket a Bulls, ahol éppen akarta, a palánk alatt Gasol lejátszotta Monroe-t (5/18 mezőnyből, 5 kapott blokk), csak 57%-kal büntetőztek és 45%-kal dobtak mezőnyből – hiába volt majdnem hússzal több mezőnykísérletük, ugyanannyit értékesítettek belőlük, mint a Chicago. Monroe-val kapcsolatban hozzá kell tenni, hogy egymaga több támadópattanót szerzett, mint a teljes hazai csapat, de ezekből nem születtek pontok – a Bucks sorozatban másodszor, idegenben már tizenhatodszor kapott ki.

A Bulls legjobb dobói: Butler 32/6, Gasol 26/6, Rose 16
A Bucks legjobb dobói: Middleton 26/15, Carter-Wiliams 20/3, Antetokounmpo 18

Dallas Mavericks–Sacramento Kings 117–116 – kétszeri hosszabbítás után

Őrült meccset nyert meg Deron Williams. Már a rendes játékidőben úgy tűnt, hogy győztes kosarat szerez a Mavs irányítója, ám Cousinsnak két másodperc elég volt az egyenlítéshez. Az első hosszabbításban egyik fél sem tudott nyerni (6-6-ra végeztek), viszont a másodikban hét ponttal meglépett a Kings, ami ilyenkor már tetemes különbségnek számít – innen jött vissza a Dallas Nowitzki hatalmas triplájával 116-114-re. A Kings utolsó támadásából Collison homályt dobott és maradt még 2,3 másodperc: Deron Williams kapta a labdát és még egy dobócsellel Rudy Gay-t is elugrasztotta, majd hidegvérrel beemelte a győztes triplát, így elképesztő meccsen aratott győzelmet a texasi csapat.

Rondo nem játszott. Hivatalosan nincs semmilyen sérülése a Dallas tavalyi és a Kings jelenlegi irányítójának, ám George Karl nem küldte pályára – ennek ellenére „boo-zta" őt a közönség a mérkőzés előtt. A dupla hosszabbítás természetesen lehetőséget ad statisztikai bravúrokra is, Cousins például 35 pontos, 17 lepattanós, 10 eladott labdás „tripla-duplát" szállított (labdából azért meg is szerzett hatot), de csapatszinten (nem meglepő módon) szinte mindenben egyformák voltak a felek. Bár mindketten megnyerhették volna a derbit többször is, végül nem szakadt meg a széria: sorozatban 22. meccsén győzött a Mavs a Kings ellen Dallasban.

A Mavericks legjobb dobói: D. Williams 25/9, Nowitzki 23/6, Matthews 20/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 35/6, Gay 31/9, Collison 14, Belinelli 14/12

Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 88–109

Drága győzelmet aratott a Warriors. Az egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a GSW megnyeri a meccset, az őrült formában játszó Klay Thompson már az első negyedben 22 (!) pontot szórt be és az itt megszerzett tíz egység feletti előny csak tovább nőtt a folytatásban. Azonban a harmadik negyedben ismét megtörtént az, amitől a legjobban félnek a csapatnál: Steph Curry egy ártalmatlannak tűnő szituációnál megsérült, be kellett mennie az öltözőbe, így 26 perc játék után befejezte a meccset – ugyanúgy a lábszára-sípcsontja fájt, mint legutóbb. Hogy pontosan mekkora a gond, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre Thompson végül 36 ponttal zárt, a címvédő pedig tükörsimán hozta a meccset – persze nem ez most a legfontosabb számukra...

Lenullázott Lakers. Kobe Bryant és D'Angelo Russell nem lépett pályára, Julius Randle 1/8-at, Lou Williams 0/7-et „dobott" mezőnyből – bár a hátvéd 10/10 büntetővel ellensúlyozta ezt, egy másodpercig sem volt esélye a hazai csapatnak. Jordan Clarkson 23 pontja pozitívum, de a különbség a harmadik negyedben már harminc felett járt – ezért is hagyta el a pályát Curry, aki a sérülése után fájdalmas arccal ugyan, de fent maradt egy darabig. A Lakers győzelmi szériája így megszakadt (ahogy Draymond Green tripla-dupla szériája is), két nap múlva folytatás Sacramentóban, a GSW-nek viszont jut még egy extra nap, mielőtt elutazna Portlandbe. Érdekesség, hogy Nick Youngot a hazai közönség „booo-zta" a meccs folyamán, amikor kihagyott két büntetőt, majd dobott egy homály tempót...

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 23/6, L. Williams 10, Kelly 10/3
A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 36/12, Curry 17/12, Speights 12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik